damprem vs dampscherm | Bouwtechniek | kennisbank

luchtdicht maar ademend?

damprem vs dampscherm

damprem vs dampscherm

Bouwtechniek, BT kennis, Houtmassiefbouw, Houtskeletbouw, Kalkhennepbouw, Leemmassiefbouw, Steenmassiefbouw, Strobalenbouw, Stroleembouw

Wanneer we een onderdeel van de buitenschil isoleren, dan dient deze isolatie beschermd te worden door een damprem of een dampscherm. Op deze manier verhinder je dat er op een ongecontroleerde manier vochtigheid in de constructie kan dringen.  Klassiek gebruikte men tot over enige jaren een echt dampscherm. In de ecobouw gebruiken wij al 25 jaar lichte dampschermen of zgn dampremmen.

In de dampopen bouwwijze die het bio-ecologisch bouwen voorstaat, is elke materiaallaag steeds meer dampopen naargelang we meer naar buiten opschuiven. De ‘stand der techniek’ van dit moment zegt dat we dan een folie of materiaallaag gebruiken aan de kamerzijde om de isolatie te beschermen. Aan de buitenzijde van een woning wordt dan een materiaallaag voorzien die het meest dampopen is van alle lagen in die opbouw.

 

WAT IS DIFFUSIE?

In de winter is er een dampdruk van binnen naar buiten. Dat wil zeggen dat de warme vochtige lucht van binnen zich doorheen de constructie naar buiten wil murwen om daar naar koudere en drogere omstandigheden te migreren. In de zomer is de sitatie net omgekeerd : dan is de dampdruk van buiten naar binnen omdat het daar vaak koeler is.

Er zijn 2 mogelijkheden om met die vochtdoorgang om te gaan : ofwel probeer je te verhinderen dat er vocht in je constructie komt ofwel kies je voor een dampopen opbouw en gebruik je materialen in je constructie die perfect met deze vochtigheid om kunnen. Hergroeibare isolatiematerialen zijn uitermate geschikt om te gebruiken in een dampopen opbouw. Houtwol, hennep en cellulose bijvoorbeeld kunnen tot 20% van hun gewicht in vochtigheid opnemen zonder hun isolatiewaarde te verliezen. Schapenwol kan dat zelfs tot 35% en Neptutherm zeegras kan dat zelfs tot 4 keer haar eigen gewicht opnemen en afgeven zonder enige vorm van schade.

Als je de opbouw dampdicht maak en dus oa werkt met een dampscherm, zal je op een veel intensievere manier die vochtigheid zelf of mechanisch het leefklimaat moeten doen verlaten. Met hergroeibare materialen reken je op de eigenschap van de natuurlijke vezel om dat te doen. Dat betekent niet dat je niet moet ventileren om verse lucht in je woning te brengen, maar het betekent wel dat de eerste nood daaraan een pak minder wordt.

 

uitdrogingspotentiaal maximaliseren

Er is niet alleen diffusie vocht in de constructie te vinden. Zeker in onze streken is bouwen of verbouwen zonder dat er een grammetje vochtigheid in je constructie komt, bijna onmogelijk. Bovendien gebruiken we ook veelal hout dat ook zijn vochtigheid heeft, zeker als het vers hout is. En niet alle componenten in een constructie kunnen evengoed om met die vochtigheid.

Om bouwschade te vermijden dien je de constructie en het gebruik van materialen zo te voorzien dat het uitdrogingspotentiaal altijd groter is dan de mogelijke vochtbelasting. Met andere woorden : bouw op een manier waarbij je nooit in een kritieke gevarenzone komt wat betreft condensatie, schimmelontwikkeling of verrotting van constructie-elementen.

Gebruik maken van natuurlijke hergroeibare isolanten is in dit opzicht al een zekerheid voor houtconstructies aangezien de meeste materialen een zoutoplossing hebben gekregen waardoor vochtigheid als het ware van het hout wordt weggetrokken. In een bio-ecologische dampopen opbouw hoef je daarom je hout niet eens te impregneren hiervoor. Neptutherm en schapenwol voren hierop een uitzondering in het Ecomat assortiment, maar die materialen hebben in een dampopen opbouw dan ook geen damprem nodig in de strikte zin van het woord.

Maar de beste oplossing om het uitdrogingspotentiaal te verhogen van je constructie is het gebruik van een ‘intelligente damprem’ aan de warme zijde van je isolatiepakket. Samen met een dampopen buitenafwerking en vochtbufferende isolatie is dit een driewerf hoera voor het uitsluiten van vochtproblemen. Uiteraard dien je de dampopenheid door te trekken tot buitenafwerking in binnenverflaag toe.  Al de producten van Ecomat van isolatie tot verven toe zijn dampopen en passen volledig in deze zienswijze.

 

HOE CREEER JE UITDROGINGSPOTENTIAAL IN EEN DAMPDICHT PLAT DAK?

En wat dan met mijn plat dak met roofing of EPDM rubber op? zal je denken. Mits rekening te houden met de bezonningsgraad op je dak, kan je hier toch ook voldoende uitdrogingspotentiaal bekomen. Lees hiervoor de bijbehorende fiche. Hier voorzien we trouwens voor alle isolanten, zelfs voor schapenwol en zeegras de intelligente dampremmen van Pro Clima of Pavatex.

 

HOE KAN EEN CONSTRUCTIE LUCHTDICHT ZIJN MET EEN DAMPREM?

luchtdichting en dampremmende functie vind je vaak op dezelfde plaats : namelijk aan de warme of kamerzijde van de isolatie. De dampremmende folie of dampremmende plaat wordt dan ‘luchtdicht’ gemaakt met ‘luchtdichtingstapes en/of kits’. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn : het is perfect mogelijk een luchtdichting op een andere plaats in de constructie te voorzien.

hier lees je alles over op onze pagina over ‘luchtdichting bij renovatie’.

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop