Menu

Schilderen met bio, biobased en geosourced verven

 
Wat je leest op deze pagina

WAAROM ECOLOGISCHE VERF?

Je woning is je eigen persoonlijke ruimte, waar je je omringt met de juiste kleuren en materialen, en die je zo gezond mogelijk wil houden. 

Kiezen voor bio (volledig natuurlijke) biobased (natuurgebaseerde) of geosourced (minerale) verfsystemen kan hier dan ook een serieuze bijdrage aan leveren. Deze verven hebben geen nefaste invloed op een gezond binnenklimaat. Soms dragen ze zelfs bij tot een gezond binnenklimaat.

Maar het plaatje is uiteraard nog groter dan dat. Want door te kiezen voor bio-ecologische of biobased verfsystemen draag je jouw steentje bij tot het milieu, ook buiten jouw woning. De milieu impact van verf, gemaakt uit natuurlijke grondstoffen, is vele malen minder dan die van een klassieke verf. Heel wat grondstoffen die worden gebruikt in de synthetische verfsector, zijn niet zo gezond voor mens en milieu.

Ook in de context van een meer circulaire economie, moeten we ons bewust zijn van de impact van verf op materialen die we willen hergebruiken, reproduceren of desnoods vergruizen tot vezels voor nieuw plaatmateriaal of pleister. 

Waarom zouden we het niet eenvoudig houden? En verven gebruiken met natuurlijke en hergroeibare grondstoffen? We spoelen allemaal graag ons verfbakje uit in de pompsteen met water zonder oplosmiddel. Gebruiken we dan niet liever verf die geen impact heeft op het rioolwater dat naar zee vloeit? Vermijden we niet liever verf met allerhande componenten zoals de wonderbaarlijke nano-deeltjes die zorgen voor brokken plastic, aaneengeklit in onze wateren? Waarom het zo complex en vervuilend maken? Back to nature is de boodschap.

Je woning verdient eerlijke en pure materialen, zonder hinderlijke geuren en zonder emissie van ongezonde toeslagstoffen.

Wat is verf ?

en wat wil je ermee?

“Verf is de algemene term voor een product dat werd samengesteld om een ondergrond te beschermen en te verfraaien door het te voorzien van een gepigmenteerde oppervlaktelaag.”

Verf bestaat voornamelijk uit 3 delen:

 1. bindmiddel dat na droging hard wordt,
 2. verdunner die verdampt en dient voor een soepele verwerking en tot slot 
 3. pigment dat de kleur ( en UV bescherming) geeft die je wenst.

Er bestaan ook bescherm-en verfraaiproducten die kleurloos zijn of slechts een lichte kleurtoets geven aan een minerale of houten materiaal. Oliën zijn hier een voorbeeld van: met olie of was kan je beschermen en voeden en soms ook een lichte kleurcorrectie doen. Oliën zijn vaak een tijdelijke bescherming en dienen dan ook regelmatig bijgevoed te worden als ze belast worden door weersomstandigheden of regelmatig worden gereinigd met zeep. 

Een vernis is eigenlijk een transparante lak. Kleurloos is hij eigenlijk weinig UV bestendig, en kan dus verkleuren met de tijd.

wat is ecologische verf

en waarom niet?

Gewone verven zijn de verven die we gewoon zijn te gaan toepassen de laatste 75 jaar. Ze worden geproduceerd op basis van synthetische en soms zelfs petrochemische bestanddelen en kunnen solventgedragen of watergedragen zijn. Ondanks of net door de steeds strenger wordende normen rond milieu en gezondheid maar ook door de hogere eisen die we stellen aan verf, worden er stoffen aan toegevoegd om die gewone verf te "vergroenen' of te "verduurzamen". Deze toeslagstoffen kunnen overgevoeligheid veroorzaken en soms  zelfs ronduit schadelijk zijn voor onze gezondheid en het milieu. Dit fenomeen kennen we inmiddels als "greenwashen". Uitkijken dus!

Misschien moet je dan eens van een andere basis starten, dan zijn al die toevoegingen ook niet nodig. Daar wil Ecomat een antwoord op bieden.

Ecomat kiest resoluut voor natuurlijke of ecologische verven, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van natuurlijke stoffen (volledig bio, biobased en geosourced (mineraal)). We vertrekken dus van een gezondere basis. Simpel. Want in natuurverf horen eigenlijk geen synthetische stoffen te zitten om schimmels te weren of een watergebaseerde verf afwasbaar te maken. En er horen zeker geen microplastics of nanodeeltjes in thuis. 

Sommige verven voor specifieke ondergronden of zware belastingen, kunnen wel een minimaal aandeel van gemodificeerde petrochemische toevoegstoffen bevatten. Verschillende merklabels in ons verfassortiment tonen dit duidelijk aan. Ook in natuurverf bestaan er oplosmiddel- en watergedragen types. Het  Meer weten?

welke types verf

welke verf voor wat?

We kunnen verschillende verftypes onderscheiden. Verf kan je makkelijk sorteren op toepassing, ofwel de plaats waar je aan de slag wil gaan en de verschillende ondergronden waarop je werkt. 

 • Wand- en plafondverf wordt meestal aangebracht op stucwerk of  schilderplaatmateriaal. Je kan hier kiezen voor een afwasbare versie of juist gaan voor een techniekverf met aparte uitstraling, nuance of structuur. Kik hier voor onze keuzewijzer muurverf 
 • Lakverf dient om hout en metaal te voorzien van een dekkende weersbestendige bescherming. Dit type legt echt een stevige, krasvaste laag op de ondergrond. Hoe hoger de lat die je legt (onderhoud/bestendigheid/toepassing), hoe minder natuurlijk je type lak. Hoe lager (binnentoepassing/slijtvastheid/droogtijd), hoe zuiverder je kan gaan oliegedragen of watergedragen
 • Beits is een semi-transparante of dekkende, maar  dampdoorlaatbare behandeling voor hout  oliegedragen of watergedragen
 • Gevelverven van Ecomat zijn vooral geosourced (kalk of silicaat), maar ook plantaardig (Altra). Ze geven kleur aan je pleister of gevelsteen. Ook "kalei" nemen we mee in deze groep. Ze worden ook vaak in huis toegepast  productinfo. Op houten gevelbekledingen zijn de producten bio of biobased. productinfo

Ons verfassortiment gesorteerd per toepassing. Zodat je makkelijk de juiste producten vindt die jij nodig hebt om je huis ecologisch te schilderen. Per toepassing zijn er opdelingen per ondergrond :

 • minerale ondergrond : steen, stucwerk (gips, kalk en leempleisters) of gipsplaten
 • houten ondergrond: schrijnwerk, gevelplanken, massief houten platen en houtvezelplaten zoals MDF
 • bio ondergronden omvatten hout, maar ook kurk of andere materialen zoals bamboe of mycelium
 • metalen ondergrond : vooral schrijnwerk of gevel ornamenten 

Kom je er niet uit? Vraag het onze chatbot hieronder of kijk in onze Ecomat keuzewijzers.

WAND & PLAFOND INTERIEUR

Meestal denken we aan gipsplaten of pleisters, maar wanden kunnen ook afgewerkt zijn met een houten bekleding of kurk of zelfs mycelium. Dit zijn de verven voor interieur. Exterieur vind je onder "gevelverf".

MINERALE ONDERGROND

In principe kan je elk van deze verven toepassen op gips-, leem-, kalkpleisters en plaatmateriaal; op silicaatsteen of baksteen. Ecomat adviseert steeds verfsystemen waar er zo weinig mogelijk primers aan te pas komen. Zo zullen we eerst een leemverf adviseren op een leempleister, en een kalkverf op een kalkpleister. Onze natuurlijke primers zijn er om andere combinaties mogelijk te maken, als je dat wenst.

BIO & BIOBASED 

 • Copperant Monopac en Copperant Muurverf Extra Mat, afwasbare verven 
 • Copperant Altra, spuitbare verven 

GEOSOURCED

 • Tierrafino I-Paint, T-Paint en Drypaint leemverven
 • Galtane Syl-in, Prime-Syl en Copperant Minérale, ademende silicaatverven interieur
 • Galtane Kalkverf, kant-en klare kalkverf
 • Calcatex Kalk-Caseïneverf nat in nat kalkverf op kalkpleisters 
 • Corical kalkverf (Unilit systeemverf)
 • RC Calco kalkverf (Saint Astier systeemverf)

BIO ONDERGROND

Op geschaafde houten wand-en plafondbekledingen, maar ook voor wandkurk of andere natuurlijke materialen zoals mycelium hebben we water-en oliegedragen oplossingen,

BIO & BIOBASED 

 • Galtane Verhardende of Verhelderende Olie: bijna kleurloze niet-filmvormende behandeling, nerfstructuur zichtbaar (bio)(olie)
 • Galtane Oliebeits: kleurige niet-filmvormende behandeling, nerfstructuur zichtbaar (bio)(olie)
 • Galtane Tullo, semi-dekkende kleurige niet-filmvormende behandeling & onderhoud (bio)(water)
 • Horsemen Woodcare Invisible Oil, onzichtbare wasemulsie op eik- en kastanjehout (bio)(water)
 • Copperant Pura kleurige beits op naaldhout (water)
 • Copperant Altra Muurverf Mat: spuitbare dekkende muurverf (water)
 • Copperant Altra Finish Zijdeglans: spuitbare dekkende lak (water)

Heb je toch een primer of fixer nodig? De juiste vind je op de productpaginas of hier in een overzicht.

MEUBEL & BLAD

Met meubels & werkbladen bedoelen we het beschermen al dan niet met een kleurige laag van houten of stenen oppervlakken of voorwerpen in huis. Je mag hier ook houten speelgoed toe rekenen. Dit zijn allemaal bio & biobased producten gedragen door olie of water.

MINERALE ONDERGROND

Een stenen keukenwerkblad dat poreus is, of een werkblad uit gepolierde kalk of cement stucco. Maar ook dat hardstenen tablet bij de leemkachel, ze hebben wel eens wat voeding en bescherming nodig. Vaak gebeurt dit met een indringende kleurloze olie. Toevoegingen van pigmenten kunnen het voorwerp een iets ander cachet geven.

 • Galtane Verhardende Olie, heel pure basisolie voor poreuze hardstenen werkbladen (bio)(olie)
 • Galtane Wood O Stone olie zonder oplosmiddel (bio)(olie)
 • Horsemen Stonecare,, watergedragen emulsie (water)

HOUTEN ONDERGROND

Houten meubels en voorwerpen kunnen zowel dekkend als niet-dekkend worden gevoed of gekleurd.

 • Galtane Verhardende of Verhelderende Olie: bijna kleurloze niet-filmvormende behandeling, nerfstructuur zichtbaar (bio)(olie)
 • Galtane Wood O Stone olie zonder oplosmiddel voor niet looizuurhoudend hout (bio)(olie)
 • Galtane Oliebeits: kleurige niet-filmvormende behandeling, nerfstructuur zichtbaar (bio)(olie)
 • Galtane Olielak : kleurige indringende behandeling, dekkend (bio)(olie)
 • Copperant Pura Transparante Beits : kleurige laagvormende behandeling, nerfstructuur zichtbaar (water)
 • Copperant Flora: kleurloze laagvormende behandeling, dekkend (water)
 • Copperant Pura Lak: kleurige laagvormende behandeling, dekkend (water)
 • Copperant Altra Finish Zijdeglans: kleurige laagvormende en spuitbare behandeling, dekkend (water)

Heb je toch een primer of fixer nodig? De juiste vind je op de productpaginas of hier in een overzicht.

VERF VOOR SCHRIJNWERK

Ecomat adviseert om een onderscheid te maken tussen materiaal van het schrijnwerk en tussen binnen- en buitentoepassingen. Mogelijke weersinvloeden op je schrijnwerkbehandeling sturen je keuze. Algemeen adviseren we voor in de woning de meest zuivere, natuurlijke producten met de minste impact op je binnenklimaat. Behandlingen voor schrijnwerk aan de buitenzijde worden gekozen in functie van onderhoudsvriendelijkheid en robuustheid. Ze zijn ook toepasbaar aan de binnenkant in de woning, maar kunnen ingediënten bevatten die iets minder natuurlijk zijn.

HOUTEN ONDERGROND

Maak je een onderscheid tussen binnen- en buitenproducten voor je houten schrijnwerk? Let dan ook op de dampspanning!  Vraag ons advies of check de keuzewijzer.

BIO & BIOBASED INTERIEUR

 • Galtane Verhardende of Verhelderende Olie: bijna kleurloze niet-filmvormende behandeling, nerfstructuur zichtbaar (bio)(olie)
 • Galtane Oliebeits: kleurige niet-filmvormende behandeling, nerfstructuur zichtbaar (bio)(olie)
 • Galtane Olielak : kleurige indringende behandeling, dekkend (bio)(olie)
 • Copperant Pura Transparante Beits : kleurige laagvormende behandeling, nerfstructuur zichtbaar (water) 
 • Copperant Flora: kleurloze laagvormende behandeling, dekkend (water)
 • Copperant Pura Lak: kleurige laagvormende behandeling, dekkend (water)
 • Copperant Altra Finish Zijdeglans: kleurige laagvormende en spuitbare behandeling, dekkend (water)

BIO & BIOBASED EXTERIEUR

 • Galtane Oliebeits: kleurige niet-filmvormende behandeling, nerfstructuur zichtbaar (bio)(olie)
 • Copperant Quattro Lak: kleurige laagvormende behandeling, dekkend (+gemodificeerd alkyd) (olie)
 • Copperant Pura Transparante Beits : kleurige laagvormende behandeling, nerfstructuur zichtbaar (water)
 • Copperant Pura Dekkende Buitenbeits: kleurige laagvormende behandeling, nerfstructuur amper zichtbaar (water)
 • Copperant Altra Finish Hoogglans: kleurige laagvormende en spuitbare behandeling, dekkend (+gemodificeerd alkyd) 

METALEN ONDERGROND

Voor schrijnwerk uit metaal is er: 

BIO & BIOBASED INTERIEUR & EXTERIEUR

 • Copperant Quattro Metaallak: kleurige laagvormende behandeling, dekkend (+gemodificeerd alkyd) corrosiewerend, geen primer nodig (water)

Heb je toch een primer of fixer nodig? De juiste vind je op de productpaginas of hier in een overzicht.

VLOEREN

Een houten of bamboe vloer, kurkparket, terracotta tegels of een stamplemen of kalkvloer onder je voeten? Mooie natuurlijke materialen die echt een behandeling behoeven. En die kan je opdelen in:

 • indringende of voedende behandelingen: oliegedragen
 • oppervlakte of beschermende behandelingen: watergedragen

Ecomat zal altijd wanneer mogelijk, de indringende behandelingen adviseren bij ondergronden die poreus zijn. Dat doe je vooral met olie gedragen oplossingen. In bepaalde situaties is er een meerwaarde van andere oplossingen.

MINERALE ONDERGROND

Denk aan een poreuze terracotta vloertegel, maar ook natuursteen, cementvloeren en stamplemen vloeren of kalkvloeren. Dit zijn allen bio & biobased oplossingen en niet dekkend:

 • Galtane Verhardende olie, eenvoudige, plantaardige olie voor toepassing op stampleem, natuursteen en terracotta (bio)(olie)
 • Horsemen Betonemulsie (water)

BIO ONDERGROND

Voornamelijk zijn dit behandlingen voor houten vloeren maar ook voor kurkparket of bamboevloeren. Dit zijn allemaal bio of biobased producten

DEKKENDE SYSTEMEN 

 • Copperant Pura lakverf mat, toepassing op (oude) houten vloeren of naaldhouten vloeren. Af te werken met Copperant Flora vernis voor meer slijtvastheid (water)

NIET-DEKKENDE SYSTEMEN  

 • Copperant Flora watergedragen vernis, zeer mat, toepasbaar op alle houten vloeren en kurk (water)
 • Copperant Pura watergedragen beits, voor het kleuren van hout en kurk, af te werken met de Flora vernis (water)
 • Leinos Hardwasolie, stevige plantaardige bescherming van olie en was, toepasbaar op hout én kurk (olie)
 • Leinos loog voor loofhout en naaldhout, toepassing op hout. Verlichtende of kleurbehoudende behandeling af te werken met Leinos Hardwasolie of met een verzeping: Leinos zeep (water)
 • Galtane Verhardende olie, eenvoudige, plantaardige olie voor toepassing op hout, bamboe (bio)(olie)
 • Galtane Verhelderende olie, eenvoudige, plantaardige olie voor het behouden van een natuurlijke kleur op hout (bio)(olie)

Heb je toch een primer of fixer nodig? De juiste vind je op de productpaginas of hier in een overzicht.

GEVELS EXTERIEUR

Gevels kunnen bestaan uit de traditionele gevelsteen, maar ook uit gevelpleisters of plaatmateriaal of een houten gevelbekleding of zelfs een volledig nagroeibaar poreus materiaal. Soms zijn stenen gevels ook al wel eens geschilderd. Misschien is de gevel zelfs voorzien van een afwerking maar weet je niet goed wat die afwerking precies is. Gelukkig bieden we voor al deze situaties oplossingen om je gevel van een ander kleurtje te voorzien of om hem te beschermen.

Een overzicht opgesplitst in type gevelafwerking:

MINERALE ONDERGROND

De producten voor deze toepassing zijn allemaal watergedragen 

GEOSOURCED 

 • Copperant Minérale, sol-sillicaatverf, voor toepassing op baksteen, minerale pleister, oude verfsystemen en niet-minerale pleisters​​​
 • Akurit Farbe Hydrocontrol (FHC), sol-silicaatverf voor toepassing op Akurit Hydroconpleisters
 • Akurit Farbe Silikat (FSI), voor toepassing op gevelpleisters
 • Akurit MFS luchtkalk kalei met fractie cement voor silikaatstenen, beton/betonblokken, afgewerkt met Akurit  Farbe Silikat (FSI)
 • RC kalei, cementvrije NHL-kalk kalei, toepassing op baksteen, voor volledige woningen, restauratie en ondergronden die kritieker zijn, 
 • RC Calco kalkverf insysteem met Saint Astier pleisters
 • Corical kalkverf in systeem met Unilit pleisters

BIO & BIOBASED

 • Copperant Altra, spuitbare, bio-based verf voor toepassing op beton, metselwerk, pleisterwerk en reeds geschilderde ondergronden (water)

BIO ONDERGROND

Op een houten gevelbekleding kan je werken met dekkende of niet-dekkende bio of biobased verfsystemen. Vraag advies voor andere materialen.

DEKKENDE SYSTEMEN  

 • Copperant Quattro Lak: kleurige laagvormende behandeling, dekkend (+gemodificeerd alkyd)(olie)
 • Galtane Tullo, plantaardige, watergedragen, bijna dekkende toepassing op ongeschaafde en geschaafde gevelbeplanking (bio)(water)
 • Horsemen Woodcare Houtbescherming, dampopen systeem met kookverf uitstraling, toepassing op ruw hout (bio)(water)
 • Horsemen Deck Care, watergedragen bescherming voor onbehandeld exotisch hout, thermisch behandeld hout en onder druk geïmpregneerd hout (bio)(water)
 • Copperant Pura Dekkende Buitenbeits: kleurige laagvormende behandeling, nerfstructuur amper zichtbaar (water)

NIET-DEKKENDE SYSTEMEN 

 • Galtane Oliebeits, plantaardige oliebeits in verschillende transparante kleuren voor gevelbekleding (bio)(olie)
 • Horsemen Woodcare Invisible Oil, onzichtbare wasemulsie voor toepassing op ceder, eik en kastanje (bio)(water)
 • Copperant Pura Transparante Beits : kleurige laagvormende behandeling, nerfstructuur zichtbaar (water)

ONBEKENDE ONDERGROND

Misschien hangen er wel oude synthetische of cementgebonden platen tegen je gevel of misschien een siliconenharspleister of een oude gevelverf.

In de meeste gevallen kan je deze overschilderen met een sol-silicaatverf. Sol-silicaatverven zijn de derde generatie silicaatverven en kunnen op niet zuigende ondergronden worden toegepast.

GEOSOURCED 

 • Copperant Minérale, sol-sillicaatverf, voor toepassing op baksteen, minerale pleister, oude verfsystemen en niet-minerale pleisters

BIO & BIOBASED 

 • Copperant Altra, spuitbare, circulaire bio-based verf voor toepassing op beton, metselwerk, pleisterwerk en reeds geschilderde ondergronden (water)

Heb je toch een primer of fixer nodig? De juiste vind je op de productpaginas of hier in een overzicht.

VERF VOOR TUINHOUT

Buiten een houten gevelbekleding vind je in de tuin of op het balkon nog wel voorwerpen of oppervlakken uit hout of steen. Denk aa de houten tuintafel uit teak, of de houten schommelstoel. Niet te vergeten het houten of natuurstenen terras of een tuinhek. Voor deze toepassingen hebben we enkel bio & biogebasserde producten vooralsnog.

MINERALE ONDERGROND

 • Galtane Verhardende olie, eenvoudige, plantaardige olie voor toepassing op natuursteen en terracotta (bio)(olie)
 • Horsemen Stone Care (water)

HOUTEN ONDERGROND

DEKKENDE SYSTEMEN  

 • Copperant Quattro Lak: kleurige laagvormende behandeling, dekkend (+gemodificeerd alkyd) (olie)
 • Galtane Tullo, plantaardige, watergedragen, bijna dekkende toepassing op ongeschaafde en geschaafde gevelbeplanking (bio)(water)
 • Horsemen Woodcare Houtbescherming, dampopen systeem met kookverf uitstraling, toepassing op ruw hout (bio)(water)
 • Horsemen Deck Care, watergedragen bescherming voor onbehandeld exotisch hout, thermisch behandeld hout en onder druk geïmpregneerd hout (bio)(water)
 • Copperant Pura Dekkende Buitenbeits: kleurige laagvormende behandeling, nerfstructuur amper zichtbaar (water)
 • Copperant Altra hoogglanslak (water)

NIET-DEKKENDE SYSTEMEN

 • Galtane Oliebeits, plantaardige oliebeits in verschillende transparante kleuren voor gevelbekleding (bio)(olie)
 • Leinos teak-en terrasolie (bio)(olie)
 • Horsemen Woodcare Invisible Oil, onzichtbare wasemulsie voor toepassing op ceder, eik en kastanje (bio)(water)
 • Copperant Pura Transparante Beits : kleurige laagvormende behandeling, nerfstructuur zichtbaar(water)

VERF IS EMOTIE

Uiteraard is verf de bescherming van je ondergrond, veredeling van je hout, afwasbaarheid van je muren, maar behalve deze uitermate belangrijke, technische kant, is verf emotie en sfeer. En om die optimaal te creëren, heb je de juiste kleuren en tinten nodig.

Maak even voor jezelf een oplijsting van alle “vastekleurelementen die er zijn in de ruimtes die je wil gaan aanpakken. Meestal zijn dit de vloerbedekking, vaak ook het schrijnwerk, beplanking tegen wand en/of plafond, eventueel raambekleding. Kortom, alle elementen die je nu niet wil gaan veranderen. Ga daarna even rondneuzen op het internet of in boeken en maak een persoonlijk moodboard. Denk aan structuren, vormen, kleuren die je tegenkomt en mooi vindt. Dit is een heel belangrijk onderdeel om tot een keuze te kunnen komen. Bekijk ook in dit stadium alvast even of je gaat voor een afwasbare plafond- en muurverf of je eerder kiest voor één van onze mooie techniekverven.

In de winkel kan je dan de verschillende kleurkaarten en kleurenwaaiers inkijken en hebben we ook een aantal voorbeelden uitgewerkt, zodat je een goede keuze kan maken. Uiteraard kan je ook een advies boeken via https://ecomat.be/contact/afspraak-maken en dan maken we met veel plezier tijd om je te helpen bij je keuze. 

SCHILDEREN IS NIET MOEILIJK

Wil je graag zien hoe makkelijk je kan schilderen met

bio, biobased of geosourced

ecologische verven zijn gemaakt van hergroeibare of minerale grondstoffen

bio

BIO verven zijn de meest zuivere producten van samenstelling. Dit zijn de verven of behandelingsproducten waarbij geen toegevingen worden gedaan om bepaalde eigenschappen te halen die men tegenwoordig verwacht zoals droogmiddelen, dikmakers, titaanoxides, nanotechnologie, enz.

Je zou ze als het ware kunnen opeten, zo onschadelijk. Dit zijn ook de producten die wij steevast adviseren voor kinderspeelgoed, maar ook voor keukenwerkbladen of toepassingen waar er geen al te hoge eisen worden gesteld naar 

 • onderhoudsvriendelijkheid
 • weersbestendigheid
 • slijtagevastheid
 • snelle droogtijd
 • en zo meer...

Dit zijn ook de producten die wij als bio-ecologische bouwhandel steeds als eerste hebben geadviseerd en dat doen we nog.

biobased

BIOBASED producten zijn die verven en onderhoudsmiddelen die nog steeds super verantwoord zijn, anders zouden we ze niet eens aanbieden natuurlijk. Ze zijn in hun toepassingskader de betere oplossing met het minst impact op je eigen gestel of bioklimaat. 

Het kader stelt hier iets meer eisen. Je wil immers wel een natuurlijk op je schrijwerk maar het moet ook droog zijn voor de eerstvolgende regenbui. Je wil je woonkamer wel schilderen maar je wil de verf niet ruiken. Je vindt leemverf wel mooi, maar je wil toch de wanden van de keuken regelmatig kunnen afwassen.  

Gelukkig vonden we leveranciers die het bio-ecologische en dus gezonde en milieuvriendelijke karakter van hun producten hoog in het vaandel dragen. Hun producten zijn echter zo vernuftig gemaakt op basis van natuurlijke reststromen dat ze toch de meest essentiële eigenschappen van een "gewone moderne verf" dragen. Zonder in te boeten aan kwaliteit en gezondheid.

geosourced

GEOSOURCED is wat we tot hiertoe altijd mineraal noemden. Het zijn dus verven gemaakt van een mineraal erts of grondstof. Denk aan silicium voor silicaatverf, leem voor leemverf en kalk voor kalkverf.

Deze verven worden vaak toegepast op een minerale ondergrond (steen, pleister of plaatmateriaal) die uit meestal hetzelfde materiaal is gemaakt. Maar een leemverf kan naturlijk ook op een kalkpleister of een silicaatverf kan ook wel op een gipspleister. Alleen zijn er dan soms primers nodig. Vraag steeds ons advies en koop zeker niet zomaar eender welke primer. Onze verfmerken kunnen je ook gezonde en correcte primers aanbieden waar dat nodig is. 

Een groot voordeel van minerale verven op een minerale ondergrond is dat ze nooit een vervuiling van de drager met zich meebrengen en dus ook altijd samen met de drager kunnen gerecupereerd of gerecycleerd worden.

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Grote kans dat we die vraag al eens beantwoord hebben. Check de FAQ

top vragen verf algemeen

 • wat zit er allemaal in verf?

  Verf bestaat uit een deel vaste stof en een deel vluchtige stof. De vluchtige stof kan een oplosmiddel (al dan niet biobased) of water zijn dat verdampt tijdens het drogingsproces. Het vaste deel blijft dus na droging over en bestaat altijd uit een bindmiddel (biobased in ons geval) en ook uit vulstoffen (krijt of leem of kalk bvb.), pigmenten, siccatieven(droogstoffen)  en andere additieven. Bij onze ecologische verven worden die additieven tot een absoluut minimum herleid én onze producenten gaan steeds op zoek naar de meest milieu- én mensvriendelijke grondstoffen.

 • hoe lang kan je (ecologische) verf bewaren?

  Doorgaans wordt voor een watergedragen muur- en lakverf minimaal 12 maanden en voor een oliehoudende lakverf 3 jaar gerekend, koel en droog bewaard.

  Hou er rekening mee dat je net kiest voor een ecologische verf omwille van de verminderde hoeveelheden bewaarmiddelen en schimmel- en bacteriedodende producten die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Die keuze brengt dus wel een beperktere houdbaarheid met zich mee.

  Een belangrijke tip : giet nooit niet-gebruikte verf terug in de verfpot, deze kàn al schimmelsporen en bacteriën bevatten en je verf sneller laten vervallen!

 • is grondverf nodig op een bestaande verflaag?

  Grondverf verven over een laag bestaande verf is in de meeste gevallen niet nodig. Zolang er sprake is van een goede hechting van de verflaag is gronden niet nodig. Zorg er wel voor dat je ontvetten en opschuren niet vergeet als stap vóórdat je de bestaande verflaag gaat overschilderen met een laklaag.

 • mijn verf droogt niet. Hoe komt dat?

  Als je verf niet droogt, kan dat te maken hebben met verschillende factoren. De meest voorkomende oorzaken zijn een te hoge luchtvochtigheid, een niet (goed) ontvette ondergrond of het niet goed oproeren van de verf voor gebruik. Ook kan dit voorkomen bij verf die al enige jaren oud is.

  Wat vaak helpt is een trucje uit grootmoeders tijd. Neem de verf af met water waar je een fikse scheut schoonmaakazijn in hebt gegooid. De verf ‘schrikt’ dan even en kan zomaar toch aan een snellere droging beginnen.

 • wat is dampopen verf?

  Ook wel eens “ademende verf” genoemd. Heel eenvoudig, dampopen verf laat waterdamp door. Het aanwezige vocht kan het beschilderde materiaal verlaten. Dit is uitermate belangrijk bij muurverf, omdat je vocht zich anders ofwel een weg baant en de verf afduwt en deze gaat afbladderen, ofwel in je muur gaat blijven zitten en vochtproblemen kan gaan veroorzaken. Bij lakwerk ligt het weer wat anders, daar is het uitermate belangrijk dat je bij schrijnwerk het vollédige schrijnwerk dampdicht behandelt (met een lakverf dus) en niet deels met lakverf en deels met oliebeits bvb.

 • moet je verf verdunnen?

  Verf moet zeker niet per definitie verdund worden. Verf haalt deels ook haar dekkracht uit de dikte van haar substantie. Er bestaat ook zoiets als een aanbevolen laagdikte en door de verf te verdunnen, ga je die laagdikte doorgaans ook niet halen en dus niet de juiste dekking én afwasbaarheid bekomen.

 • kan je leemverf ook rollen of moet het altijd met een kwast?

  Leemverf is het mooiste als je deze aanbrengt met een kwast. Eventueel kan je de witte leemverf aanbrengen met een rol, maar vergeet niet dat leemverf behoorlijk dik is van substantie en rollen dus ook niet zo makkelijk is. Werk ook steeds kruiselings, in rechte banen valt je overlap heel sterk op en komt je mooie techniek eerder slordig en niet correct aangebracht over.

 • hoe kan je felle of donkere kleuren overschilderen?

  Zowel als je felle of donkere kleuren wil overschilderen, of je wil op een licht oppervlak met deze tinten aan de slag, is een goede voorbereiding essentieel. Je kan best voordat je  de eigenlijke verflaag aanbrengt, een laag lichtgrijze grondverf aanbrengen. Deze zorgt ervoor dat de felle of donkere laag de lichte laag mooi dekt. Een intense kleur heeft nl. altijd wat minder dekkracht door de samenstelling van deze verven. Omgekeerd ook, een lichte verf bevat wel heel wat wit pigment, maar toch kan deze wat moeite hebben om een donkere kleur te bedekken, lichtgrijze grondverf ook daar.

top vragen over lakverf

 • eerst reinigen of eerst schuren bij lakwerk?

  Bij lakwerk best ontstoffen en eventueel ontvetten/schoonmaken voordat je gaat schuren! De kans is anders groot dat je het vuil in je poriën schuurt. Om verantwoord bezig te blijven raden wij je aan om een milieuvriendelijke, biologische ontvetter te gebruiken, bvb de Copperant Multicleaner of de Galtane allesreiniger. Bij bepaalde houtsoorten kan het gebruik van de Galtane alcohol nodig zijn.

 • is schuren altijd nodig?

  Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat lakken. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren. Tussen grondlaag en laklaag wordt geadviseerd om even lichtjes op te schuren met een zachte korrel of een matteringspad.

 • hoe voorkom je een vel op oliehoudende lakverf in de pot?

  Een methode kan zijn door zelf voor een vel op de grondverf te zorgen. Met plastic folie bijvoorbeeld. Door een laagje aan te brengen op de verf en ook aan de randen zodat daar zo min mogelijk zuurstof door ontsnapt, zal de vel op de grondverf optimaal voorkomen kunnen worden. Je kan er ook voor kiezen de pot na gebruik goed te sluiten, af te dichten met schilderstape en ondersteboven te bewaren. Zo gaat je vel zich bij omkeren op de bodem bevinden. Wees wél voorzichtig bij omroeren zodat je het vel niet beschadigt en je schilfers in je lak krijgt.

 • moet je schuren tussen 2 laklagen?

  Doorgaans is het voldoende om te schuren tussen grondlaag en laklaag. Tussen de verschillende laklagen is écht schuren meestal niet aan de orde. Als je merkt dat de laag te glad word voor een volgende laag, of je ziet (vooral voorkomend bij een watergedragen lakverf) dat je ondergrond wat “pluist”, kan je gebruik maken van een zgn. matteringssponsje, fijner om hoeken en kanten te bereiken.

 • wat is het verschil tussen verf en lak?

  Lak is de verzamelnaam voor matte of glanzende verf voor de toepassing op hout en metaal. In lakken of verven worden verschillende materialen verwerkt, zoals oplosmiddelen, pigmenten, additieven en bindmiddelen. Lak vormt een dekkende wat hardere laag dan muurverf.

 • is lakverf harder dan grondverf?

  Nee, het tegenovergestelde is zelfs waar. Grondverf dient om een goede hechting van de verf te verkrijgen. Daarom is grondverf open van structuur, zodat de verf zich beter kan hechten.

top vragen schilderwerken

 • hoeveel lagen moet je schilderen?

  Doorgaans wordt aanbevolen 2 lagen op te zetten. Dit is belangrijk voor : de kleurjuistheid, de afwasbaarheid en het egale uitzicht. Bij bepaalde verftypes en in het geval van onderhoud van je verflaag, kan dit afwijken en kom je er met één enkele laag..

 • wat schilder je eerst muur of plafond?

  Schilder eerst het plafond, zo  voorkom je dat er verfspatten op de pas geschilderde muur komen. Dan schilder je best eerst de hoeken en de randen van de muren, die kan je dan netjes “aanrollen” zodat je geen vreemde streepvorming te zien krijgt. Zelfs al ga je muur en plafond in hetzelfde kleurtje afwerken, best nog eerst van bovenaf beginnen. Spatten zijn altijd wat “dikker” en kunnen zichtbaar blijven op de muur en slordig overkomen.

 • kun je in de avond ook schilderen?

  Begin in voor- en najaar niet te vroeg op de dag en ga 's avonds niet te lang door. Enerzijds door vermindering van lichtinval, maar (vooral bij buitenwerk) loop je risico op condensvorming door sterke temperatuurverandering, waardoor de verf slecht droogt en in bepaalde extreme gevallen zelfs slecht hecht door het hoge vochtgehalte van de ondergrond. In de droge zomermaanden kan het echter wél interessant zijn vroeg aan de slag te gaan, aangezien het dan nog niet te warm is en de verflaag dan te snel opdroogt.

 • hoe lang duurt een muur verven?

  Gemiddeld genomen moet je per m2 rekenen op ongeveer 6 minuten als je de muur mooi egaal wilt krijgen. Hierbij gaan we uit van het gebruik van grote muurverfrollers voor de grote oppervlakken. Met kleinere rollers en kwasten duur het verven logischerwijs ook langer. Verder hangt het uiteraard ook samen met je ervaring en werktempo.

 • zijn er verschillende soorten afplaktape?

  Er zijn zeker verschillen in de soorten afplaktape. De paarse is de tape met het laagste lijmgehalte en is dus ideaal om op nieuwe verflagen te gaan afplakken. Let wel, zorg ervoor dat je verf helemaal uitgehard is, zo niet kunnen de lijmen de verflaag gaan beschadigen! De groene tape is dan weer de meest sterke tape en wordt doorgaans gebruikt voor afplakwerk buiten op bv. Glas of om scherpe aflijning te verzorgen tussen laklagen. De gele is de meest courante en kan doorgaans op alle bestaande verfwerk worden toegepast. In alle gevallen : probeer je tape niet te lang te laten hangen. Licht en vocht tasten de papierlaag aan en kunnen ervoor gaan zorgen dat de lijm gaat inwerken in de verflaag.

 • waarmee maak je oud schilderwerk schoon voordat je gaat schuren?

  Aan de slag gaan op een vuile, stoffige of vette muur geeft gegarandeerd hechtingsproblemen. Is het niet bij deze verflaag, dan misschien wel bij een volgende. Je wanden reinig je ofwel met een schone, vochtige doek, ofwel gebruik je een beetje allesreiniger als er echt sprake is van vuilsporen. Vergeet dan niet om nogmaals met een vochtige doek zonder afwasmiddel “na te spoelen”, zeepresten kunnen ook problemen veroorzaken.

 • hoe kan je een beschadigde muur herstellen?

  Bepleisterde muren kan je best repareren met een plamuur in de juiste materie. D.w.z. bij gipspleister ga je aan de slag met een gipsplamuur. Bij kalk-en leempleister ga je herstellen met respectievelijk kalk of leempleister in de juiste korrelgrootte. Daarna kan je de muur overschilderen. Doorgaans is het ook best dat je de volledige muur herschildert, dan heb je het minste kans op vlekvorming of lelijke kleurverschillen.

 • kan je een muur plaatselijk herschilderen?

  Neen, het is àltijd aan te raden een volledige muur te overschilderen. Verf verkleurt mettertijd . door zonlicht, door vuil worden. Het is dus quasi onmogelijk om plaatselijk en niet zichtbaar bij te werken. Uitzondering op de regel is doorgaans leemverf. Met leemverf kan je op een niet-vervuilde muur én met een standaard basiskleur wél plaatselijk herstellen. Als je zelf aan de slag gaat met kleuren mengen, kan je best een potje opzij houden met de juiste menging, maar denk er wel aan dat leemverf een beperkte houdbaarheid heeft.

 • kan je geverfde muren schoonmaken?

  Je kan een standaard dispersieverf zoals de PURA Muurverf extra mat en de PURA Monopac zeker afwassen. Het gaat natuurlijk om een muurverf , dus als er een kinderhandje passeert met balpen of vilstift, daar is geen sopje tegen opgewassen. Leem, kalk en caseïneverven zijn niét afwasbaar. Deze verven zijn bij uitstek bedoeld om een visuele meerwaarde te geven, maar bevatten te weinig bindmiddel om afwasbaarheid te garanderen.

terminologie

welkte termen worden er gebruikt als we spreken over verven en wat betekenen deze?

materiaal niveau

 • wat doet oplosmiddel voor je verf
  Het oplosmiddel is het vluchtige gedeelte van je verf. Het kan een oplosmiddel zijn zoals bv. Terpentijn, maar evengoed water. Het oplosmiddel gaat bij droging verdampen en wat achterblijft is het bindmiddel, pigment en andere toeslagstoffen die de eigenlijke verflaag vormen.
 • waarvoor zorgt het bindmiddel ?
  De belangrijkste functie van het bindmiddel is het binden van pigmenten en vulstoffen tot de laag die achterblijft na verdamping van het oplosmiddel. Het bindmiddel gaat ook de hechting op de ondergrond beïnvloeden.
 • waarvoor dienen pigmenten ?
  Pigmenten zijn zeer fijne stoffen, onoplosbaar in het oplosmiddel en dus ook achterblijvend samen met het bindmiddel. Zij bezorgen de kleur aan een verf en staan grotendeels in voor de dekkracht.
 • wat zijn toeslagstoffen in verf ?
  Behalve de belangrijkste stoffen (bindmiddel, oplosmiddel en pigment), bevatten verven nog meer toeslagstoffen. Dit zijn o.a. vulmiddelen (zoals krijt), schimmelwering, droogstoffen, verharders e.a. Onze producenten trachten steeds zo min mogelijk toeslagstoffen toe te voegen omdat deze overgevoeligheid kunnen veroorzaken én niet altijd noodzakelijk zijn voor een goede werking.
 • biobased
  Biobased bouwmaterialen zijn gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare bronnen zoals planten, bomen, en zelfs afvalproducten zoals stro en hennep of schillen van oliehoudende producten. Ze verminderen de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare grondstoffen en verminderen de milieu-impact van de bouwsector. In de juiste context zijn ze gaan ze evenlang mee als de "gewone" bouwmaterialen, maar zijn ze echt "duurzaam" omdat de impact van hun hele levenscyclus zo klein mogelijk gehouden wordt. Biobased is niet hetzelfde als volledig natuurlijk. De betere biobased bouwproducten hebben minder of geen onnatuurlijke toevoegingen. In een ideale wereld zijn die materialen ook nog lokaal geoogst. Ook biobased is een begrip dat commercieel uitgehold wordt. Uitkijken is de boodschap!
 • geosourced
  Geosourced bouwmaterialen zijn afkomstig uit de aarde, letterlijk de aarde als bron. Denk aan klei, kalk, zand, steen en andere mineralen. Deze kunnen voortkomen uit de oceanen en vanop het land. Ze worden gewonnen uit natuurlijke bronnen en vervolgens gebruikt voor verschillende bouwtoepassingen, zoals kalkverven, leempleister, schelpenisolatie of natuursteen. In het verantwoord ontginnen wordt er aan oppervlaktedelving gedaan zonder al te grote impact op het milieu van waaruit ze onttrokken worden. In het bio-ecologisch bouwen willen we ze aan de natuur kunnen teruggeven. In het circulaire bouwen willen we ze steeds opnieuw kunnen toepassen op hetzelfde niveau.

verwerking niveau

 • hoe kies je kleuren ?
  Via de kleurenwaaier kies je op een makkelijke manier je gewenste kleur uit. Er bestaan merkgebonden kleurenwaaiers en er bestaan gestandaardiseerde kleurenwaaiers. De merkgebonden waaiers zijn vaak wat beperkter, maar als je een connectie hebt met een dergelijke waaier, vergemakkelijk je het zoeken wel. Gestandaardiseerde waaiers (NCS en RAL) zijn echt kleursystemen, waarmee bijna èlk verfmerk werkt. Zo kan je bv. makkelijk de kleur van je muur afstemmen op de kleur van je ramen.
 • hoe voorkom je aanzetten bij het schilderen ?
  Aanzetten worden vooral veroorzaakt door de wijze van opbrengen. Daar waar je de kwast of roller op je werk zet, laat deze een afdruk achter. Door gestructureerd en soepel te werken en voldoende verf op te nemen op je rol, krijg je een mooier en egaler resultaat.

vakterm niveau

 • wat betekent een dampopen verf ?
  Dampopen verf of dampdoorlatende verf, laat vocht migreren van binnen naar buiten. Uiterst belangrijk omdat in je woning veel vocht aanwezig is (koken, wassen, ademen) en dit idealiter ook z’n weg moet vinden naar buiten toe om geen condens te creëren binnen in je woning.
 • wat is de dekkracht van een verf ?
  De dekkracht is de mate waarin verf andere kleuren of de (nieuwe) ondergrond weet weg te werken. Over het algemeen hebben primaire kleuren (rood, blauw, geel) en sommige felle kleuren, een matige dekkracht. Je kan best voorafgaand aan je eigenlijke verflaag een laag grijze verf aanbrengen om dit op te vangen.
 • wat betekent de glansgraad van een lakverf ?
  We onderscheiden bij de watergedragen lakken drie glansgraden : mat, halfglans (zijdeglans) en hoogglans. Onze oplosmiddelhoudende lak voor buiten, kent ook drie glansgraden: zijdeglans, hoogglans en ¾ glans bij de systeemverf. Deze zijn niét mat verkrijgbaar.
 • wat betekent de lichtvastheid van verf ?
  De bestendigheid tegen zonlicht. Over het algemeen hebben lichte kleuren een grotere bestendigheid, daar deze het zonlicht beter reflecteren en minder te lijden hebben onder temperatuurverschillen.
 • wat betekent rendement per liter verf ?
  Wil zeggen de hoeveelheid te schilderen vierkante meters per liter product. Het verbruik van een verf is sterk afhankelijk van de ondergrond (zuiging). Lakverven hebben een hoger rendement dan muurverf, aangezien deze een andere viscositeit hebben.
 • wat betekent de vloei van de verf ?
  Dit is de mate waarin een verf over het oppervlak heen verdeelt/trekt als je een laag aanbrengt. Een lakverf is over het algemeen vetter dan bv. een beits en zal dus ook een mooier en meer streeploos resultaat geven. Een muurverf daarentegen vloeit niet of nauwelijks, zodat je hiermee een mooi resultaat bereikt door de verf vol op te zetten en gelijkmatig te verdelen.
 • wat is een dispersieverf ?
  Dispersieverf is een overkoepelende benaming voor watergedragen muur- en plafondverven. Een dispersie is het mengsel van bindmiddel met een vaste of vloeibare stof in de verf. Onze dispersieverf is bijvoorbeeld een plafond- en muurverf op waterbasis, met anorganische en organische pigmenten, hulp- en bindmiddelen en een biobased bindmiddel.

kom je er niet uit?

of wil je meer info? gebruik onderstaande mogelijkheden

Onze informatieve website staat open voor partikulieren en bouwprofessionals.  De hoeveelheid  informatie over schilderen kan daardoor wat overweldigend zijn. We investeerden daarom in wat technische bijstand.  Hieronder vind je onze chatbot: "bot-Leen", die we getraind hebben met alle informatie op onze site over verf en kleur. Vraag haar alles wat je wilt, en bot-Leen zal proberen je precies te informeren. En heb je dan nog vragen? Stuur een mailtje naar de echte Leen, of boek gelijk een fysieke of online afspraak met haar.

Voorbeelden van vragen die je bot-Leen kan stellen:
"Kan ik een muur plaatselijk herschilderen?"
"Wat is het rendement van lakverf?"
"welke voorbereidingen zijn nodig voor het schilderen?"

Veel succes, we horen graag van je!

Rudi Ghelen, zaakvoerder

1. Verdere vragen?

Vraag het aan onze bot-leen:

2. Stuur ons een mail

We antwoorden doorgaans snel

3. Maak een afspraak

Wanneer het u uitkomt