allerheiligen | | Blog

08-10-2020

Ga je klussen of bouwen in het weekend van Allerheiligen? 

Hou rekening met onze aangepaste openingsuren! 

 • Ecomat POP zal gesloten zijn vrijdag en zaterdag 30-31/10 : dan kan je enkel in Zoersel terecht
 • Ecomat Zoersel zal (voor professsionelen) enkel gesloten zijn op 02/11
allerheiligen

cursussen leem, stampleem en tadelakt | Opleiding | Blog

30-09-2020

Opleiding

Check het aanbod najaarscursussen op onze cursuspagina!   

Natuurlijk in samenwerking met Finka Werkatelier en Malder!  We werken met stampleem Kastar van BC Materials en met de Tierrafino leempleisters en Tadelakt 

Het aantal cursisten is naar de omstandigheden beperkt om iedereen de kans te geven in veilige omstandigheden te oefenen.

Inschrijven en betalingen via www.finka.be

cursussen leem, stampleem en tadelakt

stockopruiming isolatie | promotie | Blog

24-09-2020

promotie Bouwtechniek

Profiteer van de uitverkoopactie! Ecomat ruimt zijn zolder op om plaats te maken voor een nieuw assortiment isolatiedekens.  

Het volledige Biofib gamma wordt stopgezet. Niet omdat we ontevreden zijn, maar omdat we altijd op zoek gaan naar producten met een lagere impact op het milieu. 

Distributie en transport zijn maar 2 aspecten van de milieuscore van producten, maar geen onbelangrijke. Een ander aspect is het nuttig en efficiënt gebruik van grondstoffen of het opwaarderen ervan.

Biofib was al een prachtig verhaal, maar we vonden nog straffere en nog meer circulaire producten. En aangezien we nog steeds willen gaan voor een verscheidenheid van grondstoffen naast onze bestseller houtwol , zoals de Pavaflex, passen we ons isolatieprogramma aan.

 • Biofib Hennep wordt vervangen door Gramitherm grasvezelisolatie van bij ons
 • Biofib Trio wordt vervangen door Pavatextil, een isolatiemat uit recyclede jeans oa uit Antwerpen ism De Kringwinkel.
 • Biofib Cellulose wordt vervangen door Univercell cellulosematten (daar blijven we in Frankrijk)

We hebben nog wat diktes steken van Biofib Trio en Hennep en Cellulose. Dit is jouw kans om een slagje te slaan net voor het winterseizoen. 

Profiteer van de uitverkoopactie en vraag een offerte op maat. Ontbrekende diktes en maten worden niet meer bijbesteld, dus wees er senl bij!

stockopruiming isolatie

laat het gras maar groeien | nieuwigheden | Blog

19-09-2020

nieuwigheden

Nieuw bij Ecomat : grasisolatie (zonder pollen)!

De zomer loopt stilaan op haar einde. De tenten van onze staycation worden weer opgevouwen en grasvelden worden voor het laatst weer gemaaid. Tijd om deze lokale restgrondstof uit onze eigen Kempen de waarde te geven die het echt verdient! 

In samenwerking met Natuurpunt en de provincie Antwerpen, ontwikkelde Gramitherm zijn isolatiematten uit grasvezels. Haal de geur van gemaaid gras in huis en isoleer je woning met dit circulair isolatiemateriaal! Wees gerust : de geur verdwijnt snel, je krijgt er geen niesbuien van en de pollen zijn er ook uit verdwenen!

Lees er alles over op onze pagina over Gramitherm!

Tot eind december 2020 krijgen alle leden van Natuurpunt bij Ecomat 10% korting op Gramitherm! (niet cumuleerbaar met andere kortingen)

laat het gras maar groeien

bouwverlof | | Blog

24-06-2020

Het Ecomat team fietst binnenkort zijn vakantie in.   Fiets je mee?

Vanaf 11 juli zullen onze winkels en magazijnen gesloten zijn. We hebben hard doorgewerkt tijdens Corona en zijn toe aan een tochtje vakantie. We volgen hiermee het algemene bouwverlof tot en met maandag 3 augustus.

Blijf jij als aannemer doorwerken, contacteer ons zo snel mogelijk om je zo goed mogelijk verder te helpen aan materiaal.

Ecomat Genk sluit vanaf 8 juli reeds voorgoed zijn deuren om de verhuis voor te bereiden. Wees er snel bij want de stocks worden daar snel afgebouwd. Na de vakantie zal Ecomat Zoersel zijn Limburgse klanten verder blijven helpen en beleveren.

Ecomat Zoersel sluit vanaf zaterdag 11 juli en we gaan weer open met het hele team samen op dinsdag 4 augustus. Onze vrachtwagenchauffeur rijdt dan weer over het hele Vlaamse land van Oostende tot Tongeren.

Ecomat Borgerhout of ons PikOpPunt (POP) is ook gesloten vanaf 11 juli en opent weer volgens het normale schema op woensdag 5 augustus vanaf 16uur.

bouwverlof

koopjesmagazijn Genk | open deur | Blog

13-06-2020

open deur

Nog tot 8 juli 2020 kan je in onze vestiging te Genk snuisteren naar allerhande koopjes, nieuw of reeds gebruikt /tentoongesteld.  Alles moet weg! 

Ga gerust een kijkje nemen op de Meeënweg 7 of er iets is wat jij kan gebruiken aan een verminderde prijs. 

11 Juli verhuizen we onze tweede vestiging naar de stadrand van Antwerpen, afrit Borgerhout. De thuisbasis blijft in Zoersel uiteraard.

Wij werken aan onze toekomstvisie waar we niet alleen bio-ecologische materialen blijven verdelen , maar een paar stapjes verder gaan in het opzetten van een keten van circulaire activiteiten en diensten. 

CIrcomat is de werknaam van deze nieuwe ontwikkelingen binnen Ecomat. Met Circomat willen we een platform bieden voor tijdelijke woonoplossingen en minder grondstoffengebruik ook al zijn die in weze natuurlijk van oorsprong.. Hoe we dat willen doen, lees je op onze voorlopige portfolio website.

"Huur je muur!" is een concept dat, los van het circulaire karakter, voor iedereen minder gek klinkt dan een half jaar geleden.

https://circowalls.myportfolio.com/

koopjesmagazijn Genk

actie op een rij | promotie | Blog

13-05-2020

promotie

Het schijnt dat lijnen op de grond in deze verwarde tijden kunnen helpen om de juiste richting te volgen of de physical distancing te respecteren. 

Wij willen ons steentje bijdragen en bieden 19% korting voor winkels, scholen, openbare besturen of verenigingen  op onze Copperant Pura muurverf. Deze is namelijk perfect verantwoord om ook op stoeptegels of klinkers te schilderen zonder enige vorm van vervuiling of CO² uitstoot.

Claim deze korting met de code : puracovid19

De enige tegenprestatie die we vragen is  een foto van het resultaat waarbij de verf dient om de risisco's op besmetting te verkleinen nu we stilaan uit lockdown treden.

Basisschool de Hobbendonken in Nederland gaf ons het voorbeeld met een wel heel kleurig Pura afstandspad voor de kids.

actie op een rij

laat de wind maar waaien tegen Isolair | nieuwigheden | Blog

11-05-2020

nieuwigheden

Isolair, de "isolatieplaat tegen wind" onderging de laatste jaren al een stevige transformatie naar dikkere uitvoeringen tot wel 200mm.  Nu zijn ook de dunste diktes geupdatet. 


Isolair 22 is volledig vernieuwd!

De waterkerende plaat van 22 mm dikte ,die jaren de standaard was als onderdak of bescherming van een houtskeletwand, is nu STERKER dan voorheen. Dat is een groot voordeel bij manipulatie op de bouwwerf en eerlijk toegegeven, een verbetering!  Er werden meer houtvezels aan de plaat toegevoegd. Ze is dus denser. Dat verbetert de kwaliteiten van Isolair22 als hittewerend schild in de zomer. Dat heeft wel anderzijds een lichte daling in haar isolerend vermogen in de winter.

Daarom volgen we Pavatex' nieuwste isolair : isolair 30mm. De ideale tussenmaat waar 22mm te weinig isoleert en 35mm teveel plaats inneemt. 

Isolair 20mm werd uit het programma geschrapt.

De isolerende buitenplaat Isolair kan je toepassen als onderdak of gevelisolatieplaat op een houtstructuur, bebording of betondek (waarbij het warmteknopen of koudebruggen wegisoleert).Je kan ze ook toepassen voor het Isoleren van een plat dak bovenop een draagplaat uit hout of beton. 

Ecomat verkoopt Pavatex isolair met PEFC label

laat de wind maar waaien tegen Isolair

bio in da mix | promotie | Blog

04-05-2020

promotie Tuin Verharding

Hopelijk heb je tijdens het huisarrest van de voorbije weken wat genoten van je terras of tuinomgeving.  Maar stoorde je je aan de groenaanslag her en der rond je thuis?  Gefrustreerd dat je nu wel schrobprodukt kan gaan halen maar nu weer moet gaan werken?  Ecomat heeft daar de ideale oplossing voor in huis. De Biomix ATM is een poetsmiddel volledig biologisch afbreekbaar dat werkt zonder schrobben of hogedruk waterstraal. De gele machientjes lijken dan misschien wel praktisch, ze maken ook heel veel kapot door de kracht van de waterstraal.

Niet zo dus bij Biomix! 

Vernevel het produkt meer of minder verdund met een plantensproeier op een droge dag tussen 10-30°C. De enzymen doen het werk voor je, net zoals de enzymen in ons lichaam ons voedsel helpen verteren. na een aantal weken zie je het verschil. Het is dus nu de tijd om over een maandje echt te genieten van je tuin of terras. Zonder er moeite voor te doen.

Wil je sneller resultaat kan je nog altijd beginnen schrobben op het oppervlak en goed reinigen met water. Ook dan is het voordeel dat je flora er niet onder te lijden valt.

Om je een steuntje te geven, doen we 15% van de prijs als je bij je bestelling volgende kortingscode vermeldt : Comix20

Opgelet ! Biomix ATM niet drinken tegen Corona-virus!

https://ecomat.be/bestandenbank/Biomix_ATM-ecomat.pdf

bio in da mix
bio in da mix
bio in da mix
bio in da mix
bio in da mix
bio in da mix
bio in da mix

1-2-3-4-5-6 mei | | Blog

29-04-2020

Vrijdag aanstaande 1 mei zullen onze toonzalen en afhaalmagazijnen gesloten zijn en zaterdag 2 mei maken we de brug. Zondag 3 mei zijn we zoals altijd gesloten.

Maandag 4 mei zal Ecomat Zoersel als eerste weer iets toegankelijker zijn. Je gaat ons opnieuw kunnen bellen (maar niet allemaal tegelijk aub). Op maandagen is onze bezetting zoals in normale omstandigheden minimaal.

Maar vanaf dinsdag 5 mei kan je ons weer vlotter bereiken : dan zetten we onze telefoonlijnen weer open voor advies en afhandelen van offertes en bestellingen. Dit zowel in Ecomat Zoersel en Genk. Onze toonzalen blijven echter gesloten tot alle winkels weer mogen openen tenminste als we allemaal ons aan de regeltjes houden. Afhalingen zullen wel kunnen doorgaan met alle nodige veiligheidsmaatregelen zoals we dat tot nu toe deden.

Het Ecomat PikOpPunt in Borgerhout heeft intussen ook wat veiligheidsmarge kunnen inbouwen om daar afhalingen mogelijk te maken zonder de physical distancing te forceren. je kan ook daar weer terecht vanaf 6 mei volgens de gewone openingsuren van woensdag tot en met zaterdag  van 16-19uur. 

Voot onze physical distancing maatregelen en werkwijze tot 11 mei 2020 : zie DIY blog hiernaast of hier

1-2-3-4-5-6 mei

webinar biobased verf | nieuwigheden | Blog

29-04-2020

nieuwigheden Opleiding

Wil jij weten waarom Ecomat koos voor Copperant en wat de voordelen hiervan zijn voor jou, je omgeving en de Grote Omgeving in het algemeen? 


Wat het verschil is tussen biobased verf en 'traditionele' verf?

Waarom gebruikt Baril Coatings biobased grondstoffen voor het produceren van Copperant?

Hoe kun jij een bijdrage leveren aan het reduceren van CO2?

Wat voor voordelen heeft het werken met biobased verf voor mij?

Schrijf je nu in voor de gratis online training Biobased Verf van Copperant en krijg een antwoord op deze en nog veel meer vragen.

Wanneer:

Donderdag 7 mei 8:30 uur

Maandag 11 mei 17:00 uur

Dinsdag 12 mei 12:30 uur

Duur:

Ongeveer 45 minuten

Inschrijven

https://baril-coatings.webinargeek.com/wat-is-biobased-verf

webinar biobased verf

mucha colora | nieuwigheden | Blog

28-04-2020

nieuwigheden Decoratie-interieur

Copperant biobased verven bedacht  een prachtige collectie kleuren gebaseerd op de  schilderijen en muzes van de 4 Seizoenen van Alphonse Mucha.  Het bracht ons op het idee om wat verderop naar 'onze' eigen 4 Seizoenen op Zurenborg in Borgerhout  te trekken en we stonden versteld van de overeenkomsten met het kleurenpalet van de 4 seizoenen die we terugvonden bij deze Jugendstil woningen uit 1899. 

Op het kruispunt van de Generaal Van Merlenstraat en de Waterloostraat staan 4 hoekhuizen, alle genoemd naar de 4 seizoenen of jaargetijden zoals dat toen heette. De huizen werden zo'n 120 jaar geleden ontworpen door architect Jos Bascourt in opdracht van de Maatschappij voor Ontwikkeling van het Oostkwartier. De bedoeling was een stempel te drukken en een voorbeeld te geven welk architectuurbeeld men aan de wijk wilde geven.

Met de krachtige kleurencollectie willen wij laten een beeld geven hoe klassiek en modern deze kleuren nog steeds zijn. En zomaar te toveren uit onze verfmengmachine voor muurverven, gevelverven en lakken voor binnen en buiten. Want Copperant, das nieuw maar nu al klassiek en antwerps!

Je ontdekt ze alllemaal op de pagina kleur kiezen en via deze link naar de Copperant website

mucha colora
mucha colora

doe-het-zelf voorzichtig! | | Blog

16-04-2020

De Nationale Veiligheidsraad bepaalde woensdag 15/04 dat tuincentra en doe-het-zelf-zaken weer mogen openen indien ze de nodige veiligheidsmaatregelen voor klanten en personeelsleden kunnen waarborgen.

Wij hebben daarom beslist om vanaf dinsdag 21/04 onze magazijnen weer te openen voor het afhalen van bestellingen. 

Onze adviestoonzalen blijven gesloten.

Concreet betekent dit dat het toegelaten is om vooraf bestelde goederen zelf op te halen. Wij willen dit zo georganiseerd en veilig mogelijk laten verlopen. We hanteren hiervoor de volgende werkwijze :

 • Vraag advies of offerte per mail
 • Plaats je bestelling per mail
 • Betaal vooraf per overschrijving op basis van de orderbevestiging
 • We spreken af wanneer je je bestelling kan laden
 • Op de dag van afspraak ligt je bestelling klaar buiten
 • Factuur voldaan wordt gemaild 

Hou in elke beweging voldoende afstand tot onze medewerkers en andere klanten. Indien echt nodig kan je de winkel betreden, maar vermijden is beter. 

Leveringen :  vanaf volgende week rijden we zelf weer uit om te leveren, maar ook daar vragen we de nodige afstand te bewaren tot onze chauffeur. Andere bestellingen worden geleverd met een extern transporteur.

Ecomat Zoersel zal de nodige maatregelen treffen om de veiligheid en social distancing van iedereen te maximaliseren. Gelieve ons hierbij voldoende te ondersteunen. Na het aanmelden wacht je buiten tot je goederen klaar liggen of ze geladen worden door de heftruckchauffeur. Maak je vervoermiddel voldoende bereikbaar en klaar voor het laden met heftruck. Kleinere bestellingen worden buitengezet op karretjes of palets om zelf te laden. Gelieve afstand te bewaren! 

Ecomat PIkOpPunt in Borgerhout is enkel open op afspraak voor afhalen van kleine bestellingen. POP stelt zijn electrische fietsen met trailers gratis ter beschikking tijdens deze volgende fase. Max tarra 160kg (165*65cm laadvloer) . Kleine bestellingen kunnen op de trailers klaargelegd worden om zo contactloos mogelijk je bestelling zelf naar huis te brengen of zelf over te laden op eigen vervoer. Na elk gebruik worden de fietsen ontsmet voor de volgende klant. 

Ecomat Genk : door de beperkte bezetting van deze vestiging willen wij hier nog méér de nadruk leggen op de veiligheid van iedereen. Als wij merken dat ons personeel zich hier te onveilig voelt, zullen wij verplicht zijn in ons aller belang deze vestiging weer even op inactief te zetten

doe-het-zelf voorzichtig!

iQ3 isoleert 3 keer zo goed! | | Blog

15-04-2020

Wil je er koel bijzitten komende zomer #inuwkot? En misschien ook warm de volgende winter? Wil je wel lekker isoleren mer een dik pak vocht-en klimaatregulerende cellulosevlokken? Maar denk je dat je niet genoeg plaats hebt voor een dik pak ecologische isolatie? Dan zijn de nieuwe iQ3-profielen jouw redding : creëer ruimte om te isoleren en geniet eindelijk van je zolderruimte!

Lees er alles over hier

Vraag gerust een lijst met aannemers die dit voor je plaatsen:-)

iQ3 isoleert 3 keer zo goed!

pavaflex gewogen door circubuild | nieuwigheden | Blog

15-04-2020

nieuwigheden Bouwtechniek

Pavaflex en Pavaflex Plus van Pavatex by Soprema werden onlangs door Circubuild.be gewikt en gewogen en werden goedgekeurd voor hun circulaire aspecten.

Dat wisten wij natuurlijk al langer en daarom verdelen we het product al zovele jaren bij Ecomat en ook in onze Circulaire bouwcomponenten Circowalls!

https://circubuild.be/nl/producten-diensten/soprema-pavaflex-plus/

Het isolatieproduct zit dan ook in ons eerste Walls -as -a Service project Fformatt te Brussel waar het de buren beschermt tegen het leuke feestjesgedruis en de feestvierders beschermt tegen de kou van buiten.

pavaflex gewogen door circubuild
pavaflex gewogen door circubuild

wil ik nu gewoon verf of kalei? | Opleiding | Blog

12-04-2020

Opleiding Tuin Pleisters-Stuc

De laatste tijden krijgen we veel vragen binnen over kalei, kaleiverf of gevelverven.  Tijd dus om de mogelijkheden en verschillen eens op een rijtje te zetten. 

Kaleiverf verkopen we niet. We zouden niet eens weten wat dat betekent.

Kalei is een borsteltechniek waarbij je een dun laagje kalkpap op je muur smeert, een badigeon zegt men in het Frans. Wij verkopen een kalkpleister die snel uithardt (droog is) en je muren laat ademen.

Daarmee kan je kaleien. En onze kalei heeft zijn duurzaamheid al lang bewezen! We verkopen hem al 25 jaar! Wel de voorschriften volgen natuurlijk! En je muur moet geschikt zijn! Er bestaan foefjes, maar meestal beperken zulke truukjes de duurzaamheid. Aan jou de keuze!  

We hebben nog andere kalkpleisters waarmee je kan kaleien om één of andere reden. Dat alles kan je vinden op de pagina kalei 

We hebben ook gevelverven. Deze zijn ademend en ofwel mineraal ofwel biobased. Een gevelverf kan op bakstenen muren of op pleisters, en ja dus zelf op een kaleipleister, een kalkpleister die je 'gekaleid' hebt.

We schreven er een heel nieuwe informatiepagina over. Op de bijgaande rechtse hoofdfoto zie je duidelijk een witte gevelverf toegepast. De stenen zijn veel meer duidelijk zichtbaar dan bij een kaleitechniek waar je toch 2mm kalk op je basksteen legt. Op de foto links werd de gevelsteen (nieuw trouwens) wit gekaleid. De voegen zijn zachter en minder uitgesproken. Er ligt een laagje op.

Voor elk wat wils bij Ecomat, en alleen gezond en natuurlijk !

De prijslijst kalei vind je hieronder met alle toebehoren zoals borstels of muurreparatiemortels en ook .... silicaatverf die we ook gebruiken op kalei om op te frissen, te egaliseren van tint of extra te beschermen. 

wil ik nu gewoon verf of kalei?
wil ik nu gewoon verf of kalei?

ecomat tiny house for rent in antwerpen | nieuwigheden | Blog

07-04-2020

nieuwigheden open deur

Nikolas en Ellen verbouwden een piepklein huisje in een verborgen Antwerps steegje met onze materialen en op onze adviezen. 

Wil jij eens een weekendje doorbrengen in deze tiny wanneer je weer buiten mag? Book your stay at https://sustainable.family/tiny-house/. Gebruikte materialen zijn oa

 • isoschelp vloerisolatie
 • kurkisolatieplaten ecomat
 • pavatherm muurisolatie
 • tierrafino leembepleistering
 • natureflex jute isolatie in het dak

Met dank aan Het Leemniscaat voor de mooie leemafwerking!

ecomat tiny house for rent in antwerpen
ecomat tiny house for rent in antwerpen

pura muurverf mat 1 liter | nieuwigheden | Blog

30-03-2020

nieuwigheden

Nieuw!  

Copperant muurverf mat binnen is vanaf nu verkrijgbaar in  1 LITER verpakkingen!  

Ideaal voor die accentmuur of als je net niet toekomt met de 2.5L verpakking.

Met 1 LITER Copperant PURA doe je al gauw 14m2 op een reeds geschilderde ondergrond. Da's ideaal om een paar muren van je woning nu op te frissen of van een nieuw kleurtje te voorzien. Copperant PURA 1 LITER is net zoals zijn grotere broertjes emissieneutraal en geurloos en voldoet aan alle gezondheids-en milieu-eisen,  een echte biobased verf waardig!

Te verkrijgen in alle kleuren van NCS tot Farrow & Ball of Flamant en natuurlijk onze eigen Ecomat kleurencollectie 2020.

Bestel binnenkort via onze verfwebshop of nu reeds via mail. We vinden wel een manier om het bij jou te krijgen!

You now have the time for some change @home!

pura muurverf mat 1 liter

ecomat gesloten enkel bereikbaar per mail | | Blog

18-03-2020

Lieve klanten,

wij volgen de voorschriften ter bestrijding van de verspreiding van het Covid 19 virus en nemen daarom volgende maatregelen : 

We behandelen enkel nog vragen of adviezen per mail zodat onze medewerkers van thuis uit kunnen telewerken.

voor Zoersel en Borgerhout : zoersel@ecomat.be en voor Genk : genk@ecomat.be

Bestellingen kunnen nog doorgegeven worden maar afhalingen worden niet meer toegelaten. We bekijken of we je bestelling nog bij je geleverd krijgen maar kunnen geen garanties geven. 

In het geval dat leveringen niet meer kunnen gebeuren, staat het je vrij om bestellingen te annuleren of op te schorten, zonder kosten. 

We evalueren elke dag opnieuw en passen onze activiteiten aan aan de noden en veranderende omstandigheden om ons allen te beschermen.

Dankje voor je begrip en medewerking!

ecomat gesloten enkel bereikbaar per mail

een droge chape? | nieuwigheden | Blog

28-02-2020

nieuwigheden Opleiding Bouwtechniek

We krijgen er zoveel vragen over : wat is een droge chape?   

Cement-of anhydrietchapes of nog cement estrichvloeren zijn zo standaard geworden dat niemand vaak nog weet waarom ze eigenlijk geplaatst worden. Niet te verwonderen dat men dan vaak opkijkt wanneer wij het hebben over het alternatief van een droge chape of droogvloerelement. 

Nochtans bieden ze heel veel voordelen, ook in combinatie met vloerverwarmingssystemen. En heb je een hobbelige ondervloer of een boel buizen en leidingen weg te werken? Denk dan eens aan de droge egalisatiekorrels of het gebonden egalisatiemiddel T voor diktes van 30-200mm. 

Dit filmpje legt het beter uit dan 1000 woorden. Voor meer info bezoek de gerelateerde pagina's

een droge chape?

1 tape vervangt 4 | nieuwigheden | Blog

12-02-2020

nieuwigheden Bouwtechniek

Productnamen bij proClima luchtdichtingstoebehoren lijken moeilijk op het eerste gehoor, maar er zit wel degelijk een logica achter. En het gamma wordt er wel een pak eenvoudiger op!  

De ProClima Contega Solido IQ is een vochtgestuurde (of 'intelligente') aansluitband voor zowel lucht-als regen/winddichting! Of je hem nu aan de buitenzijde van een raam gebruikt of aan de binnenzijde : de positionering bepaalt de dampremmendheid/dampopenheid van deze tape.  Simpel! 

Dat je hem kan bepleisteren is ook meegenomen natuurlijk, want daar dient de Contega reeks in de eerste plaats voor. 

De Solido lijm maakt hem geschikt voor het kleven op metaal, kunststof, hout, snelbouwsteen zonder primers.

1 tape vervangt 4
1 tape vervangt 4
1 tape vervangt 4

wandgestaltung met kurk | nieuwigheden | Blog

04-02-2020

nieuwigheden Decoratie-interieur

Na de indrukwekkende reeks wandkurk met echte kurkschors introduceren we naar aanleiding van Batibouw 2020 nog meer interieurkurk.   De reeks wavecork brengt een schwung in je interieur die heel speels, maar op een patroonmatige wijze leven brengt aan je wand. Echte muurvormgeving, of zooals men in het Duits zo mooi kan zeggen : Wandgestaltung. Zeer sterk ook in het absorberen van geluiden uit de ruimte zelf, en dus ideaal voor ontvangstruimtes of grote lokalen waar koude, kale muren een vervelende echo laten galmen.

Ontdek de reeks in bijlage of binnenkort op Batibouw!

wandgestaltung met kurk

pixii | nieuwigheden | Blog

15-01-2020

nieuwigheden Bouwtechniek

Zovele jaren nadat we lid werden van het PassiefHuisPlatform, zijn we eindelijk toegetreden tot het Pixii platform. 

Pixii (voorheen bekend als Passiefhuis-Platform) ondersteunt als neutrale wetenschappelijke onderzoeksinstelling de bouwactoren bij zowel innovatie, informatie en netwerking als op de werf. De organisatie verenigt meer dan 200 toonaangevende bedrijven in de bouwsector en wil met haar actieve ledencommunity inspireren en motiveren tot het bouwen van passieve en energieneutrale gebouwen. Pixii levert professioneel advies en begeleiding aan bedrijven en particulieren, netwerkt met beleids- en opiniemakers, verleent certificaten aan passieve en energieneutrale projecten en organiseert evenementen en gespecialiseerde opleidingen rond energiezuinig bouwen. De organisatie focust op het kruispunt van energie, renovatie en circulair bouwen.

Pixii is een ledenvereniging met als doel om de bouw in beweging te krijgen in de richting naar energieneutraliteit en circulair bouwen in vernieuwende en concrete projecten.

De nieuwe focus, alsook het belang dat gehecht worden aan circulair bouwen deed ons beslissen om opnieuw met de andere bouwpartners samen vernieuwende maar nog steeds ecologisch geïnspireerde bouwtheoriën mee in de praktijk te zetten en uit te dragen.

Wij kijken er in ieder geval naar uit om samen met onze bestaande partners  zoals Pavatex by Soprema, Vibe, Isoproc, Daservicio en anderen kennis te vergaren en te delen om zo het Vlaamse bouwlandschap zo energieneutraal, ecologisch en circulair mogelijk te maken.

Tenslotte zijn we met EcomatPOP en Circomat bijna buren : we zitten maar een halve boogscheut verder op het einde van de Tuirnhoutsebaan.

pixii
pixii
pixii

nieuwe EN emissie formaldehyde vanaf 2020 | Bouwtechniek | Blog

18-12-2019

Bouwtechniek Hout

Vanaf 01/01/2020 wordt een nieuwe methode voor het bepalen van formaldehyde-emissies van gecoate en niet-gecoate materialen op houtbasis van toepassing.  De beslissende factor is dan EN 16516. In vergelijking met de eerder geldende norm EN 717-1, ziet deze teststandaard enerzijds een hogere belasting van de testkamer (1,8 m² / m³ in plaats van 1 m² / m³) en anderzijds een lagere luchtverandering (0,5 in plaats van 1) h + 1). 

bron : SentinelHaus

In totaal kunnen de emissies daarom slechts ongeveer de helft zo hoog zijn als voorheen om de grenswaarde E1 van 0,1 ppm te bereiken. Weerom de goede richting!

Wat doet formaldehyde met je? 

Formaldehyde (HCHO) is een kleurloos gas met een doordringende geur. Het wordt vooral gebruikt als een waterige oplossing (formaline). Het wordt gebruikt in de produktie van kunststoffen o.a. in de produktie van isocyanaten. De opname gebeurt voornamelijk door inhalatie. Het wordt omgezet in de lever en in de urine en in de uitgeademde lucht terug uitgescheiden. Akute effekten zijn gekenmerkt door irritatie van de slijmvliezen. Chronisch is het gekend als een zeer sterk allergeen voor de huid en de luchtwegen. Bij dieren blijkt het een duidelijk carcinogeen te zijn. Voor mensen is de carcinogene werking tot heden niet duidelijk, omdat de concentraties bij mensen over het algemeen lager zijn dan deze, die bij dieren carcinomen uitlokken.

Onze plaatmaterialen zoals Tilly meubelpanelen, MDF Medite, ESB+ (OSB van Elka) en Pavaplan/Circoplan (Fundermax) blijven hierdoor nog steeds gedekt aangezien zij heel dieper onder de "laagste norm" E1 vallen. Wij houden de andere materialen scherp in het oog of zij hun E1 klassificatie kunnen behouden (zoals Sterling Norbord OSB)

https://www.sentinel-haus.de/de/Portal/Produkte/ESB-Plus-Platte

https://www.sentinel-haus.de/de/Portal/Produkte/FunderPlan

nieuwe EN emissie formaldehyde vanaf 2020

cannabix in the mix | nieuwigheden | Blog

18-11-2019

nieuwigheden open deur Bouwtechniek Kalkhennepbouw

Willen we onze beste materialen veel meer laten toepassen, dan horen daar ook vereenvoudigde maar efficiënte methodes bij. 

Na de droge bouwblokken van Isohemp zijn er nu de Canadry Mixen van Exie! 

Een voorgenatte mix van hennepscheven, Ecohemp mineraal additief en Ecohemp luchtkalk en een beetje Vicat natuurlijke cement. Zowel voor dak-wand en vloeroplossingen!

Klaar om gestort of ingeblazen te worden met speciale inblaasmachines die je bij ons kan huren!

Ecomat werd onlangs agent voor dit geweldige droogbouwsysteem.

Canadry komt in zakken van 80liter  of leveren we in bigbags van 1m³. Canadry wordt best verwerkt binnen de week na bestelling, dus we houden geen voorraad.

Om volledig van de voordelen van het materiaal te genieten, werk je muur of dakopbouwen best af met een dampopen en schimmelwerende beplating zoals de Extreme Green uit magnesiumoxide. De uitdroogtijden zijn enorm verkort maar duren toch nog een dikke maand. En dus wil je geen schimmels creëren.

In tegenstelling tot natte hempcrete met Ecohemp of de droge IsoHemp isolatieblokken,zijn Canadry Roofmix en Wallmix enkel geschikt voor vulling van droge compartimenten en kunnen ze zelf niet bepleisterd worden. De Floormix verdraagt wel een natte chape of droogvloerafwerking.

lambda : 0.067W/mK

gewicht : 200kg/m³

technische fiche

folder

artikel circubuild

interesse om uitvoerder te worden?

contacteer ons

cannabix in the mix

cargobikes+trailers | nieuwigheden | Blog

16-11-2019

nieuwigheden promotie

Slim naar Antwerpen (SNA), het stadsplatform rond mobiliteit in en rond Antwerpen heeft het projectidee goedgekeurd dat we samen indienden met BYCYCLE vzw en DE KRINGWINKEL van Antwerpen. 

Bekijk hier alle winnende projectideën 2019

Op dit moment worden onze 2 combinaties electrische fiets en Carla Cargo fietstrailer in ons eigen kleuren gespoten. We kochten 2 combi's aan : eentje voor ECOMATPOP en eentje voor Circomat, onze circulaire poot. Ook de Kringwinkel zal over dezelfde trailers beschikken, wat uitwisseling en uitlenen onderling zal vergemakkelijken. Ook voor het onderhoud kunnen wij dan dienst doen op de technici van het Fietsatelier van de Kringwinkel.

Wij hopen vanaf januari deze trailers ter beschikking te stellen voor onze klanten, maar ook voor onze buren @decenters_borgerhout of eender wie zo'n handig en groen stadsvervoermiddel kan gebruiken. Een slim slot zal het reservatiesysteem vanaf maart mogelijk maken via een app. Dus vanaf dan kan je van thuis uit je CargobikeTrailer reserveren op het moment dat je het best uitkomt tijdens de vooravonden van wo tem zaterdag. De winterperiode is dan ook ideaal om dit project zachtjes op te starten en ervaring op te doen. Wie weet hebben we tegen de zomer nog meer trailers grin.

Kom dit proberen en sta versteld wat je met een fiets kan vervoeren in de stad!

Wij willen echt zo weinig mogelijk zelf nog met verbrandingsmotoren in de stad gaan rondrijden. Waar dat kan zetten we veel liever fietsen in. Weet dat zo'n trailertje algauw 150kg kan laden. Vanuit ons POP kan je dan zelf een bestelling uithalen die jouw eigen fiets niet kan vervoeren. (breedte 60cm; lengte 162cm-300cm).

Slim naar Antwerpen kan je dan ook letterlijk nemen want de Carla Cargo fietsen zijn 86cm breed en perfect wettelijk op de Antwerpse fietspaden. Op deze manier ga je kleinere bestellingen sneller bij je thuis krijgen dan met een auto of bestelwagen. Bovendien draag je bij tot een minder vervuilde stadslucht en het is nog gezond ook!

Als deze eerste stap lukt en jullie het mee een succes maken, zullen nog zwaardere cargobike trailers volgen....

cargobikes+trailers
cargobikes+trailers
cargobikes+trailers
cargobikes+trailers
cargobikes+trailers
cargobikes+trailers
cargobikes+trailers
cargobikes+trailers
cargobikes+trailers
cargobikes+trailers
cargobikes+trailers
cargobikes+trailers
cargobikes+trailers

renoleum komt eraan! | nieuwigheden | Blog

22-10-2019

nieuwigheden Decoratie-interieur

Forbo Flooring heeft met Renoleum (voorlopige projectnaam) een oplossing bedacht voor de 25 miljoen vierkante meter linoleum, die jaarlijks wereldwijd de prullenbak of vuilverbrander ingaat. Daarmee kan linoleum, dat door Forbo al CO2-neutraal geproduceerd wordt, een volledig circulair product worden.

Binnen het Renoleum-project gaat het om twee (half-)producten, Multilin en Linoleum Particle Board. Multilin is ontwikkeld in samenwerking met designer Jaromir van Vliet (Willem de Kooning Academie). Hierbij gaat het om homogeen plaatmateriaal, waaraan - indien gewenst - kleur en andere eigenschappen kunnen worden toegevoegd.

Demontabel

Multilin (voorlopige naam) is gemaakt van 97 procent gerecycled linoleum, is geschikt voor massaproductie en zou bijvoorbeeld toegepast kunnen worden in de meubelindustrie. Het kan ook dienen als afwerking voor kasten en bureaus. Daarnaast kan het gebruikt worden als zelfstandig materiaal. Forbo ziet Multilin ook toegepast worden in schoolmeubilair of als relatief goedkope loslegvloer voor evenementen en ondervloer. Het betrekkelijk dunne plaatmateriaal is ijzersterk en verandert niet als het aan vocht wordt blootgesteld. Multilin past goed in circulaire projecten, omdat het product modulair en demontabel is.

Het egale plaatmateriaal van Multilin (foto boven) wordt gemaakt van gebruikt linoleum dat maximaal vijftien jaar oud is. Is het linoleum ouder (tot dertig jaar), stugger en breekbaarder, dan hebben Forbo en Van Vliet een tweede toepassing bedacht. Dat product heet Linoleum Particle Board (LPB, foto boven artikel) en is gemaakt van 100 procent gerecycled linoleum, met bijvoorbeeld ook het jute - normaal de rug van een linoleumvloer - erin verwerkt.

In tegenstelling tot het ingewikkelde productieproces van Multilin is het productieproces van LPB relatief eenvoudig en goedkoop. Het materiaal is wel minder sterk en flexibel dan Multilin. Als het gebruikt wordt om een constructie mee te bouwen, is er een extra, dunne, houten rug nodig. LPB heeft een industrieel uiterlijk en kan bijvoorbeeld toegepast worden als zitje van een stoel of dienen als tafel- of keukenblad.

Minder CO2

Forbo gaat beide concepten, die na gebruik opnieuw gerecycled kunnen worden, nog verder testen. Wat kan er bijvoorbeeld nog aan Multilin worden toegevoegd om de eigenschappen te verbeteren? Forbo bestudeert ook hoe het productieproces verder zou kunnen worden verfijnd. Sinds dit jaar is de linoleumproductie van Forbo (meer dan) CO2-neutraal, omdat de CO2 die wordt uitgestoten tijdens de productie wordt gecompenseerd door de CO2 die wordt geabsorbeerd door de natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen (gewassen als lijnzaad, hout en jute; hele levensduur). Door verdere energiebesparing en het gebruik van louter groene elektriciteit zorgt elke geproduceerde vierkante meter linoleum van Forbo op dit moment voor een totale besparing van 4 gram CO2-uitstoot.

Forbo wil ten slotte ook op internationale schaal de duurzame cirkel van linoleum sluiten door samen te werken met andere bedrijven, zoals slopers, afvalverwerkers en grondstofproducenten. Zo ontstaat een zogenaamde Community of Practice, de gemeenschap die nodig is voor de circulaire economie.

Inzamelcontainer

Ecomat zal een marmoleum-container installeren wanneer dit mogelijk wordt, om je marmoleum en linoleum resten in deze materiaalloop te kunnen herbruiken.

renoleum komt eraan!

Trio : de hygge isolatie die je nog warmer maakt | nieuwigheden | Blog

15-10-2019

nieuwigheden Bouwtechniek

Biofib Trio - een mengeling van hennep, vlas en overschotkatoen - is een echt knuffelbeest.  Zo zacht is deze warmte isolatie dat het bijna zonde is ze weg te stoppen achter een afwerking.

Dat vonden de studenten van het Franse Architectuurinstituut te Nantes ook.

Zij ontwierpen een Peace-Out kamer voor bedrijven en scholen om te ontspannen weg van drukte en mobieltjes. Trio werd hier gekozen omwille van zijn thermische en akoestische performantie en ook omwille van zijn hoge aaibaarhedsfactor waar de zithoek gewoon gevormd wordt door de Trio-isolatiematten. Daarom wordt Trio ook vaak gebruikt in Tiny Houses!

Wat Trio nu nog interessanter maakt is zijn betere isolatiewaarde! Vanwege het Franse keuringsinstituut  Acermi werd de lambda waarde verhoogd naar 0,038 W/m.K. Je kan dus iets minder dik isoleren als je wenst om hetzelfde comfort te behouden of anders gezegd met eenzelfde dikte van isolatie bespaar je nu nog meer energie!

Knuffelen maar!

Trio : de hygge isolatie die je nog warmer maakt

veranderingsgericht bouwen = bio-dynamisch bouwen | nieuwigheden | Blog

05-10-2019

nieuwigheden Opleiding Strobalenbouw

Als we zuiniger willen omspringen met het gebruik van grondstoffen en als we minder afval willen creëren , gaan we anders moeten omspringen met de ruimte die overblijft en de materialen die we gebruiken om onze huizen te bouwen of in te richten. Dus je kan proberen aanpassingen door te voeren op het niveau van stedelijke inrichting, op het ontwerp van een gebouw en op het niveau van een gebouwelement (vb een scheidingsmuur) en hoe die opgebouwd wordt.

Het circulair bouwen wil hier een antwoord op bieden. We gaan materiaalstromen-cirkels sluiten door ervoor te zorgen dat het ene productie-overschot een grondstof wordt voor een ander product. Zo vermijden we ook afvalstromen. Dit heeft weinig te maken met recyclen en zeker niet met het downcyclen van grondstoffen. In het circulaire bouwen proberen we ervoor te zorgen dat de waarde van de grondstoffen en producten die daarvan gemaakt worden zo lang mogelijk zo hoog mogelijk gehouden worden.

Een mogelijke strategie om dit te bereiken ligt in de ontwerpfase van steden & gemeenten, op het ontwerp van een gebouw en op het eco-design van producten of gebouwcomponenten.

We gaan dus veranderingsgericht ontwerpen om te proberen materialen beter te kunnen recupereren bij afbraak. Zo dragen we bij tot beperking van grondstoffengebruik en het vermijden van afval. Afval moet weg!

Op onze pagina over veranderingsgerichtbouwen lees je er alles over!

veranderingsgericht bouwen = bio-dynamisch bouwen

nog een maandje en dan is het zover | nieuwigheden | Blog

05-10-2019

nieuwigheden

Over een maandje is het zover : dan openen wij in hartje stad in Borgerhout onder de spoorwegcenters aan de Engelselei een Ecomat POP (Pik-Op-Punt).

Vanaf 05/11/19 kan je daar terecht voor het afhalen van bestelde goederen of natuurverf.

We openen elke woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 16-19uur. Perfect om je bestelling op te pikken op weg naar huis of net na het avondeten.

In Ecomat POP kan je terecht in onze verfbar : we kleuren muurverf (natuurverf of wat dacht je?) en lakken aan terwijl je wacht. Dit wordt tegelijkertijd de doop van ons nieuwe huismerk Copperant, die Ecomat in Vlaanderen introduceert. www.copperant.be wordt weldra geopend! 

Voor de rest houden we stock van kleine toebehoren zoals ProClima luchtdichtingsmaterialen, Fermacell toebehoren, verfborstels en dergelijke.  Alle andere materialen zijn op bestelling en worden voor jou vanaf dan dagelijks overgebracht (voor zover dat in een kleine bestelwagen past). 

Voor grotere/zwaardere producten leggen we elke week 1 of 2 ritten in met onze vrachtwagen. Die gaat dan tot de rand van de stad rijden om het stadsverkeer zoveel mogelijk te ontlasten. Op termijn stellen we cargotrailers ter beschikking van onze klanten om niet te volumineuze bestelling naar huis te kunnen brengen met je eigen fiets of met een electrische fites van Ecomat.

Voor klanten die toch liever aan de deur beleverd worden zoeken wij steeds naar meer verantwoorde oplossingen. Voor klanten die geen stockageplaats hebben maar toch wel wat materiaal willen bestellen, bieden we de mogelijkheid aan van een Ecomat-Box op een autotrailer. (6m³ volume). Deze wordt dan op een parkeerplaats of oprit geplaatst met je bestelling erin en een slot. Wanneer de Box leeg is, geef je ons een seintje en wordt hij weer opgehaald.

@centers_borgerhout is een project van AG VESPA om het 'vergeten straatje' naast de spoorwegberm Antwerpen-Oost/Antwerpen-Noord nieuw leven in te blazen. Naast Ecomat Pop, vind je er Circomat, Bruis, Rarity Pop, Cabardouche en nog vele anderen! Kom ze allemaal ontdekken of bezoek centers_borgerhout op fb en insta!

nog een maandje en dan is het zover
nog een maandje en dan is het zover

grote schelpen voor een tiny house | open deur | Blog

27-09-2019

open deur Bouwtechniek

Shellcrete gisteren gespoten en nu al kan er verder gebouwd worden met kurkisolatieplaten en een kalkchape van Saint Astier! 

Noordzeeschelpen zijn de basis van het hele plan van aanpak van dit project van @SustainableFamily. Ze zorgen voor droge warme voetjes voor de bewoners en draineren en saneren het vocht uit de muren op volle grond. En zou het eeuwenoude huisje toch verdwijnen zijn de schelpen nog steeds schelpen en kunnen ze weer de zee in of gebruiken we de kalk voor hoogwaardige toepassingen zoals #hempcrete... zo gaat dat in een circulaire wereld! Mooi begin Nicolas and Family! 

Een videoverslag vindt je op Instagram en volg er de hele verbouwing met onze materialen!

grote schelpen voor een tiny house
grote schelpen voor een tiny house

peperkurken huisje | nieuwigheden | Blog

06-09-2019

nieuwigheden Bouwtechniek Decoratie-interieur

Al eens gedacht aan kurkisolatie als afwerking van je gevel zonder een pleister? Jana & Edwin uit Gent pasten de Facadekurk (gevelkurk) toe zonder deze af te werken met pleister of een beits.

Stilaan krijg je een natuurlijke ontkleuring van de gebrande kurk. Een prachtige look en een echt warmte-en geluidsisolerend jasje dat ademt. Dit is niet te vergelijken met spuitkurk dat veel minder ademend is en ook veel minder natuurlijk is en oogt.

Get inspired!

https://bit.ly/2lHGa0T

peperkurken huisje
peperkurken huisje

circulair bouwen in de Zonnige Kempen | promotie | Blog

05-09-2019

promotie Bouwtechniek

Ecomat adviseerde en leverde Pavatex houtwolisolatie en uitstijfplaten voor een werf van sociale huisvestingsmaatschappij De Zonnige Kempen in hartje Westerlo. 

Het was een uitdrukkelijke wens van de bouwheer om de bouw circulair te concipiëren. In deze context was dat kiezen voor materialen die uitsluitend duurzaam en recycleerbaar zijn zonder aan de hoge kwaliteitseisen in te boeten. Zo kwamen ze bij Pavatex en Ecomat uit.

Wij adviseerden Pavawall-GFPavatex isolairPavaplan en PavaflexPlus

Meer info over het project vind je hier

circulair bouwen in de Zonnige Kempen
circulair bouwen in de Zonnige Kempen

workshop trappenmaken met recuphout | Opleiding | Blog

04-09-2019

Opleiding

Circomat heeft in zijn nieuwe ruimte een trap nodig en daarom vroegen we aan Hou'tHart of hij zin had om de gelegenhedi aan te grijpen dit in een workshop vorm te geven met afvalhout.

Het wordt een workshop waarin Dirk je uitlegt hoe een trap berekend wordt en bouwen we er gezamenlijk ook een.
We starten om 11u met theoretische uitleg: steile/luie trap, tredehoogte/tredediepte, … en tekenen we uiteindelijk de trap voor Circomat uit.
Dan is er een korte middagpauze waarbij we voorstellen dat ieder iets eetbaars meebrengt dat kan gedeeld worden.
Daarna starten we met het maken van de trap, volledig uit afvalhout dat afkomst is uit de “afvalcontainer” van Ecomat.


Hou’tHart zorgt voor de nodige machines en handgereedschap.


We eindigen met een getrapte receptie.
Wees welkom. Max 6 deelnemers.
Als je wil komen, stuur een mail naar dirk@houthart.be

meer info vind je hier

workshop trappenmaken met recuphout

pik-op punt (POP) antwerpen @de centers | nieuwigheden | Blog

06-08-2019

nieuwigheden open deur Allerlei

Wij werken aan een pik-op-punt (POP) in Antwerpen Borgerhout voor het afhalen van kleinere bestellingen.  Op termijn kan je bij ons hiervoor zelfs een cargotrailer met electrische fiets huren. Zo kan je per fiets je eco-materialen naar huis brengen.  

Voorlopig wilden we jullie die in de stad wonen of werken al de mogelijkheid aanbieden om op afspraak kleine tekorten te komen uithalen in de Centers na het doorgeven van je bestelling te Ecomat Zoersel.

Er zal geen stock aangelegd worden, dus geef ons een beetje tijd om het te organiseren.

In een latere fase  kan je er wellicht op vastgestelde avonden en in het weekend terecht zonder afspraak.

Ook misschien interessant om weten is dat we over enige tijd een verfmachine gaan planten in de centers om je zonder voorafgaande bestelling verder te helpen, maar daar houden we je natuurlijk van op de hoogte.

pik-op punt (POP) antwerpen @de centers

bio producten in biobased verpakking | nieuwigheden | Blog

13-06-2019

nieuwigheden

Onze huisleverancier Galtane begint met de introductie van verantwoorde verpakkingen voor enkele van zijn natuurproducten. 

Weldra koop je de Galtane Allesreiniger en de HM1 houtbescherming in 1Liter in Green-PE. Een verpakking op basis van cane, rietsuiker. Door het gebruik van deze biobased verpakking, reduceert Galtane de globale CO2 uitstoot van zijn producten. Dat kunnen we alleen maar toejuichen uiteraard!  De echte olieproducten van Galtane zijn niet geschikt voor Green-PE en worden alsnog in metalen blikken aangeboden.

Wil je meer weten over Green-PE ? Lees deze PDF eens door. Er wordt ook oa beschreven hoe verantwoord het landgebruik is voor de productie van deze rietsuiker.

bio producten in biobased verpakking

hardhouten terraskepers | nieuwigheden | Blog

12-06-2019

nieuwigheden Tuin Hout

Voor een houten terras haalden we nieuwe hardhouten onderkepers in huis. Uiteraard FSC gelabeld zoals dat hoort. 

Omdat tropisch hout het soms moeilijk heeft zich aan te passen aan onze noordzeeklimaat, kozen we voor de Gia onderkeper in een vaste lengte van 3.90m. Deze keper is gelamelleerd en gevingerlast : zo is hij toch voldoende stabiel.

Heb je kortere lengtes nodug? Dan hebben we de Okan onderkeper op een vaste lengte van 1.85m.

De perfecte onderkepers voor een hardhouten terras zoals de Guyana Teak uit ons assortiment.

hardhouten terraskepers
hardhouten terraskepers
hardhouten terraskepers

co² neutrale marmoleum | nieuwigheden | Blog

29-05-2019

nieuwigheden Decoratie-interieur

Marmoleumvloeren van Forbo zijn Co² neutraal! 

Wens jij dus totaal energieneutraal te bouwen en verdient een houten vloer niet zo jouw voorkeur, denk dan eens aan deze moderne maar tijdloze vloerafwerking.

Linoleum is een koolstofdioxideneutraal (CO2-neutraal) product omdat de jute, vlas en bomen die ervoor worden gebruikt, veel koolstofdioxide opnemen. Maar ook omdat het productieproces weinig energie vraagt. Een CO2-neutrale vloer die niet alleen langer dan dertig jaar meegaat, maar na afloop daarvan ook nog eens biologisch afbreekbaar is, is in alle opzichten een uniek product. 

Een EPD of milieuproductverklaring is de meest transparante vorm om de impact van een product op onze gezondheid, milieu en klimaat te laten zien. Zo kan jij de prestaties van Marmoleum objectief beoordelen en vaststellen dat Marmoleum CO2-neutraal is.

co² neutrale marmoleum

sign for my future | nieuwigheden | Blog

18-05-2019

nieuwigheden Opleiding

Gisteren overhandigde de actie Sign For My Future we onze politici de vraag van zomaar eventjes 267.617 Belgen voor een krachtig klimaatbeleid! Ook de 400 ambassadeurs van Sign for my Future – academici, bedrijfsleiders, voorzitters van middenveldorganisaties – roepen alle partijen op om samen werk te maken van een klimaatneutrale samenleving en reiken meteen ook de hand om daaraan mee te werken. Als we samenwerken, kan het!

Op het slotevent legde Thomas Wyns (VUB) uit hoe we in België tegen 2050 energieneutraal kunnen worden. Energieneutraal is wanneer we evenveel CO2 opslaan dan we uitstoten. Het volledige lijvige rapport vind je hier of onderaan deze pagina op Issuu.

Wat gebouwefficiëntie betreft komt het rapport tot volgende stand van zaken voor 2050 :

Almost all buildings will have become zero-emission due to major energy savings renovations and electrification of heating and cooling. New industrial production technologies together with high levels of materials efficiency (from production to final consumption) and high circular use of materials will have almost eliminated all GHG emissions in these sectors, with the remainder to be used in products or stored.

Onze bio-ecologische materialen zoals platen, isolatie en afwerking die gemaakt zijn van hout en kalkhennep kunnen die hoge scores van CO-opslag bieden. We gaan deze producten dan ook nog beter maken in hun totale levenscyclus : ze moeten nog efficiënter worden ingezet en eigenlijk nog meer herbruikt worden alvorens we de grondstoffen teruggeven aan de natuur. 

Onze nieuwe nevenactiviteit Circomat zal onze leveranciers bewegen om aan alle circulaire aspecten van een product of dienst meer aandacht te besteden.  De toekomst bepaalt immers dat we veel meer moeten herbruiken. Circomat zal als circulaire poot van Ecomat dit op verschillende manieren proberen uit te lokken door je een aanbod te geven van bio-ecologische bouwmaterialen aangevuld met technische materialen. Door deze loop (technisch en biologisch) goed scheidbaar te houden, verhogen we het circulaire karakter en geven we door nieuwe vormen van verdienmodellen meer mensen de toegang tot onze gezonde en verantwoorde materialen. Binnenkort koop je dus geen scheidingswand meer, maar lease je hem tot hij niet meer nuttig is voor jou. Dan zal de wand na refurbishing weer kunnen gebruikt worden door een andere klant. En zo verkleinen we de afvalberg en het onnodig verspillen van materiaal. Net als je deelauto of deelstep!

Nu is het moment waarop een breed publiek begrijpt dat eco en circo dé voorwaarden zijn om naar een klimaatneutrale samenleving te evolueren. Het is onze bedoeling om als Ecomat mee te evolueren om dit mogelijk te maken. Wordt vervolgd!

sign for my future

planten als luchtfilter binnen en buiten | Tuin | Blog

14-05-2019

Tuin

Luchtverontreiniging kan binnenshuis aardig oplopen, met als gevolg een verlies aan concentratie, een dalende productiviteit en een negatief effect op de gezondheid van de inzittenden. 

Planten bezitten het potentieel om polluenten (VOC) te verwijderen. In de jaren ‘80 onderzocht NASA het potentieel van 12 populaire kamerplanten voor het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis. Hieruit bleek dat praktisch alle onderzochte planten in staat waren om een groot deel van de verontreiniging te verwijderen.

Wil jj weten welke planten het best scoren? Lees het doc op deze pagina.

Maar ook tegen een gevel kan groen een grote meerwaarde bieden aan de luchtkwaliteit in steden : Volgens een modelstudie door Pugh et al. (2012) werd tot 60% van PM10 in street canyons afgevangen door groengevels

Groene gevels zijn dus niet alleen goed als een beschermende gebouwschil voor de bewoner, maar ook voor je naaste buren. Voor gevelgroen verwijzen wij door naar onze partner www.muurtuin.be

planten als luchtfilter binnen en buiten

pavatex systeemkiezer | nieuwigheden | Blog

24-04-2019

nieuwigheden Opleiding Bouwtechniek

Weet je niet altijd welke Pavatex houtwol isolatieproducten te gebruiken voor dak, wand of vloer? 

Deze tool helpt je op weg.

Zet je translator op en google vertaalt alles heel behoorlijk uit het Duits naar het Nederlands

Je krijgt meteen een overzicht van :

 • de totale isolatiewaarde van je opbouw
 • de technische fiches van de voorgestelde producten
 • een schets
 • brochures
 • veiligheidbladen en attesten
 • een bestektekst

Zo makkelijk kan het gaan grin

pavatex systeemkiezer

zelfbouwersprijslijst online | nieuwigheden | Blog

17-04-2019

nieuwigheden

Onze site is een informatieve site met een kennisbank en een overzicht van de producten die we aanbieden. 

Voor sommige producten zoals kalei en tuinhout, gevelbekleding of terrashout, kon je al de prijzen vnden bij de downloads op de productpagina.

Vanaf vandaag staan al onze prijzen voor de zelfbouwer op elke pagina op onze website.

Even doorscrollen naar beneden tot je een groenblauwe balk tegenkomt. Onze prijslijst staat net zoals onze eigen technische fiches of andere zware bestanden op ons Issuu publicatieplatform.


De producten in groene letters uit de lijst linken dan weer direct naar de juiste pagina op de site.

Blauwe balken verwijzen naar overzichtpagina's op de site.

zelfbouwersprijslijst online

minimum minimorum | nieuwigheden | Blog

10-04-2019

nieuwigheden Hout

Waar we kunnen, blijven we ons onderscheiden en zoeken naar materialen die het minst je binnenklimaat bezoedelen.

Vorig jaar introduceerden we de Elka OGB/ESB-plaat als alternatief op de Sterling OSB plaat uit Genk.

Dit jaar introduceren we de OGB/ESB+ plaat (70% PEFC-gelabeld). 

Deze plaat die voldoet aan de strenge milieulabels Blaue Engel en Natureplus heeft namelijk een uitstoot van Vluchtige Organische Stoffen van ≤ 0,03 ppm. Het minimum van de minima dus. Ter vergelijking : onze standaard OSB en OGB platen hebben een uitstoot ≤ 0,10 ppm. De OSB platen die je in de reguliere handel vindt, stoten vaak nog méér uit.

Met OGB/ESB+ (675*2590*18/22mm) haal je dus samengevat volgende voordelen in huis :

bio-ecologische voordelen:

 • geringe emissie : formaldehyde < 0,03 ppm & geringe VOC
 • geschikt als binnenafwerking
 • geen oud hout (100% verse houtsnippers)
 • recycleervriendelijke MUF-verlijming
 • gecertificeerd met • Blauwe Engel (Versie 1.1.2017) • Sentinel Haus Instituut GmbH • Aanbeveling EGGBI E.V. (Europese onderneming voor gezond bouwen en binnenruimtehygiëne)

technologische voordelen:

 • buigvastheid en e-modulus in beide richtingen gelijk
 • hogere dwarse trekvastheid dan OSB (ca. 40% hoger)
 • lagere opzwelling dan OSB
 • volgens ZVDH/Keulen bruikbaar als onderdakplaat (groef en veer)
 • geschikt voor toepassing in warme en compacte platte daken (klimaatklasse 4)

toepassingsvoordelen:

 • zeer licht oppervlak en uitstekende optiek
 • zeer goede schroefextractiesterkte
 • minimale schijnbare dichtheid 620 kg/m 3
 • geschuurd oppervlak en dus:
 1. • zeer open voor diffusie
 2. • aanbrengen van lijmen, verven en lakken mogelijk
 3. • nagenoeg gesloten oppervlak
 4. • bijzonder nauwkeurige pasvorm
minimum minimorum

vlechten bij de vleet | promotie | Blog

09-04-2019

promotie Tuin Tuin Hout

Bericht aan alle groene vingers :

onze vlechttwijgen in Franse kastanje ("gaulettes en chataignier") zijn vers gekapt aangekomen in onze magazijnen te Zoersel. 

Het is hét moment om je takkenwallen of tuinborders te vlechten met deze sappige buigzame twijgen. Wacht niet te lang want op = op en hoe langer je wacht , hoe stugger ze worden om te vlechten.

Inspiratie nodig? zie onze pagina over vlechtwerk of ons facebookbericht vorige week

Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen? Hieronder vind je een duidelijke video (weliswaar met wilgentakken)

Wil je liever een voorgemaakte border? Dan hebben we die in hazelaartwijgen (1.50*25cm)

vlechten bij de vleet
vlechten bij de vleet

bamboe meubelplaten | nieuwigheden | Blog

06-04-2019

nieuwigheden Hout

Bamboe als trendy "hout" materiaal voor afwerkingen als vloeren of meubels is al een tijdje in opmars. Het is een zeer hard materiaal en daardoor enorm slijtvast en onderhoudsvriendelijk

Nochtans hebben wij het heel lang geweerd uit ons aanbod. Dit om 2 redenen :

Er is natuurlijk de oorsprong van bamboe. Waarom een verantwoord materiaal naar de andere kant van de wereld vervoeren om daar als eco-materiaal aan te bieden? Blijft het dan nog verantwoord? Ons basisidee is nog altijd dat wij liever europees hout aanbieden dan niet-west europees. Anderzijds is het wel heel interessant materiaal. 

Daarnaast zijn wij, net zoals voor andere laminaten of samengestelde vloeren of plaatmateriaal, nogal beducht voor de gebruikte lijmen en processsen die producten meestal ondergaan. Dat maakt dat soms een heel verantwoorde grondstof zoals bamboo (snelgroeiende grassoort) of massief hout verwerkt wordt tot een product dat misschien niet meer zo verantwoord is. Denk aan het uitstoten van Vluchtige Organische Componenten (VOC's) of de uitstoot van de sealings met polyurethaan. 

Maar dus niet zo met dit assortiment meubelplaten en vloeren van Punto Verde. De platen van 20 en 38mm zijn samengesteld door het verlijmen van een dens geperste afwerkplaat aan de buitenzijde en een lichtere plaat uit lamellen als kern.  De lijmen die hiervoor gebruikt worden voldoen aan de laagste emissienorm E1.  E0 is geen officiële norm, maar wordt gebruikt om aan te halen dat de emissie veel lager is dan de laagste E1-norm. Bij deze platen is dat < 0,124 gr/m². 

Alle andere technische details vind je hier.

Formaat : 2440*1220*4-20-38mm

We raden de Galtane Verhelderende of Verhardende Olie aan voor de behandeling, maar je kan de meubelplaten ook onbehandeld laten. Ook de zijkanten van de plaat worden meestal niet verder afgewerkt. Mooi en makkelijk!

bamboe meubelplaten

fermacell : droog en sterk! | Opleiding | Blog

01-04-2019

Opleiding Bouwtechniek Houtskeletbouw Steenmassiefbouw

Onze vrienden van Fermacell hebben de voordelen van hun droogbouwsystemen voor wanden en vloeren nog eens op een rijtje gezet.

Onder het motto : beelden zeggen meer dan woorden, wilden we jullie deze filmpjes niet onthouden!

fermacell : droog en sterk!

kleurige muurvoegmortels | nieuwigheden | Blog

30-03-2019

nieuwigheden Bouwtechniek Pleisters-Stuc

Zoek jij die specifieke kalkmortel om je muur met gerecupereerde stenen op te voegen? of wil je je oude voegen bijwerken en zoek je een specifieke kleur?

Dan zijn de voegmortels van Tubag wellicht je oplossing!

Dit jaar hadden we al een standaard collectie van 9 kleuren in de traskalk voegmortels. Nu bieden we diezelfde kleuren ook aan in de NHL-voegmortels.

NHL-voegmortels zijn minder aggresief voor zeer oude stenen.

De collectie vind je hier of op de pagina voegmortels op deze site.

kleurige muurvoegmortels

leemfinish duro NCS | nieuwigheden | Blog

29-03-2019

nieuwigheden Pleisters-Stuc

Kleur en stuc in 1.

Tierrafino biedt een scala van mooie en ecologische wandafwerkingen die passen in de duurzaamsheidopgave van deze tijd.

Duro fijne leemfinish kan je op verschillende manieren afwerken met een toaal andere look and feel. En toch blijft het leem!

Glad, geschuurd of gesponst.

En om het je helemaal gemakkelik te maken : verkrijgbaar in ontelbare NCS-kleurencodes

check it out!

leemfinish duro NCS

PEFC bestaat 20 jaar | Tuin | Blog

29-03-2019

Tuin

PEFC Program for Endorsement Forest Council werd opgericht in 1999. De intussen wereldwijde organisatie bestaat dit jaar dus 20 jaar. Opgericht als een Europees broertje met zijn eigen focus, wordt het label nu ook werledwijd gedragen.

Heel veel van ons plaatmateriaal, houte vloeren, gevelbeplanking van Thermowood, ons Castanea kastanjehout en bepaalde types van onze houtwolisolatieproducten (vb Pavaflex) verkopen wij met PEFC label.

PEFC bestaat 20 jaar

word jij onze nieuwe collega? | nieuwigheden | Blog

28-02-2019

nieuwigheden

Ecomat werft aan! 

Wij zijn  voor onze vestiging te Zoersel op zoek naar een nieuwe collega. Iemand die in ons team past en ons kan versterken met zijn praktische kennis van onze materialen. Iemand die klanten kan helpen en overtuigen van de meerwaarde van bio-ecologische materialen voor hun woning of project. Iemand die gebeten is door bouwen of verbouwen en bereid is daar de nodig kennis voor bij te schaven. Spreekt je dit aan? Lees onze vacature eens door en laat ons weten wie je bent. Wij nemen snel contact met je op!

word jij onze nieuwe collega?

isolatiematerialen kiezen | nieuwigheden | Blog

28-02-2019

nieuwigheden Bouwtechniek Houtskeletbouw Steenmassiefbouw

Dialoog vzw maakte in zijn recentste uitgave nog eens een overzicht van alle isolatiematerialen, de natuurlijke én de petrochemische.

Wij vonden dit een handig overzicht en willen het jullie niet onthouden.

Je vindt het artikel hier

isolatiematerialen kiezen

bouwen met leem uit de stad | nieuwigheden | Blog

14-02-2019

nieuwigheden promotie Bouwtechniek Leemmassiefbouw

Leemproducten zoals leemstuc, stampleem en leemstenen worden doorgaans gemaakt van leem die je aantreft net onder de bruine aarde. 

Onze Tierrafino Base bijvoorbeeld komt van 200km van hier uit het Duitse Munster en wordt daar verwerkt en gebalanceerd tot een echt product met een constante kwaliteit en eigenschappen.

Maar waarom het zo ver zoeken vragen onze klanten zich wel eens af. "In mijnen hof steekt ook leem!" horen we dan zeggen. Dat klopt uiteraard, maar jouw leem is niet zo gebalanceerd en bevat vaak vervuilende componenten. Als product met eenzelfde kwaliteit kan je zulke leem niet gaan verhandelen, terwijl hij voor de bouwheer zelf wel een oplossing kan zijn.

Vandaar onze samenwerking met BC Materials. Deze jongens uit Brussel (Ken de Cooman en Nicolas Coeckelberghs) hebben een productenlijn samengesteld met leem gewonnen uit grondverzet in het Brusselse. Leem die vrijkomt bij het uitgraven van parkeergarages of metrolijnen bijvoorbeeld.

URBAN MINING ten top!

Telkens wordt de formulatie van de leem als basis voor leempleisters, leemstenen en stampleem uitgekiend om zijn functie te kunnen vervullen. Telkens gaat er dus wel een hele studie aan vooraf want leem bestaat uit zand, silt & klei (en granulaat voor vb stampleem).

Met de werken aan de Oosterweelverbinding en de overkapping van de Antwerpse Ring zal er ook in 't stad heel veel grond verzet worden. Samen met BC architects willen wij Antwerpenaren stimuleren om leem van Antwerpen te gebruiken in hun bouwprojecten. Voor de meeste bouwers is een aparte productie on site 'BC Sur Mesure' echter te groot.  Vandaar dat wij  de geïnteresseerden willen bijeenbrengen. We zullen de producten een aangepast Antwerpse naam geven. Suggesties zijn welkom!

Meedoen?

Wil jij ook een leemproduct met een label 'Ringland'? Meld je en geef ons op voor welk product je graag Antwerpse leem wil gebruiken in de komende twee jaar. Wij minen de bodem van Ringland voor je uit!

Meer weten over Urban Mining van leem? 

Ken de Cooman is gastspreker op het Pixii-/Vibe seminarie over circulair bouwen op 28/02 op Batibouw van 11-13u.

bouwen met leem uit de stad
bouwen met leem uit de stad

het regent weer (tegen) pro clima | nieuwigheden | Blog

31-01-2019

nieuwigheden Bouwtechniek Houtmassiefbouw Steenmassiefbouw

Ons huismerk ProClima lanceert nieuwe producten en vereenvoudigt weerom lucht-of regen-en winddichtingstechnieken. 

Bestand tegen regen en wind zijn de Aerosana Visconn pasta met zijn fibres en fleece-je en de Solitex Adhero folie die tegen je huis-huid plakt! 

De Aerosana Visconn Fibre pasta gebruik je plaatselijk, langs binnen of buiten om de luchtdichting te verzorgen op moeilijke aansluitingen waar je het met tapes niet haalt. Het Fleece dient om de overgang tussen verschillende ondergronden of spleten te coveren. Daarnaast is er nog de gewone Aerosana Visconn om bouwdelen langs binnen luchtdicht te maken (spuitbaar en schilderbaar). Nieuw is dat deze nu ook in het wit bestaat! Ideaal als luchtdichtende witte primer om af te werken met verf of dunpleisters. Wil je je Tiny House wanden met OSB afwerken maar hou je niet van de aftapen van de naden? dan is dit een goede toepassing. Witte Aerosana Viscon afgewerkt met een laagje verf en klaar! De volledige familie vind je hier

Solitex Adhero is eigenlijk een reuzegrote sticker die de huid van je woning 3 maand lang beschermt tegen weer en wind en die de constructie tegelijkertijd luchtdicht maakt. Wil je bijvoorbeeld je constructie langs binnen zichtbaar houden (vb silicaatsteen met afgeschuinde kantjes of een massiefhouten wand, kalkhennepblokken) zal de Adhero je Tiny of Big huis luchtdicht maken en tegelijkertijd beschermen totdat de buiten afwerking geplaatst wordt (hout of extra isolatie met crepi). Jammer dat het niet op strobalen plakt. dat is dan ook zowat het enige. TF hier

het regent weer (tegen) pro clima
het regent weer (tegen) pro clima

pavatex multifunctioneel | nieuwigheden | Blog

12-01-2019

nieuwigheden Opleiding Bouwtechniek

Werk jij als aannemer wel eens met Pavatex? Of zoek jij als zelfbouwer een allround isolatieplaat voor buitentoepassingen zonder teveel gedoe en nadenken? Dan zijn zowel Pavatex Isolair (met PMDI lijm) en Pavatex Diffutherm (0.2% PVAC houtlijm + lignine) platen die je nu voor verschillende toepassingen kan gebruiken. Gegarandeerd door Pavatex.

De Pavatex Isolair onderdak-en wandbeschotplaat kan je nu ook gebruiken als bepleisterbare gevelisolatieplaat (40-80mm) en isolatieplaat voor op een plat dak.

Pavatex Diffutherm (de originele bepleisterbare gevelisolatieplaat) kan je nu ook gebruiken als onderdakplaat en wandbeschotplaat achter gevelbekleding.

Handig om weten als je van elke toepassing maar een paar m² nodig hebt. Zo bespaar je weer veel op verschillende plaattypes en kan je meer reststukken opgebruiken. Hoe minder verkwisting, hoe beter, toch?

folder pavatex multifunctioneel

pavatex multifunctioneel

wand-vloerkurk collecties 2019 | nieuwigheden | Blog

10-01-2019

nieuwigheden Decoratie-interieur

Wil jij die warme zachte geruisloze vloer onder je blote voetjes? Of hou je van een levendige muurdecoratie?  Dan is een kurkvloer of kurken wandafwerking wellicht iets voor jou. 

Wij maken het onderscheid tussen bio kurk zonder lijm en ecologische kurk waar wel een beetje verantwoorde lijm in zit. 

Voor 2019 hebben een overzichtje gemaakt van onze ecologische kurktegels voor wand-en vloerafwerking.  de technische fiches van de bijbehorende lijmen staan nu pook op onze site. Ook de click-vloertegels in kurk hebben we op een rijtje gezet. 

klik op de foto's voor een correctere weergave!

Daarnaast hebben we nog steeds onze Bio-kurktegels met de bijbehorende Greenline lijm.

wand-vloerkurk collecties 2019

het groenste platdak | nieuwigheden | Blog

14-12-2018

nieuwigheden Bouwtechniek Houtmassiefbouw Houtskeletbouw Steenmassiefbouw

Soprema als dakdichtingspecialist en moederfirma van Pavatex sinds een jaar, heeft nu een totaalsysteem voor warme platte daken op punt gesteld.  Het Soprema Vapro-systeem: hoogwaardige bitumenwaterdichting met anti-NOx-effect.

Ze combineren hierbij een speciale damprem uit hun assortiment met een speciale dakhuid. Daartussen gebruiken ze de Pavatex Isolair houtwolisolatieplaat als drukvaste isolatie. Het is het eerste totaalsysteem voor warme platte daken met houtvezelisolatie en biedt jou als klant totaalgarantie!  Geen reden meer om ook voor deze toepassing een hergroeibaar isolatiemateriaal uit je hoofd te laten praten ! 

Het SOPREMA Vapro-systeem biedt bijna onbeperkte toepassingsmogelijkheden in de afdichting van platte daken (op een houten bebording of op een betondek). Het is geschikt voor 

 • groendaken
 • vrije blootstelling aan verwering met luchtzuiveringseffect 
 • het leggen onder een grindlaag.

De wortelbestendige kwaliteit top Vapro plus overtuigt met technische maximale waarden, o.a. met hittebestendigheid (+ 150 ° C), koud buiggedrag (-40 ° C), trekkracht (trekgedrag langs 1.800 N / 50 mm2) en rek (42%). De uitzonderlijk hoge mechanische sterkte van de dakhuid wordt verzekerd door een nieuw ontwikkeld, zeer scheurbestendig en elastisch combinatiedrager polyester (330 g / m2). Op het oppervlak is de Vapro plus uitgerust met een hoogwaardige slijtlaag, inclusief een fotokatalytische anti-NOx-coating. Zo verminderen we de stikstofoxideverontreiniging van de lucht. Op het speciale Vapro dampscherm wordt de Isolair vastgekleefd met Soprema Efifoam tegen rukwinden en stormen als er geen belasting op de dakhuid komt.

Groener  kunnen we een plat dak in zijn totaalgarantie niet maken voorlopig! Wij wachten de evoluties verder af naar nog meer ademende dakhuiden en oplossingen die nog minder petroleumgebaseerd zijn, maar tot dan hebben we nu tenminste een gegarandeerde totaaloplossing van één leverancier.

Bekijk opbouwvoorbeelden op pagina70 van de technische folder DACH hieronder.

Vooralsnog bieden wij zelf het Soprema Vapro assortiment niet aan : neem hiervoor contact met www.soprema.be en vraag naar volgende producten :

 1. Sopravap Stick A15
 2. Sopralene Soprastick 30D
 3. Sopralene Optima;

het groenste platdak

het vernieuwde EPC vanaf 2019 | nieuwigheden | Blog

13-12-2018

nieuwigheden Bouwtechniek

In 2008 werd het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) verplicht voor woningen en appartementen die te koop werden aangeboden. Enkele maanden later werd de verplichting ook ingevoerd voor woningen die worden verhuurd. Het EPC informeert potentiële kopers en huurders over de energieprestaties van de woning.
Inmiddels is het EPC al goed ingeburgerd en zijn reeds meer dan 1 miljoen EPC’s ingediend voor het Vlaamse woningenbestand.

Tien jaar na de invoering van het EPC, wordt een aangepast EPC gelanceerd. Het vernieuwde EPC wil nog meer sensibiliseren, informeren en uiteindelijk aanzetten tot een grondige energetische renovatie van de woning.

wat verandert er?

 • Elke woning krijgt een label van A+ tot F. A is uitstekend en F is ondermaats. Het label zal de herkenbaarheid, vergelijkbaarheid en duidelijkheid van het nieuwe EPC verhogen. Op het nieuwe EPC staat nog steeds een kengetal (uitgedrukt in kWh/m²), zoals dat ook bij de huidige EPC’s het geval is.
 • De aanbevelingen om het label te verbeteren, worden grondig uitgebreid, concreter en overzichtelijk weergegeven. Er wordt ook aangeduid in hoeverre de woning al voldoet aan de energieprestatiedoelstellingen op lange termijn. Vlaanderen heeft hoge ambities om veel zuiniger om te springen met energie. Het is daarbij belangrijk dat alle woningen in Vlaanderen energiezuinig worden. Tegen 2050 willen we dat elke woning even energiezuinig is als een nieuwbouw die vandaag wordt gebouwd. Het nieuwe EPC zal de potentiële koper/huurder op een snelle en eenvoudige manier inzicht geven in wat er nog moet gebeuren om de woning energetisch in orde te maken.
 • Voor eengezinswoningen bevat het nieuwe EPC een indicatieve kostenraming om de woning energiezuiniger te maken. De prijzen worden door de software automatisch gegenereerd op basis van de door de energiedeskundige ingevoerde gegevens. De energiedeskundige kan de prijsbereking dus niet wijzigen. Achteraan op het EPC staat telkens welke werken in rekening werden genomen en welke niet.
 • Wie interesse heeft in nog extra (technische) info kan in de technische bijlage zijn/haar gading vinden.
 • En ook als de woning niet verkocht of verhuurd wordt, kan het interessant zijn om een EPC van de woning te laten opmaken. Misschien werden er al enkele renovatiewerken uitgevoerd die invloed hebben op de energieprestatie of misschien worden er renovaties gepland? Ook dan geeft het nieuw EPC u handige informatie en advies.

vergeet niet : bij verhuur of verkoop moet je je EPC score openbaar maken

Het is belangrijk dat elke koper of huurder kan inschatten hoe energiezuinig een woning is. Zo kunnen zij gemakkelijk woningen vergelijken. Daarom moet de verkoper of verhuurder bij elke commerciële communicatie (via immo-websites, zoekertjes in de krant,...) de energieprestatie vermelden. Ook immomakelaars en notarissen moeten zich hieraan houden. Die vermelding kan via het label (A+ tot F) of via het kengetal in kWh/m2. EPC’s die werden opgemaakt voor januari 2019 hebben enkel een kengetal en geen label. Ook het adres van de woning of de unieke code van het EPC moet vermeld worden in de advertenties.

Om het label eenvoudig te kunnen communiceren, werden icoontjes met de labels van A+ tot F ontwikkeld. U kunt deze gebruiken bij de publicatie van uw advertentie.

lees de folder hier

bekijk de nieuwste video hier


het vernieuwde EPC vanaf 2019

wintertip : let op je houten vloer | Opleiding | Blog

12-12-2018

Opleiding Hout

Een laatste tip voor we onze deuren sluiten en geen onbelangrijke ! 

Ga jij je houten vloer plaatsen of laten plaatsen in de komende winterperiode? Hou dan absoluut rekening met de relatieve vochtigheid in huis. Want met de huidige luchtdichtingsnormen en de moderne verwarmingsystemen is het vaak in onze woningen te droog. Dit droge binnenklimaat kan nefast uitdraaien bij het plaatsen van massieve houten vloeren (en zelfs meer bij samengestelde vloeren op basis van plaatmateriaal). En wie is er dan verantwoordelijk voor het opbollen, scheuren of barsten van de vloer? Aannemer of eindklant? 

Ook reeds geplaatste houten vloeren zijn zeer gevoelig voor een te droog binnenklimaat. Scheuren en opbollen kan ook voorkomen bij reeds lang geplaatste vloeren als je de RV niet in het oog houdt!

Lees het volledige artikel hier

ere wie ere toekomt : deze tekst is integraal geschreven door schrijnwerkPMG.be

wintertip : let op je houten vloer

kerstvakantie | open deur | Blog

01-12-2018

open deur

Tussen 22-12 en 02-01 werken wij aan nieuwe blokjes in onze Ecomat-chain.

Hou onze blogs in het oog in het nieuwe jaar dat wij inzetten op donderdag 3 januari 2019!

Happy Holidays aan iedereen en de beste wensen aan onze klanten voor weerom 365 dagen!

kerstvakantie

ecobouwgids | nieuwigheden | Blog

24-10-2018

nieuwigheden

Wil jij graag weten wie er naast Ecomat ook actief is in het bio-ecologisch bouwen?  Zoek je misschien een handelaar iets dichter bij jou of een aannemer? Dan is de Ecobouwgids een plek waar je bouwpartners van VIBE kan vinden. Vibe is onze koepelvereniging van bio-ecologische architecten, aannemers, handelaars en producenten in Vlaanderen.

Je vindt er ook welke partners hoeveel sterren dragen. Het Vibe-label kent sterren toe in functie van de mate waarin het gamma van de bouwpartner bio-ecologisch is.

Naast deze overzichtslijst kan je bij ons nog steeds lijsten opvragen van aannemers voor specifieke werken waar wij goede referenties van gekregen hebben.

ecobouwgids
ecobouwgids

ecobouwers weekends! | open deur | Blog

08-10-2018

open deur

10, 11, 17 en, 18 november komt België weer massaal op de been voor de Ecobouwers Opendeurdagen. Niet zomaar een openhuizendag, maar hét kijkwoningenevenement dat integraal kiest voor de toekomst.

In meer dan 150 woningen, verspreid over heel België, kunnen bezoekers woningen bezoeken die gebouwd of gerenoveerd zijn met een minimale voetafdruk. Strobalenwoningen, zeer lage (of plus-) energiewoningen, woningen waarbij de principes van circulair bouwen gehanteerd worden,... Duurzame materialen ontdekken en bijleren over de nieuwste technieken staat centraal tijdens deze 2 opendeurweekends.

Geen verkooppraatjes, maar getuigenissen uit de eerste hand. Tijdens een rondleiding laten huizeneigenaars je uitgebreid delen in hun ervaringen en krijg je de kans om vragen te stellen. Hoe gingen ze te werk? Welke financiële keuzes hebben ze gemaakt? Met wie gingen ze aan de slag? Welke technieken kozen ze? Welke valkuilen moet je vermijden en welke kansen moet je grijpen?

Inschrijven voor “Ecobouwers Opendeur” is gratis en kan vanaf 4 oktober op www.ecobouwers.be. Je kan er grasduinen in een online catalogus met meer dan 200 woningen. De rondleidingen starten telkens om 10 en/of 14 uur.

Woon je zelf in een energiezuinige of duurzame woning en wil je graag toekomstige verbouwers ontvangen, stuur hen zeker een mailtje.

Meer info of vragen: http://www.ecobouwers.be/ of jurgen.naets@bblv.be +32(0)2 282.19.42
ecobouwers weekends!

bouwfraude door aannemers? | Opleiding | Blog

27-09-2018

Opleiding Bouwtechniek

De Confederatie Bouw veroordeelt de praktijken die geschetst worden in de Pano-reportage van woensdagavond 26/09/18 over voorschotten en faillissementsfraude in de bouw. De sectororganisatie geeft aan dat ze steeds zelf 10 concrete tips geeft aan consumenten die met een aannemer in zee gaan. Eén van die tips luidt: vermijd onredelijke voorschotten. Een voorschot van 20 à 30 procent is gebruikelijk, tenzij het om nieuwbouw of een grondige renovatie van meer dan 80 procent van de koopprijs van de woning gaat en de Wet Breyne van kracht is: dan kan een voorschot van maximaal 5 procent van de totaalprijs gevraagd worden. Om de carrousel aan faillissementen tegen te gaan, vraagt de Confederatie Bouw ook om de verzoeken van de gefailleerde tot kwijtschelding van schulden in het kader van de faillissementswet streng te beoordelen, zodat een gefailleerde niet te snel vrijgesteld wordt van openstaande schulden.

Een voorschot vragen is een courante praktijk in de bouw, maar dan gaat het dikwijls om een voorschot van 20 à 30 procent. Een wettelijk kader voor voorschotten bestaat niet en is al evenmin wenselijk. Zo reageert de Confederatie Bouw op de reportage die het VRT-nieuwsprogramma Pano  heeft uitgezonden. De Confederatie Bouw raadt consumenten aan om hogere voorschotten te vermijden en geeft die tip ook mee op haar website www.buildyourhome.be, een website van de organisatie die vooral op de (ver)bouwer gericht is.

Op diezelfde website staan trouwens nog 9 andere tips die de Confederatie Bouw meegeeft aan bouwers en verbouwers. Zo raadt de sectorfederatie particulieren aan om, alvorens in zee te gaan met een aannemer, na te gaan of hij geen sociale en/of fiscale schulden heeft. Dat kan eenvoudig via de websites van de RSZ en de fiscus. Daarnaast wordt ook aangeraden om na te gaan of de aannemer aan de vereiste beroepsbekwaamheden beantwoordt, zolang deze bekwaamheden nog wettelijk verplicht zijn. Vlaanderen is immers van plan om die regeling vanaf 1 januari 2019 af te schaffen voor 11 bouwberoepen waardoor consumenten dan niet langer kunnen terugvallen op deze controlemogelijkheid. Ook het aanvragen van een offerte, het niet gebruikmaken van cash en het polsen naar de Wet Breyne bij een nieuwbouwproject of een zeer grondige renovatie zorgen ervoor dat een consument niet hoeft te vrezen voor een frauduleus faillissement. Een uitgebreide sensibiliseringscampagne kan helpen om (ver)bouwers niet in de val te laten lopen.

De Confederatie Bouw vraagt om de verzoeken tot schuldkwijtschelding die de gefailleerde in het kader van de faillissementswet kan indienen rigoureus te beoordelen, zodat wie failliet gaat niet zo snel vrijgesteld zal worden van het betalen van de resterende schulden en dus ook niet snel een nieuwe onderneming kan oprichten. “De verhalen die Pano schetst, doen de bouwsector uiteraard geen goed en dat terwijl het hier slechts om een aantal rotte appels gaat. De overgrote meerderheid van de bouwbedrijven respecteert alle regels wel en dat is niet meer dan terecht”, besluit Robert de Mûelenaere, Gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

bron : Vlaamse Confederatie Bouw

tip : vraag onze lijsten professionele plaatsers op : deze worden samengested op basis van onze en klanten-ervaringen met deze aannemers. Daarnaast is het ook altijd nuttig je favoriete plaatser uit deze lijsten te toetsen in de databanken van de overheid naar achterstallige betalingen ivm sociale zekerheid en dergelijke. Wij proberen dit althans zo goed mogelijk op te volgen!

bouwfraude door aannemers?

vlaams energieplan 2021-2030 : wat betekent dit voor jou? | | Blog

26-09-2018

Door het afsluiten van het klimaatakkoord in Parijs moet we de komende jaren fors inzetten op het koolstofarmer en duurzamer maken van ons energiesysteem. In juni 2018 heeft Vlaanderen daarom het "Vlaamse energieplan 2021-2030" opgesteld. Dit plan wordt geïntegreerd in het Belgisch Nationaal Energie- en Klimaatplan, dat tegen eind 2018 bezorgd moet worden aan de Europese Commissie.

In het Vlaamse energieplan wordt er ingezet op het verhogen van het aandeel hernieuwbare energie en op het verhogen van de energie-efficiëntie in de volgende drie sectoren:
• industrie
• residentiële sector
• transportsector
In deze blogpost bekijken we wat de impact op particulieren is: wat verandert er de komende jaren voor jouw woning, auto, ...?

EPC certificaat voor bestaande woningen wordt het EPC+-certificaat
Bestaande woningen of appartementen die verkocht of verhuurd worden moeten een EPC-certificaat laten opstellen. Hierop staat het energieverbruik in kWh/m² en door dit EPC-certificaat kunnen kandidaat huurders of kopers, woningen of appartementen ook op basis van verbruik met elkaar vergelijken.
Vanaf 2019 wordt het EPC-certificaat aangepast naar het EPC+-certificaat en volgende punten worden hieraan toegevoegd:
• energielabel van A+ (= zeer goed) tot F (= slecht)
• voorstel van aanpassingen (met geraamde kost en besparing) die aan het gebouw gedaan kunnen worden om het energieverbruik te verlagen
Vanaf 2050 moet voor elk gebouw een EPC+-certificaat beschikbaar zijn en alle gebouwen moeten tegen dan minsten een A label behalen.

efficiëntere verwarmingssystemen
Warmtepompboilers gebruiken warmtepomp-technologie om sanitair warm water op te wekken. Ze verbruiken tot 3 keer minder dan de traditionele elektrische boiler en kunnen dan ook op 2 tot 4 jaar terugverdiend worden.
Warmtepompboilers kosten 1.500-2.500 euro (excl. BTW), om de verkoop te stimuleren wordt de volgende subsidie gegeven:
• in 2019 – 400 euro
• in 2020 – 300 euro
• in 2021, 2022 en 2023 – 200 euro
• vanaf 2024 valt de premie weg
Op deze manier hoopt men het aantal verkochte warmtepompboilers op te drijven van 2.300 (cijfers 2017) tot 4.500.

versnellen vernieuwing bestaande verwarmingsinstallaties
In Vlaanderen is het verplicht om verwarmingsketels om de 1-2 jaar (elk jaar voor stookolie en om de 2 jaar voor aardgas) te laten keuren. Als tijdens de keuring blijkt dat het toestel niet aan de rendementseisen voldoet, moet het vervangen worden door een condensatieketel of warmtepomp.
Op dit moment is de handhaving van deze verplichting een verantwoordelijkheid van de lokale overheden. Vanaf 2021 wordt dit de verantwoordelijkheid van de Vlaamse overheid en zal er ook effectief gehandhaafd worden. Verwacht wordt dat hierdoor het aantal vervangen ketels zal verhogen van 95.000 naar 132.000 per jaar.


optimaliseren instellingen bestaande verwarmingsinstallaties
De meeste verwarmingsketels geplaatst in bestaande gebouwen zijn overgedimensioneerd en produceren water met een veel te hoge temperatuur. Dit zorgt voor inefficiënte verwarmingsinstallaties.
Zoals in het voorgaande punt beschreven wordt de keuring van bestaande verwarmingssystemen gestimuleerd. Tijdens deze keuring zou er een extra dienstverlening aangeboden kunnen worden waardoor het verwarmingssysteem efficiënter kan ingesteld worden.
geen aardgasaansluitingen meer in verkavelingen vanaf 2021
Deze nieuwe woningen zullen dan de keuze hebben tussen een warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. In praktijk zal het hier vooral gaan over projecten gerealiseerd door bouwpromotoren. Men verwacht dat door deze maatregel het aantal geplaatste warmtepompen sterk zal toenemen van 4.200 per jaar (cijfers 2017) naar 8.650 per jaar.


geen stookolieketels meer in nieuwe woningen en ingrijpende renovaties vanaf 2021
Het plaatsen van stookolieketels in nieuwe woningen ingrijpende renovaties wordt vanaf 2021 verboden. Ingrijpende renovaties zijn renovaties waarbij minstens 75% van de bestaande woning geïsoleerd wordt en waarvoor het verwarmingssysteem vervangen wordt.


6% BTW voor nieuwbouw na sloop vanaf 2021
Sommige woningen zijn gewoon te oud om nog op een goede manier te renoveren. Slopen is dan de betere optie en om dit te stimuleren kan er vanaf 2021 aan 6% i.p.v. 21% gebouwd worden als het gaat over nieuwbouw op de plaatst van een gesloopte woning. De extra slooppremie van 7500.00€ voor woningen als je wederopbouwt zal ook binnenkort aangevraagd kunnen worden.


E-peil eisen voor ingrijpende renovaties gaan van E90 naar E70 en dan E60

Zoals hierboven al aangegeven zijn "ingrijpende renovaties" renovaties waarvoor minstens 75% van de bestaande woning geïsoleerd wordt en waarvoor het verwarmingssysteem vervangen wordt. Voor deze projecten geldt een E-peil eis die als volgt evolueert:

• Maximaal E90 tot 2020 en men krijgt een korting van 50% op de onroerende voorheffing. Als men onder de E60 gaat krijgt men zelf een korting van 100% op de onroerende voorheffing.

• Vanaf 2020 verlaagt het maximale E-peil naar E70 en valt de korting van 50% op de onroerende voorheffing weg. De korting van 100% op de onroerende voorheffing als men onder de E60 gaat blijft wel bestaan.

• Vanaf 2025 verlaagt het maximale E-peil naar E60 en valt de korting op de onroerende voorheffing helemaal weg

verplicht renoveren van een gekochte of geërfde woning

Bij notariële overdracht in volle eigendom van een residentiële woning moet uiterlijk na 5 jaar drie van onderstaande zes maatregelen aanwezig zijn:

• dakisolatie (Umax= 0,24 W/m².K)

• muurisolatie (Umax= 0,24 W/m².K)

• vensters (profielen en beglazing) (Umax= 1,7 W/m².K en Uglas= 1,1 W/m².K)

• vloerisolatie (Umax= 0,24 W/m².K)

• condensatieketel niet ouder dan 15 jaar of warmtepomp

• hernieuwbare energieboiler: warmtepompboiler of zonneboiler


milieuvriendelijke voertuigen

Tegen 2050 moet het hele wagenpark bestaan uit zero-emissie-voertuigen en hiervoor worden de volgende doelstellingen naar voor geschoven:

• vanaf 2030 zijn alle nieuw verkochte personenwagens koolstofarm, waarvan minstens de helft emissievrij.

• in 2030 is 25% van alle aangekochte bussen (reisbussen, schoolbussen, autocars, en touringcars) koolstofarm.

• vanaf 2025 gebeurt de exploitatie in stedelijke omgevingen enkel nog met koolstofarme bussen, waarbij in de stadskernen louter emissieloos gereden wordt.

• bij nieuw aangekochte zware vrachtwagens bedraagt het aandeel koolstofarme voertuigen tegen 2030 minstens 5%.

• in 2030 zijn minstens 30% van de nieuw aangekochte lichte vrachtwagens/bestelwagens koolstofarme voertuigen.


meer weten?
Lees zelf het "Ontwerp Vlaams Energieplan voor de periode 2021-2030"

credits : www.bouw-energie.be

vlaams energieplan 2021-2030 : wat betekent dit voor jou?

LCA isohemp | nieuwigheden | Blog

26-09-2018

nieuwigheden Opleiding Bouwtechniek Kalkhennepbouw

1 palet isohempblokken stockeert 100kg Co². Dat is omgerekend 10kg/m² in blokken van 140mm dikte. 

Reken daarbij het superior comfort feel dat de kalkhennepblokken aan je woonklimaat geven, de stralingsdemping en andre natuurlijke eigenschappen zoals vochtregulatie, het hergroeibare karakter en het gebruik van lokale grondstoffen zoals luchtkalk uit Namen en lokale hennepscheven.

Een méér verantwoord bouwmateriaal is moeilijk te vinden....

Verder recycleert IsoHemp sinds dit voorjaar zijn eigen afvalwater en verbruikt de productieplant amper primaire energie.

Wij brengen de blokken direct van de productie naar je thuis : korte afstanden en amper logistieke bewegingen.

Ontdek de LCA (levenscyclusanalyse) hier !

LCA isohemp

subsidies voor waterdoorlatende voegmortels | promotie | Blog

18-09-2018

promotie Tuin

De Vlaamse regering trekt, op initiatief van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege, 5 miljoen euro uit voor de “ontharding” van Vlaanderen. Concreet betekent dit dat je geld krijgt om je beton of asfalt te vergroenen.

14 procent van Vlaanderen is momenteel verhard. Dat lijkt niet veel, maar dat is het wel. Zeker als je naar de impact ervan kijkt. Het is namelijk de oorzaak van wateroverlast na hevige regenbuien. Op die plekken wordt het water immers rechtstreeks naar de rioleringen geleid, die na een tijd het overtollige water niet meer kunnen slikken. Daarnaast houden al dat beton en asfalt op warme zomerdagen de hitte langer vast, waardoor het buiten minder snel afkoelt.

Wie zijn betonnen oprit, terras of andere verharding uitbreekt en vervangt door groen, kan daar dus voortaan een subsidie voor krijgen. Dat hoeven niet meteen grasperken, struiken of plantenborders te zijn. Je kan ook werken met waterdoorlatende verhardingen, zoals grastegels, grasbetontegels, dolomiet en grind. Ook kasseien en stoeptegels kan je aanleggen met ‘groene’ voegen die water doorlaten.

Naast particulieren, richt de regering zich ook tot bedrijven en scholen, die bijvoorbeeld een volledig geasfalteerde parking of speelplaats omvormen tot een “groen” alternatief. En tot lokale overheden, die (delen van) grote industrieterreinen kunnen vergroenen.

Ecomat heeft het 'natuurlijk' in huis voor je grin

subsidies voor waterdoorlatende voegmortels

ecobouwers 2018 call for projects | open deur | Blog

02-08-2018

open deur promotie

Heb jij die energiezuinige woning gebouwd met onze materialen en wil je graag je realisatie/ervaringen delen met kandidaat bouwers? Stel je woning dan open voor geïnteresseerden op 10-11 en 17-18 november and BE PROUD & SHARE. Bij vermelding van Ecomat als één van de leveranciers van je project, willen wij je graag belonen met een waardebon van 50€

Op het moment dat  wij onze naam kunnen terugvinden in de officiële Ecobouwerslijst bij jouw project, contacteer ons dan voor je beloning grin

Inschrijven kan via deze link : 

https://bit.ly/2vJ0CRU

ecobouwers 2018 call for projects

koopjeshoek | nieuwigheden | Blog

06-07-2018

nieuwigheden

Onder het motto : er bestaat geen bouwafval en alle materialen hebben hun eigen waarde, openden we een koopjeshoek op onze facebookpagina. Neem regelmatig een kijkje als je op zoek bent naar interessante koopjes uit ons eigen assortiment!

Dat kunnen verkeerde kleuringen zijn, licht beschadigde materialen of goederen die nog in perfecte staat zijn maar uit ons assortiment verdwijnen bvb.

koopjeshoek

verhelderende grondlaag is volwaardige olie | Decoratie-interieur | Blog

04-06-2018

Decoratie-interieur

Galtane Verhelderende grondlaag voeren wij al een aantal jaren in het assortiment om als eerste oliebehandeling toe te passen op houten oppervlakken zoals meubels. Deze olie zorgde ervoor dat een tweede behandeling met de echte Verhardende Olie van Galtane je hout niet al te veel deed verkleuren.

Vanaf nu is de Verhelderende Grondlaag een echte volwaardige olie en evenwaardig als de Verhardende Olie, maar dus gepigmenteerd.

verhelderende grondlaag is volwaardige olie
verhelderende grondlaag is volwaardige olie

slim panel | nieuwigheden | Blog

01-06-2018

nieuwigheden Bouwtechniek Houtskeletbouw Steenmassiefbouw Strobalenbouw

Met het wegvallen uit het Fermacell assortiment van de handige plaatjes van 10mm in formaat 0.9*1.2m, hebben we besloten om de kleinste slim panels van Fermacell standaard in ons aanbod op te nemen.

Nog kleinere plaatjes?

Jazeker! Het kan heel handig zijn als je in kleine ruimtes werkt zoals toiletten of als je op zolder via trap of lift gipsplaten moet hanteren om een kleiner formaat ter beschikking te hebben. Kom je net een stukje te kort en wil je nog een plaatje bij komen halen met je eigen wagen of zelfs fiets : de slim panels van 1.2*0.6m in 10mm neem je gauw onder de arm!

slim panel

mobiel surfen op ecomat.be | nieuwigheden | Blog

01-06-2018

nieuwigheden

Surf jij graag mobiel op onze website? Maar word je overdonderd door de hoeveelheid informatie en zie je niet direct wat je zoekt? Dan is er op de dynamische weergave van onze site op je tablet, smartphone of smartwatch eindelijk een ZOEKFUNCTIE voorzien! Net zoals op een desktop-weergave van onze site.

Geen reden meer om in de zomer achter je desktop te moeten kruipen om te grasduinen in  onze product-en kennisbankpagina's! Duin liever in het echte gras terwijl je surft deze zomer grin

mobiel surfen op ecomat.be

berg&berg promoprijzen 2018 | nieuwigheden | Blog

30-05-2018

nieuwigheden promotie Hout

Hij is er weer : de jaarlijkse promotiecataloog van Berg&Berg samengestelde vloeren. Elk jaar stelt deze producent een selectie samen van gelaagde vloeren waarmee ze helemaal op de interieurtrends inspelen.

De XS in natuurversie en wit geolied met Faxe natuuroliën is de topper voor dit jaar : de fijne belijning doet mss vermoeden dat het om bamboe gaat, maar het is wel degelijke Europese eik! Ontdek alle promovloeren in de cataloog hieronder en op onze pagina Houten Vloeren!

berg&berg promoprijzen 2018

strakke industriele vormgeving met leem : betonlook | nieuwigheden | Blog

04-05-2018

nieuwigheden

Het lijkt wel de omgekeerde wereld, maar als je liever een strakke vormgeving wenst en je wanden in huis een betonachtige look wil geven, hoef je niet meer te kiezen voor een koud levensloos materiaal om dit te realiseren. Tierrafino Betonlook is een grijze leemstucco .... met het uitzicht van beton.

Betonlook is een flinterdunne afwerkstucco die op allerhande ondergronden kan worden toegepast. Bij gladde of niet zuigende ondergronden zet je wel best de Tierrafino Contact Fine, maar bij andere zoals houten platen of natuurlijk Tierrafino Base S2 kan deze stucco direct worden toegepast.

Er bestaan een 3-tal varianten in de afwerking, met of zonder wax, glanzend of mat, met marmorino effect of travertijn effect, ... hoe jij hem het mooist vindt. Want Betonlook is heel makkelijk zelf te plaatsen. Hoe meer laagjes, hoe meer diepte uiteraard, maar vaak volstaan 2 lagen om een prachtige betonlook aan je wanden te geven.

Betonlook komt uiteraard in het grijs. Zou je deze kleur willen verlichten, dan voeg je er Tierrafino Drypaint Wit bij.

Tierrafino Drypaint Wit is een sterke nieuwe leemmuurverf die aangeboden wordt in papieren zakken. Maak gewoon de hoeveelheid verf aan die je nodig hebt, en de zak kan weer de kast in voor een volgende verfbeurt. In een latere fase gaan we kleurpigmenten aanbieden om je basisverf aan te kleuren : op maat en zonder overschotten! Wordt vervolgd!

strakke industriele vormgeving met leem : betonlook

waterdoorlatend stenen terras of net niet voor waterrecuperatie | Tuin | Blog

21-04-2018

Tuin Verharding Tuin

Als je een plavuizen terras (keramische tegels) aanlegt en  je je regenwater wil recupereren voor huis-en tuingebruik, kan je opteren voor een waterondoorlaatbare opbouw en afvoersystemen met filtratie. Daarvoor hebben we de Tubag waterondoorlaatbare terrasvoegmortels gebonden met traskalk.

Wil je echter rioleringen ontlasten en het regenwater zijn natuurlijke weg laten lopen doorheen de voegen en stenen  van je terras en zelfs doorheen de gehele gestabiliseerde opbouw, kies dan voor de drainagemortels en de waterdoorlatende voegmortels of zanden van Ecomat.

We bieden specifieke drainagemortels aan die het ook voor de doe-het-zelver mogelijk maken zelf zijn tuinverharding of oprit met een goede opbouw te realiseren. Of die nu op een betonplaat moet gelegd worden of op volle grond, voor elke situatie bieden we nu oplossingen aan. In kant en klare versies of om zelf te mengen met split of kleikorrels.

Voegen van je klinkerpad, je natuurstenen terras of je kassei-oprit doe je met gebonden of ongebonden middelen, met traskalk of met speciaal voegenzand. Ecologisch is een waterdoorlatende voeg misschien te verkiezen, soms kan je met een waterondoorlatende voeg soms net meer water recupereren.

Voor elk wat wils dus. Zelf voor de professional ! Want ook hij zal de meerwaarde inzien van voegzanden zonder polymeren of voegmiddelen die veel geschikter zijn voor duurdere natuurstenen zoals Jura en marmer : ze veroorzaken geen verkleuringen! Eveneens zal hij net als de gebruiker met onze oplossingen minder kans lopen op vorstschade aan die mooie grote gres-of keramische tegels die nu hun opmars maken. Moderne, natuurlijke oplossingen voor in de ecologische tuin!

Hier lees je er alles over!

waterdoorlatend stenen terras of net niet voor waterrecuperatie

kalkpleister voor dit, kalkpleister voor dat | nieuwigheden | Blog

13-04-2018

nieuwigheden Opleiding Pleisters-Stuc

We hebben ons assortiment kalkpleisters wat herbekenen en lichtjes aangepast. Met de integratie van de fabrieken van Schwenk in de groep Tubag-Quick-Mix zijn we ook een pak pleisters rijker geworden. Kalkpleisters hebben in het algemeen zeer goede eigenschappen, maar toch legt iedere kalkpleister andere accenten, zowel op technisch vlak , toepassingsgebied als op invloed op je binnenklimaat.

Je vindt de meeste info wel terug op onze pagina's en in onze TF -Pleisterdragers

 • luchtkalk
 • NHL-kalk
 • hydraulische kalk

De  nieuwe accenten die we graag willen leggen zijn de volgende :

 • Tubag MKK : (interieur) bouwbiologische witte kalkpleister speciaal tegen schimmelontwikkeling met lage effusiviteit (voelt warm aan)
 • Schwenk Kip-it : (interieur/exterieur) geformuleerde grijze kalkpleister met een gecontroleerde afbindtijd : of je hem nu 10 of 70mm dik zet : je kan hem verder bewerken of afwerken binnen 1.5uur
 • Schwenk Kip : (interieur) hagelwitte pleister speciaal goed voor allergielijders
 • Tubag TMD : (interieur) grijze basispleister met licht isolerende werking met toevoeging trass (vb achter tegels in douche)
 • Tubag TMK : (interieur) grijze basispleister met goede klimatologische eigenschappen met toevoeging trass (vb in kelders)
 • Schwenk KSN (interieur) : beige kalkspachtel natuur : te gebruiken als hecht-en kleefpleister voor houtwol, eventueel ook te gebruiken als basispleister
 • Quick-Mix/Schwenk KGL : (interieur/exterieur) : witte kalkplamuur
 • Quick-Mix Q4 : (interieur/exterieur) : witte regenbestendige kalkplamuur voor de hoogste (meest gladde) afwerkgraad
 • Tubag HKP : (interieur/exterieur) witte basis luchtkalkpleister voor bijvoorbeeld kalkhennepblokken
 • Tubag FLP-L : (interieur/exterieur) beige geformuleerde basiskalkpleister specifiek voor kalkhennepblokken
 • Saint Astier NHL3.5 Interchaubric : (interieur) standaard witte restauratiepleister
 • Tubag NHL2 : (interieur/exterieur) zachte beige hydraulische kalkpleister voor restauraties
kalkpleister voor dit, kalkpleister voor dat

stuwmeerhout? | nieuwigheden | Blog

13-04-2018

nieuwigheden Tuin Tuin Hout

Guyana teak : nu echt uit het meer!

Al een jaartje bieden wij Guyana Teak aan, het terrashout uit Suriname dat uit de bossen rond een stuwmeer komt en waar de Surinaamse regering méér dan extra inspanningen doet om aan verantwoord bosbeheer te doen. Dat hout konden wij aanbieden met FSC-label, wat voor ons altijd een conditio sine qua non is voor tropisch hout.

De nieuwe pakketten die we aanbieden vanaf vandaag, komen niet meer uit deze bossen, maar uit het Staumeer zelf, het is dus het echte Staumeerholz ! Door jaren onder water te staan, is de duurzaamheid van dit hout nóg meer gegarandeerd dan het hout uit het bos rond het meer.

Aangezien dit hout uit een meer komt, kan hier geen FSC keurmerk aan toegekend worden. We maken hierbij dus een uitzondering op ons beleid rond tropisch hardhout

stuwmeerhout?

leem dat is goed en mooi | nieuwigheden | Blog

05-04-2018

nieuwigheden Pleisters-Stuc

Leem dat is goed en mooi......

een waarheid als een koe, maar er zit meer achter : dit betekent leem :

D = dampopen
A = accumulerend
T = temperatuur regulerend
 I = inspirerend
S = stralingsabsorberend
G = geluidsdempend
O = onderhoudsvrij
E = energiezuinig
D = duurzaam
E = eeuwenoud
N = nu: een modern product
M = milieuvriendelijk
O = overal toepasbaar
O = ook in vele natuurlijke kleuren
 I = intrinsiek veilig en brandwerend

leem dat is goed en mooi

wol in je tuin? | nieuwigheden | Blog

30-03-2018

nieuwigheden Tuin Tuin

Wol voor de tuin?  Misschien een raar idee, maar zo gek is het niet. We bieden een schapenwolvilt aan voor in (verhoogde) moestuinbakken : deze zorgen voor warme voetjes aan je plantjes en bevorderen de groei van je raapfruit-en groenten. Het slakkenvilt houdt slakken uit je moestuin : laat ze maar lekker ergens anders aan knabbelen ! naast onze mulchvilten uit hennep, weer méér natuur in je tuin, zoals het hoort!

wol in je tuin?

spuitbare luchtdichting? | nieuwigheden | Blog

29-03-2018

nieuwigheden Bouwtechniek

Hoe doen ze dat toch bij Pro Clima, pionier in luchtdichtingssystemen, om telkens weer uit de hoek te komen met nieuwe producten waarvan je eerst denkt, waar is dat nu weer voor nodig?  En toch zien wij het nut in van deze nieuwe toevoegingen omdat ze zowel voor de zelfbouwer als voor de professional veel frustratie en tijdverlies kunnen elimineren bij het aanbrengen van de nodige luchtdichtingen en aansluitingen in nieuwbouw en renovatie.

Wat dacht je van

 • een spuitbare luchtdichtingsspray : Aerosana Viscon?
 • een spuitbare primer : Tescon S?
 • een bepleisterbare manchet voor buitengevelisolatiessystemen (BGI) voor rond pijpdoorvoeren Roflex Solido?
 • een zelfklevende patch voor binnen-en buitenhoeken : Tescon Tango?
 • patches als nageldichtband : Tescon Naideck Mono Patch?
spuitbare luchtdichting?

kip-it : keep it easy! | nieuwigheden | Blog

24-03-2018

nieuwigheden

Schwenk Kip-it is een geformuleerde kalkpleister voor binnen en buiten met een gecontroleerde afbindtijd.  Dit wil zeggen dat deze kalkpleister makkelijker te plaatsen is : onafhankelijk van de dikte waarin je deze pleister aanbrengt, de omstandigheden, de ondergrond, de aanzuiging, zal deze kalkpleister vanaf 90 minuten verder af te werken zijn.

Ideaal dus voor professionelen die een kleine ruimte met kalk moeten bepleisteren : na 90 minuten kan je (maar hoef je nog niet) verder. Uiteraard zal de diepe uitdroging nog wel tijd vergen maar slechts de helft van een normale kalkpleister, dus reken op 2mm uitdroging per dag ipv 1!

De pleister is grijs van kleur en kan redelijk fijn afgewerkt worden. Waar er behoeft naar is bestaat er nog een Fein -versie. 

Ideaal gladder af te werken met een Tubag/Schwenk KGL binnen of een Qm-Q4 kalkglätte buiten.

Met deze pleister komen wij tegemoet aan de wens en ook de angst om met kalk te werken : zonder toevoeging van chemische componenten, maar met de chemie van zijn componenten ! Daar staan we voor!

kip-it : keep it easy!
kip-it : keep it easy!

supergladde kalkplamuur voor BGI | nieuwigheden | Blog

24-03-2018

nieuwigheden Pleisters-Stuc

Getest en goedbevonden ! We hebben de Q4 kalkplamuur voor buiten al langer in het gamma maar we hadden hem eerlijk gezegd nog niet zelf uitgetest.

In onze toonzaal bezetten we onze traskalkpleister op de strobalenmuur met deze kalkplamuur in onze huiskleur. Wil je dus een spekgladde gevelafwerking? Dan is Q4, de benaming voor een hoge graad van afwerking in Duitsland, jouw oplossing!

Q4 is een kalkplamuur die je ook kan gebruiken voor allerhande technieken van wand-of gevelvormgeving : bekijk het filmpje!

Q4 is geschikt voor binnen en buiten, maar voor binnen opteren we eerder voor de KGL Kalkglätte : die is immers niet weersbestendig gemaakt.

supergladde kalkplamuur voor BGI

pavawall nog slimmer energetisch | nieuwigheden | Blog

17-03-2018

nieuwigheden Bouwtechniek

Pavawall, de gevelisolatieplaten van Pavatex voor afwerking met crepi, werden onlangs herdoopt tot Pavawall Smart en bestaan alleen nog in het formaat 800*400mm.  Diktes gaan van 120-240mm. De platen zijn nóg sterker isolerend : lambda 0.039W/mK! Deze platen met rechte kanten worden op een stenen muur gekleefd en mechanisch bevestigd met Ejot systeempluggen. 

Het vroegere Diffuboard heet nu Pavawall-GF en is daarmee het broertje van Pavatex Diffutherm : geschikt voor op CLT (Cross Laminated Timber) en HSB (houtskeletbouw). Het verschil met Diffutherm is dat Pavawall-GF een homogene plaat is en niet meer is samengesteld uit laagjes van 2cm. Ze komt dan ook uit de nieuwe fabriek van Pavatex in Frankrijk waar men de droge productiemethode toepast. Het voordeel van de droge productiemethode is vooral dat de platen beter isoleren. Wel wordt er een PMDI-lijm aan de houtvezels toegevoegd. Pavawall GF komt met een tand en groefverbinding en bestaat van 40-160mm dikte. Deze platen worden geniet of met Ejot houtschroefpluggen op een houten raster of plaatmateriaal bevestigd.

Wil je een meer biologisch geproduceerde plaat (natte productiemethode) of wil je een plaat die door zijn meerlaagse samenstelling zelf iets meer trillingen kan opvangen zonder dat er scheurtjes in je pleister ontstaan, dan is Diffutherm nog altijd een verantwoorde keuze. in alle andere gevallen lijkt het ons logischer dat je kiest voor de nieuwere homogene en goedkopere platen. 

Ontdek alle eigenschappen van onze gevelisolatieplaten met pleister in onze technische fiche!

pavawall nog slimmer energetisch
pavawall nog slimmer energetisch

boomsteunstaken seizoen 18 | nieuwigheden | Blog

16-03-2018

nieuwigheden Tuin Hout

We bieden dit seizoen nieuwe ‘boomsteunstaken’ aan. Dit zijn in 4 gezaagde staken (vanuit dikker rondhout) met een omtrek per staak van 18 à 22cm. Deze zijn als alternatief op de dunnere boomsteunpaaltjes van 4à6cm en 6à8cm. Men verwacht dit voorjaar een tekort in aanvoer van dun hout, vandaar dat we deze staken aanbieden. We hebben alvast een eerste lading hiervan binnen in lengte 1,50 – 1,80 – 2,00m – 2,50m

boomsteunstaken seizoen 18

uitnodiging op afroep werf Straw Blocks Systems Buggenhout mei 2018 | Opleiding | Blog

02-03-2018

Opleiding Bouwtechniek Strobalenbouw

Ben jij geïnteresseerd om tijdens de opbouw van een werf met Straw Blocks Systems eens een kijkje te komen nemen? Ben jij actief in de strobalenbouw als ontwerper of uitvoerder of ben je zelf echt zoekend om op een efficiënte wijze een strobalenwoning te bouwen?

Ecomat organiseert op afroep -zoals de werkzaamheden evolueren- ergens begin mei een infomoment op de Straw Blocks Systems werf te Buggenhout, in samenwerking met bouwheer architect Maarten Martens en Straw Blocks Systems architect Peter Davids.

Er zal slechts 1 infomoment plaatsvinden, wellicht op een avond in de week of een zaterdag. Wil jij erbij zijn en wil je dat wij je hiervoor bijtijds uitnodigen? Schrijf je dan hierin

Op onze webpagina vind je bij de downloads alvast nog eens enkele voorbeelden van basiselementen voor dak wand en vloer in het Straw Blocks Systeem

uitnodiging op afroep werf Straw Blocks Systems Buggenhout mei 2018

wat kan je allemaal met tierrafino? | nieuwigheden | Blog

01-03-2018

nieuwigheden Opleiding Pleisters-Stuc

Er zijn zovele mogelijkheden om Tierrafino producten toe te passen op zoveel verschillende ondergronden en zovele mogelijke afwerkingen, dat we het een en ander eens op een rijtje hebben gezet.  Wil je bijvoorbeeld  leem op een houtwolplaat maar wil je hem afwerken tot een witte gladde textuur die je niet meer moet schilderen? Of heb je een gyprocplaat die je niet wil afbreken maar wel met een leemproduct wil afwerken? Ontdek de nieuwe mogelijkheden die de S2 basisleem, de nieuwe hechtleem en de nieuwe Drypaint bieden en laat je inspireren tot creativiteit met natuurproducten!

wat kan je allemaal met tierrafino?

get inspired | nieuwigheden | Blog

28-02-2018

nieuwigheden Hout

We hebben het nieuwe inspiratieboek van Berg & Berg samengestelde plankenvloeren 2018 online gepubliceerd. Zie onderaan deze pagina.

Probeer te weerstaan aan deze schitterende collectie van vooral eikenhout in al zijn uitvoeringen en natuurbehandelingen. Nieuw is voor al dit jaar de XS of extra kleine lamellenuitvoeringen van bepaalde types : het lijkt net bamboe maar het is eik!

Zoals je misschien weet zijn wij maar fan van één bepaald merk samengestelde vloeren  en dat is Berg & Berg, omwille van de hoge kwaliteit, het plaatsingsgemak, het gebruik van verantwoorde lijmen en de houtcertifiëring en de natuurlijke behandeling met de Faxe natuuroliesystemen die wij al 20 jaar aanbieden. Kortom, als het samengesteld moet zijn, adviseren wij enkel een Berg & Berg vloer!

De prijslijst 2018 vind je hier

get inspired

honingraat in je vloer? | nieuwigheden | Blog

27-02-2018

nieuwigheden Bouwtechniek Houtmassiefbouw Houtskeletbouw

Het Fermacell honingraatsysteem is een akoestische isolatielaag uit granulaten gevangen in een kartonnen honingraatelement. 

Het is de ideale oplossing als je een houten vloerconstructie akoestisch wil isoleren maar waar je alleen maar bovenop de vloer iets kan aanbrengen. Of voor situaties waar een echte natte cement- of kalkchape geen optie blijkt.

Door het aanbrengen van massa kan je een geluidsverbetering realiseren tot 34dB! Vervolledig met een zachtboard houtwolplaatje van Pavatex en bedek met de Fermacell droogvloerelementen. Je kan afwerken met 2mm linoleum, 4mm kurkparket, tegels tot 60cm*60cm of houten parket tot 14mm.. Ook stuccovloeren zijn mogelijk door de zwevende plaatsing van het droogvloerelement!

Leer er alles over op onze nieuwe pagina Fermacell droogvloerelementen

honingraat in je vloer?

c24 is onze nieuwe standaard keper | nieuwigheden | Blog

23-02-2018

nieuwigheden Hout

Vanaf vandaag biedt Ecomat een hogere kwaliteit kepers aan voor binnenconstructies. 

We hebben gekozen voor vurenhouten kepers, gevingerlast met een standaardlengte van 3m in de secties 44*60mm en 44*90mm. Deze kepers zijn van de C24 kwaliteit, een kencijfer dat duidt op het weinige aantal knoopjes in het hout. Want minder knoopjes betekent : sterker en minder kans op torsing! Door ze dan nog eens te vingerlassen en de hoekjes af te ronden, kan je rekenen op rechte kepers die door je handen glijden met minder kans op splinters! 

De breedte 44mm heb je nodig voor het correct plaatsen van gipsplaten zoals onze Fermacell : dus ook geen OSB nodig op je scheidingswandjes achter Fermacell!

Met de hoogte van 3m lopen transportkosten niet te hoog op en kan je toch verdiepingshoog stijtljes plaatsen. Deze stijlen zet je idealerwijze ook 600mm hart op hart uit elkaar : zo passen onze akoestische isolatiematten er perfect tussen en kan je de naden van de Fermacell beplating van 2.6*0.6m of 1.2*0.9m netjes in het midden van je stijl laten vallen. 

Geen reden meer dus om nog te opteren voor metalen studs voor je binnenwandjes of dakverdikkingen! Alles op elkaar afgestemd met hoogwaardige materialen voor de professional en zelfbouwer! Daar gaan we voor!

c24 is onze nieuwe standaard keper

linoleum furniture | nieuwigheden | Blog

14-02-2018

nieuwigheden Hout Decoratie-interieur

Linoleum Furniture Desktop is een nieuwe variant op onze marmoleum vloeren van Forbo. Het is een geheel natuurlijk en warm materiaal dat de finishing touch levert van allerlei meubels zoals bureaubladen, stoelen, krukken tot zelfs kasten en deuren toe.

Het materiaal is flexibel, 2mm dik en komt in rollen van 1.83m breed. je kan tot 30 meter uit 1 stuk bestellen. Furniture marmoleum is elegant van look, zacht aan de hand en zeer duurzaam. Het oppervlak kan zoals elk natuurlijk materiaal na een aantal jaren enige patina beginnen vertonen, net zo mooi als lederen meuelbekleding van vroeger. Het materiaal is redelijk temperatuursbestendig (tot 70°C maar dient zoals elk natuurlijk materiaal met liefde en zachte zeep verzorgd te worden. 

Heel leuk meegenomen is dat naast het antistatisch en stofafstotend karakter van alle marmoleum producten, Furniture marmoleum geen vingerafdrukjes achterlaat. En op je bureau mag je de muispad achterwege laten.

De frisse kleurcollectie past perfect bij alle zwarte, metalen of houten meubelonderdelen die tegenwoordig standaard zijn maar breken de uniformiteit en accentueren jouw eigen woonstijl. Ook voor het restaureren of oppimpen van een oude tafel, kast, deur,.... kan Furniture Linoleum wonderen doen !

linoleum furniture

hempro : massiefbouw met kalkhennepblokken nu mogelijk ! | nieuwigheden | Blog

02-02-2018

nieuwigheden Bouwtechniek

Het nieuwe Hempro systeem van Isohemp maakt het mogelijk kalkhennepblokken niet alleen te gebruiken voor de vulling of aankleding van bestaande constructies.  

Nu kan je ook echt bouwen met Isohemp kalkhennepblokken! Na het lijmen van de blokken vul je de voorgeboorde schacht doorheen alle lagen met een beton waardoor de dragende constructie in het kalkhennepblok zelf komt te zitten, helemaal omhuld met het isolerende materiaal. 

Voor verdiepingsvloeren of muurbalken bestaan er dan U-vormige uitgeholde stenen, waar je eveneens een gewapend beton in stort.

Geniaal van Isohemp vinden we dit systeemvoor woningen of aanbouwen die je volledig met kalkhennep wil bouwen. En is de isolatiewaarde nog niet naar wens, zet je er gewoon nog een blok voor aan binnen of buitenzijde!

Helemaal massief , helemaal kalkhennep! Top van isohemp!

hempro : massiefbouw met kalkhennepblokken nu mogelijk !

platinum & black wandkurk | nieuwigheden | Blog

02-02-2018

nieuwigheden Decoratie-interieur

Het gamma van wandkurk wordt voortdurend uitgebreid om te passen aan de nieuwste woontrends.

Een mooie toevoeging is de Platinum met zijn ijswitte diepte-effect : natuurlijk maar toch fris!

De Black ziet eruit als onze geagglomeerde kurkisolatieplaten : diepe zwart voor een warme natuurlijke touch !

platinum & black wandkurk
platinum & black wandkurk

Keido is vernieuwd | | Blog

31-01-2018

Keido van Galtane is een innovatieve hechtlaag op basis van silicaat (silicaatsoda, siliciumdioxyde (quartz) en water). Zo kan je ook aan de slag op gladde oppervlakken als kunststof, oude zeer gladde acrylverven, oude lakken enz. Het hechtingsprincipe van de Keido is vergelijkbaar met dat van de hagedis. De duizenden fijne haartjes op de poten van dit dier, zorgen voor een goede houvast op gladde ondergronden. Met de vernieuwde formule en korrel van 1mm, kiest de producent resoluut voor toepassing in combinatie met decoratieve pleisters. Je bekomt een stevige en goede hechtlaag op moeilijke ondergronden!

Keido is vernieuwd

pavaroom : beter isolerend, prijsdaling en nu ook geschikt voor badkamers en vochtige ruimtes | nieuwigheden | Blog

26-01-2018

nieuwigheden Bouwtechniek

Pavaroom is vernieuwd en is nu een homogene plaat. De isolatiewaarde werd net iets beter lambda : 0.044W/mK en het gewicht nog iets verlaagd naar 230kg/m³. een plaat van 30mm weegt nu nog geen 7kg/m²; een traditionele gipsvezelplaat weegt 11kg in 10mm dikte. De cellulose-hardlaag aan weerszijden maakt van deze isolatieplaat een echte afbouwplaat. Voor mensen die niet van gips of andere koude materialen houden en die tegelijk willen na-isoleren.

Pavaroom laat zich makkelijk plaatsen op dragende structuren zoals wanden en plafonds zonder een bijkomend lattenwerk! (max hoh afstand onderstructuur 80cm!).

Wanneer de naden verlijmd en uitgegipst worden, is de plaat voldoende dampremmend en luchtdicht om zonder bijkomende damprem een ademende constructie af te werken aan de binnenzijde.

Sinds enkele maanden is Pavaroom ook geschikt voor het afwerkend bij-isoleren van vochtige ruimtes zoals was-en badkamers! Waar precies n de badkamer je ze niet mag gebruiken vind je terug in onze aangepaste plaatsingsfolder.

pavaroom : beter isolerend, prijsdaling en nu ook geschikt voor badkamers en vochtige ruimtes

Tierrafino hechtleem hecht echt | nieuwigheden | Blog

18-01-2018

nieuwigheden

Tierrafino ontwikkelde op onze vraag een leem die hecht op moeilijke ondergronden, een hechtleem.

Het is een soort van basisleem met uiteraard enkel natuurlijke toevoegingen zoals cellulose, talk en perliet  die we voorstellen op ondergronden waar je  eerst normaal de Tierrafino Contact zou toepassen zoals op gipshoudende ondergronden en waar je dan een eerste laag basisleem zou op aanbrengen. De Tierrafino hechtleem schakelt dus eigenlijk een voorbereiding van de ondergrond uit. Een primerlaagje minder werk!

Ook op houtwolisolatieplaten zoals de Pavadentro-L tegen een dakvlak of tegen een plafond van een verdiepingsvloer, zal de Tierrafino hechtleem meer zekerheid bieden tegen mechanische schokken (trillen van de onderconstructie) dan een gewone Tierrafino Base rechtstreeks op de platen.

Tierrafino hechtleem is perfect geschikt om lichte isolatieplaten uit houtwol zoals de Pavanatur20TG tegen de muur te kleven. Dikkere platen uit houtwol zullen ook in eerste instantie voldoende kleven maar vereisen nog een extra mechanische bevestiging met isolatieschotelpluggen.

Denk ook aan het bepleisteren van houtvezelplaten (vb OGB of OSB) : mits verlijming van de platen in de tand en groef (of een bijkomende wapening over de naden) hecht ook de hechtleem op zulke ondergronden!

Tierrafino hechtleem is beschikbaar in zakjes van 20kg voor 8m².

Eventueel ook in bigbags te bestellen.

Tierrafino hechtleem hecht echt

Pavaflex is vernieuwd : denser en nog beter isolerend | nieuwigheden | Blog

11-01-2018

nieuwigheden Bouwtechniek

Pavaflex flexibele houtwolisolatie werd volledig vernieuwd en aangepast.

De houtwolmatten bestaan nog steeds in 2 densiteiten : Pavaflex (voorheen 55kg/m3) weegt nu 60kg/m3 en isoleert nog beter met een lambda waarde van 0.036W/mK! Je hebt dus bijvoorbeeld maar 17cm nodig ipv 18 om de minimum dakisolatienorm van R=4.5 te halen*! De hogere densiteit heeft tot gevolg dat je nog beter de zomerwarmte buiten houdt en ook akoestisch is de mat nu beter isolerend! Omwille van deze meerwaarden heet deze mat nu Pavaflex-Plus. Verkrijgbaar vanaf 30mm tot 240mm dikke matten.

De vroegere Pavaflex-Light, die wij aanboden vanaf 120mm dikte met een densiteit van 40kg/m3, weegt nu 50kg/m3 en behoudt de lambdawaarde van 0.038W/mK. Aangezien dit nu de standaardmat is, heet deze nu gewoon Pavaflex.

Ecomat zoekt steeds de meest interessante oplossingen naar prijs, techniciteit en beschikbare voorraad.Wij behouden met de vernieuwde Flex dezelfde opdeling als voorheen :

 • Pavaflex-Plus houden we op voorraad in  30-40-50-60-80-100mm 
 • Pavaflex houden we op voorraad in 120-140-160-180-200-220-240mm

Omdat we zo snel mogelijk onze huidige voorraad van de vorige versies willen leegmaken, bieden we tot zolang de voorraad strekt de oudere verses van Pavaflex (55kg)en Pavaflex-Light (40kg) aan met een niet cumuleerbare korting van 10%! Profiteer ervan want de eerste vrachten met de nieuwe Pavaflex zijn al onderweg naar Ecomat!

technische fiche

Pavaflex en Pavaflex Plus zijn vanaf nu 100% PEFC gecertifieerd!

*14cm Pavaflex met 3cm Pavaflex-Plus

Pavaflex is vernieuwd : denser en nog beter isolerend

spotkap beschermt tegen brand | nieuwigheden | Blog

06-01-2018

nieuwigheden Bouwtechniek

Het inbouwen van verlichting in een (verlaagd) plafond kan nu veiliger met de Biofib Spotkap.

Deze 'hoedjes' uit onbrandbaar rotswol-materiaal  worden over de hittebron geplaatst op het plafond en vrijwaren eventuele akoestische isolatie in het plafond van brandgevaar. Onze akoestische isolatiematten uit hout-, hennep-of katoenwol zijn immers gevoelig voor warmtebronnen zoals lichtpunten of hun transformatoren : best zorg je voor een minimale afstand van 10cm rond deze warmtebronnen.

Een optie die we ook wel eens aanraden zijn bakjes gemaakt van Fermacell gipsvezelplaten, vooral omdat deze ook luchtdichter aan te werken zijn (bijvoorbeeld in een plat dak situatie, maar de Spotkapjes zijn natuurlijk veel eenvoudiger en praktischer in te werken in alle andere situaties.

spotkap beschermt tegen brand
spotkap beschermt tegen brand
spotkap beschermt tegen brand

subsidies voor energiebesparing 2018 | promotie | Blog

21-12-2017

promotie

De Vlaamse overheid kent al jaren energiepremies toe aan gezinnen die in hun woning of appartement energetisch renoveren. De aanvraag en uitkering van deze premies verloopt via de distributienetbeheerders (Eandis en Infrax).

doorlees hier de folder op ISSUU

Premies netbeheerder voor bestaande woningen lopen verder in 2018.

Na de grondige premiehervorming begin 2017 blijven de energiepremies voor 2018 bijna identiek als die in 2017. Er is één belangrijke wijziging: de premie voor het na-isoleren van een spouwmuur daalt van 6 euro per m² naar 5 euro per m² voor eindfacturen vanaf 2018. Alle andere energiepremies blijven ongewijzigd.

Premie voor dakisolatie

6 euro/m² geplaatst door een aannemer, en 3 euro/m² als je zelf je dak isoleert. De R-waarde (isolatiewaarde) van de isolatie moet minstens 4,5 m²K/W zijn. Opgelet: vanaf 2019 daalt deze premie naar 4 respectievelijk 2 euro/ m².

Premie voor spouwmuurisolatie

5 euro/m², de werken moeten worden uitgevoerd door een aannemer conform de kwaliteitseisen STS 71-1.

Premie voor na-isolatie buitenmuur aan de buitenzijde

15 euro/m². De R-waarde van de isolatie moet minstens 3,0 m²K/W zijn en de werken moeten worden uitgevoerd door een aannemer.

Premie voor muurisolatie aan de binnenzijde

15 euro/m² voor muurisolatie aan de binnenzijde. De R-waarde moet minstens 2,0 m²K/W zijn, en de werken, uitgevoerd door een aannemer, moeten worden begeleid door een architect met controle op de uitvoering van de werken, ofwel moet er worden gewerkt met een aannemer die beschikt over een certificaat van bekwaamheid of een certificaat van bekwaamheid als aspirant.

Premie voor vloerisolatie op volle grond of isolatie van het plafond van een kelder

6 euro/m², uit te voeren door een aannemer, de R-waarde van de isolatie moest minstens 2,0 m²K/W bedragen.

Premie voor beglazing

10 euro/m² voor glas met een U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) van maximaal 1,1 W/m²K. Op de afstandshouder tussen de glasbladen moet via een markering de energieprestatie van het glas af te lezen zijn.

Premie voor zonneboiler

550 euro/m², maximum 2.750 euro en maximum 40% van de factuur.

De aannemer die de kwaliteitsvolle uitvoering van de installatie valideert, moet beschikken over een certificaat van bekwaamheid.

Opgelet: vanaf 2019 daalt deze premie naar 375 euro per/m², maximum 1875 euro en maximum 40% van de factuur.

Premie voor warmtepomp

 • 4.000 euro voor een geothermische warmtepomp
 • 1.500 euro voor een lucht/water-warmtepomp
 • 800 euro voor een hybride lucht/water-warmtepomp
 • 300 euro voor een lucht/lucht-warmtepomp)

telkens maximum 40% van het factuurbedrag.

De premie kan worden verdubbeld als de warmtepomp een elektrische verwarming vervangt of wordt geplaatst in een gebied waar er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.

De warmtepomp moet beschikken over een productlabel volgens de Ecodesignverordening: minstens A++ label voor een geothermische warmtepomp, en minstens A+ label voor een niet-geothermische warmtepomp. De warmtepomp mag niet gebruikt worden voor actieve koeling.

De aannemer die de kwaliteitsvolle uitvoering van de installatie valideert, moet beschikken over een certificaat van bekwaamheid.

Totaalrenovatiebonus voor wie minstens 3 investeringen uitvoert

De totaalrenovatiebonus in woningen komt bovenop de individuele premies die je via je distributienetbeheerder krijgt. Om aanspraak te maken op de totaalrenovatiebonus moet je binnen de vijf jaar investeren in drie of meer van de zeven volgende energiebesparende ingrepen:

 • dak- of zolderisolatie (minstens 30 m²)
 • muurisolatie (aan de buitenkant, aan de binnenkant of via de spouw – minstens 30 m²)
 • vloerisolatie (minstens 30 m²)
 • nieuwe beglazing (minstens 5 m²)
 • zonneboiler
 • warmtepomp
 • ventilatiesysteem.

Het bedrag hangt af van het aantal werken dat je laat uitvoeren.

 • Bonus 3 maatregelen: 1250 euro
 • Bonus 4 maatregelen: bijkomend 500 euro
 • Bonus 5 maatregelen: bijkomend 1000 euro
 • Bonus 6 maatregelen: bijkomend 1000 euro
 • Bonus 7 maatregelen: bijkomend 1000 euro

Voor renovaties in een appartement krijg je de helft van deze bedragen.

Belangrijke voorwaarde om de totaalrenovatiebonus te krijgen, is dat de volledige woning of appartement geïsoleerd is conform de minimale isolatie-eisen voor het krijgen van een aparte premie voor dak, vloer, muur en beglazing. Om voor de bonus in aanmerking te moeten, moeten dus het volledige dak, alle muren, alle vloeren en alle beglazing voldoende zijn geïsoleerd.

Voor beschermde afnemers en andere kwetsbare doelgroepen bestaan er hogere premies en nog enkele specifieke bijkomende premies.


De burenpremie of premie voor collectieve renovatieprojecten : voordelig benoveren in groep

 • Wil je een renovatie niet alleen aanpakken ? schrikt het technisch aspect van een verbouwing je af? ben je niet thuis in de wereld van de renovatiewerken?? Dan is de burenpremie iets voor jou! Samen met minstens 9 anderen uit jouw buurt, wijk of gemeente pak je een renovatie aan onder begeleiding van een professionele BENOvatiecoach. Hij geeft je persoonlijk advies en neemt je heel wat technische en administratieve taken uit handen. Zo spaar jij tijd en ben je zeker van een juiste aanpak.

Volgende energiebesparende maatregelen komen in aanmerking:

 • dak-of zoldervloerisolatie
 • isolatie van buitenmuren (aan de buitenkant en binnenkant of in de spouw)
 • vloerisolatie op volle grond; plafondisolatie van kelders of verluchte ruimtes onder een verwarmd verdiep
 • hoogrendementsbeglazing
 • installatie van een zonneboiler, warmtepomp of ventilatiesysteem

Je kan je als deelnemer aanmelden op de website van je netbeheerder (Eandis of Infrax). Als er 10 of meer deelnemers uit dezelfde buurt inschrijven voor dezelfde energiebesparende maatregel, wordt er een collectief renovatieproject opgestart en een BENOvatiecoach aangewezen. Wanneer er geen 10 deelnemers binnen dezelfde gemeente zich inschrijven, zullen de netbeheerder en de gemeente zoeken naar een oplossing op maat.

Ja kan ook rechtstreeks contact opnemen met een projectbegeleider.


Verlaging onroerende voorheffing voor Ingrijpende Energetische Renovatie (IER)

Wie zijn huis voldoende energiezuinig maakt, betaalt minder onroerende voorheffing. Concreet: wie sinds 1/10/2016 een bouwaanvraag voor een ingrijpende energetische renovatie heeft ingediend en op het einde van de rit een E-peil van maximaal E90 kan voorleggen, krijgt vijf jaar lang 50% procent korting. Zakt het E-peil naar E60, dan is vijf jaar lang helemaal geen onroerende voorheffing meer verschuldigd.

De 'ingrijpende energetische renovatie' is een renovatie waarbij de technische installaties volledig worden vervangen en minstens 75% van de buitenschil (de buitenkant van een woning) wordt (na)geïsoleerd. Hoe beter het isolatieniveau van een huis, hoe energiezuiniger het is, en hoe lager het E-peil (de energieprestatie).


Renovatiepremie van de Vlaamse overheid 

Eigenaars met een lager of gemiddeld inkomen en eigenaars (zonder inkomensgrens) die verhuren aan een sociaal verhuurkantoor en die hun huis renoveren, kunnen een renovatiepremie van maximaal 10.000 euro aanvragen. De uitbetaling van de renovatiepremie wordt verdeeld over twee aanvragen, met een tussentijd van minstens één jaar en maximaal 2 jaar.De leeftijdgrens van een woning waarvoor de renovatiepremie kan worden aangevraagd moet minstens 30 jaar oud zijn.

Dit jaar komt het inkomensplafond op 42.890 euro voor een alleenstaande, en 61.270 euro voor alleenstaanden met één persoon ten laste of voor gehuwden en samenwonenden. Per bijkomende persoon ten laste mag er 3.440 euro worden bijgeteld. Er wordt voor aanvragen in 2018 gekeken naar het inkomen van twee jaar geleden, dus 2016.

Welke werken?

Er komen 4 groepen van werken in aanmerking

 • De structurele elementen van de woning (diverse ruwbouwwerken);
 • Dakrenovatie (o.a. nieuwe dakstructuur, dakpannen, dakgoten, maar geen isolatie);
 • Buitenschrijnwerk (nieuwe buitendeuren en ramen, voorzien van ventilatievoorzieningen);
 • De technische installaties (o.a. plaatsing centrale verwarming, vernieuwing elektrische installatie, vernieuwing sanitair (maar geen pv, warmtepomp of zonneboiler).

Meer informatie via www.wonenvlaanderen.be

Premies voor nieuwbouw

Voor nieuwbouwwoningen die veel energiezuiniger zijn dan de eisen op het ogenblik van de bouwaanvraag, krijg je een korting op de onroerende voorheffing. De korting is afhankelijk van het jaar van bouwaanvraag en het behaalde E-peil. Deze korting wordt automatisch toegekend en moet dus niet apart worden aangevraagd.

 • Bouwaanvragen in 2013: 50% korting bij een E-peil van maximaal E50, gedurende 5 jaar, 100% korting bij een E-peil van maximaal E40, gedurende 5 jaar. (voor oudere bouwaanvragen – zie www.energiesparen.be)
 • Bouwaanvragen in 2014 en 2015: 50% korting bij een E-peil van maximaal E40, gedurende 5 jaar, 100% korting bij een E-peil van maximaal E30, gedurende 5 jaar.
 • Bouwaanvragen vanaf 1 januari 2016: 50% korting bij een E-peil van maximaal E30, gedurende 5 jaar, 100% korting bij een E-peil van maximaal E20, gedurende 5 jaar.

Wie een nieuwbouw plaatst met bouwaanvraag tot en met 2013 kan ook een premie krijgen van de netbeheerder bij de plaatsing van een zonneboiler en/ of een warmtepomp (premie identiek als in bestaande woningen, zie onder 1). Voor bouwaanvragen tot en met 2016 is ook een E-peil premie van de netbeheerder mogelijk, onder bepaalde voorwaarden.

Meer informatie : www.energiesparen.be

Energielening

 • Lening 2%: algemene doelgroep

Met een energielening kan u werken financieren waardoor u energie zal besparen in uw woning of nieuwbouw BEN-woning. U kunt, vanaf 1 oktober 2017, maximaal 15.000 euro lenen. Dit bedrag moet terugbetaald worden over een periode van acht jaar. De intrest bedraagt 2%. Nog tot eind 2018 kan een energielening worden afgesloten.

 • Lening 0%: prioritaire doelgroep

Daarnaast kan ook de prioritaire of kwetsbare doelgroep een energielening afsluiten tot 15.000 euro, terug te betalen over een termijn van 10 jaar, intrest 0%. Ook in 2019 en daarna kan deze doelgroep nog een energielening afsluiten.

Meer informatie: www.energiesparen.be/energielening

subsidies voor energiebesparing 2018

vilten randstroken rondom | nieuwigheden | Blog

20-12-2017

nieuwigheden

Wens je een vloerafwerking of een voorzetwand akoestisch te ontkoppelen naar onderopbouw of naar de muur toe, dan heb je randisolatiestroken nodig of ontkoppelingsstroken.

Naast onze gekende kokosstroken en kokosplaatjes en kamerbrede vilten uit vlas+textiel en schapenvilt, hebben we nu schapenviltstroken in huis van Daemwool en hennepstroken van onze leverancier van Multipor.

vilten randstroken rondom
vilten randstroken rondom

riet nodig voor je kerstaankleding? | nieuwigheden | Blog

09-12-2017

nieuwigheden Bouwtechniek

In een periode van kerststalletjes en veel knutselwerk is het misschien eens interessant om onze nieuwe eigen Ecomat rietrollen en rietplaten voor te stellen. 

Wie weet kan je deze oeroude bouw-en isolatiematerialen ook gebruiken om iets heel creatiefs te maken. Riet laat zich als warm materiaal makkelijk combineren met leempleisters, maar ook onafgewerkt kan je met rietplaten of rietrollen vele kanten uit.

Op onze pagina over riet vind je alle mogelijkheden als pleisterdrager (leem of kalk) en als isolatiemateriaal voor binnen en buiten. 

De creatieve ideeën laten we aan jullie over!

riet nodig voor je kerstaankleding?

kerst 2017 | | Blog

02-12-2017

Onze winkels zullen gesloten zijn vanaf 23 december wegens inventaris. Vervolgens gaan we ons kerstverlof in tot en met woensdag 3 januari 2018.

Moest je de winteravonden bezoeken in Bokrijk tijdens deze periode, ga eens een kijkje nemen in de Superette, de traditionele maar gloednieuwe bakkerij op het domein.

Daar werden de winkeltooog gemaakt met Tierrafino stampleem en het vakwerk opgevuld met Ecohemp, kalkhennep. Vakkundig geplaatst door Het Leemniscaat, onze partner voor leem en kalkhennep!

kerst 2017

open blazen of proppen : de nieuwe hennep-katoenwol | nieuwigheden | Blog

17-11-2017

nieuwigheden Bouwtechniek Houtmassiefbouw Houtskeletbouw Kalkhennepbouw Steenmassiefbouw

Deze week introduceerde Biofib een nieuw bulk isolatiemateriaal op de bouwbeurs van Parijs. Volgende week al beschikbaar bij Ecomat  : Biofib Jetfib nature 8.5kg. 

Een uitstekend materiaal voor de doehetzelver om open te blazen met een eenvoudige blaasmachine uit het verhuurcenter of om de laatste kieren en spleten in een isolatieconcept mee op te vullen. Het materiaal laat zich makkelijk en stofvrij verwerken en heeft een aangename elasticiteit, een sterke thermische buffer en perfect vochtregulerend. Het is dan ook goed vergelijkbaar met de (redelijk nieuwe) Trio van Biofib, maar dan zonder de vlasvezels.

open blazen of proppen : de nieuwe hennep-katoenwol