verf en natuurverf | Decoratie-interieur | kennisbank

wat is het verschil tussen verf en natuurverf

verf en natuurverf

verf en natuurverf

Decoratie-interieur, Houtmassiefbouw, Houtskeletbouw, Kalkhennepbouw, Leemmassiefbouw, Steenmassiefbouw, Strobalenbouw, Stroleembouw

wat is verf ?

“Verf is de algemene term gebruikt voor een product dat werd samengesteld om een ondergrond te beschermen en te verfraaien door het te voorzien van een gepigmenteerde oppervlaktelaag.”

Verf bestaat voornamelijk uit 3 delen: bindmiddel dat na droging hard wordt (bij natuurverf zijn dat natuurlijke oliën en harsen), verdunner die verdampt en dient voor een soepele verwerking (bij natuurverf : water of natuurlijke olie) en tot slot het pigment (bij natuurverf zowel minerale als oxydepigmenten, maar bij sommige merken ook synthetische pigmenten voor een bredere kleurenwaaier).

wat is natuurverf ?

Bij de productie van natuurverf wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke stoffen (nagroeibaar, plantaardig of mineraal). In natuurverf wordt zelden of zeer weinig gebruik gemaakt van synthetische stoffen zoals schimmelwerende middelen, bindmiddelen of andere minuscule kunststofdeeltjes.

waarom kiezen voor natuurverf ?

In de eerste plaats voor het milieu. Om te beginnen raken heel wat grondstoffen definitief uitgeput, vaak wordt te laat nagedacht over alternatieven of de mogelijkheid om nagroeibare stoffen te gebruiken. Verder kost het produceren van synthetische grondstoffen wel wat energie. En dat is vaak verspilde energie vermits je heel vaak natuurlijke basisstoffen kan gebruiken. Synthetische bestanddelen en kunststoffen tasten het grondwater aan en zijn schadelijk voor mens en dier. De natuurlijke bestanddelen breken makkelijk af en zijn dus minder belastend. Synthetische stoffen hebben ook vaak een onaangename geur en kunnen licht prikkelend zijn. Ook zijn natuurverven niet schadelijk voor de dierenwereld, klein of groot. En met die dieren onze voedingsketen. 

Let op : mensen kunnen bij verwerking van producten altijd een gevoeligheid hebben voor bepaalde stoffen of geuren, ook natuurlijke stoffen/geuren. Gelukkig lees je bij natuurverven alle componenten op het etiket. Het is eerlijke verf! Zwangere vrouwen zouden steevast voor natuurverf moeten kiezen als ze de babykamer inrichten!

Verder is het ook voor het binnenmilieu van je eigen woning belangrijk. Hoe minder synthetische stoffen, onzichtbare emissies en kwalijke geuren, hoe beter! We komen in aanraking met zovele vreemde stoffen , dat een thuiskomen best zonder kan. Weet dus wat je in huis haalt. Het heeft allemaal zijn weerslag en van vele componenten weten we dat niet eens.

Anderzijds, besef dat enkel een natuurverf de wereld niet kan redden, en dus ook je binnenklimaat. Denk breder en pas zoveel mogelijk bio-ecologische materialen toe in een verstandige opbouw. Wij zijn er om je adviseren doorheen het hele proces voor renovatie, nieuwbouw of restauratie.

to top of page
verf en natuurverf