Over Ecomat

Onze missie

Ecomat wil een honingbij zijn, een bevruchter en verdeler van de natuur.

We weten de juiste nectar te vinden en we willen jou als vriend en buurman ermee verrijken. We willen een boodschap uitdragen van milieu-en gezond bewustzijn voor je huis, je thuis & tuin. Niet toevallig is ons bedrijfslogo een honingraat : ook bijen hebben het minst was nodig als de cellen een zeshoekige vorm hebben. Zuinig omgaan met onze grondstoffen is de boodschap!

Vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel ligt onze focus bij ‘nagroeibare’ materialen. 

Concreet helpen we je bouwen aan je eigen plekje op aarde met bouwadvies en het zo efficiënt mogelijk leveren van bio-ecologische bouwmaterialen......op het ritme van Moeder Natuur. Zolang het nodig is!

Onze visie

Bouwmaterialen zijn niet alleen de belangrijkste materialen waarmee we ons omgeven, maar ook producten die het meest gebruikmaken van onze planeet aarde.

Het is daarom belangrijk niet alleen ‘groen’ te denken, maar ook ‘blauw’ : milieu & gezondheid.

Onze nieuwe bedrijfskleur reflecteert deze 'diepturkooizen' holistische visie.

Laat ons maar een stuwbedrijf zijn, vechtend tegen een grote greenflow. Met doordachte alternatieven willen wij bewijzen dat het anders kan én moet. Dat doen we al 30 jaar. Want zolang groen niet werkelijk blauwgroen is, is Ecomat nodig!

Ecomat Sinds 1989

Picture

1989

oprichting

Ecomat wordt opgericht door Ward, pionier in Vlaanderen wat betreft gezond bouwen en wonen. Ecomat start als klein-en groothandel in bio-ecologische bouwmaterialen in zijn achtertuin in Sint-Antonius-Zoersel. Ward wordt de eerste cellulose-isolatievlokken blazer in België. Het bedrijfslogo is een schets van het ecologische woonhuis van de oprichter. Samen met concollegae uit Brussel en Luik worden de eerste goederen gezamenlijk geïmporteerd uit Duitsland, Noorwegen & Zwitserland.

oprichting
oprichting
oprichting
Picture

1994

eerste medewerkers

De eerste medewerkers worden aangenomen : Katleen als rechterhand van Ward en Bart als linker logistiek medewerker. Toen had Ecomat ook een nevenstructuur als uitvoerder van leemstucwerk en inblaasisolatie met oa Mathias.

eerste medewerkers
eerste medewerkers
eerste medewerkers
Picture

1997

nieuwe locatie

Al snel wordt deze locatie te klein en er wordt gestart met de bouw van een bio-ecologische loods op de nieuwe KMO-Zone Kwikaard, wat verder in het dorp. 

nieuwe locatie
Picture

1998

ecomat + castanea

Oprichting Castanea als importfirma van kastanjehout met bosexploitatieverband en productiepoot te Limoges.

ecomat + castanea
ecomat + castanea
ecomat + castanea
ecomat + castanea
Picture

1999

ecomat II

De verhuis is een feit. Vanaf nu tot op heden vind je Ecomat op KMO-Zone Kwikaard 108 in Sint-Antonius-Zoersel. De loods is een architecturale houtconstructie uit Ardeens lorkenhout van de hand van wijlen architect Herman Remes en bestaat uit magazijn met burelen en een toonzaal.

ecomat II
ecomat II
ecomat II
ecomat II
ecomat II
ecomat II
Picture

1999

oprichting Tierrafino België

Ecomat wordt officieel agent en importeur van Tierrafino leemproducten in België. Chris wordt vennoot.

oprichting Tierrafino België
Picture

2000

registered trademark ® ecom@

Een juridische twist dwingt Ecomat zijn bedrijfsnaam even aan te passen. Dit is een tijdelijke situatie.

registered trademark ® ecom@
Picture

2002

FAMILIEBEDRIJF

Thomas vervoegt met zijn architectuuropleiding Ecomat als bouwtechnisch consulent.

Picture

2004

nieuw logo, nieuwe wind

Tijd voor een nieuw logo. De blokjes vertegenwoordigen het kleurenspectrum als totaalaanbieder van bio-ecologische alternatieven voor de gehele bouw, interieur en tuinproducten. Rein vervangt Thomas als technisch bouwconsulent. Bart wordt fulltime magazijnier en enkele chauffeurs volgen elkaar op. Ook wordt er een magazijn bijgehuurd. Ecomat groeit!

nieuw logo, nieuwe wind
nieuw logo, nieuwe wind
nieuw logo, nieuwe wind
nieuw logo, nieuwe wind
Picture

2008

nieuwe zaakvoerder

De zaakvoerdersfakkel wordt eind november overgenomen door Rudi. Met veel enthousiasme en een frisse kijk brengt hij een nieuwe dynamiek in het bedrijf. Er wordt zwaar geïnvesteerd in de overname, de grote stocks en de aankoop van het onroerend goed. Ward trekt zich terug uit de zaak en concentreert zich op de importfirma Castanea. Marieke ondersteunt vanaf nu boekhoudkundig.

nieuwe zaakvoerder
nieuwe zaakvoerder
nieuwe zaakvoerder
Picture

2008

logistiek

Guy wordt onze vaste chauffeur en is dat nog steeds

logistiek
Picture

2011

tweede vestiging te genk

Ecomat breidt uit en start een nieuwe vestiging in het Limburgse Genk. Op de drukke as tussen de E313 en de E314 net voorbij het kanaal wordt een nieuwe locatie gevonden. Niet weggestoken in de bossen maar ook op een bedrijvenzone : Genk Zuid 13. Op deze manier wil Ecomat tegemoetkomen naar onze Limburgse en Kempense klanten. Het zijn Leen en Koen die de winkel verbouwen en openen.

tweede vestiging te genk
tweede vestiging te genk
tweede vestiging te genk
tweede vestiging te genk
tweede vestiging te genk
tweede vestiging te genk
Picture

2012

herverdeling taken

De Ecomat-kleuren vertegenwoordigen vanaf nu een opdeling in het gamma van producten en een taakverdeling onder de 6 verkoopsconsulenten. Raf en Koen D zijn erbij gekomen intussen.

herverdeling taken
herverdeling taken
herverdeling taken
Picture

2014

versterking

Ronny vervoegt onze ploeg in Genk als logistiek en uniek medewerker

versterking
Picture

2015

restyling corporate look

Een nieuw logo en gloednieuwe website staan voor een nieuw Ecomat en zorgen voor een frisse en vernieuwende look. We staan er nog steeds na 25 jaar maar gaan mee met de tijd. Nog steeds zijn we op zoek naar altijd maar betere en meer bio-ecologische producten. Zonder onze keuzes en waarden te veranderen. Maar met een volharding om jou als klant nog beter te bedienen en te informeren. Check daarom onze mediakanalen op  youtubetwitterfacebookpinterest en google+ ! Allerhande leeslectuur vind je op Issuu. Laat ons weten wat je van ons vindt ! Talk to us online!

restyling corporate look
restyling corporate look
Picture

2017

een volledig nieuw Genk-team

In Genk staat een heel nieuw Ecomat-team klaar om je verder te helpen.

Thierry gaat samen met Johan aan de slag in februari 2017.  Thierry zit al jaren in de do-it-yourself branche. Van verkoop tot manager. Ecologische materialen zijn redelijk nieuw voor hem, maar hij leert snel bij. Thierry staat ook deels in voor de transportplanning met externe transporteurs.

Sinds september 2017 versterkt Iwan het team. Iwan is eerder de man van de praktijk en kan uit zijn ervaring met het verwerken van ecologische afbouwmaterialen zeer goede tips meegeven. Zijn specialiteiten zijn pleisters en verven, maar ook afbouw zit goed in zijn vingers. In zijn vrije tijd is hij een creatieve duizendpoot veel bezig met inrichting, interieur en creatieve projecten. Hij kan je dan ook bijstaan in het maken van een keuze tussen diverse materialen, texturen en kleuren, of het aanreiken van ideeën om je project tot een geslaagd einde te brengen.

een volledig nieuw Genk-team
een volledig nieuw Genk-team
Picture

2019

opening ecomat POP & copperant

Het 30 jaar bestaan van Ecomat vieren we vooral met de opening van een stadshub in Antwerpen. Ecomat POP is een pik-op-punt voor bestelde goederen voor onze klanten in of net rond Antwerpen. Met deze microhub willen we onze klanten niet alleen beter van dienst zijn. We willen ook dat je makkelijker voor een ecologisch alternatief kunt gaan bij je verbouwprojecten. Onze Mobiscore is in de (spoorweg-) Centers van Borgerhout aan de Roma dan ook zeer hoog. Vlakbij de Singel aan de stadszijde, net tussen 2 grote invalswegen naar het centrum en vlakbij tram-bus-metro en treinstations. Het is net om de iets kleinere bestellingen makkelijk te kunnen afhalen, dat we ons POP openden en op openingsuren waarbij fiets-of andere pendelaars bijna voorbijrijden.

20 jaar nadat we importeur werden van Tierrafino Leembouwproducten uit Amsterdam, worden we Belgisch importeur voor Copperant biobased verven dat ook zijn eeuwenoude roots kent aan het IJ in Amsterdam; Kleurcopperant. We zochten en vonden de ideale partner die niet alleen gezondheid en kwaliteit hoog in het vaandel draagt, maar die daarnaast het verfverhaal ook kan professionaliseren door  innoverende bio-technologieën met aloude verfrecepten en technieken te verenigen. Copperantverf is CO2 neutraal, dus kleur vervangt zwart! Helemaal een modern verfmerk waardig, echt groene verf!

opening ecomat POP & copperant
opening ecomat POP & copperant
Picture

2020

circomat , circles & cycles

2020 wordt het jaar van het zoeken naar onze mogelijke rol in de Circulaire Economie onder de noemer Circomat by Ecomat !

Dit laboratorium binnen Ecomat wil onderzoeken hoe we de waarde van materialen zo lang mogelijk zo hoog mogelijk houden. Om verkwisting van onze (natuurlijke) grondstoffen tegen te gaan. En dat is broodnodig als we zien hoe het klimaat zich stilaan begint te wreken tegen zoveel uitbuiting en verspilling. Is bio-ecologisch bezig zijn wel voldoende in deze context? Moeten we onze blik verruimen als er zovele grondstoffen zo snel als afval wordt beschouwd?

Circomat is dan ook een adviesbureau voor circulaire (ver)bouwprojecten én een label van producten dat via Ecomat verdeeld wordt , maar op zich niet 100% bio-ecologisch te noemen is. Producten met het Circomat label die je bij Ecomat vindt, zijn dus net iets anders maar absoluut verantwoord naar de circulaire gedachte : ze helpen eveneens om verspilling van grondstoffen tegen te gaan en zijn dus in die zin even verantwoord als de bio-ecologische materialen van Ecomat.

in 2020 starten we dan ook met een alternatief logistiek systeem. Vanuit ons Ecomat POP en onze concept store Circomat die ernaast gelegen is, kan je goederen of elementen zelf komen uithalen. Wanneer je het zelf moeilijk kan laden of vervoerd krijgt, kan je bij ons cargotrailers uitlenen met of zonder elektrische fiets. Onze openingsuren zijn er op gericht om dat op weg naar huis te doen of net voor of na het avondeten. Ook op zaterdag!  In samenwerking met Slim naar Antwerpen krijgen onze cargobikes binnenkort een slim slot en ga je ze zelfs via een app kunnen reserveren! 

circomat , circles & cycles
circomat , circles & cycles
circomat , circles & cycles
circomat , circles & cycles
circomat , circles & cycles
Picture

2020

verhuis Genk

We "verhuizen" de vestiging van Genk naar de stadswinkel te Borgerhout. Helaas moeten we onze inspanningen te Genk stopzetten. En helaas, maar begrijpelijk gaan de medewerkers hun eigen weg. Thierry vindt een nieuwe baan bij Hubo en Iwan gaat terug werken uitvoeren als (natuurverf)schilder. Het ga jullie goed!

Rein probeert de stadshub te Borgerhout te combineren met zijn taken in de hoofdvestiging. Het was al jaren een natte droom een stadswinkeltje te openen. Vele van onze klanten hebben immers geen auto. Het pik-op-punt te Borgerhout opent van woensdag tot zaterdag om 16uur-18uur. Later worden deze openingsuren uitgebreid wanneer de vestiging voldoende zij nut bewezen heeft. 

verhuis Genk
Picture

2021

17/04/2021

Op 17 april verhuisde Ecomat zijn hoofdzetel van Sint Antonius Zoersel naar de Ringlaan 42 te 2240 Zandhoven.

Na 24 jaar verlaten wij onze geliefde ecologische loods en onze stek voor zovele jaren op de Kwikaard. Het typische Ecomat-magazijn is té onpraktisch voor onze stockageruimte van de handelsgoederen. Het huurmagazijn een beetje verder stopt waardoor we helaas nie op deze stek kunnen blijven.

De Ringlaan is een passageweg, en zal vooral logistiek voor aanvoer en afvoer van materialan een pak handiger zijn. Ook is alles weer geconcentreerd bij elkaar wat wachttijden zou moeten verkorten.

17/04/2021
17/04/2021
Picture

2021

nieuwe medewerker

Hij is al een tijdje bij ons en here to stay! Wesley versterkte ons team in augustus 2021 en houdt zich bezig met het helpen van klanten in het magazijn. Wij hopen dat we hem bijtijds ruimere taken kunnen geven zoals magazijnbeheer en het opvolgen van alle logistieke acties zoals de onvangst van goederen en orderpicking.

Deze jonge kerel uit het nabijgelegen Pulle is een grote dierenliefhebber en volgt een bijkomende opleiding fietsherstellen, die andere grote passie. Als jongere eend in de bijt vult hij ons team alvast veelbelovend aan.

nieuwe medewerker