FL-kalk : voor alle seizoenen, goedkoper, zonder cement & minder CO2 | Opleiding | Blog

26-05-2022

Opleiding Kalkhennepbouw Steenmassiefbouw

Geformuleerde kalk (FL-Formulated Lime) vindt meer en meer ingang in het Ecomat assortiment.

En dat is alleen maar logisch. FL-kalk is net zoals NHL (Natural Hydraulic Lime) een kalk die wel hydraulisch is (de kalk gaat uitharden na contact met water), maar ook carbonatisch dwz dat de kalk ook contact met lucht nodig heeft om uit te harden.

Wat is dan het verschil? De meerwaarde van de FL is dat deze kalk in alle weersomstandigheden kan gebruikt worden. NHL is veel gevoeliger voor weersomstandigheden en dus minder geschikt om te gebruiken in de koudere periodes van het jaar. Bovendien bevatten FL-producten van Tubag minstens 25% trass. en dat zorgt voor een serieuze CO2 reductie bij productie van de mortels en pleisters. De combinatie van CL (carbonated lime -luchtkalk) met een HL (hydraulic lime- hydraulische kalk-) en het puzzolaan trass, zorgen samen voor de meest ecologisch geproduceerde én tegelijktertijd voor onze streken de meest toepasbare mortels en pleisters voor binnen en buiten zonder enige toevoeging van cement. Cement of hoog hydraulische kalkproducten horen bij de grootste CO2 vervuilers bij de productie. Geformuleerde kalk met een hoog trassaandeel is heden ten dagen milieutechnisch nog beter dan traskalkproducten.

Meegenomen is dat FL kalk ook nog eens goedkoper is dan NHL-kalk. Doe de vergelijking!

Dus kortom door geformuleerde kalk te kiezen, help je mee aan het reduceren van Co2 uitstoot, hou je je bouwwerk gezond en dampopen en kan je in alle seizoenen met goedkopere kalk aan de slag.

Standaard zijn onze Tubag FL -producten uitgevoerd in een 3.5 hardheidsklasse. Das een mooi gemiddelde tussen de uitersten 2 (zacht) en 5 (hard). FL-producten zijn dan ook toepasbaar op alle soorten ondegronden : van oude recuperatiesteen, over kalksteen en mergelsteen tot zachtere ondergronden zoals kalkhennepblokken. De Tubag FL-P is al jaren onze standaardoplossing als pleister voor op Isohemp kalkhennepblokken en de Tubag FL-M (voorheen RLM) onze metselmortel voor deze isolerende 'stenen'.

Zie onze pagina hierover in de kennisbank en check de producten op basis van FL kalk die we nu al aanbieden.

FL-kalk : voor alle seizoenen, goedkoper, zonder cement & minder CO2
FL-kalk : voor alle seizoenen, goedkoper, zonder cement & minder CO2

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop