bamboe meubelplaten | nieuwigheden | Blog

06-04-2019

nieuwigheden Hout

Bamboe als trendy "hout" materiaal voor afwerkingen als vloeren of meubels is al een tijdje in opmars. Het is een zeer hard materiaal en daardoor enorm slijtvast en onderhoudsvriendelijk

Nochtans hebben wij het heel lang geweerd uit ons aanbod. Dit om 2 redenen :

Er is natuurlijk de oorsprong van bamboe. Waarom een verantwoord materiaal naar de andere kant van de wereld vervoeren om daar als eco-materiaal aan te bieden? Blijft het dan nog verantwoord? Ons basisidee is nog altijd dat wij liever europees hout aanbieden dan niet-west europees. Anderzijds is het wel heel interessant materiaal. 

Daarnaast zijn wij, net zoals voor andere laminaten of samengestelde vloeren of plaatmateriaal, nogal beducht voor de gebruikte lijmen en processsen die producten meestal ondergaan. Dat maakt dat soms een heel verantwoorde grondstof zoals bamboo (snelgroeiende grassoort) of massief hout verwerkt wordt tot een product dat misschien niet meer zo verantwoord is. Denk aan het uitstoten van Vluchtige Organische Componenten (VOC's) of de uitstoot van de sealings met polyurethaan. 

Maar dus niet zo met dit assortiment meubelplaten en vloeren van Punto Verde. De platen van 20 en 38mm zijn samengesteld door het verlijmen van een dens geperste afwerkplaat aan de buitenzijde en een lichtere plaat uit lamellen als kern.  De lijmen die hiervoor gebruikt worden voldoen aan de laagste emissienorm E1.  E0 is geen officiële norm, maar wordt gebruikt om aan te halen dat de emissie veel lager is dan de laagste E1-norm. Bij deze platen is dat < 0,124 gr/m². 

Alle andere technische details vind je hier.

Formaat : 2440*1220*4-20-38mm

We raden de Galtane Verhelderende of Verhardende Olie aan voor de behandeling, maar je kan de meubelplaten ook onbehandeld laten. Ook de zijkanten van de plaat worden meestal niet verder afgewerkt. Mooi en makkelijk!

bamboe meubelplaten