biofib producent | Bouwtechniek | kennisbank

Cavac is de producent van Biofib

biofib producent

biofib producent

Bouwtechniek, PR producenten

Eén van de jongste leveranciers van Ecomat is Cavac, la Coopérative Agricole Polyvalente pour une Culture Durable, ook al bestaat deze coöperatie al 50 jaar.

In onze zoektocht naar een producent die raad weet met het verwerken van natuurlijke vezels, kwamen we bij deze Franse coöperatie uit. Cavac is een organisatie voor en door boeren. Daar begint het gezond verstand.

Historisch gezien werd er vroeger in onze contreien maar ook in Frankrijk hennep geteelt. Die hennepteelt was een wisselcultuur ; dat betekent dat er het ene seizoen deze teelt werd geoogst, en het andere seizoen hennep. Het telen van die hennep was zo normaal als maïs vandaag. Aan de andere kant zorgde die hennepteelt ervoor dat de teelaarde niet moest worden bijgevoed met meststoffen. Schitterend toch? Totdat de vraag naar hennep volledig in elkaar stortte door opmars van katoen en andere importproducten.

In het kader van het herwaarderen van oude teelten in Europa , samen met de inderdaad sterke troef van hennepteelt voor de landbouwbodem en de vraag uit de markt naar hergroeibare isolatiematerialen, besloten de boeren uit de associatie hennep te herintroduceren om op een biologisch verantwoorde manier aan landbouw te kunnen doen : verbruik van pesticiden vermijden en zoveel mogelijk onnatuurlijke meststoffen te weren.

Een verwerkingsfabriek werd uit de grond gestampt vlakbij de velden van de boeren en zo ontstond Biofib, specialisten in biologische fibers of vezels.

Biofib kent zijn pappenheimers wel degelijk want ze hebben de kennis in huis om verschillende vezels met elkaar te gaan vermengen tot isolatieproducten, maar ook producten voor de veeteelt en landbouw.  Litière, hennepscheven, vlashennepkatoen-matten zijn maar enkele van hun producten.

Ecomat verdeelt vooral de Biofib Chanvre isolatiematten omdat die voorlopig als enige isolatieproduct uit hun stal een Europese technische goedkeuring hebben. Het kost natuurlijk fortuinen voor een kleine coöperatie om de octrooien hiervoor te bemachtigen. Voor akoestische meerwaarden bieden we de Biofib’Ouate aan, en voor kalkhenneptoepassingen Biofibat. Biofib’Chape zijn vloeregalisatiekorrels uit hennep omhuld met lijnzaadolie. De Biofib Trio met hennep, katoen & vlas bieden we vooral aan voor projecten.

Door dit merk te verdelen, ondersteunen wij lokale Franse boeren in hun keuze om op meer verantwoorde manier aan landbouw te doen en ondersteunen wij jou in je keuze voor gezonde isolatiematerialen in huis.

to top of page