het vernieuwde EPC vanaf 2019 | nieuwigheden | Blog

13-12-2018

nieuwigheden Bouwtechniek

In 2008 werd het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) verplicht voor woningen en appartementen die te koop werden aangeboden. Enkele maanden later werd de verplichting ook ingevoerd voor woningen die worden verhuurd. Het EPC informeert potentiële kopers en huurders over de energieprestaties van de woning. Inmiddels is het EPC al goed ingeburgerd en zijn reeds meer dan 1 miljoen EPC’s ingediend voor het Vlaamse woningenbestand.
   

Tien jaar na de invoering van het EPC, wordt een aangepast EPC gelanceerd. Het vernieuwde EPC wil nog meer sensibiliseren, informeren enuiteindelijk aanzetten tot een grondige energetische renovatie van de woning.

 

WAT VERANDERT ER met het nieuwe epc?

 

  • Elke woning krijgt een label van A+ tot F. A is uitstekend en F is ondermaats.  Het label zal de herkenbaarheid, vergelijkbaarheid en duidelijkheid van het nieuwe  EPC verhogen. Op het nieuwe EPC staat nog steeds een kengetal (uitgedrukt in kWh/m²), zoals dat ook bij de huidige EPC’s het geval is.
  • De aanbevelingen  om het label te verbeteren, worden grondig uitgebreid,  concreter en overzichtelijk weergegeven. Er wordt ook aangeduid in hoeverre de woning al voldoet aan de energieprestatiedoelstellingen op lange termijn. Vlaanderen heeft hoge ambities om veel zuiniger om te springen met energie. Het is daarbij belangrijk dat alle woningen in Vlaanderen energiezuinig worden. Tegen 2050 willen we dat elke woning even energiezuinig is als een nieuwbouw die vandaag wordt gebouwd. Het nieuwe EPC zal de potentiële koper/huurder op een snelle en eenvoudige manier inzicht geven in wat er nog moet gebeuren om de woning energetisch in orde te maken.
  • Voor eengezinswoningen bevat het nieuwe EPC een indicatieve kostenraming om de woning energiezuiniger te maken. De prijzen worden door de software automatisch gegenereerd op basis van de door de energiedeskundige ingevoerde gegevens. De energiedeskundige kan de prijsbereking dus niet wijzigen. Achteraan op het EPC staat telkens welke werken in rekening werden genomen en welke niet.
  • Wie interesse heeft in nog extra (technische) info kan in de technische bijlage zijn/haar gading vinden.
  • En ook als de woning niet verkocht of verhuurd wordt, kan het interessant zijn om een EPC van de woning te laten opmaken.  Misschien werden er al enkele renovatiewerken uitgevoerd die invloed hebben op de energieprestatie of misschien  worden er renovaties gepland?  Ook dan geeft het nieuw EPC u handige informatie en advies.

vergeet niet : bij verhuur of verkoop moet je je EPC score openbaar maken

Het is belangrijk dat elke koper of huurder kan inschatten hoe energiezuinig een woning is. Zo kunnen zij gemakkelijk woningen vergelijken. Daarom moet de verkoper of verhuurder bij elke commerciële communicatie (via immo-websites, zoekertjes in de krant,...) de energieprestatie vermelden. Ook immomakelaars en notarissen moeten zich hieraan houden. Die vermelding kan via het label (A+ tot F) of via het kengetal in kWh/m2.  EPC’s die werden opgemaakt voor januari 2019 hebben enkel een kengetal en geen label. Ook het adres van de woning of de unieke code van het EPC moet vermeld worden in de advertenties.
     
Om het label eenvoudig te kunnen communiceren, werden icoontjes met de labels van A+ tot F ontwikkeld. U kunt deze gebruiken bij de publicatie van uw advertentie.

lees de folder hier

bekijk de nieuwste video hier

   
 
het vernieuwde EPC vanaf 2019

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop