renoleum komt eraan! | nieuwigheden | Blog

22-10-2019

nieuwigheden Decoratie-interieur

Forbo Flooring heeft met Renoleum (voorlopige projectnaam) een oplossing bedacht voor de 25 miljoen vierkante meter linoleum, die jaarlijks wereldwijd de prullenbak of vuilverbrander ingaat. Daarmee kan linoleum, dat door Forbo al CO2-neutraal geproduceerd wordt, een volledig circulair product worden.

Binnen het Renoleum-project gaat het om twee (half-)producten, Multilin en Linoleum Particle Board. Multilin is ontwikkeld in samenwerking met designer Jaromir van Vliet (Willem de Kooning Academie). Hierbij gaat het om homogeen plaatmateriaal, waaraan - indien gewenst - kleur en andere eigenschappen kunnen worden toegevoegd.

Demontabel

Multilin (voorlopige naam) is gemaakt van 97 procent gerecycled linoleum, is geschikt voor massaproductie en zou bijvoorbeeld toegepast kunnen worden in de meubelindustrie. Het kan ook dienen als afwerking voor kasten en bureaus. Daarnaast kan het gebruikt worden als zelfstandig materiaal. Forbo ziet Multilin ook toegepast worden in schoolmeubilair of als relatief goedkope loslegvloer voor evenementen en ondervloer. Het betrekkelijk dunne plaatmateriaal is ijzersterk en verandert niet als het aan vocht wordt blootgesteld. Multilin past goed in circulaire projecten, omdat het product modulair en demontabel is.

Het egale plaatmateriaal van Multilin (foto boven) wordt gemaakt van gebruikt linoleum dat maximaal vijftien jaar oud is. Is het linoleum ouder (tot dertig jaar), stugger en breekbaarder, dan hebben Forbo en Van Vliet een tweede toepassing bedacht. Dat product heet Linoleum Particle Board (LPB, foto boven artikel) en is gemaakt van 100 procent gerecycled linoleum, met bijvoorbeeld ook het jute - normaal de rug van een linoleumvloer - erin verwerkt.

In tegenstelling tot het ingewikkelde productieproces van Multilin is het productieproces van LPB relatief eenvoudig en goedkoop. Het materiaal is wel minder sterk en flexibel dan Multilin. Als het gebruikt wordt om een constructie mee te bouwen, is er een extra, dunne, houten rug nodig. LPB heeft een industrieel uiterlijk en kan bijvoorbeeld toegepast worden als zitje van een stoel of dienen als tafel- of keukenblad.

Minder CO2

Forbo gaat beide concepten, die na gebruik opnieuw gerecycled kunnen worden, nog verder testen. Wat kan er bijvoorbeeld nog aan Multilin worden toegevoegd om de eigenschappen te verbeteren? Forbo bestudeert ook hoe het productieproces verder zou kunnen worden verfijnd. Sinds dit jaar is de linoleumproductie van Forbo (meer dan) CO2-neutraal, omdat de CO2 die wordt uitgestoten tijdens de productie wordt gecompenseerd door de CO2 die wordt geabsorbeerd door de natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen (gewassen als lijnzaad, hout en jute; hele levensduur). Door verdere energiebesparing en het gebruik van louter groene elektriciteit zorgt elke geproduceerde vierkante meter linoleum van Forbo op dit moment voor een totale besparing van 4 gram CO2-uitstoot.

Forbo wil ten slotte ook op internationale schaal de duurzame cirkel van linoleum sluiten door samen te werken met andere bedrijven, zoals slopers, afvalverwerkers en grondstofproducenten. Zo ontstaat een zogenaamde Community of Practice, de gemeenschap die nodig is voor de circulaire economie.

Inzamelcontainer

Ecomat zal een marmoleum-container installeren wanneer dit mogelijk wordt, om je marmoleum en linoleum resten in deze materiaalloop te kunnen herbruiken.

renoleum komt eraan!

Trio : de hygge isolatie die je nog warmer maakt | nieuwigheden | Blog

15-10-2019

nieuwigheden Bouwtechniek

Biofib Trio - een mengeling van hennep, vlas en overschotkatoen - is een echt knuffelbeest.  Zo zacht is deze warmte isolatie dat het bijna zonde is ze weg te stoppen achter een afwerking.

Dat vonden de studenten van het Franse Architectuurinstituut te Nantes ook.

Zij ontwierpen een Peace-Out kamer voor bedrijven en scholen om te ontspannen weg van drukte en mobieltjes. Trio werd hier gekozen omwille van zijn thermische en akoestische performantie en ook omwille van zijn hoge aaibaarhedsfactor waar de zithoek gewoon gevormd wordt door de Trio-isolatiematten. Daarom wordt Trio ook vaak gebruikt in Tiny Houses!

Wat Trio nu nog interessanter maakt is zijn betere isolatiewaarde! Vanwege het Franse keuringsinstituut  Acermi werd de lambda waarde verhoogd naar 0,038 W/m.K. Je kan dus iets minder dik isoleren als je wenst om hetzelfde comfort te behouden of anders gezegd met eenzelfde dikte van isolatie bespaar je nu nog meer energie!

Knuffelen maar!

Trio : de hygge isolatie die je nog warmer maakt

canadry droge kalkhennepmengeling | | Blog

10-10-2019

Gedaan met het zoeken naar drummixers en vergeet de lange uitdroogtijden! 

Nu is er de Canadry van HiaB! 

Een droge mix van hennepscheven, Ecohemp mineraal additief en Ecohemp luchtkalk. Klaar om gestort te worden in gesloten en droge compartimenten vloer, wand en dak. Canadry wordt best verwerkt binnen de week na bestelling, dus we houden geen voorraad. 

Canadry komt in zakken van 80liter (18.63€ BTWin of leveren we in bigbags van 1m³. 

Om volledig van de voordelen van het materiaal te genieten, werk je het compartiment best af met een dampopen, schimmelwerende beplating zoals de Extreme Green uit magnesiumoxide.

In tegenstelling tot natte hempcrete met Ecohemp of de droge IsoHemp isolatieblokken, is dit materiaal enkel geschikt voor vullingen van droge compartimentenen en kan het zelf niet bepleisterd worden. 

Deze droge mix past ook perfect in een circulair bouwproject!

lambda : 0.067W/mK

gewicht : 200kg/m³

technische fiche

folder

canadry droge kalkhennepmengeling
canadry droge kalkhennepmengeling
canadry droge kalkhennepmengeling

veranderingsgericht bouwen = bio-dynamisch bouwen | nieuwigheden | Blog

05-10-2019

nieuwigheden Opleiding Strobalenbouw

Als we zuiniger willen omspringen met het gebruik van grondstoffen en als we minder afval willen creëren , gaan we anders moeten omspringen met de ruimte die overblijft en de materialen die we gebruiken om onze huizen te bouwen of in te richten. Dus je kan proberen aanpassingen door te voeren op het niveau van stedelijke inrichting, op het ontwerp van een gebouw en op het niveau van een gebouwelement (vb een scheidingsmuur) en hoe die opgebouwd wordt.

Het circulair bouwen wil hier een antwoord op bieden. We gaan materiaalstromen-cirkels sluiten door ervoor te zorgen dat het ene productie-overschot een grondstof wordt voor een ander product. Zo vermijden we ook afvalstromen. Dit heeft weinig te maken met recyclen en zeker niet met het downcyclen van grondstoffen. In het circulaire bouwen proberen we ervoor te zorgen dat de waarde van de grondstoffen en producten die daarvan gemaakt worden zo lang mogelijk zo hoog mogelijk gehouden worden.

Een mogelijke strategie om dit te bereiken ligt in de ontwerpfase van steden & gemeenten, op het ontwerp van een gebouw en op het eco-design van producten of gebouwcomponenten.

We gaan dus veranderingsgericht ontwerpen om te proberen materialen beter te kunnen recupereren bij afbraak. Zo dragen we bij tot beperking van grondstoffengebruik en het vermijden van afval. Afval moet weg!

Op onze pagina over veranderingsgerichtbouwen lees je er alles over!

veranderingsgericht bouwen = bio-dynamisch bouwen

nog een maandje en dan is het zover | nieuwigheden | Blog

05-10-2019

nieuwigheden

Over een maandje is het zover : dan openen wij in hartje stad in Borgerhout onder de spoorwegcenters aan de Engelselei een Ecomat POP (Pik-Op-Punt).

Vanaf 05/11/19 kan je daar terecht voor het afhalen van bestelde goederen of natuurverf.

We openen elke woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 16-19uur. Perfect om je bestelling op te pikken op weg naar huis of net na het avondeten.

In Ecomat POP kan je terecht in onze verfbar : we kleuren muurverf (natuurverf of wat dacht je?) en lakken aan terwijl je wacht. Dit wordt tegelijkertijd de doop van ons nieuwe huismerk Copperant, die Ecomat in Vlaanderen introduceert. www.copperant.be wordt weldra geopend! 

Voor de rest houden we stock van kleine toebehoren zoals ProClima luchtdichtingsmaterialen, Fermacell toebehoren, verfborstels en dergelijke.  Alle andere materialen zijn op bestelling en worden voor jou vanaf dan dagelijks overgebracht (voor zover dat in een kleine bestelwagen past). 

Voor grotere/zwaardere producten leggen we elke week 1 of 2 ritten in met onze vrachtwagen. Die gaat dan tot de rand van de stad rijden om het stadsverkeer zoveel mogelijk te ontlasten. Op termijn stellen we cargotrailers ter beschikking van onze klanten om niet te volumineuze bestelling naar huis te kunnen brengen met je eigen fiets of met een electrische fites van Ecomat.

Voor klanten die toch liever aan de deur beleverd worden zoeken wij steeds naar meer verantwoorde oplossingen. Voor klanten die geen stockageplaats hebben maar toch wel wat materiaal willen bestellen, bieden we de mogelijkheid aan van een Ecomat-Box op een autotrailer. (6m³ volume). Deze wordt dan op een parkeerplaats of oprit geplaatst met je bestelling erin en een slot. Wanneer de Box leeg is, geef je ons een seintje en wordt hij weer opgehaald.

@centers_borgerhout is een project van AG VESPA om het 'vergeten straatje' naast de spoorwegberm Antwerpen-Oost/Antwerpen-Noord nieuw leven in te blazen. Naast Ecomat Pop, vind je er Circomat, Bruis, Rarity Pop, Cabardouche en nog vele anderen! Kom ze allemaal ontdekken of bezoek centers_borgerhout op fb en insta!

nog een maandje en dan is het zover
nog een maandje en dan is het zover

grote schelpen voor een tiny house | open deur | Blog

27-09-2019

open deur Bouwtechniek

Shellcrete gisteren gespoten en nu al kan er verder gebouwd worden met kurkisolatieplaten en een kalkchape van Saint Astier! 

Noordzeeschelpen zijn de basis van het hele plan van aanpak van dit project van @SustainableFamily. Ze zorgen voor droge warme voetjes voor de bewoners en draineren en saneren het vocht uit de muren op volle grond. En zou het eeuwenoude huisje toch verdwijnen zijn de schelpen nog steeds schelpen en kunnen ze weer de zee in of gebruiken we de kalk voor hoogwaardige toepassingen zoals #hempcrete... zo gaat dat in een circulaire wereld! Mooi begin Nicolas and Family! 

Een videoverslag vindt je op Instagram en volg er de hele verbouwing met onze materialen!

grote schelpen voor een tiny house
grote schelpen voor een tiny house

ecobouwers 2019 | open deur | Blog

11-09-2019

open deur

Duurzaam ver- of gebouwd? Inspireer anderen tijdens de Ecobouwers Opendeurdagen -> wij zoeken weer openstellers voor onze opendeurdagen in november!  (9, 10, 11, 16 & 17 november)

- je kiest zelf de grootte van de groep
- je kiest ook zelf de dagen en tijdstippen waarop je kan (tijdens de opendeurweekends)
- je bent fantastisch en wij zien u graag

ecobouwers 2019

peperkurken huisje | nieuwigheden | Blog

06-09-2019

nieuwigheden Bouwtechniek Decoratie-interieur

Al eens gedacht aan kurkisolatie als afwerking van je gevel zonder een pleister? Jana & Edwin uit Gent pasten de Facadekurk (gevelkurk) toe zonder deze af te werken met pleister of een beits.

Stilaan krijg je een natuurlijke ontkleuring van de gebrande kurk. Een prachtige look en een echt warmte-en geluidsisolerend jasje dat ademt. Dit is niet te vergelijken met spuitkurk dat veel minder ademend is en ook veel minder natuurlijk is en oogt.

Get inspired!

https://bit.ly/2lHGa0T

peperkurken huisje
peperkurken huisje

circulair bouwen in de Zonnige Kempen | promotie | Blog

05-09-2019

promotie Bouwtechniek

Ecomat adviseerde en leverde Pavatex houtwolisolatie en uitstijfplaten voor een werf van sociale huisvestingsmaatschappij De Zonnige Kempen in hartje Westerlo. 

Het was een uitdrukkelijke wens van de bouwheer om de bouw circulair te concipiëren. In deze context was dat kiezen voor materialen die uitsluitend duurzaam en recycleerbaar zijn zonder aan de hoge kwaliteitseisen in te boeten. Zo kwamen ze bij Pavatex en Ecomat uit.

Wij adviseerden Pavawall-GFPavatex isolairPavaplan en PavaflexPlus

Meer info over het project vind je hier

circulair bouwen in de Zonnige Kempen
circulair bouwen in de Zonnige Kempen

workshop trappenmaken met recuphout | Opleiding | Blog

04-09-2019

Opleiding

Circomat heeft in zijn nieuwe ruimte een trap nodig en daarom vroegen we aan Hou'tHart of hij zin had om de gelegenhedi aan te grijpen dit in een workshop vorm te geven met afvalhout.

Het wordt een workshop waarin Dirk je uitlegt hoe een trap berekend wordt en bouwen we er gezamenlijk ook een.
We starten om 11u met theoretische uitleg: steile/luie trap, tredehoogte/tredediepte, … en tekenen we uiteindelijk de trap voor Circomat uit.
Dan is er een korte middagpauze waarbij we voorstellen dat ieder iets eetbaars meebrengt dat kan gedeeld worden.
Daarna starten we met het maken van de trap, volledig uit afvalhout dat afkomst is uit de “afvalcontainer” van Ecomat.


Hou’tHart zorgt voor de nodige machines en handgereedschap.


We eindigen met een getrapte receptie.
Wees welkom. Max 6 deelnemers.
Als je wil komen, stuur een mail naar dirk@houthart.be

meer info vind je hier

workshop trappenmaken met recuphout

pik-op punt (POP) antwerpen @de centers | nieuwigheden | Blog

06-08-2019

nieuwigheden open deur Allerlei

Wij werken aan een pik-op-punt (POP) in Antwerpen Borgerhout voor het afhalen van kleinere bestellingen.  Op termijn kan je bij ons hiervoor zelfs een cargotrailer met electrische fiets huren. Zo kan je per fiets je eco-materialen naar huis brengen.  

Voorlopig wilden we jullie die in de stad wonen of werken al de mogelijkheid aanbieden om op afspraak kleine tekorten te komen uithalen in de Centers na het doorgeven van je bestelling te Ecomat Zoersel.

Er zal geen stock aangelegd worden, dus geef ons een beetje tijd om het te organiseren.

In een latere fase  kan je er wellicht op vastgestelde avonden en in het weekend terecht zonder afspraak.

Ook misschien interessant om weten is dat we over enige tijd een verfmachine gaan planten in de centers om je zonder voorafgaande bestelling verder te helpen, maar daar houden we je natuurlijk van op de hoogte.

pik-op punt (POP) antwerpen @de centers

bio producten in biobased verpakking | nieuwigheden | Blog

13-06-2019

nieuwigheden

Onze huisleverancier Galtane begint met de introductie van verantwoorde verpakkingen voor enkele van zijn natuurproducten. 

Weldra koop je de Galtane Allesreiniger en de HM1 houtbescherming in 1Liter in Green-PE. Een verpakking op basis van cane, rietsuiker. Door het gebruik van deze biobased verpakking, reduceert Galtane de globale CO2 uitstoot van zijn producten. Dat kunnen we alleen maar toejuichen uiteraard!  De echte olieproducten van Galtane zijn niet geschikt voor Green-PE en worden alsnog in metalen blikken aangeboden.

Wil je meer weten over Green-PE ? Lees deze PDF eens door. Er wordt ook oa beschreven hoe verantwoord het landgebruik is voor de productie van deze rietsuiker.

bio producten in biobased verpakking

hardhouten terraskepers | nieuwigheden | Blog

12-06-2019

nieuwigheden Tuin Hout

Voor een houten terras haalden we nieuwe hardhouten onderkepers in huis. Uiteraard FSC gelabeld zoals dat hoort. 

Omdat tropisch hout het soms moeilijk heeft zich aan te passen aan onze noordzeeklimaat, kozen we voor de Gia onderkeper in een vaste lengte van 3.90m. Deze keper is gelamelleerd en gevingerlast : zo is hij toch voldoende stabiel.

Heb je kortere lengtes nodug? Dan hebben we de Okan onderkeper op een vaste lengte van 1.85m.

De perfecte onderkepers voor een hardhouten terras zoals de Guyana Teak uit ons assortiment.

hardhouten terraskepers
hardhouten terraskepers
hardhouten terraskepers

bouwverlof 15/07-05/08 | nieuwigheden | Blog

07-06-2019

nieuwigheden

Over enkele weken start het bouwverlof! In Antwerpen en Limburg loopt dat dit jaar van 15 juli tot en met 4 augustus. Rekening houdend met de sluitingsdag van Ecomat te Genk op maandagen, gaan beide winkels weer open vanaf dinsdag 6 augustus.

Plaats tijdig je bestellingen als je nog materiaal wil afhalen of geleverd zien vóór onze jaarlijkse vakantie. Bestellingen die doorgegeven worden nà 28 juni kunnen wellicht niet meer geleverd worden voor het bouwverlof.

Kleine spullen zoals tapes of toebehoren die je tekort komt tijdens de vakantie kunnen op afspraak afgehaald worden in ons toekomstig pick-up point te Borgerhout Engelselei (2)56-(2)57. Contacteer ons daarvoor hier.

bouwverlof 15/07-05/08

co² neutrale marmoleum | nieuwigheden | Blog

29-05-2019

nieuwigheden Decoratie-interieur

Marmoleumvloeren van Forbo zijn Co² neutraal! 

Wens jij dus totaal energieneutraal te bouwen en verdient een houten vloer niet zo jouw voorkeur, denk dan eens aan deze moderne maar tijdloze vloerafwerking.

Linoleum is een koolstofdioxideneutraal (CO2-neutraal) product omdat de jute, vlas en bomen die ervoor worden gebruikt, veel koolstofdioxide opnemen. Maar ook omdat het productieproces weinig energie vraagt. Een CO2-neutrale vloer die niet alleen langer dan dertig jaar meegaat, maar na afloop daarvan ook nog eens biologisch afbreekbaar is, is in alle opzichten een uniek product. 

Een EPD of milieuproductverklaring is de meest transparante vorm om de impact van een product op onze gezondheid, milieu en klimaat te laten zien. Zo kan jij de prestaties van Marmoleum objectief beoordelen en vaststellen dat Marmoleum CO2-neutraal is.

co² neutrale marmoleum

sign for my future | nieuwigheden | Blog

18-05-2019

nieuwigheden Opleiding

Gisteren overhandigde de actie Sign For My Future we onze politici de vraag van zomaar eventjes 267.617 Belgen voor een krachtig klimaatbeleid! Ook de 400 ambassadeurs van Sign for my Future – academici, bedrijfsleiders, voorzitters van middenveldorganisaties – roepen alle partijen op om samen werk te maken van een klimaatneutrale samenleving en reiken meteen ook de hand om daaraan mee te werken. Als we samenwerken, kan het!

Op het slotevent legde Thomas Wyns (VUB) uit hoe we in België tegen 2050 energieneutraal kunnen worden. Energieneutraal is wanneer we evenveel CO2 opslaan dan we uitstoten. Het volledige lijvige rapport vind je hier of onderaan deze pagina op Issuu.

Wat gebouwefficiëntie betreft komt het rapport tot volgende stand van zaken voor 2050 :

Almost all buildings will have become zero-emission due to major energy savings renovations and electrification of heating and cooling. New industrial production technologies together with high levels of materials efficiency (from production to final consumption) and high circular use of materials will have almost eliminated all GHG emissions in these sectors, with the remainder to be used in products or stored.

Onze bio-ecologische materialen zoals platen, isolatie en afwerking die gemaakt zijn van hout en kalkhennep kunnen die hoge scores van CO-opslag bieden. We gaan deze producten dan ook nog beter maken in hun totale levenscyclus : ze moeten nog efficiënter worden ingezet en eigenlijk nog meer herbruikt worden alvorens we de grondstoffen teruggeven aan de natuur. 

Onze nieuwe nevenactiviteit Circomat zal onze leveranciers bewegen om aan alle circulaire aspecten van een product of dienst meer aandacht te besteden.  De toekomst bepaalt immers dat we veel meer moeten herbruiken. Circomat zal als circulaire poot van Ecomat dit op verschillende manieren proberen uit te lokken door je een aanbod te geven van bio-ecologische bouwmaterialen aangevuld met technische materialen. Door deze loop (technisch en biologisch) goed scheidbaar te houden, verhogen we het circulaire karakter en geven we door nieuwe vormen van verdienmodellen meer mensen de toegang tot onze gezonde en verantwoorde materialen. Binnenkort koop je dus geen scheidingswand meer, maar lease je hem tot hij niet meer nuttig is voor jou. Dan zal de wand na refurbishing weer kunnen gebruikt worden door een andere klant. En zo verkleinen we de afvalberg en het onnodig verspillen van materiaal. Net als je deelauto of deelstep!

Nu is het moment waarop een breed publiek begrijpt dat eco en circo dé voorwaarden zijn om naar een klimaatneutrale samenleving te evolueren. Het is onze bedoeling om als Ecomat mee te evolueren om dit mogelijk te maken. Wordt vervolgd!

sign for my future

planten als luchtfilter binnen en buiten | Tuin | Blog

14-05-2019

Tuin

Luchtverontreiniging kan binnenshuis aardig oplopen, met als gevolg een verlies aan concentratie, een dalende productiviteit en een negatief effect op de gezondheid van de inzittenden. 

Planten bezitten het potentieel om polluenten (VOC) te verwijderen. In de jaren ‘80 onderzocht NASA het potentieel van 12 populaire kamerplanten voor het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis. Hieruit bleek dat praktisch alle onderzochte planten in staat waren om een groot deel van de verontreiniging te verwijderen.

Wil jj weten welke planten het best scoren? Lees het doc op deze pagina.

Maar ook tegen een gevel kan groen een grote meerwaarde bieden aan de luchtkwaliteit in steden : Volgens een modelstudie door Pugh et al. (2012) werd tot 60% van PM10 in street canyons afgevangen door groengevels

Groene gevels zijn dus niet alleen goed als een beschermende gebouwschil voor de bewoner, maar ook voor je naaste buren. Voor gevelgroen verwijzen wij door naar onze partner www.muurtuin.be

planten als luchtfilter binnen en buiten

pavatex systeemkiezer | nieuwigheden | Blog

24-04-2019

nieuwigheden Opleiding Bouwtechniek

Weet je niet altijd welke Pavatex houtwol isolatieproducten te gebruiken voor dak, wand of vloer? 

Deze tool helpt je op weg.

Zet je translator op en google vertaalt alles heel behoorlijk uit het Duits naar het Nederlands

Je krijgt meteen een overzicht van :

 • de totale isolatiewaarde van je opbouw
 • de technische fiches van de voorgestelde producten
 • een schets
 • brochures
 • veiligheidbladen en attesten
 • een bestektekst

Zo makkelijk kan het gaan grin

pavatex systeemkiezer

zelfbouwersprijslijst online | nieuwigheden | Blog

17-04-2019

nieuwigheden

Onze site is een informatieve site met een kennisbank en een overzicht van de producten die we aanbieden. 

Voor sommige producten zoals kalei en tuinhout, gevelbekleding of terrashout, kon je al de prijzen vnden bij de downloads op de productpagina.

Vanaf vandaag staan al onze prijzen voor de zelfbouwer op elke pagina op onze website.

Even doorscrollen naar beneden tot je een groenblauwe balk tegenkomt. Onze prijslijst staat net zoals onze eigen technische fiches of andere zware bestanden op ons Issuu publicatieplatform.


De producten in groene letters uit de lijst linken dan weer direct naar de juiste pagina op de site.

Blauwe balken verwijzen naar overzichtpagina's op de site.

zelfbouwersprijslijst online

briketten weer beschikbaar vanaf de zomer | promotie | Blog

16-04-2019

promotie

De Ecopower briketten , zo horen we van klanten, zijn de beste op de markt.  Helaas was de voorraad briketten de afgelopen winter eerder dan voorzien uitgeput. 

Tegen het einde van de zomer voorzien wij dat er terug Ecopower Houtbriketten zullen zijn. Hou er rekening mee dat de besteltermijn nu iets langer zal zijn, gezien de complexiteit van de productie van briketten. Ecopower hoopt op deze manier de productie goed te kunnen inplannen en stelt alles in het werk om niet meer in dezelfde situatie te vervallen als de voorbije winter. Van zodra de brikettenproductie terug op peil zit, zullen wij dat op onze blog communiceren zodat je stilaan je wintervoorraad kan bestellen.

De pellets zijn nog steeds beschikbaar en zullen dat ook volgende winter zijn. Daar was er nooit een probleem met de productie.

briketten weer beschikbaar vanaf de zomer

minimum minimorum | nieuwigheden | Blog

10-04-2019

nieuwigheden Hout

Waar we kunnen, blijven we ons onderscheiden en zoeken naar materialen die het minst je binnenklimaat bezoedelen.

Vorig jaar introduceerden we de Elka OGB/ESB-plaat als alternatief op de Sterling OSB plaat uit Genk.

Dit jaar introduceren we de OGB/ESB+ plaat (70% PEFC-gelabeld). 

Deze plaat die voldoet aan de strenge milieulabels Blaue Engel en Natureplus heeft namelijk een uitstoot van Vluchtige Organische Stoffen van ≤ 0,03 ppm. Het minimum van de minima dus. Ter vergelijking : onze standaard OSB en OGB platen hebben een uitstoot ≤ 0,10 ppm. De OSB platen die je in de reguliere handel vindt, stoten vaak nog méér uit.

Met OGB/ESB+ (675*2590*18/22mm) haal je dus samengevat volgende voordelen in huis :

bio-ecologische voordelen:

 • geringe emissie : formaldehyde < 0,03 ppm & geringe VOC
 • geschikt als binnenafwerking
 • geen oud hout (100% verse houtsnippers)
 • recycleervriendelijke MUF-verlijming
 • gecertificeerd met • Blauwe Engel (Versie 1.1.2017) • Sentinel Haus Instituut GmbH • Aanbeveling EGGBI E.V. (Europese onderneming voor gezond bouwen en binnenruimtehygiëne)

technologische voordelen:

 • buigvastheid en e-modulus in beide richtingen gelijk
 • hogere dwarse trekvastheid dan OSB (ca. 40% hoger)
 • lagere opzwelling dan OSB
 • volgens ZVDH/Keulen bruikbaar als onderdakplaat (groef en veer)
 • geschikt voor toepassing in warme en compacte platte daken (klimaatklasse 4)

toepassingsvoordelen:

 • zeer licht oppervlak en uitstekende optiek
 • zeer goede schroefextractiesterkte
 • minimale schijnbare dichtheid 620 kg/m 3
 • geschuurd oppervlak en dus:
 1. • zeer open voor diffusie
 2. • aanbrengen van lijmen, verven en lakken mogelijk
 3. • nagenoeg gesloten oppervlak
 4. • bijzonder nauwkeurige pasvorm
minimum minimorum

vlechten bij de vleet | promotie | Blog

09-04-2019

promotie Tuin Tuin Hout

Bericht aan alle groene vingers :

onze vlechttwijgen in Franse kastanje ("gaulettes en chataignier") zijn vers gekapt aangekomen in onze magazijnen te Zoersel. 

Het is hét moment om je takkenwallen of tuinborders te vlechten met deze sappige buigzame twijgen. Wacht niet te lang want op = op en hoe langer je wacht , hoe stugger ze worden om te vlechten.

Inspiratie nodig? zie onze pagina over vlechtwerk of ons facebookbericht vorige week

Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen? Hieronder vind je een duidelijke video (weliswaar met wilgentakken)

Wil je liever een voorgemaakte border? Dan hebben we die in hazelaartwijgen (1.50*25cm)

vlechten bij de vleet
vlechten bij de vleet

bamboe meubelplaten | nieuwigheden | Blog

06-04-2019

nieuwigheden Hout

Bamboe als trendy "hout" materiaal voor afwerkingen als vloeren of meubels is al een tijdje in opmars. Het is een zeer hard materiaal en daardoor enorm slijtvast en onderhoudsvriendelijk

Nochtans hebben wij het heel lang geweerd uit ons aanbod. Dit om 2 redenen :

Er is natuurlijk de oorsprong van bamboe. Waarom een verantwoord materiaal naar de andere kant van de wereld vervoeren om daar als eco-materiaal aan te bieden? Blijft het dan nog verantwoord? Ons basisidee is nog altijd dat wij liever europees hout aanbieden dan niet-west europees. Anderzijds is het wel heel interessant materiaal. 

Daarnaast zijn wij, net zoals voor andere laminaten of samengestelde vloeren of plaatmateriaal, nogal beducht voor de gebruikte lijmen en processsen die producten meestal ondergaan. Dat maakt dat soms een heel verantwoorde grondstof zoals bamboo (snelgroeiende grassoort) of massief hout verwerkt wordt tot een product dat misschien niet meer zo verantwoord is. Denk aan het uitstoten van Vluchtige Organische Componenten (VOC's) of de uitstoot van de sealings met polyurethaan. 

Maar dus niet zo met dit assortiment meubelplaten en vloeren van Punto Verde. De platen van 20 en 38mm zijn samengesteld door het verlijmen van een dens geperste afwerkplaat aan de buitenzijde en een lichtere plaat uit lamellen als kern.  De lijmen die hiervoor gebruikt worden voldoen aan de laagste emissienorm E1.  E0 is geen officiële norm, maar wordt gebruikt om aan te halen dat de emissie veel lager is dan de laagste E1-norm. Bij deze platen is dat < 0,124 gr/m². 

Alle andere technische details vind je hier.

Formaat : 2440*1220*4-20-38mm

We raden de Galtane Verhelderende of Verhardende Olie aan voor de behandeling, maar je kan de meubelplaten ook onbehandeld laten. Ook de zijkanten van de plaat worden meestal niet verder afgewerkt. Mooi en makkelijk!

bamboe meubelplaten

fermacell : droog en sterk! | Opleiding | Blog

01-04-2019

Opleiding Bouwtechniek Houtskeletbouw Steenmassiefbouw

Onze vrienden van Fermacell hebben de voordelen van hun droogbouwsystemen voor wanden en vloeren nog eens op een rijtje gezet.

Onder het motto : beelden zeggen meer dan woorden, wilden we jullie deze filmpjes niet onthouden!

fermacell : droog en sterk!

kleurige muurvoegmortels | nieuwigheden | Blog

30-03-2019

nieuwigheden Bouwtechniek Pleisters-Stuc

Zoek jij die specifieke kalkmortel om je muur met gerecupereerde stenen op te voegen? of wil je je oude voegen bijwerken en zoek je een specifieke kleur?

Dan zijn de voegmortels van Tubag wellicht je oplossing!

Dit jaar hadden we al een standaard collectie van 9 kleuren in de traskalk voegmortels. Nu bieden we diezelfde kleuren ook aan in de NHL-voegmortels.

NHL-voegmortels zijn minder aggresief voor zeer oude stenen.

De collectie vind je hier of op de pagina voegmortels op deze site.

kleurige muurvoegmortels

leemfinish duro NCS | nieuwigheden | Blog

29-03-2019

nieuwigheden Pleisters-Stuc

Kleur en stuc in 1.

Tierrafino biedt een scala van mooie en ecologische wandafwerkingen die passen in de duurzaamsheidopgave van deze tijd.

Duro fijne leemfinish kan je op verschillende manieren afwerken met een toaal andere look and feel. En toch blijft het leem!

Glad, geschuurd of gesponst.

En om het je helemaal gemakkelik te maken : verkrijgbaar in ontelbare NCS-kleurencodes

check it out!

leemfinish duro NCS

PEFC bestaat 20 jaar | Tuin | Blog

29-03-2019

Tuin

PEFC Program for Endorsement Forest Council werd opgericht in 1999. De intussen wereldwijde organisatie bestaat dit jaar dus 20 jaar. Opgericht als een Europees broertje met zijn eigen focus, wordt het label nu ook werledwijd gedragen.

Heel veel van ons plaatmateriaal, houte vloeren, gevelbeplanking van Thermowood, ons Castanea kastanjehout en bepaalde types van onze houtwolisolatieproducten (vb Pavaflex) verkopen wij met PEFC label.

PEFC bestaat 20 jaar

word jij onze nieuwe collega? | nieuwigheden | Blog

28-02-2019

nieuwigheden

Ecomat werft aan! 

Wij zijn  voor onze vestiging te Zoersel op zoek naar een nieuwe collega. Iemand die in ons team past en ons kan versterken met zijn praktische kennis van onze materialen. Iemand die klanten kan helpen en overtuigen van de meerwaarde van bio-ecologische materialen voor hun woning of project. Iemand die gebeten is door bouwen of verbouwen en bereid is daar de nodig kennis voor bij te schaven. Spreekt je dit aan? Lees onze vacature eens door en laat ons weten wie je bent. Wij nemen snel contact met je op!

word jij onze nieuwe collega?

isolatiematerialen kiezen | nieuwigheden | Blog

28-02-2019

nieuwigheden Bouwtechniek Houtskeletbouw Steenmassiefbouw

Dialoog vzw maakte in zijn recentste uitgave nog eens een overzicht van alle isolatiematerialen, de natuurlijke én de petrochemische.

Wij vonden dit een handig overzicht en willen het jullie niet onthouden.

Je vindt het artikel hier

isolatiematerialen kiezen

bouwen met leem uit de stad | nieuwigheden | Blog

14-02-2019

nieuwigheden promotie Bouwtechniek Leemmassiefbouw

Leemproducten zoals leemstuc, stampleem en leemstenen worden doorgaans gemaakt van leem die je aantreft net onder de bruine aarde. 

Onze Tierrafino Base bijvoorbeeld komt van 200km van hier uit het Duitse Munster en wordt daar verwerkt en gebalanceerd tot een echt product met een constante kwaliteit en eigenschappen.

Maar waarom het zo ver zoeken vragen onze klanten zich wel eens af. "In mijnen hof steekt ook leem!" horen we dan zeggen. Dat klopt uiteraard, maar jouw leem is niet zo gebalanceerd en bevat vaak vervuilende componenten. Als product met eenzelfde kwaliteit kan je zulke leem niet gaan verhandelen, terwijl hij voor de bouwheer zelf wel een oplossing kan zijn.

Vandaar onze samenwerking met BC Materials. Deze jongens uit Brussel (Ken de Cooman en Nicolas Coeckelberghs) hebben een productenlijn samengesteld met leem gewonnen uit grondverzet in het Brusselse. Leem die vrijkomt bij het uitgraven van parkeergarages of metrolijnen bijvoorbeeld.

URBAN MINING ten top!

Telkens wordt de formulatie van de leem als basis voor leempleisters, leemstenen en stampleem uitgekiend om zijn functie te kunnen vervullen. Telkens gaat er dus wel een hele studie aan vooraf want leem bestaat uit zand, silt & klei (en granulaat voor vb stampleem).

Met de werken aan de Oosterweelverbinding en de overkapping van de Antwerpse Ring zal er ook in 't stad heel veel grond verzet worden. Samen met BC architects willen wij Antwerpenaren stimuleren om leem van Antwerpen te gebruiken in hun bouwprojecten. Voor de meeste bouwers is een aparte productie on site 'BC Sur Mesure' echter te groot.  Vandaar dat wij  de geïnteresseerden willen bijeenbrengen. We zullen de producten een aangepast Antwerpse naam geven. Suggesties zijn welkom!

Meedoen?

Wil jij ook een leemproduct met een label 'Ringland'? Meld je en geef ons op voor welk product je graag Antwerpse leem wil gebruiken in de komende twee jaar. Wij minen de bodem van Ringland voor je uit!

Meer weten over Urban Mining van leem? 

Ken de Cooman is gastspreker op het Pixii-/Vibe seminarie over circulair bouwen op 28/02 op Batibouw van 11-13u.

bouwen met leem uit de stad
bouwen met leem uit de stad

het regent weer (tegen) pro clima | nieuwigheden | Blog

31-01-2019

nieuwigheden Bouwtechniek Houtmassiefbouw Steenmassiefbouw

Ons huismerk ProClima lanceert nieuwe producten en vereenvoudigt weerom lucht-of regen-en winddichtingstechnieken. 

Bestand tegen regen en wind zijn de Aerosana Visconn pasta met zijn fibres en fleece-je en de Solitex Adhero folie die tegen je huis-huid plakt! 

De Aerosana Visconn Fibre pasta gebruik je plaatselijk, langs binnen of buiten om de luchtdichting te verzorgen op moeilijke aansluitingen waar je het met tapes niet haalt. Het Fleece dient om de overgang tussen verschillende ondergronden of spleten te coveren. Daarnaast is er nog de gewone Aerosana Visconn om bouwdelen langs binnen luchtdicht te maken (spuitbaar en schilderbaar). Nieuw is dat deze nu ook in het wit bestaat! Ideaal als luchtdichtende witte primer om af te werken met verf of dunpleisters. Wil je je Tiny House wanden met OSB afwerken maar hou je niet van de aftapen van de naden? dan is dit een goede toepassing. Witte Aerosana Viscon afgewerkt met een laagje verf en klaar! De volledige familie vind je hier

Solitex Adhero is eigenlijk een reuzegrote sticker die de huid van je woning 3 maand lang beschermt tegen weer en wind en die de constructie tegelijkertijd luchtdicht maakt. Wil je bijvoorbeeld je constructie langs binnen zichtbaar houden (vb silicaatsteen met afgeschuinde kantjes of een massiefhouten wand, kalkhennepblokken) zal de Adhero je Tiny of Big huis luchtdicht maken en tegelijkertijd beschermen totdat de buiten afwerking geplaatst wordt (hout of extra isolatie met crepi). Jammer dat het niet op strobalen plakt. dat is dan ook zowat het enige. TF hier

het regent weer (tegen) pro clima
het regent weer (tegen) pro clima

pavatex multifunctioneel | nieuwigheden | Blog

12-01-2019

nieuwigheden Opleiding Bouwtechniek

Werk jij als aannemer wel eens met Pavatex? Of zoek jij als zelfbouwer een allround isolatieplaat voor buitentoepassingen zonder teveel gedoe en nadenken? Dan zijn zowel Pavatex Isolair (met PMDI lijm) en Pavatex Diffutherm (0.2% PVAC houtlijm + lignine) platen die je nu voor verschillende toepassingen kan gebruiken. Gegarandeerd door Pavatex.

De Pavatex Isolair onderdak-en wandbeschotplaat kan je nu ook gebruiken als bepleisterbare gevelisolatieplaat (40-80mm) en isolatieplaat voor op een plat dak.

Pavatex Diffutherm (de originele bepleisterbare gevelisolatieplaat) kan je nu ook gebruiken als onderdakplaat en wandbeschotplaat achter gevelbekleding.

Handig om weten als je van elke toepassing maar een paar m² nodig hebt. Zo bespaar je weer veel op verschillende plaattypes en kan je meer reststukken opgebruiken. Hoe minder verkwisting, hoe beter, toch?

folder pavatex multifunctioneel

pavatex multifunctioneel

wand-vloerkurk collecties 2019 | nieuwigheden | Blog

10-01-2019

nieuwigheden Decoratie-interieur

Wil jij die warme zachte geruisloze vloer onder je blote voetjes? Of hou je van een levendige muurdecoratie?  Dan is een kurkvloer of kurken wandafwerking wellicht iets voor jou. 

Wij maken het onderscheid tussen bio kurk zonder lijm en ecologische kurk waar wel een beetje verantwoorde lijm in zit. 

Voor 2019 hebben een overzichtje gemaakt van onze ecologische kurktegels voor wand-en vloerafwerking.  de technische fiches van de bijbehorende lijmen staan nu pook op onze site. Ook de click-vloertegels in kurk hebben we op een rijtje gezet. 

klik op de foto's voor een correctere weergave!

Daarnaast hebben we nog steeds onze Bio-kurktegels met de bijbehorende Greenline lijm.

wand-vloerkurk collecties 2019

het groenste platdak | nieuwigheden | Blog

14-12-2018

nieuwigheden Bouwtechniek Houtmassiefbouw Houtskeletbouw Steenmassiefbouw

Soprema als dakdichtingspecialist en moederfirma van Pavatex sinds een jaar, heeft nu een totaalsysteem voor warme platte daken op punt gesteld.  Het Soprema Vapro-systeem: hoogwaardige bitumenwaterdichting met anti-NOx-effect.

Ze combineren hierbij een speciale damprem uit hun assortiment met een speciale dakhuid. Daartussen gebruiken ze de Pavatex Isolair houtwolisolatieplaat als drukvaste isolatie. Het is het eerste totaalsysteem voor warme platte daken met houtvezelisolatie en biedt jou als klant totaalgarantie!  Geen reden meer om ook voor deze toepassing een hergroeibaar isolatiemateriaal uit je hoofd te laten praten ! 

Het SOPREMA Vapro-systeem biedt bijna onbeperkte toepassingsmogelijkheden in de afdichting van platte daken (op een houten bebording of op een betondek). Het is geschikt voor 

 • groendaken
 • vrije blootstelling aan verwering met luchtzuiveringseffect 
 • het leggen onder een grindlaag.

De wortelbestendige kwaliteit top Vapro plus overtuigt met technische maximale waarden, o.a. met hittebestendigheid (+ 150 ° C), koud buiggedrag (-40 ° C), trekkracht (trekgedrag langs 1.800 N / 50 mm2) en rek (42%). De uitzonderlijk hoge mechanische sterkte van de dakhuid wordt verzekerd door een nieuw ontwikkeld, zeer scheurbestendig en elastisch combinatiedrager polyester (330 g / m2). Op het oppervlak is de Vapro plus uitgerust met een hoogwaardige slijtlaag, inclusief een fotokatalytische anti-NOx-coating. Zo verminderen we de stikstofoxideverontreiniging van de lucht. Op het speciale Vapro dampscherm wordt de Isolair vastgekleefd met Soprema Efifoam tegen rukwinden en stormen als er geen belasting op de dakhuid komt.

Groener  kunnen we een plat dak in zijn totaalgarantie niet maken voorlopig! Wij wachten de evoluties verder af naar nog meer ademende dakhuiden en oplossingen die nog minder petroleumgebaseerd zijn, maar tot dan hebben we nu tenminste een gegarandeerde totaaloplossing van één leverancier.

Bekijk opbouwvoorbeelden op pagina70 van de technische folder DACH hieronder.

Vooralsnog bieden wij zelf het Soprema Vapro assortiment niet aan : neem hiervoor contact met www.soprema.be en vraag naar volgende producten :

 1. Sopravap Stick A15
 2. Sopralene Soprastick 30D
 3. Sopralene Optima;

het groenste platdak

het vernieuwde EPC vanaf 2019 | nieuwigheden | Blog

13-12-2018

nieuwigheden Bouwtechniek

In 2008 werd het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) verplicht voor woningen en appartementen die te koop werden aangeboden. Enkele maanden later werd de verplichting ook ingevoerd voor woningen die worden verhuurd. Het EPC informeert potentiële kopers en huurders over de energieprestaties van de woning.
Inmiddels is het EPC al goed ingeburgerd en zijn reeds meer dan 1 miljoen EPC’s ingediend voor het Vlaamse woningenbestand.

Tien jaar na de invoering van het EPC, wordt een aangepast EPC gelanceerd. Het vernieuwde EPC wil nog meer sensibiliseren, informeren en uiteindelijk aanzetten tot een grondige energetische renovatie van de woning.

wat verandert er?

 • Elke woning krijgt een label van A+ tot F. A is uitstekend en F is ondermaats. Het label zal de herkenbaarheid, vergelijkbaarheid en duidelijkheid van het nieuwe EPC verhogen. Op het nieuwe EPC staat nog steeds een kengetal (uitgedrukt in kWh/m²), zoals dat ook bij de huidige EPC’s het geval is.
 • De aanbevelingen om het label te verbeteren, worden grondig uitgebreid, concreter en overzichtelijk weergegeven. Er wordt ook aangeduid in hoeverre de woning al voldoet aan de energieprestatiedoelstellingen op lange termijn. Vlaanderen heeft hoge ambities om veel zuiniger om te springen met energie. Het is daarbij belangrijk dat alle woningen in Vlaanderen energiezuinig worden. Tegen 2050 willen we dat elke woning even energiezuinig is als een nieuwbouw die vandaag wordt gebouwd. Het nieuwe EPC zal de potentiële koper/huurder op een snelle en eenvoudige manier inzicht geven in wat er nog moet gebeuren om de woning energetisch in orde te maken.
 • Voor eengezinswoningen bevat het nieuwe EPC een indicatieve kostenraming om de woning energiezuiniger te maken. De prijzen worden door de software automatisch gegenereerd op basis van de door de energiedeskundige ingevoerde gegevens. De energiedeskundige kan de prijsbereking dus niet wijzigen. Achteraan op het EPC staat telkens welke werken in rekening werden genomen en welke niet.
 • Wie interesse heeft in nog extra (technische) info kan in de technische bijlage zijn/haar gading vinden.
 • En ook als de woning niet verkocht of verhuurd wordt, kan het interessant zijn om een EPC van de woning te laten opmaken. Misschien werden er al enkele renovatiewerken uitgevoerd die invloed hebben op de energieprestatie of misschien worden er renovaties gepland? Ook dan geeft het nieuw EPC u handige informatie en advies.

vergeet niet : bij verhuur of verkoop moet je je EPC score openbaar maken

Het is belangrijk dat elke koper of huurder kan inschatten hoe energiezuinig een woning is. Zo kunnen zij gemakkelijk woningen vergelijken. Daarom moet de verkoper of verhuurder bij elke commerciële communicatie (via immo-websites, zoekertjes in de krant,...) de energieprestatie vermelden. Ook immomakelaars en notarissen moeten zich hieraan houden. Die vermelding kan via het label (A+ tot F) of via het kengetal in kWh/m2. EPC’s die werden opgemaakt voor januari 2019 hebben enkel een kengetal en geen label. Ook het adres van de woning of de unieke code van het EPC moet vermeld worden in de advertenties.

Om het label eenvoudig te kunnen communiceren, werden icoontjes met de labels van A+ tot F ontwikkeld. U kunt deze gebruiken bij de publicatie van uw advertentie.

lees de folder hier

bekijk de nieuwste video hier


het vernieuwde EPC vanaf 2019

wintertip : let op je houten vloer | Opleiding | Blog

12-12-2018

Opleiding Hout

Een laatste tip voor we onze deuren sluiten en geen onbelangrijke ! 

Ga jij je houten vloer plaatsen of laten plaatsen in de komende winterperiode? Hou dan absoluut rekening met de relatieve vochtigheid in huis. Want met de huidige luchtdichtingsnormen en de moderne verwarmingsystemen is het vaak in onze woningen te droog. Dit droge binnenklimaat kan nefast uitdraaien bij het plaatsen van massieve houten vloeren (en zelfs meer bij samengestelde vloeren op basis van plaatmateriaal). En wie is er dan verantwoordelijk voor het opbollen, scheuren of barsten van de vloer? Aannemer of eindklant? 

Ook reeds geplaatste houten vloeren zijn zeer gevoelig voor een te droog binnenklimaat. Scheuren en opbollen kan ook voorkomen bij reeds lang geplaatste vloeren als je de RV niet in het oog houdt!

Lees het volledige artikel hier

ere wie ere toekomt : deze tekst is integraal geschreven door schrijnwerkPMG.be

wintertip : let op je houten vloer

kerstvakantie | open deur | Blog

01-12-2018

open deur

Tussen 22-12 en 02-01 werken wij aan nieuwe blokjes in onze Ecomat-chain.

Hou onze blogs in het oog in het nieuwe jaar dat wij inzetten op donderdag 3 januari 2019!

Happy Holidays aan iedereen en de beste wensen aan onze klanten voor weerom 365 dagen!

kerstvakantie

ecobouwgids | nieuwigheden | Blog

24-10-2018

nieuwigheden

Wil jij graag weten wie er naast Ecomat ook actief is in het bio-ecologisch bouwen?  Zoek je misschien een handelaar iets dichter bij jou of een aannemer? Dan is de Ecobouwgids een plek waar je bouwpartners van VIBE kan vinden. Vibe is onze koepelvereniging van bio-ecologische architecten, aannemers, handelaars en producenten in Vlaanderen.

Je vindt er ook welke partners hoeveel sterren dragen. Het Vibe-label kent sterren toe in functie van de mate waarin het gamma van de bouwpartner bio-ecologisch is.

Naast deze overzichtslijst kan je bij ons nog steeds lijsten opvragen van aannemers voor specifieke werken waar wij goede referenties van gekregen hebben.

ecobouwgids
ecobouwgids

ecobouwers weekends! | open deur | Blog

08-10-2018

open deur

10, 11, 17 en, 18 november komt België weer massaal op de been voor de Ecobouwers Opendeurdagen. Niet zomaar een openhuizendag, maar hét kijkwoningenevenement dat integraal kiest voor de toekomst.

In meer dan 150 woningen, verspreid over heel België, kunnen bezoekers woningen bezoeken die gebouwd of gerenoveerd zijn met een minimale voetafdruk. Strobalenwoningen, zeer lage (of plus-) energiewoningen, woningen waarbij de principes van circulair bouwen gehanteerd worden,... Duurzame materialen ontdekken en bijleren over de nieuwste technieken staat centraal tijdens deze 2 opendeurweekends.

Geen verkooppraatjes, maar getuigenissen uit de eerste hand. Tijdens een rondleiding laten huizeneigenaars je uitgebreid delen in hun ervaringen en krijg je de kans om vragen te stellen. Hoe gingen ze te werk? Welke financiële keuzes hebben ze gemaakt? Met wie gingen ze aan de slag? Welke technieken kozen ze? Welke valkuilen moet je vermijden en welke kansen moet je grijpen?

Inschrijven voor “Ecobouwers Opendeur” is gratis en kan vanaf 4 oktober op www.ecobouwers.be. Je kan er grasduinen in een online catalogus met meer dan 200 woningen. De rondleidingen starten telkens om 10 en/of 14 uur.

Woon je zelf in een energiezuinige of duurzame woning en wil je graag toekomstige verbouwers ontvangen, stuur hen zeker een mailtje.

Meer info of vragen: http://www.ecobouwers.be/ of jurgen.naets@bblv.be +32(0)2 282.19.42
ecobouwers weekends!

bouwfraude door aannemers? | Opleiding | Blog

27-09-2018

Opleiding Bouwtechniek

De Confederatie Bouw veroordeelt de praktijken die geschetst worden in de Pano-reportage van woensdagavond 26/09/18 over voorschotten en faillissementsfraude in de bouw. De sectororganisatie geeft aan dat ze steeds zelf 10 concrete tips geeft aan consumenten die met een aannemer in zee gaan. Eén van die tips luidt: vermijd onredelijke voorschotten. Een voorschot van 20 à 30 procent is gebruikelijk, tenzij het om nieuwbouw of een grondige renovatie van meer dan 80 procent van de koopprijs van de woning gaat en de Wet Breyne van kracht is: dan kan een voorschot van maximaal 5 procent van de totaalprijs gevraagd worden. Om de carrousel aan faillissementen tegen te gaan, vraagt de Confederatie Bouw ook om de verzoeken van de gefailleerde tot kwijtschelding van schulden in het kader van de faillissementswet streng te beoordelen, zodat een gefailleerde niet te snel vrijgesteld wordt van openstaande schulden.

Een voorschot vragen is een courante praktijk in de bouw, maar dan gaat het dikwijls om een voorschot van 20 à 30 procent. Een wettelijk kader voor voorschotten bestaat niet en is al evenmin wenselijk. Zo reageert de Confederatie Bouw op de reportage die het VRT-nieuwsprogramma Pano  heeft uitgezonden. De Confederatie Bouw raadt consumenten aan om hogere voorschotten te vermijden en geeft die tip ook mee op haar website www.buildyourhome.be, een website van de organisatie die vooral op de (ver)bouwer gericht is.

Op diezelfde website staan trouwens nog 9 andere tips die de Confederatie Bouw meegeeft aan bouwers en verbouwers. Zo raadt de sectorfederatie particulieren aan om, alvorens in zee te gaan met een aannemer, na te gaan of hij geen sociale en/of fiscale schulden heeft. Dat kan eenvoudig via de websites van de RSZ en de fiscus. Daarnaast wordt ook aangeraden om na te gaan of de aannemer aan de vereiste beroepsbekwaamheden beantwoordt, zolang deze bekwaamheden nog wettelijk verplicht zijn. Vlaanderen is immers van plan om die regeling vanaf 1 januari 2019 af te schaffen voor 11 bouwberoepen waardoor consumenten dan niet langer kunnen terugvallen op deze controlemogelijkheid. Ook het aanvragen van een offerte, het niet gebruikmaken van cash en het polsen naar de Wet Breyne bij een nieuwbouwproject of een zeer grondige renovatie zorgen ervoor dat een consument niet hoeft te vrezen voor een frauduleus faillissement. Een uitgebreide sensibiliseringscampagne kan helpen om (ver)bouwers niet in de val te laten lopen.

De Confederatie Bouw vraagt om de verzoeken tot schuldkwijtschelding die de gefailleerde in het kader van de faillissementswet kan indienen rigoureus te beoordelen, zodat wie failliet gaat niet zo snel vrijgesteld zal worden van het betalen van de resterende schulden en dus ook niet snel een nieuwe onderneming kan oprichten. “De verhalen die Pano schetst, doen de bouwsector uiteraard geen goed en dat terwijl het hier slechts om een aantal rotte appels gaat. De overgrote meerderheid van de bouwbedrijven respecteert alle regels wel en dat is niet meer dan terecht”, besluit Robert de Mûelenaere, Gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

bron : Vlaamse Confederatie Bouw

tip : vraag onze lijsten professionele plaatsers op : deze worden samengested op basis van onze en klanten-ervaringen met deze aannemers. Daarnaast is het ook altijd nuttig je favoriete plaatser uit deze lijsten te toetsen in de databanken van de overheid naar achterstallige betalingen ivm sociale zekerheid en dergelijke. Wij proberen dit althans zo goed mogelijk op te volgen!

bouwfraude door aannemers?

vlaams energieplan 2021-2030 : wat betekent dit voor jou? | | Blog

26-09-2018

Door het afsluiten van het klimaatakkoord in Parijs moet we de komende jaren fors inzetten op het koolstofarmer en duurzamer maken van ons energiesysteem. In juni 2018 heeft Vlaanderen daarom het "Vlaamse energieplan 2021-2030" opgesteld. Dit plan wordt geïntegreerd in het Belgisch Nationaal Energie- en Klimaatplan, dat tegen eind 2018 bezorgd moet worden aan de Europese Commissie.

In het Vlaamse energieplan wordt er ingezet op het verhogen van het aandeel hernieuwbare energie en op het verhogen van de energie-efficiëntie in de volgende drie sectoren:
• industrie
• residentiële sector
• transportsector
In deze blogpost bekijken we wat de impact op particulieren is: wat verandert er de komende jaren voor jouw woning, auto, ...?

EPC certificaat voor bestaande woningen wordt het EPC+-certificaat
Bestaande woningen of appartementen die verkocht of verhuurd worden moeten een EPC-certificaat laten opstellen. Hierop staat het energieverbruik in kWh/m² en door dit EPC-certificaat kunnen kandidaat huurders of kopers, woningen of appartementen ook op basis van verbruik met elkaar vergelijken.
Vanaf 2019 wordt het EPC-certificaat aangepast naar het EPC+-certificaat en volgende punten worden hieraan toegevoegd:
• energielabel van A+ (= zeer goed) tot F (= slecht)
• voorstel van aanpassingen (met geraamde kost en besparing) die aan het gebouw gedaan kunnen worden om het energieverbruik te verlagen
Vanaf 2050 moet voor elk gebouw een EPC+-certificaat beschikbaar zijn en alle gebouwen moeten tegen dan minsten een A label behalen.

efficiëntere verwarmingssystemen
Warmtepompboilers gebruiken warmtepomp-technologie om sanitair warm water op te wekken. Ze verbruiken tot 3 keer minder dan de traditionele elektrische boiler en kunnen dan ook op 2 tot 4 jaar terugverdiend worden.
Warmtepompboilers kosten 1.500-2.500 euro (excl. BTW), om de verkoop te stimuleren wordt de volgende subsidie gegeven:
• in 2019 – 400 euro
• in 2020 – 300 euro
• in 2021, 2022 en 2023 – 200 euro
• vanaf 2024 valt de premie weg
Op deze manier hoopt men het aantal verkochte warmtepompboilers op te drijven van 2.300 (cijfers 2017) tot 4.500.

versnellen vernieuwing bestaande verwarmingsinstallaties
In Vlaanderen is het verplicht om verwarmingsketels om de 1-2 jaar (elk jaar voor stookolie en om de 2 jaar voor aardgas) te laten keuren. Als tijdens de keuring blijkt dat het toestel niet aan de rendementseisen voldoet, moet het vervangen worden door een condensatieketel of warmtepomp.
Op dit moment is de handhaving van deze verplichting een verantwoordelijkheid van de lokale overheden. Vanaf 2021 wordt dit de verantwoordelijkheid van de Vlaamse overheid en zal er ook effectief gehandhaafd worden. Verwacht wordt dat hierdoor het aantal vervangen ketels zal verhogen van 95.000 naar 132.000 per jaar.


optimaliseren instellingen bestaande verwarmingsinstallaties
De meeste verwarmingsketels geplaatst in bestaande gebouwen zijn overgedimensioneerd en produceren water met een veel te hoge temperatuur. Dit zorgt voor inefficiënte verwarmingsinstallaties.
Zoals in het voorgaande punt beschreven wordt de keuring van bestaande verwarmingssystemen gestimuleerd. Tijdens deze keuring zou er een extra dienstverlening aangeboden kunnen worden waardoor het verwarmingssysteem efficiënter kan ingesteld worden.
geen aardgasaansluitingen meer in verkavelingen vanaf 2021
Deze nieuwe woningen zullen dan de keuze hebben tussen een warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. In praktijk zal het hier vooral gaan over projecten gerealiseerd door bouwpromotoren. Men verwacht dat door deze maatregel het aantal geplaatste warmtepompen sterk zal toenemen van 4.200 per jaar (cijfers 2017) naar 8.650 per jaar.


geen stookolieketels meer in nieuwe woningen en ingrijpende renovaties vanaf 2021
Het plaatsen van stookolieketels in nieuwe woningen ingrijpende renovaties wordt vanaf 2021 verboden. Ingrijpende renovaties zijn renovaties waarbij minstens 75% van de bestaande woning geïsoleerd wordt en waarvoor het verwarmingssysteem vervangen wordt.


6% BTW voor nieuwbouw na sloop vanaf 2021
Sommige woningen zijn gewoon te oud om nog op een goede manier te renoveren. Slopen is dan de betere optie en om dit te stimuleren kan er vanaf 2021 aan 6% i.p.v. 21% gebouwd worden als het gaat over nieuwbouw op de plaatst van een gesloopte woning. De extra slooppremie van 7500.00€ voor woningen als je wederopbouwt zal ook binnenkort aangevraagd kunnen worden.


E-peil eisen voor ingrijpende renovaties gaan van E90 naar E70 en dan E60

Zoals hierboven al aangegeven zijn "ingrijpende renovaties" renovaties waarvoor minstens 75% van de bestaande woning geïsoleerd wordt en waarvoor het verwarmingssysteem vervangen wordt. Voor deze projecten geldt een E-peil eis die als volgt evolueert:

• Maximaal E90 tot 2020 en men krijgt een korting van 50% op de onroerende voorheffing. Als men onder de E60 gaat krijgt men zelf een korting van 100% op de onroerende voorheffing.

• Vanaf 2020 verlaagt het maximale E-peil naar E70 en valt de korting van 50% op de onroerende voorheffing weg. De korting van 100% op de onroerende voorheffing als men onder de E60 gaat blijft wel bestaan.

• Vanaf 2025 verlaagt het maximale E-peil naar E60 en valt de korting op de onroerende voorheffing helemaal weg

verplicht renoveren van een gekochte of geërfde woning

Bij notariële overdracht in volle eigendom van een residentiële woning moet uiterlijk na 5 jaar drie van onderstaande zes maatregelen aanwezig zijn:

• dakisolatie (Umax= 0,24 W/m².K)

• muurisolatie (Umax= 0,24 W/m².K)

• vensters (profielen en beglazing) (Umax= 1,7 W/m².K en Uglas= 1,1 W/m².K)

• vloerisolatie (Umax= 0,24 W/m².K)

• condensatieketel niet ouder dan 15 jaar of warmtepomp

• hernieuwbare energieboiler: warmtepompboiler of zonneboiler


milieuvriendelijke voertuigen

Tegen 2050 moet het hele wagenpark bestaan uit zero-emissie-voertuigen en hiervoor worden de volgende doelstellingen naar voor geschoven:

• vanaf 2030 zijn alle nieuw verkochte personenwagens koolstofarm, waarvan minstens de helft emissievrij.

• in 2030 is 25% van alle aangekochte bussen (reisbussen, schoolbussen, autocars, en touringcars) koolstofarm.

• vanaf 2025 gebeurt de exploitatie in stedelijke omgevingen enkel nog met koolstofarme bussen, waarbij in de stadskernen louter emissieloos gereden wordt.

• bij nieuw aangekochte zware vrachtwagens bedraagt het aandeel koolstofarme voertuigen tegen 2030 minstens 5%.

• in 2030 zijn minstens 30% van de nieuw aangekochte lichte vrachtwagens/bestelwagens koolstofarme voertuigen.


meer weten?
Lees zelf het "Ontwerp Vlaams Energieplan voor de periode 2021-2030"

credits : www.bouw-energie.be

vlaams energieplan 2021-2030 : wat betekent dit voor jou?

LCA isohemp | nieuwigheden | Blog

26-09-2018

nieuwigheden Opleiding Bouwtechniek Kalkhennepbouw

1 palet isohempblokken stockeert 100kg Co². Dat is omgerekend 10kg/m² in blokken van 140mm dikte. 

Reken daarbij het superior comfort feel dat de kalkhennepblokken aan je woonklimaat geven, de stralingsdemping en andre natuurlijke eigenschappen zoals vochtregulatie, het hergroeibare karakter en het gebruik van lokale grondstoffen zoals luchtkalk uit Namen en lokale hennepscheven.

Een méér verantwoord bouwmateriaal is moeilijk te vinden....

Verder recycleert IsoHemp sinds dit voorjaar zijn eigen afvalwater en verbruikt de productieplant amper primaire energie.

Wij brengen de blokken direct van de productie naar je thuis : korte afstanden en amper logistieke bewegingen.

Ontdek de LCA (levenscyclusanalyse) hier !

LCA isohemp

subsidies voor waterdoorlatende voegmortels | promotie | Blog

18-09-2018

promotie Tuin

De Vlaamse regering trekt, op initiatief van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege, 5 miljoen euro uit voor de “ontharding” van Vlaanderen. Concreet betekent dit dat je geld krijgt om je beton of asfalt te vergroenen.

14 procent van Vlaanderen is momenteel verhard. Dat lijkt niet veel, maar dat is het wel. Zeker als je naar de impact ervan kijkt. Het is namelijk de oorzaak van wateroverlast na hevige regenbuien. Op die plekken wordt het water immers rechtstreeks naar de rioleringen geleid, die na een tijd het overtollige water niet meer kunnen slikken. Daarnaast houden al dat beton en asfalt op warme zomerdagen de hitte langer vast, waardoor het buiten minder snel afkoelt.

Wie zijn betonnen oprit, terras of andere verharding uitbreekt en vervangt door groen, kan daar dus voortaan een subsidie voor krijgen. Dat hoeven niet meteen grasperken, struiken of plantenborders te zijn. Je kan ook werken met waterdoorlatende verhardingen, zoals grastegels, grasbetontegels, dolomiet en grind. Ook kasseien en stoeptegels kan je aanleggen met ‘groene’ voegen die water doorlaten.

Naast particulieren, richt de regering zich ook tot bedrijven en scholen, die bijvoorbeeld een volledig geasfalteerde parking of speelplaats omvormen tot een “groen” alternatief. En tot lokale overheden, die (delen van) grote industrieterreinen kunnen vergroenen.

Ecomat heeft het 'natuurlijk' in huis voor je grin

subsidies voor waterdoorlatende voegmortels

pavatherm combi protect | nieuwigheden | Blog

15-09-2018

nieuwigheden

Iedereen herinnert zich nog de brand van het appartementsgebouw in London in 2017, waarbij de gevelbeplating dermate brandbaar was dat die  de gevelisolatie aanstak en tenslotte het hele appartementsgebouw afbrandde. Nadien ontstond er grote polemiek over het toepassen van gevelisolatiesystemen en afwerkingen in hogere gebouwen met meerde woonunits.

Pavatex ontwikkelde hierop een antwoord, althans voor lage appartementsgebouwen van enkele verdiepingen. Pavatherm Combi Protect is een houtwolisolatieplaat van 50 of 70mm afgewerkt met een Fermacell gipsvezelplaat van 10mm. De plaat kreeg 4zijdig een tand-en groef en wordt met de unieke  natte productiemethode van Pavatex in Zwitserland gemaakt.

Misschien ben je geen projectontwikkelaar, maar denk je er wel over om een kangoeroewoning te verbouwen, of zijn er ook in je co-housing project meerdere woonunits die doorlopen over verschillende verdiepingen. Wens je in dat geval je gevel te isoleren en wil je afwerken met een houten gevelbekleding, dan is deze plaat ook iets voor jou! 

technische fiche

pavatherm combi protect

ecobouwers 2018 call for projects | open deur | Blog

02-08-2018

open deur promotie

Heb jij die energiezuinige woning gebouwd met onze materialen en wil je graag je realisatie/ervaringen delen met kandidaat bouwers? Stel je woning dan open voor geïnteresseerden op 10-11 en 17-18 november and BE PROUD & SHARE. Bij vermelding van Ecomat als één van de leveranciers van je project, willen wij je graag belonen met een waardebon van 50€

Op het moment dat  wij onze naam kunnen terugvinden in de officiële Ecobouwerslijst bij jouw project, contacteer ons dan voor je beloning grin

Inschrijven kan via deze link : 

https://bit.ly/2vJ0CRU

ecobouwers 2018 call for projects

koopjeshoek | nieuwigheden | Blog

06-07-2018

nieuwigheden

Onder het motto : er bestaat geen bouwafval en alle materialen hebben hun eigen waarde, openden we een koopjeshoek op onze facebookpagina. Neem regelmatig een kijkje als je op zoek bent naar interessante koopjes uit ons eigen assortiment!

Dat kunnen verkeerde kleuringen zijn, licht beschadigde materialen of goederen die nog in perfecte staat zijn maar uit ons assortiment verdwijnen bvb.

koopjeshoek

verhelderende grondlaag is volwaardige olie | Decoratie-interieur | Blog

04-06-2018

Decoratie-interieur

Galtane Verhelderende grondlaag voeren wij al een aantal jaren in het assortiment om als eerste oliebehandeling toe te passen op houten oppervlakken zoals meubels. Deze olie zorgde ervoor dat een tweede behandeling met de echte Verhardende Olie van Galtane je hout niet al te veel deed verkleuren.

Vanaf nu is de Verhelderende Grondlaag een echte volwaardige olie en evenwaardig als de Verhardende Olie, maar dus gepigmenteerd.

verhelderende grondlaag is volwaardige olie
verhelderende grondlaag is volwaardige olie

slim panel | nieuwigheden | Blog

01-06-2018

nieuwigheden Bouwtechniek Houtskeletbouw Steenmassiefbouw Strobalenbouw

Met het wegvallen uit het Fermacell assortiment van de handige plaatjes van 10mm in formaat 0.9*1.2m, hebben we besloten om de kleinste slim panels van Fermacell standaard in ons aanbod op te nemen.

Nog kleinere plaatjes?

Jazeker! Het kan heel handig zijn als je in kleine ruimtes werkt zoals toiletten of als je op zolder via trap of lift gipsplaten moet hanteren om een kleiner formaat ter beschikking te hebben. Kom je net een stukje te kort en wil je nog een plaatje bij komen halen met je eigen wagen of zelfs fiets : de slim panels van 1.2*0.6m in 10mm neem je gauw onder de arm!

slim panel

mobiel surfen op ecomat.be | nieuwigheden | Blog

01-06-2018

nieuwigheden

Surf jij graag mobiel op onze website? Maar word je overdonderd door de hoeveelheid informatie en zie je niet direct wat je zoekt? Dan is er op de dynamische weergave van onze site op je tablet, smartphone of smartwatch eindelijk een ZOEKFUNCTIE voorzien! Net zoals op een desktop-weergave van onze site.

Geen reden meer om in de zomer achter je desktop te moeten kruipen om te grasduinen in  onze product-en kennisbankpagina's! Duin liever in het echte gras terwijl je surft deze zomer grin

mobiel surfen op ecomat.be

berg&berg promoprijzen 2018 | nieuwigheden | Blog

30-05-2018

nieuwigheden promotie Hout

Hij is er weer : de jaarlijkse promotiecataloog van Berg&Berg samengestelde vloeren. Elk jaar stelt deze producent een selectie samen van gelaagde vloeren waarmee ze helemaal op de interieurtrends inspelen.

De XS in natuurversie en wit geolied met Faxe natuuroliën is de topper voor dit jaar : de fijne belijning doet mss vermoeden dat het om bamboe gaat, maar het is wel degelijke Europese eik! Ontdek alle promovloeren in de cataloog hieronder en op onze pagina Houten Vloeren!

berg&berg promoprijzen 2018

strakke industriele vormgeving met leem : betonlook | nieuwigheden | Blog

04-05-2018

nieuwigheden

Het lijkt wel de omgekeerde wereld, maar als je liever een strakke vormgeving wenst en je wanden in huis een betonachtige look wil geven, hoef je niet meer te kiezen voor een koud levensloos materiaal om dit te realiseren. Tierrafino Betonlook is een grijze leemstucco .... met het uitzicht van beton.

Betonlook is een flinterdunne afwerkstucco die op allerhande ondergronden kan worden toegepast. Bij gladde of niet zuigende ondergronden zet je wel best de Tierrafino Contact Fine, maar bij andere zoals houten platen of natuurlijk Tierrafino Base S2 kan deze stucco direct worden toegepast.

Er bestaan een 3-tal varianten in de afwerking, met of zonder wax, glanzend of mat, met marmorino effect of travertijn effect, ... hoe jij hem het mooist vindt. Want Betonlook is heel makkelijk zelf te plaatsen. Hoe meer laagjes, hoe meer diepte uiteraard, maar vaak volstaan 2 lagen om een prachtige betonlook aan je wanden te geven.

Betonlook komt uiteraard in het grijs. Zou je deze kleur willen verlichten, dan voeg je er Tierrafino Drypaint Wit bij.

Tierrafino Drypaint Wit is een sterke nieuwe leemmuurverf die aangeboden wordt in papieren zakken. Maak gewoon de hoeveelheid verf aan die je nodig hebt, en de zak kan weer de kast in voor een volgende verfbeurt. In een latere fase gaan we kleurpigmenten aanbieden om je basisverf aan te kleuren : op maat en zonder overschotten! Wordt vervolgd!

strakke industriele vormgeving met leem : betonlook

waterdoorlatend stenen terras of net niet voor waterrecuperatie | Tuin | Blog

21-04-2018

Tuin Verharding Tuin

Als je een plavuizen terras (keramische tegels) aanlegt en  je je regenwater wil recupereren voor huis-en tuingebruik, kan je opteren voor een waterondoorlaatbare opbouw en afvoersystemen met filtratie. Daarvoor hebben we de Tubag waterondoorlaatbare terrasvoegmortels gebonden met traskalk.

Wil je echter rioleringen ontlasten en het regenwater zijn natuurlijke weg laten lopen doorheen de voegen en stenen  van je terras en zelfs doorheen de gehele gestabiliseerde opbouw, kies dan voor de drainagemortels en de waterdoorlatende voegmortels of zanden van Ecomat.

We bieden specifieke drainagemortels aan die het ook voor de doe-het-zelver mogelijk maken zelf zijn tuinverharding of oprit met een goede opbouw te realiseren. Of die nu op een betonplaat moet gelegd worden of op volle grond, voor elke situatie bieden we nu oplossingen aan. In kant en klare versies of om zelf te mengen met split of kleikorrels.

Voegen van je klinkerpad, je natuurstenen terras of je kassei-oprit doe je met gebonden of ongebonden middelen, met traskalk of met speciaal voegenzand. Ecologisch is een waterdoorlatende voeg misschien te verkiezen, soms kan je met een waterondoorlatende voeg soms net meer water recupereren.

Voor elk wat wils dus. Zelf voor de professional ! Want ook hij zal de meerwaarde inzien van voegzanden zonder polymeren of voegmiddelen die veel geschikter zijn voor duurdere natuurstenen zoals Jura en marmer : ze veroorzaken geen verkleuringen! Eveneens zal hij net als de gebruiker met onze oplossingen minder kans lopen op vorstschade aan die mooie grote gres-of keramische tegels die nu hun opmars maken. Moderne, natuurlijke oplossingen voor in de ecologische tuin!

Hier lees je er alles over!

waterdoorlatend stenen terras of net niet voor waterrecuperatie

kalkpleister voor dit, kalkpleister voor dat | nieuwigheden | Blog

13-04-2018

nieuwigheden Opleiding Pleisters-Stuc

We hebben ons assortiment kalkpleisters wat herbekenen en lichtjes aangepast. Met de integratie van de fabrieken van Schwenk in de groep Tubag-Quick-Mix zijn we ook een pak pleisters rijker geworden. Kalkpleisters hebben in het algemeen zeer goede eigenschappen, maar toch legt iedere kalkpleister andere accenten, zowel op technisch vlak , toepassingsgebied als op invloed op je binnenklimaat.

Je vindt de meeste info wel terug op onze pagina's en in onze TF -Pleisterdragers

 • luchtkalk
 • NHL-kalk
 • hydraulische kalk

De  nieuwe accenten die we graag willen leggen zijn de volgende :

 • Tubag MKK : (interieur) bouwbiologische witte kalkpleister speciaal tegen schimmelontwikkeling met lage effusiviteit (voelt warm aan)
 • Schwenk Kip-it : (interieur/exterieur) geformuleerde grijze kalkpleister met een gecontroleerde afbindtijd : of je hem nu 10 of 70mm dik zet : je kan hem verder bewerken of afwerken binnen 1.5uur
 • Schwenk Kip : (interieur) hagelwitte pleister speciaal goed voor allergielijders
 • Tubag TMD : (interieur) grijze basispleister met licht isolerende werking met toevoeging trass (vb achter tegels in douche)
 • Tubag TMK : (interieur) grijze basispleister met goede klimatologische eigenschappen met toevoeging trass (vb in kelders)
 • Schwenk KSN (interieur) : beige kalkspachtel natuur : te gebruiken als hecht-en kleefpleister voor houtwol, eventueel ook te gebruiken als basispleister
 • Quick-Mix/Schwenk KGL : (interieur/exterieur) : witte kalkplamuur
 • Quick-Mix Q4 : (interieur/exterieur) : witte regenbestendige kalkplamuur voor de hoogste (meest gladde) afwerkgraad
 • Tubag HKP : (interieur/exterieur) witte basis luchtkalkpleister voor bijvoorbeeld kalkhennepblokken
 • Tubag FLP-L : (interieur/exterieur) beige geformuleerde basiskalkpleister specifiek voor kalkhennepblokken
 • Saint Astier NHL3.5 Interchaubric : (interieur) standaard witte restauratiepleister
 • Tubag NHL2 : (interieur/exterieur) zachte beige hydraulische kalkpleister voor restauraties
kalkpleister voor dit, kalkpleister voor dat

stuwmeerhout? | nieuwigheden | Blog

13-04-2018

nieuwigheden Tuin Tuin Hout

Guyana teak : nu echt uit het meer!

Al een jaartje bieden wij Guyana Teak aan, het terrashout uit Suriname dat uit de bossen rond een stuwmeer komt en waar de Surinaamse regering méér dan extra inspanningen doet om aan verantwoord bosbeheer te doen. Dat hout konden wij aanbieden met FSC-label, wat voor ons altijd een conditio sine qua non is voor tropisch hout.

De nieuwe pakketten die we aanbieden vanaf vandaag, komen niet meer uit deze bossen, maar uit het Staumeer zelf, het is dus het echte Staumeerholz ! Door jaren onder water te staan, is de duurzaamheid van dit hout nóg meer gegarandeerd dan het hout uit het bos rond het meer.

Aangezien dit hout uit een meer komt, kan hier geen FSC keurmerk aan toegekend worden. We maken hierbij dus een uitzondering op ons beleid rond tropisch hardhout

stuwmeerhout?

kalei collectie 2018 | nieuwigheden | Blog

12-04-2018

nieuwigheden Tuin Pleisters-Stuc

We werden er een beetje toe gedwongen dit jaar doordat we sommige kaleikleuren die we al jaren aanbieden niet meer konden verkrijgen, maar de nieuwe collectie kalei is uit en verwachten we deze week in onze magazijnen.  Net op tijd nog presenteren we je met trots onze nieuwe kleuren.

Prijzen en kleuren vind je hier.

Meer info over de verschillende soorten kalei, afbijtmiddelen, schoonmaak en onderhoud vind je hier.

kalei collectie 2018

leem dat is goed en mooi | nieuwigheden | Blog

05-04-2018

nieuwigheden Pleisters-Stuc

Leem dat is goed en mooi......

een waarheid als een koe, maar er zit meer achter : dit betekent leem :

D = dampopen
A = accumulerend
T = temperatuur regulerend
 I = inspirerend
S = stralingsabsorberend
G = geluidsdempend
O = onderhoudsvrij
E = energiezuinig
D = duurzaam
E = eeuwenoud
N = nu: een modern product
M = milieuvriendelijk
O = overal toepasbaar
O = ook in vele natuurlijke kleuren
 I = intrinsiek veilig en brandwerend

leem dat is goed en mooi

wol in je tuin? | nieuwigheden | Blog

30-03-2018

nieuwigheden Tuin Tuin

Wol voor de tuin?  Misschien een raar idee, maar zo gek is het niet. We bieden een schapenwolvilt aan voor in (verhoogde) moestuinbakken : deze zorgen voor warme voetjes aan je plantjes en bevorderen de groei van je raapfruit-en groenten. Het slakkenvilt houdt slakken uit je moestuin : laat ze maar lekker ergens anders aan knabbelen ! naast onze mulchvilten uit hennep, weer méér natuur in je tuin, zoals het hoort!

wol in je tuin?

spuitbare luchtdichting? | nieuwigheden | Blog

29-03-2018

nieuwigheden Bouwtechniek

Hoe doen ze dat toch bij Pro Clima, pionier in luchtdichtingssystemen, om telkens weer uit de hoek te komen met nieuwe producten waarvan je eerst denkt, waar is dat nu weer voor nodig?  En toch zien wij het nut in van deze nieuwe toevoegingen omdat ze zowel voor de zelfbouwer als voor de professional veel frustratie en tijdverlies kunnen elimineren bij het aanbrengen van de nodige luchtdichtingen en aansluitingen in nieuwbouw en renovatie.

Wat dacht je van

 • een spuitbare luchtdichtingsspray : Aerosana Viscon?
 • een spuitbare primer : Tescon S?
 • een bepleisterbare manchet voor buitengevelisolatiessystemen (BGI) voor rond pijpdoorvoeren Roflex Solido?
 • een zelfklevende patch voor binnen-en buitenhoeken : Tescon Tango?
 • patches als nageldichtband : Tescon Naideck Mono Patch?
spuitbare luchtdichting?

kip-it : keep it easy! | nieuwigheden | Blog

24-03-2018

nieuwigheden

Schwenk Kip-it is een geformuleerde kalkpleister voor binnen en buiten met een gecontroleerde afbindtijd.  Dit wil zeggen dat deze kalkpleister makkelijker te plaatsen is : onafhankelijk van de dikte waarin je deze pleister aanbrengt, de omstandigheden, de ondergrond, de aanzuiging, zal deze kalkpleister vanaf 90 minuten verder af te werken zijn.

Ideaal dus voor professionelen die een kleine ruimte met kalk moeten bepleisteren : na 90 minuten kan je (maar hoef je nog niet) verder. Uiteraard zal de diepe uitdroging nog wel tijd vergen maar slechts de helft van een normale kalkpleister, dus reken op 2mm uitdroging per dag ipv 1!

De pleister is grijs van kleur en kan redelijk fijn afgewerkt worden. Waar er behoeft naar is bestaat er nog een Fein -versie. 

Ideaal gladder af te werken met een Tubag/Schwenk KGL binnen of een Qm-Q4 kalkglätte buiten.

Met deze pleister komen wij tegemoet aan de wens en ook de angst om met kalk te werken : zonder toevoeging van chemische componenten, maar met de chemie van zijn componenten ! Daar staan we voor!

kip-it : keep it easy!
kip-it : keep it easy!

supergladde kalkplamuur voor BGI | nieuwigheden | Blog

24-03-2018

nieuwigheden Pleisters-Stuc

Getest en goedbevonden ! We hebben de Q4 kalkplamuur voor buiten al langer in het gamma maar we hadden hem eerlijk gezegd nog niet zelf uitgetest.

In onze toonzaal bezetten we onze traskalkpleister op de strobalenmuur met deze kalkplamuur in onze huiskleur. Wil je dus een spekgladde gevelafwerking? Dan is Q4, de benaming voor een hoge graad van afwerking in Duitsland, jouw oplossing!

Q4 is een kalkplamuur die je ook kan gebruiken voor allerhande technieken van wand-of gevelvormgeving : bekijk het filmpje!

Q4 is geschikt voor binnen en buiten, maar voor binnen opteren we eerder voor de KGL Kalkglätte : die is immers niet weersbestendig gemaakt.

supergladde kalkplamuur voor BGI

pavawall nog slimmer energetisch | nieuwigheden | Blog

17-03-2018

nieuwigheden Bouwtechniek

Pavawall, de gevelisolatieplaten van Pavatex voor afwerking met crepi, werden onlangs herdoopt tot Pavawall Smart en bestaan alleen nog in het formaat 800*400mm.  Diktes gaan van 120-240mm. De platen zijn nóg sterker isolerend : lambda 0.039W/mK! Deze platen met rechte kanten worden op een stenen muur gekleefd en mechanisch bevestigd met Ejot systeempluggen. 

Het vroegere Diffuboard heet nu Pavawall-GF en is daarmee het broertje van Pavatex Diffutherm : geschikt voor op CLT (Cross Laminated Timber) en HSB (houtskeletbouw). Het verschil met Diffutherm is dat Pavawall-GF een homogene plaat is en niet meer is samengesteld uit laagjes van 2cm. Ze komt dan ook uit de nieuwe fabriek van Pavatex in Frankrijk waar men de droge productiemethode toepast. Het voordeel van de droge productiemethode is vooral dat de platen beter isoleren. Wel wordt er een PMDI-lijm aan de houtvezels toegevoegd. Pavawall GF komt met een tand en groefverbinding en bestaat van 40-160mm dikte. Deze platen worden geniet of met Ejot houtschroefpluggen op een houten raster of plaatmateriaal bevestigd.

Wil je een meer biologisch geproduceerde plaat (natte productiemethode) of wil je een plaat die door zijn meerlaagse samenstelling zelf iets meer trillingen kan opvangen zonder dat er scheurtjes in je pleister ontstaan, dan is Diffutherm nog altijd een verantwoorde keuze. in alle andere gevallen lijkt het ons logischer dat je kiest voor de nieuwere homogene en goedkopere platen. 

Ontdek alle eigenschappen van onze gevelisolatieplaten met pleister in onze technische fiche!

pavawall nog slimmer energetisch
pavawall nog slimmer energetisch

boomsteunstaken seizoen 18 | nieuwigheden | Blog

16-03-2018

nieuwigheden Tuin Hout

We bieden dit seizoen nieuwe ‘boomsteunstaken’ aan. Dit zijn in 4 gezaagde staken (vanuit dikker rondhout) met een omtrek per staak van 18 à 22cm. Deze zijn als alternatief op de dunnere boomsteunpaaltjes van 4à6cm en 6à8cm. Men verwacht dit voorjaar een tekort in aanvoer van dun hout, vandaar dat we deze staken aanbieden. We hebben alvast een eerste lading hiervan binnen in lengte 1,50 – 1,80 – 2,00m – 2,50m

boomsteunstaken seizoen 18

uitnodiging op afroep werf Straw Blocks Systems Buggenhout mei 2018 | Opleiding | Blog

02-03-2018

Opleiding Bouwtechniek Strobalenbouw

Ben jij geïnteresseerd om tijdens de opbouw van een werf met Straw Blocks Systems eens een kijkje te komen nemen? Ben jij actief in de strobalenbouw als ontwerper of uitvoerder of ben je zelf echt zoekend om op een efficiënte wijze een strobalenwoning te bouwen?

Ecomat organiseert op afroep -zoals de werkzaamheden evolueren- ergens begin mei een infomoment op de Straw Blocks Systems werf te Buggenhout, in samenwerking met bouwheer architect Maarten Martens en Straw Blocks Systems architect Peter Davids.

Er zal slechts 1 infomoment plaatsvinden, wellicht op een avond in de week of een zaterdag. Wil jij erbij zijn en wil je dat wij je hiervoor bijtijds uitnodigen? Schrijf je dan hierin

Op onze webpagina vind je bij de downloads alvast nog eens enkele voorbeelden van basiselementen voor dak wand en vloer in het Straw Blocks Systeem

uitnodiging op afroep werf Straw Blocks Systems Buggenhout mei 2018

wat kan je allemaal met tierrafino? | nieuwigheden | Blog

01-03-2018

nieuwigheden Opleiding Pleisters-Stuc

Er zijn zovele mogelijkheden om Tierrafino producten toe te passen op zoveel verschillende ondergronden en zovele mogelijke afwerkingen, dat we het een en ander eens op een rijtje hebben gezet.  Wil je bijvoorbeeld  leem op een houtwolplaat maar wil je hem afwerken tot een witte gladde textuur die je niet meer moet schilderen? Of heb je een gyprocplaat die je niet wil afbreken maar wel met een leemproduct wil afwerken? Ontdek de nieuwe mogelijkheden die de S2 basisleem, de nieuwe hechtleem en de nieuwe Drypaint bieden en laat je inspireren tot creativiteit met natuurproducten!

wat kan je allemaal met tierrafino?

get inspired | nieuwigheden | Blog

28-02-2018

nieuwigheden Hout

We hebben het nieuwe inspiratieboek van Berg & Berg samengestelde plankenvloeren 2018 online gepubliceerd. Zie onderaan deze pagina.

Probeer te weerstaan aan deze schitterende collectie van vooral eikenhout in al zijn uitvoeringen en natuurbehandelingen. Nieuw is voor al dit jaar de XS of extra kleine lamellenuitvoeringen van bepaalde types : het lijkt net bamboe maar het is eik!

Zoals je misschien weet zijn wij maar fan van één bepaald merk samengestelde vloeren  en dat is Berg & Berg, omwille van de hoge kwaliteit, het plaatsingsgemak, het gebruik van verantwoorde lijmen en de houtcertifiëring en de natuurlijke behandeling met de Faxe natuuroliesystemen die wij al 20 jaar aanbieden. Kortom, als het samengesteld moet zijn, adviseren wij enkel een Berg & Berg vloer!

De prijslijst 2018 vind je hier

get inspired

honingraat in je vloer? | nieuwigheden | Blog

27-02-2018

nieuwigheden Bouwtechniek Houtmassiefbouw Houtskeletbouw

Het Fermacell honingraatsysteem is een akoestische isolatielaag uit granulaten gevangen in een kartonnen honingraatelement. 

Het is de ideale oplossing als je een houten vloerconstructie akoestisch wil isoleren maar waar je alleen maar bovenop de vloer iets kan aanbrengen. Of voor situaties waar een echte natte cement- of kalkchape geen optie blijkt.

Door het aanbrengen van massa kan je een geluidsverbetering realiseren tot 34dB! Vervolledig met een zachtboard houtwolplaatje van Pavatex en bedek met de Fermacell droogvloerelementen. Je kan afwerken met 2mm linoleum, 4mm kurkparket, tegels tot 60cm*60cm of houten parket tot 14mm.. Ook stuccovloeren zijn mogelijk door de zwevende plaatsing van het droogvloerelement!

Leer er alles over op onze nieuwe pagina Fermacell droogvloerelementen

honingraat in je vloer?

c24 is onze nieuwe standaard keper | nieuwigheden | Blog

23-02-2018

nieuwigheden Hout

Vanaf vandaag biedt Ecomat een hogere kwaliteit kepers aan voor binnenconstructies. 

We hebben gekozen voor vurenhouten kepers, gevingerlast met een standaardlengte van 3m in de secties 44*60mm en 44*90mm. Deze kepers zijn van de C24 kwaliteit, een kencijfer dat duidt op het weinige aantal knoopjes in het hout. Want minder knoopjes betekent : sterker en minder kans op torsing! Door ze dan nog eens te vingerlassen en de hoekjes af te ronden, kan je rekenen op rechte kepers die door je handen glijden met minder kans op splinters! 

De breedte 44mm heb je nodig voor het correct plaatsen van gipsplaten zoals onze Fermacell : dus ook geen OSB nodig op je scheidingswandjes achter Fermacell!

Met de hoogte van 3m lopen transportkosten niet te hoog op en kan je toch verdiepingshoog stijtljes plaatsen. Deze stijlen zet je idealerwijze ook 600mm hart op hart uit elkaar : zo passen onze akoestische isolatiematten er perfect tussen en kan je de naden van de Fermacell beplating van 2.6*0.6m of 1.2*0.9m netjes in het midden van je stijl laten vallen. 

Geen reden meer dus om nog te opteren voor metalen studs voor je binnenwandjes of dakverdikkingen! Alles op elkaar afgestemd met hoogwaardige materialen voor de professional en zelfbouwer! Daar gaan we voor!

c24 is onze nieuwe standaard keper

linoleum furniture | nieuwigheden | Blog

14-02-2018

nieuwigheden Hout Decoratie-interieur

Linoleum Furniture Desktop is een nieuwe variant op onze marmoleum vloeren van Forbo. Het is een geheel natuurlijk en warm materiaal dat de finishing touch levert van allerlei meubels zoals bureaubladen, stoelen, krukken tot zelfs kasten en deuren toe.

Het materiaal is flexibel, 2mm dik en komt in rollen van 1.83m breed. je kan tot 30 meter uit 1 stuk bestellen. Furniture marmoleum is elegant van look, zacht aan de hand en zeer duurzaam. Het oppervlak kan zoals elk natuurlijk materiaal na een aantal jaren enige patina beginnen vertonen, net zo mooi als lederen meuelbekleding van vroeger. Het materiaal is redelijk temperatuursbestendig (tot 70°C maar dient zoals elk natuurlijk materiaal met liefde en zachte zeep verzorgd te worden. 

Heel leuk meegenomen is dat naast het antistatisch en stofafstotend karakter van alle marmoleum producten, Furniture marmoleum geen vingerafdrukjes achterlaat. En op je bureau mag je de muispad achterwege laten.

De frisse kleurcollectie past perfect bij alle zwarte, metalen of houten meubelonderdelen die tegenwoordig standaard zijn maar breken de uniformiteit en accentueren jouw eigen woonstijl. Ook voor het restaureren of oppimpen van een oude tafel, kast, deur,.... kan Furniture Linoleum wonderen doen !

linoleum furniture

hempro : massiefbouw met kalkhennepblokken nu mogelijk ! | nieuwigheden | Blog

02-02-2018

nieuwigheden Bouwtechniek

Het nieuwe Hempro systeem van Isohemp maakt het mogelijk kalkhennepblokken niet alleen te gebruiken voor de vulling of aankleding van bestaande constructies.  

Nu kan je ook echt bouwen met Isohemp kalkhennepblokken! Na het lijmen van de blokken vul je de voorgeboorde schacht doorheen alle lagen met een beton waardoor de dragende constructie in het kalkhennepblok zelf komt te zitten, helemaal omhuld met het isolerende materiaal. 

Voor verdiepingsvloeren of muurbalken bestaan er dan U-vormige uitgeholde stenen, waar je eveneens een gewapend beton in stort.

Geniaal van Isohemp vinden we dit systeemvoor woningen of aanbouwen die je volledig met kalkhennep wil bouwen. En is de isolatiewaarde nog niet naar wens, zet je er gewoon nog een blok voor aan binnen of buitenzijde!

Helemaal massief , helemaal kalkhennep! Top van isohemp!

hempro : massiefbouw met kalkhennepblokken nu mogelijk !

platinum & black wandkurk | nieuwigheden | Blog

02-02-2018

nieuwigheden Decoratie-interieur

Het gamma van wandkurk wordt voortdurend uitgebreid om te passen aan de nieuwste woontrends.

Een mooie toevoeging is de Platinum met zijn ijswitte diepte-effect : natuurlijk maar toch fris!

De Black ziet eruit als onze geagglomeerde kurkisolatieplaten : diepe zwart voor een warme natuurlijke touch !

platinum & black wandkurk
platinum & black wandkurk

Keido is vernieuwd | | Blog

31-01-2018

Keido van Galtane is een innovatieve hechtlaag op basis van silicaat (silicaatsoda, siliciumdioxyde (quartz) en water). Zo kan je ook aan de slag op gladde oppervlakken als kunststof, oude zeer gladde acrylverven, oude lakken enz. Het hechtingsprincipe van de Keido is vergelijkbaar met dat van de hagedis. De duizenden fijne haartjes op de poten van dit dier, zorgen voor een goede houvast op gladde ondergronden. Met de vernieuwde formule en korrel van 1mm, kiest de producent resoluut voor toepassing in combinatie met decoratieve pleisters. Je bekomt een stevige en goede hechtlaag op moeilijke ondergronden!

Keido is vernieuwd

pavaroom : beter isolerend, prijsdaling en nu ook geschikt voor badkamers en vochtige ruimtes | nieuwigheden | Blog

26-01-2018

nieuwigheden Bouwtechniek

Pavaroom is vernieuwd en is nu een homogene plaat. De isolatiewaarde werd net iets beter lambda : 0.044W/mK en het gewicht nog iets verlaagd naar 230kg/m³. een plaat van 30mm weegt nu nog geen 7kg/m²; een traditionele gipsvezelplaat weegt 11kg in 10mm dikte. De cellulose-hardlaag aan weerszijden maakt van deze isolatieplaat een echte afbouwplaat. Voor mensen die niet van gips of andere koude materialen houden en die tegelijk willen na-isoleren.

Pavaroom laat zich makkelijk plaatsen op dragende structuren zoals wanden en plafonds zonder een bijkomend lattenwerk! (max hoh afstand onderstructuur 80cm!).

Wanneer de naden verlijmd en uitgegipst worden, is de plaat voldoende dampremmend en luchtdicht om zonder bijkomende damprem een ademende constructie af te werken aan de binnenzijde.

Sinds enkele maanden is Pavaroom ook geschikt voor het afwerkend bij-isoleren van vochtige ruimtes zoals was-en badkamers! Waar precies n de badkamer je ze niet mag gebruiken vind je terug in onze aangepaste plaatsingsfolder.

pavaroom : beter isolerend, prijsdaling en nu ook geschikt voor badkamers en vochtige ruimtes

tickets naar de zon 2018 | nieuwigheden | Blog

23-01-2018

nieuwigheden promotie Bouwtechniek

Wil jij je ticket naar de zon in 2018?

Ontdek het volledige assortiment zonnelichttunnels Solatube op onze webpagina of download de prijscataloog van onze publicatiesite.

Nieuw in 2018 zijn enkele doorontwikkelingen , vooral op het vlak van automatisatie van de systemen, maar ook de volledig prefab voorgeïsoleerde dakopstand

Je kan hier ook lezen over de heilzame invloed van daglicht op onze systemen en welbehagen in een herstelproces na ziekte : haal het zonnetje in huis! 

Solatube : beter en duurzamer dan een vitamine D-kuur!

tickets naar de zon 2018

Tierrafino hechtleem hecht echt | nieuwigheden | Blog

18-01-2018

nieuwigheden

Tierrafino ontwikkelde op onze vraag een leem die hecht op moeilijke ondergronden, een hechtleem.

Het is een soort van basisleem met uiteraard enkel natuurlijke toevoegingen zoals cellulose, talk en perliet  die we voorstellen op ondergronden waar je  eerst normaal de Tierrafino Contact zou toepassen zoals op gipshoudende ondergronden en waar je dan een eerste laag basisleem zou op aanbrengen. De Tierrafino hechtleem schakelt dus eigenlijk een voorbereiding van de ondergrond uit. Een primerlaagje minder werk!

Ook op houtwolisolatieplaten zoals de Pavatex of Best Wood platen tegen een dakvlak of tegen een plafond van een verdiepingsvloer, zal de Tierrafino hechtleem meer zekerheid bieden tegen mechanische schokken (trillen van de onderconstructie) dan een gewone Tierrafino Base rechtstreeks op de platen.

Tierrafino hechtleem is perfect geschikt om lichte isolatieplaten uit houtwol zoals de Best Wood Sono 22mm tegen de muur te kleven. Dikkere platen uit houtwol zullen ook in eerste instantie voldoende kleven maar vereisen nog een extra mechanische bevestiging met isolatieschotelpluggen.

Denk ook aan het bepleisteren van houtvezelplaten (vb OGB of OSB) : mits verlijming van de platen in de tand en groef (of een bijkomende wapening over de naden) hecht ook de hechtleem op zulke ondergronden!

Tierrafino hechtleem is beschikbaar in zakjes van 5kg voor 2m² en 20kg voor 8m².

Eventueel ook in bigbags te bestellen.

Tierrafino hechtleem hecht echt

Pavaflex is vernieuwd : denser en nog beter isolerend | nieuwigheden | Blog

11-01-2018

nieuwigheden Bouwtechniek

Pavaflex flexibele houtwolisolatie werd volledig vernieuwd en aangepast.

De houtwolmatten bestaan nog steeds in 2 densiteiten : Pavaflex (voorheen 55kg/m3) weegt nu 60kg/m3 en isoleert nog beter met een lambda waarde van 0.036W/mK! Je hebt dus bijvoorbeeld maar 17cm nodig ipv 18 om de minimum dakisolatienorm van R=4.5 te halen*! De hogere densiteit heeft tot gevolg dat je nog beter de zomerwarmte buiten houdt en ook akoestisch is de mat nu beter isolerend! Omwille van deze meerwaarden heet deze mat nu Pavaflex-Plus. Verkrijgbaar vanaf 30mm tot 240mm dikke matten.

De vroegere Pavaflex-Light, die wij aanboden vanaf 120mm dikte met een densiteit van 40kg/m3, weegt nu 50kg/m3 en behoudt de lambdawaarde van 0.038W/mK. Aangezien dit nu de standaardmat is, heet deze nu gewoon Pavaflex.

Ecomat zoekt steeds de meest interessante oplossingen naar prijs, techniciteit en beschikbare voorraad.Wij behouden met de vernieuwde Flex dezelfde opdeling als voorheen :

 • Pavaflex-Plus houden we op voorraad in  30-40-50-60-80-100mm 
 • Pavaflex houden we op voorraad in 120-140-160-180-200-220-240mm

Omdat we zo snel mogelijk onze huidige voorraad van de vorige versies willen leegmaken, bieden we tot zolang de voorraad strekt de oudere verses van Pavaflex (55kg)en Pavaflex-Light (40kg) aan met een niet cumuleerbare korting van 10%! Profiteer ervan want de eerste vrachten met de nieuwe Pavaflex zijn al onderweg naar Ecomat!

technische fiche

Pavaflex en Pavaflex Plus zijn vanaf nu 100% PEFC gecertifieerd!

*14cm Pavaflex met 3cm Pavaflex-Plus

Pavaflex is vernieuwd : denser en nog beter isolerend

spotkap beschermt tegen brand | nieuwigheden | Blog

06-01-2018

nieuwigheden Bouwtechniek

Het inbouwen van verlichting in een (verlaagd) plafond kan nu veiliger met de Biofib Spotkap.

Deze 'hoedjes' uit onbrandbaar rotswol-materiaal  worden over de hittebron geplaatst op het plafond en vrijwaren eventuele akoestische isolatie in het plafond van brandgevaar. Onze akoestische isolatiematten uit hout-, hennep-of katoenwol zijn immers gevoelig voor warmtebronnen zoals lichtpunten of hun transformatoren : best zorg je voor een minimale afstand van 10cm rond deze warmtebronnen.

Een optie die we ook wel eens aanraden zijn bakjes gemaakt van Fermacell gipsvezelplaten, vooral omdat deze ook luchtdichter aan te werken zijn (bijvoorbeeld in een plat dak situatie, maar de Spotkapjes zijn natuurlijk veel eenvoudiger en praktischer in te werken in alle andere situaties.

spotkap beschermt tegen brand
spotkap beschermt tegen brand
spotkap beschermt tegen brand

subsidies voor energiebesparing 2018 | promotie | Blog

21-12-2017

promotie

De Vlaamse overheid kent al jaren energiepremies toe aan gezinnen die in hun woning of appartement energetisch renoveren. De aanvraag en uitkering van deze premies verloopt via de distributienetbeheerders (Eandis en Infrax).

doorlees hier de folder op ISSUU

Premies netbeheerder voor bestaande woningen lopen verder in 2018.

Na de grondige premiehervorming begin 2017 blijven de energiepremies voor 2018 bijna identiek als die in 2017. Er is één belangrijke wijziging: de premie voor het na-isoleren van een spouwmuur daalt van 6 euro per m² naar 5 euro per m² voor eindfacturen vanaf 2018. Alle andere energiepremies blijven ongewijzigd.

Premie voor dakisolatie

6 euro/m² geplaatst door een aannemer, en 3 euro/m² als je zelf je dak isoleert. De R-waarde (isolatiewaarde) van de isolatie moet minstens 4,5 m²K/W zijn. Opgelet: vanaf 2019 daalt deze premie naar 4 respectievelijk 2 euro/ m².

Premie voor spouwmuurisolatie

5 euro/m², de werken moeten worden uitgevoerd door een aannemer conform de kwaliteitseisen STS 71-1.

Premie voor na-isolatie buitenmuur aan de buitenzijde

15 euro/m². De R-waarde van de isolatie moet minstens 3,0 m²K/W zijn en de werken moeten worden uitgevoerd door een aannemer.

Premie voor muurisolatie aan de binnenzijde

15 euro/m² voor muurisolatie aan de binnenzijde. De R-waarde moet minstens 2,0 m²K/W zijn, en de werken, uitgevoerd door een aannemer, moeten worden begeleid door een architect met controle op de uitvoering van de werken, ofwel moet er worden gewerkt met een aannemer die beschikt over een certificaat van bekwaamheid of een certificaat van bekwaamheid als aspirant.

Premie voor vloerisolatie op volle grond of isolatie van het plafond van een kelder

6 euro/m², uit te voeren door een aannemer, de R-waarde van de isolatie moest minstens 2,0 m²K/W bedragen.

Premie voor beglazing

10 euro/m² voor glas met een U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) van maximaal 1,1 W/m²K. Op de afstandshouder tussen de glasbladen moet via een markering de energieprestatie van het glas af te lezen zijn.

Premie voor zonneboiler

550 euro/m², maximum 2.750 euro en maximum 40% van de factuur.

De aannemer die de kwaliteitsvolle uitvoering van de installatie valideert, moet beschikken over een certificaat van bekwaamheid.

Opgelet: vanaf 2019 daalt deze premie naar 375 euro per/m², maximum 1875 euro en maximum 40% van de factuur.

Premie voor warmtepomp

 • 4.000 euro voor een geothermische warmtepomp
 • 1.500 euro voor een lucht/water-warmtepomp
 • 800 euro voor een hybride lucht/water-warmtepomp
 • 300 euro voor een lucht/lucht-warmtepomp)

telkens maximum 40% van het factuurbedrag.

De premie kan worden verdubbeld als de warmtepomp een elektrische verwarming vervangt of wordt geplaatst in een gebied waar er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.

De warmtepomp moet beschikken over een productlabel volgens de Ecodesignverordening: minstens A++ label voor een geothermische warmtepomp, en minstens A+ label voor een niet-geothermische warmtepomp. De warmtepomp mag niet gebruikt worden voor actieve koeling.

De aannemer die de kwaliteitsvolle uitvoering van de installatie valideert, moet beschikken over een certificaat van bekwaamheid.

Totaalrenovatiebonus voor wie minstens 3 investeringen uitvoert

De totaalrenovatiebonus in woningen komt bovenop de individuele premies die je via je distributienetbeheerder krijgt. Om aanspraak te maken op de totaalrenovatiebonus moet je binnen de vijf jaar investeren in drie of meer van de zeven volgende energiebesparende ingrepen:

 • dak- of zolderisolatie (minstens 30 m²)
 • muurisolatie (aan de buitenkant, aan de binnenkant of via de spouw – minstens 30 m²)
 • vloerisolatie (minstens 30 m²)
 • nieuwe beglazing (minstens 5 m²)
 • zonneboiler
 • warmtepomp
 • ventilatiesysteem.

Het bedrag hangt af van het aantal werken dat je laat uitvoeren.

 • Bonus 3 maatregelen: 1250 euro
 • Bonus 4 maatregelen: bijkomend 500 euro
 • Bonus 5 maatregelen: bijkomend 1000 euro
 • Bonus 6 maatregelen: bijkomend 1000 euro
 • Bonus 7 maatregelen: bijkomend 1000 euro

Voor renovaties in een appartement krijg je de helft van deze bedragen.

Belangrijke voorwaarde om de totaalrenovatiebonus te krijgen, is dat de volledige woning of appartement geïsoleerd is conform de minimale isolatie-eisen voor het krijgen van een aparte premie voor dak, vloer, muur en beglazing. Om voor de bonus in aanmerking te moeten, moeten dus het volledige dak, alle muren, alle vloeren en alle beglazing voldoende zijn geïsoleerd.

Voor beschermde afnemers en andere kwetsbare doelgroepen bestaan er hogere premies en nog enkele specifieke bijkomende premies.


De burenpremie of premie voor collectieve renovatieprojecten : voordelig benoveren in groep

 • Wil je een renovatie niet alleen aanpakken ? schrikt het technisch aspect van een verbouwing je af? ben je niet thuis in de wereld van de renovatiewerken?? Dan is de burenpremie iets voor jou! Samen met minstens 9 anderen uit jouw buurt, wijk of gemeente pak je een renovatie aan onder begeleiding van een professionele BENOvatiecoach. Hij geeft je persoonlijk advies en neemt je heel wat technische en administratieve taken uit handen. Zo spaar jij tijd en ben je zeker van een juiste aanpak.

Volgende energiebesparende maatregelen komen in aanmerking:

 • dak-of zoldervloerisolatie
 • isolatie van buitenmuren (aan de buitenkant en binnenkant of in de spouw)
 • vloerisolatie op volle grond; plafondisolatie van kelders of verluchte ruimtes onder een verwarmd verdiep
 • hoogrendementsbeglazing
 • installatie van een zonneboiler, warmtepomp of ventilatiesysteem

Je kan je als deelnemer aanmelden op de website van je netbeheerder (Eandis of Infrax). Als er 10 of meer deelnemers uit dezelfde buurt inschrijven voor dezelfde energiebesparende maatregel, wordt er een collectief renovatieproject opgestart en een BENOvatiecoach aangewezen. Wanneer er geen 10 deelnemers binnen dezelfde gemeente zich inschrijven, zullen de netbeheerder en de gemeente zoeken naar een oplossing op maat.

Ja kan ook rechtstreeks contact opnemen met een projectbegeleider.


Verlaging onroerende voorheffing voor Ingrijpende Energetische Renovatie (IER)

Wie zijn huis voldoende energiezuinig maakt, betaalt minder onroerende voorheffing. Concreet: wie sinds 1/10/2016 een bouwaanvraag voor een ingrijpende energetische renovatie heeft ingediend en op het einde van de rit een E-peil van maximaal E90 kan voorleggen, krijgt vijf jaar lang 50% procent korting. Zakt het E-peil naar E60, dan is vijf jaar lang helemaal geen onroerende voorheffing meer verschuldigd.

De 'ingrijpende energetische renovatie' is een renovatie waarbij de technische installaties volledig worden vervangen en minstens 75% van de buitenschil (de buitenkant van een woning) wordt (na)geïsoleerd. Hoe beter het isolatieniveau van een huis, hoe energiezuiniger het is, en hoe lager het E-peil (de energieprestatie).


Renovatiepremie van de Vlaamse overheid 

Eigenaars met een lager of gemiddeld inkomen en eigenaars (zonder inkomensgrens) die verhuren aan een sociaal verhuurkantoor en die hun huis renoveren, kunnen een renovatiepremie van maximaal 10.000 euro aanvragen. De uitbetaling van de renovatiepremie wordt verdeeld over twee aanvragen, met een tussentijd van minstens één jaar en maximaal 2 jaar.De leeftijdgrens van een woning waarvoor de renovatiepremie kan worden aangevraagd moet minstens 30 jaar oud zijn.

Dit jaar komt het inkomensplafond op 42.890 euro voor een alleenstaande, en 61.270 euro voor alleenstaanden met één persoon ten laste of voor gehuwden en samenwonenden. Per bijkomende persoon ten laste mag er 3.440 euro worden bijgeteld. Er wordt voor aanvragen in 2018 gekeken naar het inkomen van twee jaar geleden, dus 2016.

Welke werken?

Er komen 4 groepen van werken in aanmerking

 • De structurele elementen van de woning (diverse ruwbouwwerken);
 • Dakrenovatie (o.a. nieuwe dakstructuur, dakpannen, dakgoten, maar geen isolatie);
 • Buitenschrijnwerk (nieuwe buitendeuren en ramen, voorzien van ventilatievoorzieningen);
 • De technische installaties (o.a. plaatsing centrale verwarming, vernieuwing elektrische installatie, vernieuwing sanitair (maar geen pv, warmtepomp of zonneboiler).

Meer informatie via www.wonenvlaanderen.be

Premies voor nieuwbouw

Voor nieuwbouwwoningen die veel energiezuiniger zijn dan de eisen op het ogenblik van de bouwaanvraag, krijg je een korting op de onroerende voorheffing. De korting is afhankelijk van het jaar van bouwaanvraag en het behaalde E-peil. Deze korting wordt automatisch toegekend en moet dus niet apart worden aangevraagd.

 • Bouwaanvragen in 2013: 50% korting bij een E-peil van maximaal E50, gedurende 5 jaar, 100% korting bij een E-peil van maximaal E40, gedurende 5 jaar. (voor oudere bouwaanvragen – zie www.energiesparen.be)
 • Bouwaanvragen in 2014 en 2015: 50% korting bij een E-peil van maximaal E40, gedurende 5 jaar, 100% korting bij een E-peil van maximaal E30, gedurende 5 jaar.
 • Bouwaanvragen vanaf 1 januari 2016: 50% korting bij een E-peil van maximaal E30, gedurende 5 jaar, 100% korting bij een E-peil van maximaal E20, gedurende 5 jaar.

Wie een nieuwbouw plaatst met bouwaanvraag tot en met 2013 kan ook een premie krijgen van de netbeheerder bij de plaatsing van een zonneboiler en/ of een warmtepomp (premie identiek als in bestaande woningen, zie onder 1). Voor bouwaanvragen tot en met 2016 is ook een E-peil premie van de netbeheerder mogelijk, onder bepaalde voorwaarden.

Meer informatie : www.energiesparen.be

Energielening

 • Lening 2%: algemene doelgroep

Met een energielening kan u werken financieren waardoor u energie zal besparen in uw woning of nieuwbouw BEN-woning. U kunt, vanaf 1 oktober 2017, maximaal 15.000 euro lenen. Dit bedrag moet terugbetaald worden over een periode van acht jaar. De intrest bedraagt 2%. Nog tot eind 2018 kan een energielening worden afgesloten.

 • Lening 0%: prioritaire doelgroep

Daarnaast kan ook de prioritaire of kwetsbare doelgroep een energielening afsluiten tot 15.000 euro, terug te betalen over een termijn van 10 jaar, intrest 0%. Ook in 2019 en daarna kan deze doelgroep nog een energielening afsluiten.

Meer informatie: www.energiesparen.be/energielening

subsidies voor energiebesparing 2018

vilten randstroken rondom | nieuwigheden | Blog

20-12-2017

nieuwigheden

Wens je een vloerafwerking of een voorzetwand akoestisch te ontkoppelen naar onderopbouw of naar de muur toe, dan heb je randisolatiestroken nodig of ontkoppelingsstroken.

Naast onze gekende kokosstroken en kokosplaatjes en kamerbrede vilten uit vlas+textiel en schapenvilt, hebben we nu schapenviltstroken in huis van Daemwool en hennepstroken van onze leverancier van Multipor.

vilten randstroken rondom
vilten randstroken rondom

riet nodig voor je kerstaankleding? | nieuwigheden | Blog

09-12-2017

nieuwigheden Bouwtechniek

In een periode van kerststalletjes en veel knutselwerk is het misschien eens interessant om onze nieuwe eigen Ecomat rietrollen en rietplaten voor te stellen. 

Wie weet kan je deze oeroude bouw-en isolatiematerialen ook gebruiken om iets heel creatiefs te maken. Riet laat zich als warm materiaal makkelijk combineren met leempleisters, maar ook onafgewerkt kan je met rietplaten of rietrollen vele kanten uit.

Op onze pagina over riet vind je alle mogelijkheden als pleisterdrager (leem of kalk) en als isolatiemateriaal voor binnen en buiten. 

De creatieve ideeën laten we aan jullie over!

riet nodig voor je kerstaankleding?

kerst 2017 | | Blog

02-12-2017

Onze winkels zullen gesloten zijn vanaf 23 december wegens inventaris. Vervolgens gaan we ons kerstverlof in tot en met woensdag 3 januari 2018.

Moest je de winteravonden bezoeken in Bokrijk tijdens deze periode, ga eens een kijkje nemen in de Superette, de traditionele maar gloednieuwe bakkerij op het domein.

Daar werden de winkeltooog gemaakt met Tierrafino stampleem en het vakwerk opgevuld met Ecohemp, kalkhennep. Vakkundig geplaatst door Het Leemniscaat, onze partner voor leem en kalkhennep!

kerst 2017

open blazen of proppen : de nieuwe hennep-katoenwol | nieuwigheden | Blog

17-11-2017

nieuwigheden Bouwtechniek Houtmassiefbouw Houtskeletbouw Kalkhennepbouw Steenmassiefbouw

Deze week introduceerde Biofib een nieuw bulk isolatiemateriaal op de bouwbeurs van Parijs. Volgende week al beschikbaar bij Ecomat  : Biofib Jetfib nature 8.5kg. 

Een uitstekend materiaal voor de doehetzelver om open te blazen met een eenvoudige blaasmachine uit het verhuurcenter of om de laatste kieren en spleten in een isolatieconcept mee op te vullen. Het materiaal laat zich makkelijk en stofvrij verwerken en heeft een aangename elasticiteit, een sterke thermische buffer en perfect vochtregulerend. Het is dan ook goed vergelijkbaar met de (redelijk nieuwe) Trio van Biofib, maar dan zonder de vlasvezels.

open blazen of proppen : de nieuwe hennep-katoenwol

invoering Fermacell palettenretoursysteem | nieuwigheden | Blog

08-11-2017

nieuwigheden

Vanaf 13 november 2017 voert onze leverancier van gipsvezelplaten Fermacell een palettenretoursysteem in.

Dat betekent dat er voor de specifieke Fermacell palets (herkenbaar door het Fermacell brandmerk) vanaf volgende week een waarborg zal worden aangerekend van 22€/stuk. Wanneer je ons deze palets terugbezorgt in goede staat, betalen wij de waarborg terug. Net zoals we dat al jaren doen voor de Europalets die we soms gebruiken om goederen te transporteren.

Aangezien Fermacell gips-en cementvezelplaten volledig dienen te worden ondersteund tijdens transport kunnen wij vaak ook niet anders dan deze waarborgpalets te gebruiken voor onze leveringen naar jou toe als klant. Wanneer het anders kan, zullen wij dit proberen te vermijden.

Fermacell schakelt hiervoor een bedrijf in dat in ophalingen van verpakkingsmateriaal gespecialiseerd is : 2Return BV. Wij dienen ook hun kwaliteitseisen te volgen om zelf onze waarborggelden gecrediteerd te krijgen, dus we zullen met dezelfde strengheid teruggebrachte Fermacell palets keuren. Vervuilde of beschadigde palets kunnen niet teruggegeven worden aan de producent. Wens je ze alsnog achter te laten, dienen we hiervoor een afvalverwijderingskost van 5€/palet te betalen die we aan jou zullen moeten doorrekenen.

invoering Fermacell palettenretoursysteem

wapenstilstand | | Blog

04-11-2017

Op 11/11/17 (zaterdag aanstaande ) zullen onze winkels gesloten zijn ter nagedachtenis van de wapenstilstand 99 jaar geleden op het einde van de Eerste Wereldoorlog.  Verder vieren wij de inzet van de laatste 50 dagen van het jaar 2017 tijdens dewelke wij paraat staan om jullie met goed advies en natuurlijke materialen een warme thuis te geven

wapenstilstand

S-peil vervangt K-peil | Opleiding | Blog

28-10-2017

Opleiding Bouwtechniek

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet om het S-peil te gebruiken als indicator voor de isolatie- en ventilatiewaarde van een nieuwbouwwoning. S-peil staat voor schil-peil. Het komt in de plaats van het vroegere K-peil en de Netto Energie Behoefte (NEB). ‘Met het S-peil krijgen we een correctere berekening van de energie-efficiëntie van een nieuwbouwwoning. De norm ligt vanaf 1 januari 2018 op S31’, aldus Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein.

De beslissing om het K-peil en de Netto Energie Behoefte (NEB) vanaf volgend jaar af te schaffen was al eerder genomen. Beide waarden hebben immers hun nadeel. Het K-peil geeft enkel de isolatiekwaliteit van een gebouwschil weer maar niet hoeveel energie een gebouw nodig heeft om te verwarmen of te koelen. Dat laatste gebeurt wél door de Netto Energie behoefte, maar dat zegt dan weer niks over de isolatiewaarde van de gebouwschil.

Met beide nadelen wordt komaf gemaakt door de invoering van het S-peil. Het nieuwe S-peil geeft dus de zuivere isolatie- en ventilatiewaarde van de schil van een woning weer (muren, ramen, dak,…). Verschillende factoren zijn van invloed op het S-peil: meer isolatie, een efficiëntere geometrische vorm van de woning, minder glas. Wie compacter bouwt (wat niet noodzakelijk kleiner betekent maar minder oppervlakte van gebouwschil), verkrijgt een lagere en dus betere S-waarde.

De Vlaamse regering heeft de waarde van het S-peil voor nieuwe bouwaanvragen vanaf januari 2018 op S31 bepaald, tegen 2021 wordt dat S28.

Minister Tommelein: ‘Alles begint bij minder energie verbruiken. Als we onze energiedoelstellingen willen halen, is het belangrijk dat we de energie-efficiëntie van een woning juist kunnen meten. Met het vastleggen van een ambitieus schil-peil, willen we ervoor zorgen dat iedereen van bij het eerste ontwerp van een woning rekening houdt met de energiebalans.’

Zoals bekend wordt ook het E-peil vanaf 1 januari 2018 strenger, volgens eerder gemaakte afspraken in het EPB-beleid. Voor bouwaanvragen vanaf die datum geldt een verplicht E-peil van 40.

Via deze link vind je meer uitleg over het S-peil : http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/e...

S-peil vervangt K-peil

help! welke beits?? | Opleiding | Blog

18-10-2017

Opleiding Passief woning Decoratie-interieur Houtmassiefbouw Houtskeletbouw Kalkhennepbouw Leemmassiefbouw Steenmassiefbouw

Wil jij nog snel de ramen een beurt geven voor de winter?  Of die schommel toch nog maar een extra beschermlaagje geven?  

We hebben vele oplossingen in huis : lakken, tuinhoutoliën,.... maar ook beitsen! En wel : watergedragen beitsen of oliegedragen beitsen. 

Maar welke kies je nu voor jouw toepassing en voor jouw type hout? Dat vind je allemaal in de Galtane Beits-snelkiezer hier of op de pagina beitsen bij de downloads.

Snel kiezen = snel geplaatst! 

Want met natuurlijke beitsen zonder chemische toevoegingen, moet je wel wat rekening houden met de weersomstandigheden buiten : je wil toch dat je beits nog natuurlijk kan drogen?

Om je nog een steuntje te geven, mag je bij Ecomat rekenen op 10% korting gedurende de rest van de maand oktober!

En nu beitsen maar!

aanbod geldig voor partikulieren op de tariefprijslijst 2017; niet cumuleerbaar met andere aanbiedingen

help! welke beits??

hoe veilig is een houten gevelbekleding? | Opleiding | Blog

23-09-2017

Opleiding Bouwtechniek Hout Houtmassiefbouw Houtskeletbouw Steenmassiefbouw

Een houten gevelbekleding brengt vaak een natuurlijke charme aan een woning of een gebouw. Ons assortiment houten gevelbekleding is dan ook zeer uitgebreid want vele klanten kiezen voor deze natuurlijke afwerking van hun uitbouw of zelfs van de gehele woning. Vaak krijgen we echter de vraag gesteld of zo'n bekleding wel brandveilig is. 

Met de recente gebeurtenissen in Engeland in gedachte of de berichten die ons vorig jaar bereikten uit Duitsland leek het ons nuttig het een en ander eens op een rijtje te zetten. Want het gaat niet alleen over de afwerking maar over de gehele opbouw : ofwel zit je met een houten skeletstructuur ofwel met een stenen constructie waar een gevelisolatie op wordt aangebracht en dan wordt afgewerkt met hout of crepi.

Ook deze isolatie is belangrijk voor de brandveiligheid van de gehele constructie. En ook daar bieden wij producten voor aan die gemaakt zijn van houtvezels. Is dat dan niet dubbel zo gevaarlijk? Je leest er alles over in onze kennisbank

hoe veilig is een houten gevelbekleding?

11/11/17 : broeien in kalkhennep en strobalen | nieuwigheden | Blog

22-09-2017

nieuwigheden open deur Opleiding Kalkhennepbouw Strobalenbouw

Wil jij alles te weten komen over kalkhennepbouw en strobalenbouw? Kom dan op 11 november naar De Broeikas in Neervelp.

Daar organiseren Broeikas cvba, Woonder cvba samen met partners zoals Het Leemniscaat, Barchi Architecten en Orca architecten een superboeiende trefdag waar iedereen zijn zegje kan doen en ervaringen kan delen : of je nu professional bent, student of zelfbouwer. Samen broeien over jouw gezonde woning of project!

Meer info en inschrijven via hier!

11/11/17 : broeien in kalkhennep en strobalen

volledig overzicht vlaamse premies 2017 | nieuwigheden | Blog

14-09-2017

nieuwigheden open deur

Het is algemeen geweten dat de “Belg met een baksteen in de maag geboren is”. We verlangen allemaal wel naar ons eigen stekje. En we willen onze woning ook zo comfortabel mogelijk maken zonder dat dit onze portefeuille te veel raakt. Bij het bouwen of renoveren van een woning komt heel wat bij kijken. Veel Vlamingen zijn niet op de hoogte van de verschillende premies en financiële voordelen die ze kunnen aanvragen.

In deze brochure van 'Uw Gratis Gids" willen we je graag wegwijs maken in de jungle van premies en financiële voordelen die je kan aanwenden om je duurzame woning anno 2017 te bouwen of te renoveren.

volledig overzicht vlaamse premies 2017

kokosplaatjes | nieuwigheden | Blog

31-08-2017

nieuwigheden Bouwtechniek Decoratie-interieur

Een nieuwe dunne oplossing voor contactgeluidsisolatie van vloeren zijn de kokosvellen van 8mm dik. Deze vervangen de houtwolplaatjes Pavastep van 8mm in ons assortiment.

De plaatjes meten 1.25m*0.625m en zijn 11mm dik in niet belaste toestand. Van zodra je hier een vloerafwerking op plaatst, reduceren ze zich tot 8mm dikte : daar hou je dus rekening mee in je opbouw.

Kokosvellen zijn 100% natuurlijk en vergen amper primaire energie om ze te maken : er worden ook geen stoffen aan toegevoegd. Wel groeien kokosnoten niet in Europa natuurlijk. Daartegenover staat dat ze amper verouderen, maw ze behouden hun isolatiewaarde (thermisch als akoestisch) over de tijd, in tegenstelling tot nieuwsoortige vloerisolatiemaerialen uit schuim of kunststof!

Kokos is goed bestand tegen biologische afbraak en is waterafstotend : dit maakt dat de isolatiewaarde niet kan verminderen doordat het materiaal nat wordt en dat het materiaal niet gaat rotten onder invloed van vocht en slechte ventilatie.

De thermische isolatiewaarde is goed (L : 0.043W/mK) maar natuurlijk minimaal door de dikte van 8mm. Idealerwijze combineer je de kokosvellen met een kurkisolatieplaat om een betere thermische isolatie te bekomen. Op een ruwe betonplaat bijvoorbeeld leg je een kokosvel en dan pas de kurkisolatieplaat om oneffenheden op te vangen.

Akoestisch zijn kokosvellen heel sterk in het reduceren van contactgeluid (ca 25dB) wat 4 à 5 keer een vermindering betekenen van een opbouw zonder deze plaatjes. Lage frequenties (tot 500Hz) worden beter gereduceerd dan hoge.

Kokosvellen kan je afwerken met droge en natte oplossingen (houten vloeren, laminaat,  Fermacell droogvloerelmenten uit gips of cement, natte cementchappe, kalkchappe,...

kokosplaatjes

info avond kurkkorrels als isolatie | open deur | Blog

17-08-2017

open deur Opleiding

Wiljje alles te weten komen over het gebruik van gemalen kurkkorrels in de bouw?  Wil je wel eens weten wie deze korrels maakt in een sociaal tewerkstellingsproject en hoe dat in zijn werk gaat? Wil je weten wat de akoestische en thermische eigenschappen zijn van dit recyclageproduct?

Kom dan naar de opendeuravond van Recucork te Scherpenheuvel op 07/09/17.

Met een drankje in de hand, leer je meer door de band grin

gratis inschrijven via : info@recycork.be

info avond kurkkorrels als isolatie
info avond kurkkorrels als isolatie

bouwverlof 10-31/07 | | Blog

23-06-2017

Ecomat Zoersel en Ecomat Genk zullen dit jaar ook weer samen gesloten zijn tijdens het officiële bouwverlof van Antwerpen en Limburg dat loopt van 10 juli tot en met 31 juli.

Zaterdag 08/07 kan je terecht in Zoersel en Genk voor laatste bestelde afhalingen tot 12u30.

Maandag 31 juli is Ecomat Zoersel uitzonderlijk ook nog gesloten.

Vanaf dinsdag 1 augustus staat ons hele team weer ter beschikking voor alle klanten in beide vestigingen.

bouwverlof 10-31/07

ecomat innoveert met circulair aankopen | promotie | Blog

09-06-2017

promotie

Samen met meer dan 130 andere deelnemende bedrijven en organisaties gaf ECOMAT vandaag de aftrap van de Green Deal ‘Circulair Aankopen’.

@CirculFlanders #CircularEconomy #procurement

Meer dan 130 deelnemende bedrijven en organisaties en Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege gaven vandaag de aftrap voor de Green Deal ‘Circulair Aankopen’. Deze Green Deal is een initiatief van Vlaanderen Circulair, VVSG, The Shift en Bond Beter Leefmilieu. Minister Schauvliege maakt nog dit jaar 1,7 miljoen euro extra middelen vrij voor circulaire economie-projecten. Een gedeelte daarvan wordt gereserveerd om de pilootprojecten circulair aankopen financieel te ondersteunen.

Het systeem van de circulaire economie richt zich op een maximale herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en een minimaal waardeverlies. Circulair aankopen is dan ook een nieuwe manier van aankopen voor bedrijven, met oog voor mens, planeet én portemonnee. Het is een proces waarbij je ‘verandering koopt’, bijvoorbeeld door voor herbruikbare materialen te kiezen, door voor bio-gebaseerde of biodegradeerbare materialen te kiezen, door middelen en producten te poolen of te delen met andere organisaties of door het gebruiksgenot van een product te kopen in plaats van het product zelf.

ECOMAT ondertekende samen met ruim 85 aankopende organisaties (gaande van overheidsbedrijven zoals de OVAM en de VRT, over lokale besturen zoals Stad Kortrijk of Stad Gent, tot bedrijven en financiële instellingen als Ikea, Colruyt, Janssen Pharmaceutica, ING…) en een 50-tal ondersteunende partijen (onderzoeksinstellingen, federaties…) en met de minister van Omgeving de Green Deal Circulair Aankopen.

De ondertekenaars van de Green Deal engageren zich om samen meer dan 150 circulaire aankoopprojecten te realiseren tegen juni 2019. Een mooie hefboom voor de circulaire economie in Vlaanderen.

Daarnaast bestuderen we de mogelijkheid om ook uit ons eigen productenaanbod circulaire aankopen mogelijk te maken. Wordt vervolgd!

ecomat innoveert met circulair aankopen
ecomat innoveert met circulair aankopen
ecomat innoveert met circulair aankopen
ecomat innoveert met circulair aankopen

original greenbuild board (ogb/esb)  is niet zomaar een osb-plaat | nieuwigheden | Blog

27-05-2017

nieuwigheden Bouwtechniek Hout Decoratie-interieur

OGB/ESB is een constructie-en afwerkplaat uit houtspanen en zero-formaldehydelijm.  Ze lijkt heel erg op een geschuurde OSB plaat, maar ze biedt toch enkele meerwaardes die van nut kunnen zijn. Vooreerst de dikte : we houden de plaat in 22mm op stock en op het formaat 675 * 2580mm. Je kan de plaat constructief inzetten in zowel horizontale als vertikale positie (vandaar verdiepingshoog).

De plaat houdt het midden tussen een OSB 3 en 4 kwaliteit en daarom onze keuze voor draagvloeren van platte daken. OSB4 is de norm voor zulke toepassingen (~ vochtigheidsgraad bouwdelen). Ze zwelt amper en laat zich makkelijk bekleven met bitumen of kunststofbekledingen.

Ook de hoge weerstand tegen trekkrachten maakt hem bijzonder sterk voor schroefbevestigingen of nieten. Betere statische en technische waarden maken de plaat net iets beter dan een gewone OSB. Buigstijfheid en E-module zijn in beide richtingen gelijk waardoor je minder snijverlies moet optekenen.

Decoratief biedt ze door haar gladde geschuurdheid en haar emissie-arme labeling ook mogelijkheden. Het sterkst is deze plaat als constructie-en (voorlopige) afwerkingsplaat ineen!  Zo kan je je (ver)bouwbudget wat spreiden over de jaren en zit je toch in een aangenaam reukloos en moderne casco afwerking.

Kortom een kwaliteitsvolle bouwplaat die niet mocht ontbreken in het Ecomat assortiment! 

Meer info vind je hier!

original greenbuild board (ogb/esb)  is niet zomaar een osb-plaat

een aanvulling : voegmortel keramische terrastegels of smalle klinkervoegen | nieuwigheden | Blog

26-05-2017

nieuwigheden Tuin

Een laatste aanvulling op ons assortiment voegmortels voor terrassen! Nu hebben we ook een superfijne gebonden traskalkmortel voor voegen vanaf 2-25mm! 

Ideaal dus voor de trend van grote keramische plaveien van vb 60*60cm of voor klei-of betonklinkers met zeer fijne voegen! Naast het Stones Fugensand hebben we dus nu ook een waterdoorlatende oplossing voor zulke smalle voegjes en wel één die gebonden is.

Verkrijgbaar in 4 kleuren!

Volg wel de correcte opbouw met een drainerende onderlaag (ook al werk je op een betonplaat of terrasbalkon!)

check hiervoor de volledige pagina hier!

een aanvulling : voegmortel keramische terrastegels of smalle klinkervoegen

isolatieschaarste : kwestie van nadenken over grondstoffengebruik | Opleiding | Blog

12-05-2017

Opleiding Bouwtechniek

Bij gebrek aan basisgrondstoffen zijn synthetische isolatiematerialen zoals PIR en PUR momenteel onderhevig aan sterke prijsstijgingen.  Men spreekt over lange wachttijden, honderden jobs die worden bedreigd en een ontwrichting van de hele bouwsector. Volgens de experts van VIBE vzw is er echter geen reden tot paniek, want er zijn voldoende kwalitatieve, hernieuwbare bouwmaterialen beschikbaar die ruimschoots voorradig zijn. En ook het milieu vaart er wel bij.

Architecten, studiebureaus en bouwbedrijven kunnen makkelijk een ander type isolatiemateriaal aan hun klanten voorstellen, meestal zelfs zonder dat er iets aan het bouwplan hoeft te worden gewijzigd. Zowel voor het isoleren van buitenwanden, platte en hellende daken als vloeren op volle grond bestaan er talrijke producten op basis van natuurlijke grondstoffen. Denk maar aan vlasmatten, cellulosevlokken of houtvezelplaten. De grondstoffen van deze producten zijn in tegenstelling tot PUR en PIR hernieuwbaar en daardoor ruimschoots voorradig. Ze zijn beschikbaar in allerlei vormen en maten, van losse isolatiekorrels tot isolatiematten en -platen. Kurk- en houtvezelplaten kunnen bijvoorbeeld als hard isolatiemateriaal gebruikt worden en tegen een gevel bevestigd worden. Losse isolatiematerialen, zoals kurkkorrels en houtzaagsel, kunnen dan weer tot in de verste uithoeken aangebracht worden in holle structuren zoals houten frames. En isolatiematten van hennep of schapenwol kunnen geklemd worden tussen frames en balken.

“Bij VIBE vzw zijn we al langer overtuigd van de voordelen van het gebruiken van hernieuwbare materialen. Daarom zijn we bezig met het opbouwen van een databank van producenten, handelaars, architecten en aannemers die al vertrouwd zijn met het gebruik van milieuvriendelijke en gezonde materialen”, verklaart dr. ir. arch. Mieke Vandenbroucke, materiaalexpert bij VIBE. “De bouwsector wordt nu wakker geschud en gewezen op het feit dat de materialen die we vandaag standaard gebruiken morgen misschien niet meer beschikbaar zullen zijn. Maar we moeten deze ‘tegenslag’ als een opportuniteit zien om het anders aan te pakken. De toekomst ligt in het gebruik van hernieuwbare, lokale materialen. Dit zal bepaalde marktverschuivingen met zich meebrengen, maar de kansen voor onze lokale economie zijn groot. En dan hebben we nog niet gesproken over de gezondheidseffecten, die eveneens zeer gunstig zijn.”

Voor toekomstige bouwprofessionals en voor bouwprofessionals die zich willen bijscholen, organiseert VIBE in samenwerking met Odisee Hogeschool en de KU Leuven het postgraduaat ‘Bio-ecologisch Bouwen’, een opleiding waarin deze materialen uitgebreid aan bod komen.

c VIBE-persbericht 11/05/17

isolatieschaarste : kwestie van nadenken over grondstoffengebruik
isolatieschaarste : kwestie van nadenken over grondstoffengebruik

terras in tropisch hardhout of in inlands hout? | Tuin | Blog

06-05-2017

Tuin

Wens je een houten terras in mooi tropisch hardhout?  Dan stelde we je al de Guyana Teak voor.

 Maar ook Europese inlandse houtsoorten kunnen gebruikt worden voor een terras. Zo bieden we bijvoorbeeld Baltische lariks (FSC) aan met een lage profilering en voor minder dan de helft van de prijs! Deze houtsoort leent zich uitstekend voor een verhoogd platform/terras, boomhutten, strandpaviljoenen, .. kortom alles wat goed geventileerd opgebouwd wordt. De mooie en typische houttekening van lariks geeft je terras echt een natuurlijke uitstraling.

We raden aan om lariks met onze nieuwe houtbehandelingsproducten van Horsemen te behandelen. De Horsemen Invisible Oil behoudt de warme gloed van lariks en de Horsemen Deckcare voedt het hout maar laat toch de vergrijzing toe.

terras in tropisch hardhout of in inlands hout?

nieuwigheden bij pro clima 2017 | nieuwigheden | Blog

06-05-2017

nieuwigheden Bouwtechniek Houtmassiefbouw Houtskeletbouw Steenmassiefbouw Strobalenbouw

Niet zo gek veel nieuwigheden bij Pro Clima dit jaar. He programma omvat nu toch wel in heel brede zin alle toepassingsgebieden van lucht,-regen-en winddichting.  Er zijn er echter 2 die we je niet wilden onthouden : de Pro Clima Orcon Multibond aansluitlijm op rol en de Pro Clima Solitex Penta gevelfolie.

Pro Clima Solitex Penta gevelfolie is een pikzwarte folie die een antwoord biedt op de grote trend op het gebied van houten gevelbekleding : grote open voegen tussen de gevelplanken die een gebouw een luchtiger of  'transparanter' effect geven. Penta weerstaat regen, wind en UV stralen achter voegen van wel 5cm breed! Door de gifzwarte kleur en het feit dat de bedrukking achter de overlap valt, krijg je een mooie donkere uitgesproken voeg tussen je gevelplanken. Kies je voor de Connect versie die wij standaard op voorraad houden, dan maak je de gevelfolie winddicht met de geïntegreerde kleefstroken met Solid lijm. De enige randvoorwaarde is dat de planken toch minstens 40% van je gevel gaan bedekken met een afwerking, maar dat is ook logisch, je kiest immers voor een houten gevelbekleding en niet voor een zwart doek grin

technische fiche

Pro Clima Orcon Multibond is een aansluitlijm om folies en dampremmen luchtdicht aan te sluiten op andere bouwdelen. Dat haden we al met de Orcon kits natuurlijk, maar het grote voordeel als weekendklusser is dat je de rol aanbrengt en afsnijdt en dat je niet met uitgedroogde tubes blijft zitten. Technisch is de Multibond een Solid-lijm, de gepatenteerde lijmverbinding van pro Clima die direct al een heel sterke kleefkracht heeft die ook nog eens sterker wordt met de dagen en weken. Geschikt voor alle ondergronden zoals baksteen, beton, ruw hout maar ook moeilijke ondergronden zoals cellenbeton (Ytong of Multipor). Voor professionelen is het voordeel dat je de Multibond in de zomer in je camionette kan laten liggen zonder probleem (tot 60°c rolt hij nog steeds lekker uit) en in de winter is hij verwerkbaar tot -15°C!

technische fiche

nieuwigheden bij pro clima 2017
nieuwigheden bij pro clima 2017

moestuinborders | nieuwigheden | Blog

27-04-2017

nieuwigheden Tuin Tuin Hout

Opeens dachten we : waarom maken we onze kastanje gevlochten tuinschermen niet in een lagere, kortere versie?  Zo kan je ze gebruiken om een moestuintje af te schermen of kan je ze gebruiken als border in je tuin. De paneeltjes zijn een halve meter hoog en 1.5meter lang. Kostprijs : 34.99€ BTWin.

Leg er een wolvilt in van Daemwool tegen onkruid en om de aarde netjes binnen de border te houden en je hebt een moestuinbak op hoogte : lekker makkelijk en aangenaam. Het wolvilt zelf houdt slakken tegen en is volledig composteerbaar. Moestuinbakvilt komt in een rol van 1.2*2m. Of gebruik het echte slakken-wolvilt in stroken rond de border : dat is speciaal gevilt om slakken zodanig uit te drogen, dat ze snel op hun glijgang zullen terugkeren

Leg je er een bedje rond van gebroken schelpengrit, verkrijg je hetzelfde effect : ook daar houden slakken niet van. . We verkopen ecoschelpgrit aan in zakjes van 20kg à 6.90€ BTWin

moestuinborders
moestuinborders
moestuinborders
moestuinborders
moestuinborders
moestuinborders

nieuwe houten binnenplanchet | nieuwigheden | Blog

21-04-2017

nieuwigheden Passief woning Hout Decoratie-interieur

Een nieuwe binnenplanchet voor afwerking van wanden en plafonds in huis : een vuren planchet met 4-zijdig tand-en groef. Deze werd geschaafd en opnieuw fijnbezaagd om het hout een iets ruwer natuurlijk aspect terug te geven. Achteraan freesde men sleuven in het plankje om de kromtrekking tegen te gaan.

Het planchetje is 14mm dik en 13cm nuttige breedte en 2.35 of 2.65m lang. In een pakje zit voor 1.53m² oppervlakte.

Het mooiste resultaat krijg je met de Faxe paneelloog : dat maakt het iets witter dan de blanke originele kleur en past mooi in een Long Island look. Wens je een kleurtje te geven aan het lichtkleurige hout, dan raden we de Galtane Tullo watergedragen beits aan.

nieuwe houten binnenplanchet
nieuwe houten binnenplanchet

thermowood panel | nieuwigheden | Blog

14-04-2017

nieuwigheden Hout Houtmassiefbouw

Een prachtig nieuw ply-wood plaatmateriaal voor interieur en exterieur toepassingen met de gekende Thermowood kwaliteit : stabiel en met duurzaamheidsklasse I tegen de gevel.  Dit thermisch gerectificeerde vurenhouten paneel is opgebouwd in 3 lagen en is slechts 19mm dik. Toch bieden deze panelen voldoende stabiliteit, zijn rotvast (conform conform EN 272-2) en schimmelresistent (volgens conform EN 350-1).

De panelen zijn verkrijgbaar in 1 meter breedte en 5 meter lengte : voor een gevel-of wandbekleding uit 1 stuk. Ook grote dakoversteken kan je mooi egaal afwerken met zulke panelen of denk aan de omkisting van een vuilnisbak of andere tuintoepassingen.

Wij zijn fan en bieden de panelen vanaf nu aan. Verzagingen op Ecomat zijn mogelijk als je jezelf hiervoor voorziet of we kunnen een schrijnwerkerij achter de hoek inschakelen hiervoor.

Vraag prijs bij Katleen.

thermowood panel