pavatex binnenisolatiesystemen op steen | Bouwtechniek | Producten

Pavatex isolatiestucplaten voor binnen

pavatex binnenisolatiesystemen op steen

pavatex binnenisolatiesystemen op steen

Bouwtechniek

Houtmassiefbouw, Steenmassiefbouw, Stroleembouw

Isoleren doe je alsnog het best aan de buitenzijde van een gevel, maar als dat niet mogelijk blijkt, is er Pavawall en Pavatherm voor het isoleren van buitengevels aan de binnenzijde. Deze platen gebruik je als je wil afwerken met een leem- of kalkpleister

Pavawall GF is de variant met een tand en groefverbinding, Altijd handig als je wil gaan pleisteren. Pavawall Smart zijn plaatjes met rechte kanten maar binnenshuis gebruiken we eerder de gewone Pavatherm ook met rechte kanten. Als je 2 lagen Pavatherm geschrankt over elkaar heen monteert, is een tand en groefverbinding ook minder nodig.  

 

PAVATEX ALS ISOLATIE TEGEN RECHTE MUREN

Bij het isoleren aan de binnenzijde is het belangrijk dat er geen luchtspouwen gecreëerd worden tussen je isolatieplaat en de muur.

Als je Pavawall GF op een houten structuur hebt gemonteerd met Pavaschotels, isoleer je alle holle ruimtes met Pavaflex houtwolisolatiedekens. Deze hebben we van 30-240mm dik. 

Bij montage van de Pavawall GF of Pavatherm rechtstreeks op een oudere bakstenen muur, laten we de platen meestal ‘inzwemmen’ in een laag moduleerbare pleister. Want ook hier is het heel belangrijk dat er geen lucht kan circuleren tussen je isolatieplaat en de steen. We doen dit vaak met leem. Dat is het makkelijkste en zeker als je toch een bigbag leem klaar hebt staan om de platen mee af te werken.

Want de isolatie moet voor minstens 80% raken met de achterliggende buitenmuur. Anders krijg je toch condensatie aan de binnenzijde! Vandaar dat een oude bakstenen muur vooraf wordt ingestreken met een inzwemlaag uit leem. Die leemlaag zal tevens bijdragen tot de winddichting van je constructie. Waarom leem? Omdat je vaak leem gebruikt als afwerklaag, omdat leem een goed ademend materiaal is en omdat leem voldoende lang plastisch blijft. Je kan dus je muur instrijken met leem, alleen een beetje afreien misschien en pas dagen nadien nog steeds de Pavatex isolatieplaat in de leem drukken zodat die zich volledig aanpast aan de vorm van de steen. De houtwolisolatieplaat wordt dan mechanisch in de muur verankerd met schroefschotelpluggen. Ook dat is ecologisch : bouwen zonder stress en zonder teveel verschillende producten!

 

PAVATEX ALS MUURISOLATIE BEHOEFT GEEN DAMPREM

Een damprem aanbrengen als bescherming is niet nodig. Maar je constcructoie moet wel luchtdicht zijni Je pleisterlaag (minstens 15mm) is je luchtdichting en het systeem is vochtregulerend genoeg om zelfs de Pavaflex tussen de onderliggende houten constructie voldoende te beschermen. Voorwaarde is wel dat je de aansluitingen van het vlak Pavawall GF/Pavatherm aan andere bouwdelen ook luchtdicht maakt!

Daarvoor hebben we producten van ProClima zoals de bepleisterbare Contega PV en Solido (met of zonder wapening), de Tescon tapes of de Contega Fiden reeks zwelbanden voor ‘schaduwaansluitingen’.


PAVATEX KAN DIRECT OP EEN KALKSTUC, NIET OP EEN GIPSSTUC

Zit er nog een oude kalklaag op je muur aan de binnenzijde? Of zo’n bruine zand/zavel bezetting van vroeger? Laat die gerust hangen, zolang dampremmende lagen zoals behang of dampdichte verven maar verwijderd worden.

Zit er een gipsbepleistering of een cementering op je muur aan de binnenzijde? Die moet je verwijderen! Gips gaat op lange termijn rotten en een cementering verhindert de dampopen opbouw. Aan de buitenzijde is een gevelverf uit de jaren’70 uitgesloten. Hervoeg je gevel en behandel hem met een laag kaleipleister indien dat nodig is voor regenslag.

 

LEEMSTUCCEN OP PAVATEX BINNENISOLATIE

Gebruik Tierrafino Base of Léém Base in één van zijn varianten en laat onafgewerkt of werk verder af met een leemfinish, een leemverf  of een leemstucco. Bij wandverwarmingssystemen op Pavatex platen raden we absoluut leem aan. Tenslotte is dit de laag die voortdurend warm gehouden wordt in de winter en afstraalt. Leem heeft een enorme inertie en houtwol gaat de warmte zodanig tegenhouden dat ze naar binnen straalt. Net waar je ze wil hebben in de winter. 

Werk je een schuin plafond of zelfs horizontaal plafond mee af, raden we aan om eerst de Tierrafino hechtleem in 2mm dik op de platen te zetten.

 

KALKSTUCCEN OP PAVATEX BINNENISOLATIE

Kalk gebruik je eerder uit een ander esthetisch oogpunt en in situaties waar er een hogere kans is op schimmelontwikkeling doordat je de ruimte vb moeilijk kan ventileren. Onze standaardoplossing van kalk op houtwolplaten is de Akurit KSN (KalkSpachtelNatur). Deze breng je rechtstreeks op de Pavawall GF/Pavatherm platen aan. Verwerk hierin je wapeningsnet en strijk er nog eens over met dezelfde KSN. Wil je deze kalkpleister nog fijner, kan je er de Akurit KGN overheenzetten

 

GIPSSTUC OP PAVATEX BINNENISOLATIE

Een gipspleister raden we af op een binnenisolatiesysteem uit houtwol. Dit systeem is dermate vochtregulerend en een (onnatuurlijke) gipspleister zal de meerwaarde van dit systeem eerder afblokken dan goeddoen. Wens je een hele fijne afwerking , zet dan op je leem of kalkpleister een leem-of kalkplamuur. Tierrafino leemfijnstuc (bruin of ols white) of de Akurit KGL kalksaus. 

Een eventueel compromis is de Akurit KGP-H , een combinatie van kalk met gips

 

KEUZEHULP VOOR PAVATEX BINNENISOLATIE

Check voor de pleistermogelijkheden en plaatsingsdetails onze uitgebreide technische fiche pleisterdragers interieur onderaan deze pagina

 

WAT ZIJN DE VOORWAARDEN OM BINNENMUREN GEZOND TE ISOLEREN MET PAVATEX 

  • de buitenzijde regenslagbestendig is en niet werd afgewerkt met dampdichte pleisters , verven of andere gevelbekledingen
  • gips en cementlagen aan binnenzijde verwijderd zijn
  • het dauwpunt in de bepaalde constructie voldoende naar buiten kan verlegd worden
  • bouwknopen voldoende afgeblokt worden
  • de constructie achter de plaat winddicht wordt gemaakt (bvb met de inzwemlaag)
  • de constructie voldoende luchtdicht is (bvb met de leembepleistering op de plaat)
  • de luchtdichting overal kan doorgetrokken worden (luchtdichte aansluitingen met andere bouwdelen)
  • aan de binnenzijde geen dampdichte afwerkingen worden voorzien
  • er niet wordt afgewerkt met dampdichte afwerkingen zoals faïence of tadelakt

 

PAVATEX BINNENISOLATIE AFWERKEN MET PLAATMATERIAAL?

Pavatherm Profile op dezelfde wijze (inzwemmen/mechanisch bevestigen). Voor  Profile bestaan er de Profile-latten. Deze zweven tussen de platen in met hun tand en groef. Monteer op de latten met schroeven nog eens een Pavanatur  8-12-16-19mm als koudebrugonderbreking. en schroef dan een Fermacell gipsvezelplaat doorheen de dunne Pavanature in de Profile latten. Smeer de naden af en zorg voor een luchtdichte aansluiting met andere bouwdelen. Schilder de plaat met Copperant muurverf, en klaar!

Kurkplaten lambourdes : deze kurkplaten van 50mm kleef je tegen de muur met de Akurit SK-Nature (of je bevestigt ze mechanisch met Ejot schroefpluggen. In de kurkisolatieplaten zit om de 25cm een OSB strip verzonken. Op deze strips kan je perfect een houten planchetafwerling of een Fermacell gipsvezelplaat schroeven.

Ook de Fermacell gipsvezelplaat van 12.5mm dikte en uitgeplamuurd zorgt voor voldoende luchtscherm in dit systeem.

 

PRODUCTEIGENSCHAPPEN VAN PAVATEX BINNENISOLATIE

  1. dichtheid ρ [kg/m3] 130kg/m3 (110kg/m3 voor Pavatherm)
  2. warmtegeleidingscoëfficiënt (EN 13171) λD [W/(mK)] 0.04-0.044 voor Pavawall GF en 0.038W/mK voor Pavatherm)
  3. specifieke warmtecapaciteit c [J/(kgK)] 2100
  4. dampdiffusieweerstandgetal μ 3
  5. brandklasse (EN 13501–1) Klasse E (met 15mm leem RF60)
  6. drukweerstand bij 10% samendrukking [kPa] 70
  7. treksterkte loodrecht op de plaat [kPa] >5

 

HOE VERZAAG IK PAVATEX BINNENISOLATIE OP MAAT?

Gebeurt idealerwijze met een Pavatex wipzaagblad of een alligatorzaag of een zwaardzaag met stofafzuiging en geleider(zie video)

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop