argio producent | PR producenten | kennisbank

Argio uit Tubize onwikkelde wel heel speciale leemstenen en leemstuc

argio producent

argio producent

PR producenten, Leemmassiefbouw, Steenmassiefbouw

Argio hebben we gekozen als leverancier van onze leemstenen. Deze Belgische producent uit Tubize is ook weer zo'n jonge onderneming die is kunnen opstarten door een programma van het Waalse gewest.

Architect ondernemer Géry Despret heeft sinds 2010 het patent voor de samenstelling van de leemsteen op zak en ijvert voor het inzetten van lokale grondstoffen op een ecologische manier om te bouwen. Tot nu toe zijn er reeds zo’n 30 woningen gerealiseerd in de Argio leemstenen, en dat is nog maar het begin.

Vanouds hebben we in België voldoende delfplaatsen voor de klei nodig voor leemstenen. Maar hier gaat het dus over ongebakken leemstenen in tegenstelling tot de traditionele baksteen. Het specifieke van deze producent is dat hij gebruik maakt van geopolymeren en kalk om het toepassingsgebied van zijn leemstenen te vergroten. Ze zijn toepasbaar als dragende steen. Geopolymeren klinkt misschien wel chemisch, maar het is ook een chemische term voor compleet natuurlijke verbindingen van aarde-houdende materialen.

Vroeger hadden we een producent uit Nederland, maar het moet gezegd : de leemstenen van Argio zijn een pak gelijkvormiger en hebben een techniciteit die hoogstaander is. Waarom zouden we dan niet de voorkeur geven aan een Belgische producent van hier?

Bijkomend viel ons oog ook op Argio-Floor, een nieuwe ontwikkeling van deze producent en niet onaardig dachten we. Het is een vernieuwende manier om prachtige wand-en vloerafwerkingen te creëren met natuurmaterialen. Een toegankelijk product, voor zowel professionelen uit de traditionele bouwsector als de handige doehetzelver.

to top of page
argio producent