multisubstraat tegen uitdroging | | Blog

30-05-2023

Je kent ze wel, de typische roodbruine kleikorrels die je wel eens in plantenbakken van je (groot) ouders tegenkwam. We zijn vaak vergeten waarom ze dat er bij deden.

Nu we meer en meer geconfronteerd worden met langere periodes van hitte en droogte gaan we ook meer letten op waterverbruik. Het leek ons dan ook geen slecht idee om de beste korrel daarvoor in voorraad te nemen.

De Fibotherm kleikorrels die wij verdelen voor allerhande bouwtoepassingen komen ook in een korrelgrootte 4-8mm. Specifiek voor de tuincultuur kreeg deze korrel de naam Multisubstraat of voor de Duitse markt Lecaton. In Duitsland klinkt LamsmedtTon/Lecaton als een klok als het gaat over superieure kwaliteit kleikorrels zonder sulfaat. Perfect voor hydrocultuur, heesters, plantenbakken en potten.

 

FIBO MULTISUBSTRAAT

wordt gebruikt om de bodemstructuur binnen en buiten te verbeteren. Het voorkomt enerzijds verdichting en wateroverlast in zware gronden en anderzijds snelle uitdroging van zandgronden. De MultiSubstrate geeft pot-, kuip- en balkonplanten (met kluiten)  een ondergrond die los blijft en veel water vasthoudt, waardoor je minder snel moet bijgieten.FIBO MULTISUBSTRAAT TEGEN GRONDVERDICHTING EN AFBRAAK

De harde geëxpandeerde kleikorrels zijn structureel stabiel en verdichten - in tegenstelling tot zuivere aarde - niet. Ze zijn rotbestendig en schimmelen of rotten niet. De Ph waarde bij 20°C is 7-10, dus neutraal tot licht basisch. 

 

FIBOTHERM MULTISUBSTRAAT EEN STENEN CACTUS

2 eigenschappen zijn belangrijk voor de werking :

Zo hard als een baksteen weerstaan ze vorst en hitte. Zoals een cactus zijn ze in staat om grote hoeveelheden water. Door hun ‘gebroken ‘karakter nemen ze zowel water als voeding op en geven dat druppelgewijs weer af aan de planten. Maar ook lucht voedt de wortels van de planten.


FIBO MULTISUBSTRAAT TEGEN MATELOOS GIETEN EN VOEDEN

De ontelbare poriën van de gebroken korrels nemen water en voedingsstoffen op en geven ze af aan de wortels wanneer dat nodig is. Zo kunnen planten in en om het huis langere periodes van droogte zonder schade overleven. Ideaal voor waterretentie bij zanderige gronden

 

FIBO MULTISUBSTRAAT IS LICHT

De kleikorrels zijn veel lichter in gewicht dan aarde, dus je hoeft niet sterk te zijn om je balkon plantenbakken te vullen. Maar ook als substraat voor groendaken daardoor zeer geschikt (het water dat ze vasthouden is al zwaar genoeg)

 

KAMERPLANTEN ZONDER EXTRA AARDE MET MULTISUBSTRAAT

Vul je sierpot voor ¼ met Multisubstraat. Neem je plantenkluit uit de teelaarde en schud het losse zand er zachtjes af. Zet deze in het midden van je pot en vul verder aan met de kleikorrels.

Maak op ongeveer ¼ van de hoogte van de vulling gaten in je pot. Geef de eerste keer overvloedig water. Gebruik eventueel een waterindicator om het maximum aan te laten geven. Dan pas opnieuw gieten wanneer deze indicator op minimum staat.

multisubstraat tegen uitdroging
multisubstraat tegen uitdroging
multisubstraat tegen uitdroging
multisubstraat tegen uitdroging
multisubstraat tegen uitdroging
multisubstraat tegen uitdroging
multisubstraat tegen uitdroging
multisubstraat tegen uitdroging
multisubstraat tegen uitdroging
multisubstraat tegen uitdroging

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop