bouwen met leem uit de stad | nieuwigheden | Blog

14-02-2019

nieuwigheden promotie Bouwtechniek Leemmassiefbouw

Leemproducten zoals leemstuc, stampleem en leemstenen worden doorgaans gemaakt van leem die je aantreft net onder de bruine aarde. 

Onze Tierrafino Base bijvoorbeeld komt van 200km van hier uit het Duitse Munster en wordt daar verwerkt en gebalanceerd tot een echt product met een constante kwaliteit en eigenschappen.

Maar waarom het zo ver zoeken vragen onze klanten zich wel eens af. “In mijnen hof steekt ook leem!” horen we dan zeggen. Dat klopt uiteraard, maar jouw leem is niet zo gebalanceerd en bevat vaak vervuilende componenten. Als product met eenzelfde kwaliteit kan je zulke leem niet gaan verhandelen, terwijl hij voor de bouwheer zelf wel een oplossing kan zijn.

Vandaar onze samenwerking met BC Materials. Deze jongens uit Brussel (Ken de Cooman en Nicolas Coeckelberghs) hebben een productenlijn samengesteld met leem gewonnen uit grondverzet in het Brusselse. Leem die vrijkomt bij het uitgraven van parkeergarages of metrolijnen bijvoorbeeld.

URBAN MINING ten top!

Telkens wordt de formulatie van de leem als basis voor leempleisters, leemstenen en stampleem uitgekiend om zijn functie te kunnen vervullen. Telkens gaat er dus wel een hele studie aan vooraf want leem bestaat uit zand, silt & klei (en granulaat voor vb stampleem).

Met de werken aan de Oosterweelverbinding en de overkapping van de Antwerpse Ring zal er ook in ‘t stad heel veel grond verzet worden. Samen met BC architects willen wij Antwerpenaren stimuleren om leem van Antwerpen te gebruiken in hun bouwprojecten. Voor de meeste bouwers is een aparte productie on site ‘BC Sur Mesure’ echter te groot.  Vandaar dat wij  de ge├»nteresseerden willen bijeenbrengen. We zullen de producten een aangepast Antwerpse naam geven. Suggesties zijn welkom!

Meedoen?

Wil jij ook een leemproduct met een label ‘Ringland’? Meld je en geef ons op voor welk product je graag Antwerpse leem wil gebruiken in de komende twee jaar. Wij minen de bodem van Ringland voor je uit!

Meer weten over Urban Mining van leem? 

Ken de Cooman is gastspreker op het Pixii-/Vibe seminarie over circulair bouwen op 28/02 op Batibouw van 11-13u.

bouwen met leem uit de stad
bouwen met leem uit de stad

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop