Je woning is je eigen persoonlijke ruimte, waar je je omringt met de juiste kleuren en materialen, en die je zo gezond mogelijk wil houden.
Kiezen voor bio (volledig natuurlijke) biobased (natuurgebaseerde) of geosourced (minerale) verfsystemen kan hier dan ook een serieuze bijdrage aan leveren. Deze verven hebben geen nefaste invloed op een gezond binnenklimaat. Soms dragen ze zelfs bij tot een gezond binnenklimaat.
Maar het plaatje is uiteraard nog groter dan dat. Want door te kiezen voor bio-ecologische of biobased verfsystemen draag je jouw steentje bij tot het milieu, ook buiten jouw woning. De milieu impact van verf, gemaakt uit natuurlijke grondstoffen, is vele malen minder dan die van een klassieke verf. Heel wat grondstoffen die worden gebruikt in de synthetische verfsector, zijn niet zo gezond voor mens en milieu.
Ook in de context van een meer circulaire economie, moeten we ons bewust zijn van de impact van verf op materialen die we willen hergebruiken, reproduceren of desnoods vergruizen tot vezels voor nieuw plaatmateriaal of pleister.
Waarom zouden we het niet eenvoudig houden? En verven gebruiken met natuurlijke en hergroeibare grondstoffen? We spoelen allemaal graag ons verfbakje uit in de pompsteen met water zonder oplosmiddel. Gebruiken we dan niet liever verf die geen impact heeft op het rioolwater dat naar zee vloeit? Vermijden we niet liever verf met allerhande componenten zoals de wonderbaarlijke nano-deeltjes die zorgen voor brokken plastic, aaneengeklit in onze wateren? Waarom het zo complex en vervuilend maken? Back to nature is de boodschap.
Je woning verdient eerlijke en pure materialen, zonder hinderlijke geuren en zonder emissie van ongezonde toeslagstoffen.
“Verf is de algemene term voor een product dat werd samengesteld om een ondergrond te beschermen en te verfraaien door het te voorzien van een gepigmenteerde oppervlaktelaag.”
Verf bestaat voornamelijk uit 3 delen:
Er bestaan ook bescherm-en verfraaiproducten die kleurloos zijn of slechts een lichte kleurtoets geven aan een minerale of houten materiaal. Oliën zijn hier een voorbeeld van: met olie of was kan je beschermen en voeden en soms ook een lichte kleurcorrectie doen. Oliën zijn vaak een tijdelijke bescherming en dienen dan ook regelmatig bijgevoed te worden als ze belast worden door weersomstandigheden of regelmatig worden gereinigd met zeep.
Een vernis is eigenlijk een transparante lak. Kleurloos is hij eigenlijk weinig UV bestendig, en kan dus verkleuren met de tijd.
Gewone verven zijn de verven die we gewoon zijn te gaan toepassen de laatste 75 jaar. Ze worden geproduceerd op basis van synthetische en soms zelfs petrochemische bestanddelen en kunnen solventgedragen of watergedragen zijn. Ondanks of net door de steeds strenger wordende normen rond milieu en gezondheid maar ook door de hogere eisen die we stellen aan verf, worden er stoffen aan toegevoegd om die gewone verf te "vergroenen' of te "verduurzamen". Deze toeslagstoffen kunnen overgevoeligheid veroorzaken en soms zelfs ronduit schadelijk zijn voor onze gezondheid en het milieu. Dit fenomeen kennen we inmiddels als "greenwashen". Uitkijken dus!
Misschien moet je dan eens van een andere basis starten, dan zijn al die toevoegingen ook niet nodig. Daar wil Ecomat een antwoord op bieden.
Ecomat kiest resoluut voor natuurlijke of ecologische verven, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van natuurlijke stoffen (volledig bio, biobased en geosourced (mineraal)). We vertrekken dus van een gezondere basis. Simpel. Want in natuurverf horen eigenlijk geen synthetische stoffen te zitten om schimmels te weren of een watergebaseerde verf afwasbaar te maken. En er horen zeker geen microplastics of nanodeeltjes in thuis.
Sommige verven voor specifieke ondergronden of zware belastingen, kunnen wel een minimaal aandeel van gemodificeerde petrochemische toevoegstoffen bevatten. Verschillende merklabels in ons verfassortiment tonen dit duidelijk aan. Ook in natuurverf bestaan er oplosmiddel- en watergedragen types. Het Meer weten?
We kunnen verschillende verftypes onderscheiden. Verf kan je makkelijk sorteren op toepassing, ofwel de plaats waar je aan de slag wil gaan en de verschillende ondergronden waarop je werkt.
Ons verfassortiment gesorteerd per toepassing. Zodat je makkelijk de juiste producten vindt die jij nodig hebt om je huis ecologisch te schilderen. Per toepassing zijn er opdelingen per ondergrond :
Kom je er niet uit? Vraag het onze chatbot hieronder of kijk in onze Ecomat keuzewijzers.
Meestal denken we aan gipsplaten of pleisters, maar wanden kunnen ook afgewerkt zijn met een houten bekleding of kurk of zelfs mycelium. Dit zijn de verven voor interieur. Exterieur vind je onder "gevelverf".
In principe kan je elk van deze verven toepassen op gips-, leem-, kalkpleisters en plaatmateriaal; op silicaatsteen of baksteen. Ecomat adviseert steeds verfsystemen waar er zo weinig mogelijk primers aan te pas komen. Zo zullen we eerst een leemverf adviseren op een leempleister, en een kalkverf op een kalkpleister. Onze natuurlijke primers zijn er om andere combinaties mogelijk te maken, als je dat wenst.
BIO & BIOBASED
GEOSOURCED
Op geschaafde houten wand-en plafondbekledingen, maar ook voor wandkurk of andere natuurlijke materialen zoals mycelium hebben we water-en oliegedragen oplossingen,
BIO & BIOBASED
Heb je toch een primer of fixer nodig? De juiste vind je op de productpaginas of hier in een overzicht.
Met meubels & werkbladen bedoelen we het beschermen al dan niet met een kleurige laag van houten of stenen oppervlakken of voorwerpen in huis. Je mag hier ook houten speelgoed toe rekenen. Dit zijn allemaal bio & biobased producten gedragen door olie of water.
Een stenen keukenwerkblad dat poreus is, of een werkblad uit gepolierde kalk of cement stucco. Maar ook dat hardstenen tablet bij de leemkachel, ze hebben wel eens wat voeding en bescherming nodig. Vaak gebeurt dit met een indringende kleurloze olie. Toevoegingen van pigmenten kunnen het voorwerp een iets ander cachet geven.
Houten meubels en voorwerpen kunnen zowel dekkend als niet-dekkend worden gevoed of gekleurd.
Heb je toch een primer of fixer nodig? De juiste vind je op de productpaginas of hier in een overzicht.
Ecomat adviseert om een onderscheid te maken tussen materiaal van het schrijnwerk en tussen binnen- en buitentoepassingen. Mogelijke weersinvloeden op je schrijnwerkbehandeling sturen je keuze. Algemeen adviseren we voor in de woning de meest zuivere, natuurlijke producten met de minste impact op je binnenklimaat. Behandlingen voor schrijnwerk aan de buitenzijde worden gekozen in functie van onderhoudsvriendelijkheid en robuustheid. Ze zijn ook toepasbaar aan de binnenkant in de woning, maar kunnen ingediënten bevatten die iets minder natuurlijk zijn.
Maak je een onderscheid tussen binnen- en buitenproducten voor je houten schrijnwerk? Let dan ook op de dampspanning! Vraag ons advies of check de keuzewijzer.
BIO & BIOBASED INTERIEUR
BIO & BIOBASED EXTERIEUR
Voor schrijnwerk uit metaal is er:
BIO & BIOBASED INTERIEUR & EXTERIEUR
Heb je toch een primer of fixer nodig? De juiste vind je op de productpaginas of hier in een overzicht.
Een houten of bamboe vloer, kurkparket, terracotta tegels of een stamplemen of kalkvloer onder je voeten? Mooie natuurlijke materialen die echt een behandeling behoeven. En die kan je opdelen in:
Ecomat zal altijd wanneer mogelijk, de indringende behandelingen adviseren bij ondergronden die poreus zijn. Dat doe je vooral met olie gedragen oplossingen. In bepaalde situaties is er een meerwaarde van andere oplossingen.
Denk aan een poreuze terracotta vloertegel, maar ook natuursteen, cementvloeren en stamplemen vloeren of kalkvloeren. Dit zijn allen bio & biobased oplossingen en niet dekkend:
Voornamelijk zijn dit behandlingen voor houten vloeren maar ook voor kurkparket of bamboevloeren. Dit zijn allemaal bio of biobased producten
DEKKENDE SYSTEMEN
NIET-DEKKENDE SYSTEMEN
Heb je toch een primer of fixer nodig? De juiste vind je op de productpaginas of hier in een overzicht.
Gevels kunnen bestaan uit de traditionele gevelsteen, maar ook uit gevelpleisters of plaatmateriaal of een houten gevelbekleding of zelfs een volledig nagroeibaar poreus materiaal. Soms zijn stenen gevels ook al wel eens geschilderd. Misschien is de gevel zelfs voorzien van een afwerking maar weet je niet goed wat die afwerking precies is. Gelukkig bieden we voor al deze situaties oplossingen om je gevel van een ander kleurtje te voorzien of om hem te beschermen.
Een overzicht opgesplitst in type gevelafwerking:
De producten voor deze toepassing zijn allemaal watergedragen
GEOSOURCED
BIO & BIOBASED
Op een houten gevelbekleding kan je werken met dekkende of niet-dekkende bio of biobased verfsystemen. Vraag advies voor andere materialen.
DEKKENDE SYSTEMEN
NIET-DEKKENDE SYSTEMEN
Misschien hangen er wel oude synthetische of cementgebonden platen tegen je gevel of misschien een siliconenharspleister of een oude gevelverf.
In de meeste gevallen kan je deze overschilderen met een sol-silicaatverf. Sol-silicaatverven zijn de derde generatie silicaatverven en kunnen op niet zuigende ondergronden worden toegepast.
GEOSOURCED
BIO & BIOBASED
Heb je toch een primer of fixer nodig? De juiste vind je op de productpaginas of hier in een overzicht.
Buiten een houten gevelbekleding vind je in de tuin of op het balkon nog wel voorwerpen of oppervlakken uit hout of steen. Denk aa de houten tuintafel uit teak, of de houten schommelstoel. Niet te vergeten het houten of natuurstenen terras of een tuinhek. Voor deze toepassingen hebben we enkel bio & biogebasserde producten vooralsnog.
DEKKENDE SYSTEMEN
NIET-DEKKENDE SYSTEMEN
Uiteraard is verf de bescherming van je ondergrond, veredeling van je hout, afwasbaarheid van je muren, maar behalve deze uitermate belangrijke, technische kant, is verf emotie en sfeer. En om die optimaal te creëren, heb je de juiste kleuren en tinten nodig.
Maak even voor jezelf een oplijsting van alle “vaste” kleurelementen die er zijn in de ruimtes die je wil gaan aanpakken. Meestal zijn dit de vloerbedekking, vaak ook het schrijnwerk, beplanking tegen wand en/of plafond, eventueel raambekleding. Kortom, alle elementen die je nu niet wil gaan veranderen. Ga daarna even rondneuzen op het internet of in boeken en maak een persoonlijk moodboard. Denk aan structuren, vormen, kleuren die je tegenkomt en mooi vindt. Dit is een heel belangrijk onderdeel om tot een keuze te kunnen komen. Bekijk ook in dit stadium alvast even of je gaat voor een afwasbare plafond- en muurverf of je eerder kiest voor één van onze mooie techniekverven.
In de winkel kan je dan de verschillende kleurkaarten en kleurenwaaiers inkijken en hebben we ook een aantal voorbeelden uitgewerkt, zodat je een goede keuze kan maken. Uiteraard kan je ook een advies boeken via https://ecomat.be/contact/afspraak-maken en dan maken we met veel plezier tijd om je te helpen bij je keuze.
deze blogs schreven we reeds over verf en kleur
BIO verven zijn de meest zuivere producten van samenstelling. Dit zijn de verven of behandelingsproducten waarbij geen toegevingen worden gedaan om bepaalde eigenschappen te halen die men tegenwoordig verwacht zoals droogmiddelen, dikmakers, titaanoxides, nanotechnologie, enz.
Je zou ze als het ware kunnen opeten, zo onschadelijk. Dit zijn ook de producten die wij steevast adviseren voor kinderspeelgoed, maar ook voor keukenwerkbladen of toepassingen waar er geen al te hoge eisen worden gesteld naar
Dit zijn ook de producten die wij als bio-ecologische bouwhandel steeds als eerste hebben geadviseerd en dat doen we nog.
BIOBASED producten zijn die verven en onderhoudsmiddelen die nog steeds super verantwoord zijn, anders zouden we ze niet eens aanbieden natuurlijk. Ze zijn in hun toepassingskader de betere oplossing met het minst impact op je eigen gestel of bioklimaat.
Het kader stelt hier iets meer eisen. Je wil immers wel een natuurlijk op je schrijwerk maar het moet ook droog zijn voor de eerstvolgende regenbui. Je wil je woonkamer wel schilderen maar je wil de verf niet ruiken. Je vindt leemverf wel mooi, maar je wil toch de wanden van de keuken regelmatig kunnen afwassen.
Gelukkig vonden we leveranciers die het bio-ecologische en dus gezonde en milieuvriendelijke karakter van hun producten hoog in het vaandel dragen. Hun producten zijn echter zo vernuftig gemaakt op basis van natuurlijke reststromen dat ze toch de meest essentiële eigenschappen van een "gewone moderne verf" dragen. Zonder in te boeten aan kwaliteit en gezondheid.
GEOSOURCED is wat we tot hiertoe altijd mineraal noemden. Het zijn dus verven gemaakt van een mineraal erts of grondstof. Denk aan silicium voor silicaatverf, leem voor leemverf en kalk voor kalkverf.
Deze verven worden vaak toegepast op een minerale ondergrond (steen, pleister of plaatmateriaal) die uit meestal hetzelfde materiaal is gemaakt. Maar een leemverf kan naturlijk ook op een kalkpleister of een silicaatverf kan ook wel op een gipspleister. Alleen zijn er dan soms primers nodig. Vraag steeds ons advies en koop zeker niet zomaar eender welke primer. Onze verfmerken kunnen je ook gezonde en correcte primers aanbieden waar dat nodig is.
Een groot voordeel van minerale verven op een minerale ondergrond is dat ze nooit een vervuiling van de drager met zich meebrengen en dus ook altijd samen met de drager kunnen gerecupereerd of gerecycleerd worden.
Verf bestaat uit een deel vaste stof en een deel vluchtige stof. De vluchtige stof kan een oplosmiddel (al dan niet biobased) of water zijn dat verdampt tijdens het drogingsproces. Het vaste deel blijft dus na droging over en bestaat altijd uit een bindmiddel (biobased in ons geval) en ook uit vulstoffen (krijt of leem of kalk bvb.), pigmenten, siccatieven(droogstoffen) en andere additieven. Bij onze ecologische verven worden die additieven tot een absoluut minimum herleid én onze producenten gaan steeds op zoek naar de meest milieu- én mensvriendelijke grondstoffen.
Doorgaans wordt voor een watergedragen muur- en lakverf minimaal 12 maanden en voor een oliehoudende lakverf 3 jaar gerekend, koel en droog bewaard.
Hou er rekening mee dat je net kiest voor een ecologische verf omwille van de verminderde hoeveelheden bewaarmiddelen en schimmel- en bacteriedodende producten die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Die keuze brengt dus wel een beperktere houdbaarheid met zich mee.
Een belangrijke tip : giet nooit niet-gebruikte verf terug in de verfpot, deze kàn al schimmelsporen en bacteriën bevatten en je verf sneller laten vervallen!
Grondverf verven over een laag bestaande verf is in de meeste gevallen niet nodig. Zolang er sprake is van een goede hechting van de verflaag is gronden niet nodig. Zorg er wel voor dat je ontvetten en opschuren niet vergeet als stap vóórdat je de bestaande verflaag gaat overschilderen met een laklaag.
Als je verf niet droogt, kan dat te maken hebben met verschillende factoren. De meest voorkomende oorzaken zijn een te hoge luchtvochtigheid, een niet (goed) ontvette ondergrond of het niet goed oproeren van de verf voor gebruik. Ook kan dit voorkomen bij verf die al enige jaren oud is.
Wat vaak helpt is een trucje uit grootmoeders tijd. Neem de verf af met water waar je een fikse scheut schoonmaakazijn in hebt gegooid. De verf ‘schrikt’ dan even en kan zomaar toch aan een snellere droging beginnen.
Ook wel eens “ademende verf” genoemd. Heel eenvoudig, dampopen verf laat waterdamp door. Het aanwezige vocht kan het beschilderde materiaal verlaten. Dit is uitermate belangrijk bij muurverf, omdat je vocht zich anders ofwel een weg baant en de verf afduwt en deze gaat afbladderen, ofwel in je muur gaat blijven zitten en vochtproblemen kan gaan veroorzaken. Bij lakwerk ligt het weer wat anders, daar is het uitermate belangrijk dat je bij schrijnwerk het vollédige schrijnwerk dampdicht behandelt (met een lakverf dus) en niet deels met lakverf en deels met oliebeits bvb.
Verf moet zeker niet per definitie verdund worden. Verf haalt deels ook haar dekkracht uit de dikte van haar substantie. Er bestaat ook zoiets als een aanbevolen laagdikte en door de verf te verdunnen, ga je die laagdikte doorgaans ook niet halen en dus niet de juiste dekking én afwasbaarheid bekomen.
Leemverf is het mooiste als je deze aanbrengt met een kwast. Eventueel kan je de witte leemverf aanbrengen met een rol, maar vergeet niet dat leemverf behoorlijk dik is van substantie en rollen dus ook niet zo makkelijk is. Werk ook steeds kruiselings, in rechte banen valt je overlap heel sterk op en komt je mooie techniek eerder slordig en niet correct aangebracht over.
Zowel als je felle of donkere kleuren wil overschilderen, of je wil op een licht oppervlak met deze tinten aan de slag, is een goede voorbereiding essentieel. Je kan best voordat je de eigenlijke verflaag aanbrengt, een laag lichtgrijze grondverf aanbrengen. Deze zorgt ervoor dat de felle of donkere laag de lichte laag mooi dekt. Een intense kleur heeft nl. altijd wat minder dekkracht door de samenstelling van deze verven. Omgekeerd ook, een lichte verf bevat wel heel wat wit pigment, maar toch kan deze wat moeite hebben om een donkere kleur te bedekken, lichtgrijze grondverf ook daar.
Bij lakwerk best ontstoffen en eventueel ontvetten/schoonmaken voordat je gaat schuren! De kans is anders groot dat je het vuil in je poriën schuurt. Om verantwoord bezig te blijven raden wij je aan om een milieuvriendelijke, biologische ontvetter te gebruiken, bvb de Copperant Multicleaner of de Galtane allesreiniger. Bij bepaalde houtsoorten kan het gebruik van de Galtane alcohol nodig zijn.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat lakken. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren. Tussen grondlaag en laklaag wordt geadviseerd om even lichtjes op te schuren met een zachte korrel of een matteringspad.
Een methode kan zijn door zelf voor een vel op de grondverf te zorgen. Met plastic folie bijvoorbeeld. Door een laagje aan te brengen op de verf en ook aan de randen zodat daar zo min mogelijk zuurstof door ontsnapt, zal de vel op de grondverf optimaal voorkomen kunnen worden. Je kan er ook voor kiezen de pot na gebruik goed te sluiten, af te dichten met schilderstape en ondersteboven te bewaren. Zo gaat je vel zich bij omkeren op de bodem bevinden. Wees wél voorzichtig bij omroeren zodat je het vel niet beschadigt en je schilfers in je lak krijgt.
Doorgaans is het voldoende om te schuren tussen grondlaag en laklaag. Tussen de verschillende laklagen is écht schuren meestal niet aan de orde. Als je merkt dat de laag te glad word voor een volgende laag, of je ziet (vooral voorkomend bij een watergedragen lakverf) dat je ondergrond wat “pluist”, kan je gebruik maken van een zgn. matteringssponsje, fijner om hoeken en kanten te bereiken.
Lak is de verzamelnaam voor matte of glanzende verf voor de toepassing op hout en metaal. In lakken of verven worden verschillende materialen verwerkt, zoals oplosmiddelen, pigmenten, additieven en bindmiddelen. Lak vormt een dekkende wat hardere laag dan muurverf.
Nee, het tegenovergestelde is zelfs waar. Grondverf dient om een goede hechting van de verf te verkrijgen. Daarom is grondverf open van structuur, zodat de verf zich beter kan hechten.
Doorgaans wordt aanbevolen 2 lagen op te zetten. Dit is belangrijk voor : de kleurjuistheid, de afwasbaarheid en het egale uitzicht. Bij bepaalde verftypes en in het geval van onderhoud van je verflaag, kan dit afwijken en kom je er met één enkele laag..
Schilder eerst het plafond, zo voorkom je dat er verfspatten op de pas geschilderde muur komen. Dan schilder je best eerst de hoeken en de randen van de muren, die kan je dan netjes “aanrollen” zodat je geen vreemde streepvorming te zien krijgt. Zelfs al ga je muur en plafond in hetzelfde kleurtje afwerken, best nog eerst van bovenaf beginnen. Spatten zijn altijd wat “dikker” en kunnen zichtbaar blijven op de muur en slordig overkomen.
Begin in voor- en najaar niet te vroeg op de dag en ga 's avonds niet te lang door. Enerzijds door vermindering van lichtinval, maar (vooral bij buitenwerk) loop je risico op condensvorming door sterke temperatuurverandering, waardoor de verf slecht droogt en in bepaalde extreme gevallen zelfs slecht hecht door het hoge vochtgehalte van de ondergrond. In de droge zomermaanden kan het echter wél interessant zijn vroeg aan de slag te gaan, aangezien het dan nog niet te warm is en de verflaag dan te snel opdroogt.
Gemiddeld genomen moet je per m2 rekenen op ongeveer 6 minuten als je de muur mooi egaal wilt krijgen. Hierbij gaan we uit van het gebruik van grote muurverfrollers voor de grote oppervlakken. Met kleinere rollers en kwasten duur het verven logischerwijs ook langer. Verder hangt het uiteraard ook samen met je ervaring en werktempo.
Er zijn zeker verschillen in de soorten afplaktape. De paarse is de tape met het laagste lijmgehalte en is dus ideaal om op nieuwe verflagen te gaan afplakken. Let wel, zorg ervoor dat je verf helemaal uitgehard is, zo niet kunnen de lijmen de verflaag gaan beschadigen! De groene tape is dan weer de meest sterke tape en wordt doorgaans gebruikt voor afplakwerk buiten op bv. Glas of om scherpe aflijning te verzorgen tussen laklagen. De gele is de meest courante en kan doorgaans op alle bestaande verfwerk worden toegepast. In alle gevallen : probeer je tape niet te lang te laten hangen. Licht en vocht tasten de papierlaag aan en kunnen ervoor gaan zorgen dat de lijm gaat inwerken in de verflaag.
Aan de slag gaan op een vuile, stoffige of vette muur geeft gegarandeerd hechtingsproblemen. Is het niet bij deze verflaag, dan misschien wel bij een volgende. Je wanden reinig je ofwel met een schone, vochtige doek, ofwel gebruik je een beetje allesreiniger als er echt sprake is van vuilsporen. Vergeet dan niet om nogmaals met een vochtige doek zonder afwasmiddel “na te spoelen”, zeepresten kunnen ook problemen veroorzaken.
Bepleisterde muren kan je best repareren met een plamuur in de juiste materie. D.w.z. bij gipspleister ga je aan de slag met een gipsplamuur. Bij kalk-en leempleister ga je herstellen met respectievelijk kalk of leempleister in de juiste korrelgrootte. Daarna kan je de muur overschilderen. Doorgaans is het ook best dat je de volledige muur herschildert, dan heb je het minste kans op vlekvorming of lelijke kleurverschillen.
Neen, het is àltijd aan te raden een volledige muur te overschilderen. Verf verkleurt mettertijd . door zonlicht, door vuil worden. Het is dus quasi onmogelijk om plaatselijk en niet zichtbaar bij te werken. Uitzondering op de regel is doorgaans leemverf. Met leemverf kan je op een niet-vervuilde muur én met een standaard basiskleur wél plaatselijk herstellen. Als je zelf aan de slag gaat met kleuren mengen, kan je best een potje opzij houden met de juiste menging, maar denk er wel aan dat leemverf een beperkte houdbaarheid heeft.
Je kan een standaard dispersieverf zoals de PURA Muurverf extra mat en de PURA Monopac zeker afwassen. Het gaat natuurlijk om een muurverf , dus als er een kinderhandje passeert met balpen of vilstift, daar is geen sopje tegen opgewassen. Leem, kalk en caseïneverven zijn niét afwasbaar. Deze verven zijn bij uitstek bedoeld om een visuele meerwaarde te geven, maar bevatten te weinig bindmiddel om afwasbaarheid te garanderen.
Onze informatieve website staat open voor partikulieren en bouwprofessionals. De hoeveelheid informatie over schilderen kan daardoor wat overweldigend zijn. We investeerden daarom in wat technische bijstand. Hieronder vind je onze chatbot: "bot-Leen", die we getraind hebben met alle informatie op onze site over verf en kleur. Vraag haar alles wat je wilt, en bot-Leen zal proberen je precies te informeren. En heb je dan nog vragen? Stuur een mailtje naar de echte Leen, of boek gelijk een fysieke of online afspraak met haar.
Voorbeelden van vragen die je bot-Leen kan stellen:
"Kan ik een muur plaatselijk herschilderen?"
"Wat is het rendement van lakverf?"
"welke voorbereidingen zijn nodig voor het schilderen?"
Veel succes, we horen graag van je!
Rudi Ghelen, zaakvoerder
Vraag het aan onze bot-leen:
We antwoorden doorgaans snel
E-mail Leen
En zij mailt je terug!
Wanneer het u uitkomt
Leen
Maak een afspraak met de echte Leen voor advies