daemwool producent | Bouwtechniek | kennisbank

Tumfart brengt ons Daemwool

daemwool producent

daemwool producent

Bouwtechniek, PR producenten

Daemwool schapenwol en vilten wordt geproduceerd door de familie Tumfart die al reeds 100 jaar bezig is met het vilten en verwerken van schapenwol en vlasvezels voor textielproductie.  Sinds 1979 werd het bedrijf Kurt Tumfart GmbH & Co KG opgericht om verder producten te kunnen ontwikkelen zoals matrassen en dekbedden.

Tegen het eind van de 20ste eeuw ondervindt men in Ober Osterreich, de regio waarin het bedrijf gevestigd is, dat de afzetmarkt van de streekeigen wol enorm verminderde. Toen rees de idee om schapenwolisolatie te gaan ontwikkelen om het streekeigen product weer een schwung te geven. En zodeoende werd de firma DAEMWOOL - Naturdämmstoffe GmbH & Co KG opgericht.

Als enige producent van schapenwol in Europa brengen ze een product dat 100% natuurlijk is (buiten 1% motwerend product dat door de wassing gespoeld wordt). De wol is afkomstig van schapen die ingezet worden voor natuurbehoud in Oostenrijk, en er loop ook een proefproject van schapen in Nederlands Limburg. Doordat het ‘land’ in gebruik wordt genomen voor natuurbehoud en niet voor de ‘productie’ van schapenwol, scoort Daemwool positief op een LCA-analyse, in tegenstelling tot andere leveranciers van schapenwolisolatie -en vilt.

Een steunvezel is helemaal niet nodig technisch gezien, dat is het mooie van schapenwol.  Daemwool gebruikt de geregistreerde Natiso techniek waarbij men de wol schikt op een fijnmazig net van polypropyleen (1% van het volledige product), net zoals de natuur dat doet : op een zodanige manier dat de wol weerstand biedt tegen kou in de winter en warmte in de zomer. Dit is een techniek die recentelijk meer navolging krijgt, ook in andere isolatieproducten.

Ook Greenwool is een verdere ontwikkeling : een volledig composteerbaar geotextiel dat gebruikt wordt in de land-en tuinbouw en bij onderhoud van beschoeiingen aan waterwegen.

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vindt u hier

Bekijk alle producten in de webshop