Doe-het-zelf

wij begeleiden jou!

wij begeleiden jou!

Je wil bouwen of verbouwen, maar waar begin je? Misschien wil je wel bio-ecologisch verbouwen of bouwen, maar wat houdt dat dan precies in? En welke materialen kies je dan?

We nodigen je graag uit in onze toonzalen te Zandhoven en Borgerhout om alvast eens te proeven van ecologische producten en bouwwijzen.

Er is altijd tijd om een aantal van je vragen beantwoord te krijgen tijdens zo’n toonzaalbezoek. Meestal is dat het moment om ook kennis te maken met onze verkoopsconsulenten en ieders specialiteit. 

Waarschijnlijk krijg je veel informatie en kan je niet alles registreren. Geen nood, verdere communicatie per mail of desnoods telefoon is mogelijk om je verder in een materiaalkeuze of keuze van bouwwijze te begeleiden. 

Wil je nog eens opnieuw uitleg krijgen en breng je graag je architect of schoonvader mee? Maak dan een afspraak met de juiste consulent. Dit kan nog steeds informatief zijn of gaan om een echte planbespreking : hoe kan je wat je opgepikt hebt, integreren in je concrete bouwplannen? We maken graag een half uur tot een uurtje daarvoor vrij. 

Bereid je goed voor want niet alleen jij gaat vragen stellen, je gaat er ook veel moeten beantwoorden. Zo willen we zo concreet en efficiënt mogelijk kunnen praten met je over je project.

Daarna volgt er meestal een offerte en kan er na wat puzzelen overgegaan worden tot een bestelling.

Eens de materialen geleverd werden, kan je zelf aan de slag. Je zou nu voldoende informatie moeten hebben. Maar we laten je echter niet aan je lot over! 

Zit je met een onverwacht probleem dat je niet had ingeschat of niet goed begrepen hebt : bel ons!  Hoe vroeger hoe liever;  zo kunnen we nog bijsturen indien nodig. 

Indien we niet opnemen, stuur ons een mail en duidt aan dat je een hotline nodig hebt!

uitgebreide kennisbank

uitgebreide kennisbank

Ecomat heeft in zijn 25 jaar bestaan een schat aan informatie opgebouwd rond de producten die we verdelen. 

We zijn er om jou te adviseren en te begeleiden in de beste productkeuze voor jouw situatie. 

In onze online kennisbank vind je een pak informatie dat je hierin al kan verderhelpen. 

Op ISSUU vind je ook nog een boel publicaties waaronder Ecomat-technische fiches, plaatsingsvoorschriften en interessante achtergrondinformatie. 

Wil je een video bekijken om te weten hoe het nu weer precies moet gedaan worden? Tune in op ons YOUTUBE kanaal.

Voor een persoonlijk en toegepast advies, contacteer ons rechtstreeks via telefoon of het contactformulier op deze website. 

Of kom langs in de toonzaal!

doe-het-vanzelf of doe-het-zelf-na-een-cursus

doe-het-vanzelf of doe-het-zelf-na-een-cursus

Ben je een doe-het-zelver? Wil je wel eens zelf iets proberen? Prima! We gaan je zoveel mogelijk begeleiden! Maar weet dat er een aantal basisvaardigheden nodig zijn of basiskennis vereist is om zelf probleemloos tot een goed resultaat te komen. We gaan ervan uit dat je weet hoe je een nagel in de muur slaat. Of dat je weet dat je een bus verf of olie altijd eerst opschud voor je hem opent. Alle weetjes specifiek rond het gebruik van onze materialen delen we je mee zodat je bewust weet waar je aan begint. 

Ecomat richt regelmatig cursussen in voor technieken eigen aan onze materialen : we leren je niet hoe je een schroefbit vervangt op je machine, maar wel hoe je er een Fermacell gipsvezelplaat mee vastschroeft bijvoorbeeld. Het is de beste manier om te weten te komen of doe-het-zelf iets voor jou is en natuurlijk om bij te leren hoe je het best met onze materialen bouwt of verbouwt.

materiaal en materieel

materiaal en materieel

Ecomat heeft als service voor haar klanten een uitleendienst.

Niet iedereen heeft een grondboor voor het poten van kastanje palen, of een woodboy om houten vloeren op te schuren.

Bij aankoop van verwante materialen kan je als klant gratis hulpmiddelen uitlenen (voorzien voor het aantal dagen dat Ecomat correct acht voor het werk dat moet gebeuren). We vragen hiervoor een waarborg in contant geld afhankelijk van het type machine of werktuig. Toebehoren die verbruikt worden, zoals schuurschijven of nagels of een lintzaagblad worden wel verrekend. De machines moeten in goede staat en proper worden binnengeleverd door de klant zelf. Eventuele schade of reinigingskosten worden afgetrokken van de waarborg.

Andere klanten die graag gebruik maken van ons materiaal, wordt wel een huurprijs/dag aangerekend, naast de waarborg.

Reserveer tijdig het machine of werktuig dat je wil gebruiken. We zijn geen verhuurcenter en het aantal exemplaren is beperkt.

Uitleenmaterieel dient zelf te worden afgehaald aan onze magazijnen en wordt nooit meegevoerd met een levering van goederen.

lijst van materieel :

 • afreilatten voor korrelegalisatie tot 2,5m
 • reciprozaag voor houtwolisolatie tot 16cm
 • lintzaag voor cellulose-isolatiematten tot 10cm
 • zwaardzaag voor alle isolatiematerialen tot 20cm
 • woodboy voor opschuren van houten vloeren
 • floorboy voor het oliën van vloeren
 • nagelhamer voor nagelen plankenvloeren
 • grondboor+hamer voor poten van tuinpalen


eco = ongevaarlijk?

eco = ongevaarlijk?

We horen van onze klanten - en weten uit ervaring - dat het heel aangenaam is om met ecomaterialen te werken. 

Toch zijn er ook een aantal veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Ga nooit onbezonnen te werk en bescherm je indien nodig!

Het is niet omdat iets natuurlijk is, dat jijzelf of je bril geen bescherming nodig hebben. Of dat je geen handschoenen moet dragen als je met kalk werkt bijvoorbeeld. Of dat je geen stofmasker draagt bij het plaatsen van isolatie boven je hoofd. 

Iedereen heeft andere gevoeligheden. Men kan ook allergisch zijn voor houtstof zonder dat daar formaldehyde in zit. En misschien weet je dat niet eens. 

Een Material Safety Sheet is opgemaakt door een fabrikant om te wijzen op de eventuele gevaren van het gebruiken of toepassen van een product. Soms zit deze uitleg vervat in een technische fiche van de producent (TF) en soms vervat in onze eigen Ecomat technische fiches (EM-TF). Meestal vind je deze TF of EM-TF op de sitepagina bij de ‘bestanden’.

gaat dit ‘groene’ spul wel werken?

gaat dit ‘groene’ spul wel werken?

Als je wil weten of een product van Ecomat echt wel gaat doen wat het moet doen, vraag dan een DOP of Declaration of Performance. Dit is een recente Europese wetgeving en elke product met een CE-markering moet hieraan voldoen. Meestal is die opgesteld in de taal van oorsprong. Maar we zijn er om jou te helpen.

Sommige leveranciers gaan nog verder en leveren per product ook een Environmental Product Declaration af : dit beschrijft in welke mate een product werkelijk groen is : van Cradle to Cradle : de hele levensweg wordt beschreven. Dit kan een LCA studie zijn, het meest gebruikte ijkgereedschap, maar soms ook een andere methode.

Wij baseren ons op die verklaringen en op onze eigen ervaringen of inzichten en ook die van klanten.

We nodigen je dan ook uit om je ervaringen met onze producten te delen op onze social mediapagina’s twitterfacebook of google+ !

kleine pakjes tot grote paletten

kleine pakjes tot grote paletten

Woon je toch wel een eind van Zandhoven en kom je net iets te kort, of heb je iets interessants gezien op onze site dat je wil aanschaffen?

Contacteer ons en wij zorgen ervoor dat het bij jou geraakt zonder dat je naar onze toonzaal hoeft te komen!

Van de kleinste postpaketjes tot grote leveringen met kraan.

We proberen dit zo kost-en milieuvriendelijk mogelijk voor je te regelen. 
We zullen je steeds een kostprijs op voorhand berekenen.

Gratis leveren we vanaf een aankoopwaarde van €1500,00 BTW exclusief.

Woon je in Antwerpen of omgeving? Laat dan je (kleine) bestelling overbrengen naar ons ECOMAT POP Pik-Op-Punt @borgerhout_centers. Vandaar kan je het vervoeren met een cargotrailer achter je eigen of een Ecomat electrische fiets.

Nieuw vanaf 2022 is onze samenwerking met CULT, Collaborative Urban Logistics & Transporrt. Pakjes en kleine niet te zware pallets worden vervoerd met fiets, electrische van of hybride vrachtwagen in een samenwerking met andere handelaars in de stad. Nu nog enkel in Antwerpen, later over alle centrumsteden.

omruilen? dat kan!

omruilen? dat kan!

Het is niet altijd eenvoudig om de juiste hoeveelheden te bestellen, en soms verbruik je net wat meer of minder dan voorzien. Wat dan te doen met het overschot aan materiaal?

Ecomat kan niet de volledige verantwoordelijkheid dragen voor de berekening van materialen. Wij hanteren de verbruikshoeveelheden die door onze leveranciers vooropgesteld worden op basis van de gegevens die jij ons verstrekt. Wees volledig bij prijs offerte-aanvragen zodat we een goed beeld krijgen van jouw situatie.

Ecomat is bereid om 10% van een bestelde hoeveelheid van een product terug te nemen onder een aantal voorwaarden. We geven echter geen geld terug, maar je krijgt een tegoedbon voor aankoop van andere materialen. Die kan je doorgeven aan vrienden of familie of opgebruiken binnen hetzelfde boekhoudkundig jaar. 

Voor de handling en manipulatie rekenen we voor bouwmaterialen en tuinhout een administratiekost van 25% op de betaalde waarde. Bij verf vervalt die administratiekost, maar wordt wél gelet op houdbaarheid en worden géén kleuringen teruggenomen! We willen hiermee toch benadrukken dat het verre van ecologisch is materiaal nodeloos op-en neer te voeren, ook al staan we daar zelf niet voor in. Materialen die geruild worden, dien je zelf terug te bezorgen aan Ecomat.

Dit zijn de voorwaarden voor terugname : 

 • de goederen mogen niet beschadigd zijn
 • maximaal 10% van de bestelde hoeveelheid
 • breng je aankoopbewijs mee bij afgifte materiaal
 • breng je tegoedbon mee als je nadien goederen daarmee komt opkopen
 • aanvraag terugname binnen de 60 dagen na aankoop
 • geen hout voor binnen, enkel kastanje buitenhout kan teruggenomen worden
 • geen watergedragen verf, noch kleuren die aangemaakt werden op bestelling
 • bouwmaterialen : per volle verkoopsverpakking
 • geen bindmiddelen of pleisters of minerale lijmen
 • in het algemeen : geen goederen die voor jou speciaal besteld werden
disclaimer

disclaimer

De producten die wij aanbieden voor specifieke werken worden steeds op verantwoordelijkheid van de gebruiker uitgetest. Het eindresultaat hangt af van onvoorspelbare factoren.
Wij verstrekken ons advies op basis van jarenlange ervaring enkel ter informatie.
Wij hebben geen enkele invloed op de effectieve praktische toepassing van het product door de gebruiker en wij kunnen in geen geval als aannemer van de uit te voeren werken worden beschouwd.
Onze verantwoordelijkheid beperkt zich enkel tot de waarde van de geleverde of gebruikte producten.
Ons advies stelt ons in geen geval verantwoordelijk en kan geen aanleiding geven tot gerechtelijke vervolging.
Onze eigen technische fiches en de technische fiches van producenten kunnen enkel als advies worden beschouwd.