lijnolieverf : de verf van het verleden en vooral de toekomst | Decoratie-interieur | kennisbank

lijnolieverf schildert de toekomst

lijnolieverf : de verf van het verleden en vooral de toekomst

lijnolieverf : de verf van het verleden en vooral de toekomst

Decoratie-interieur, DI kennis

Met de intrede van verven op alkydharsbasis in de jaren 60 verdween de lijnolieverf als standaardcoating voor enkele decennia in het vergeetboek. Een voor die periode wel begrijpelijke wending, want van een ecologische agenda was er amper sprake en het woord aardolie stond toen nog onbetwist voor eeuwigheid. De milieubewustwording en het besef van eindigheid wanneer het over fossiele voorraden gaat, geven de lijnolie als verfbasis ondertussen de tweede kans die ze al lang verdient. De lijnolieverf is terug en kan tegen een toekomst aankijken die het petroleumtijdperk met glans achter zich laat. 

We zetten de voordelen hier even op een rijtje :

lijnolie heeft een hoog indringend vermogen

Vooral in toepassingen op hout een welgekomen eigenschap: het gebruik van ruwe lijnolie als houtbeschermer is trouwens vele eeuwen ouder dan de verftoepassing zelf. De lijnolieverf dringt dieper dan welke verfformulering ook in de houtvezels. Met het indringende vermogen wordt ook de hechting positief beïnvloed.

 

lijnolie heeft een hoge, blijvende elasticiteit

Lijnolieverven behouden een opvallend hoge elasticiteit na volledige uitharding. Een en ander heeft te maken met de relatief open netstructuur rond het linoleenzuur. De eigenschap garandeert een verlengde bescherming van het substraat, omdat scheurvorming, en later ook ‘afbladderen’, wordt tegengegaan.

 

lijnolie behoudt het ademend vermogen van je hout

open textuur van lijnolieverven laat de ondergrond ademen, waardoor de vochthuishouding in evenwicht blijft en een mogelijke schimmelvorming onderdrukt wordt.

met glans

Elke verfsoort vertoont een verval van de glansgraad in de tijd, hoofdzakelijk onder invloed van de uv-component in het zonlicht. Dit wordt sprekend weergegeven in wat men een glanscurve noemt. Het gedrag van lijnolieverven is hier beduidend gunstiger, omdat het verval een tragere tendens vertoont in vergelijking met een typische alkydformulering waarbij de glansgraad na verloop van enkele jaren een abrupte duik neemt.

oppoetsbaar

Een laag lijnolieverf blijft in feite een levend gegeven, en dat komt in het bijzonder tot uiting bij de mogelijkheid om haar na verloop van tijd weer te doen glimmen. Praktisch lukt dit het best met gewone, ruwe lijnolie op een doek, waarmee men de originele glans weer tot leven kan wekken.

reproduceerbaar en prijsstabiel

De economische argumenten die biobased verven op termijn het pleit zullen doen winnen.

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop