bouwpathologie: problemen in oude gebouwen (gebouwd tot 1950) identificeren en verhelpen | gevorderd | cursussen

07/06

bouwpathologie: problemen in oude gebouwen (gebouwd tot 1950) identificeren en verhelpen | Deze cursus is niet meer open voor inschrijving.

gevorderd professioneel

We moeten meer gaan renoveren. Slopen is onverantwoorde verspilling van energie en grondstoffen. Bouwen met wat er al is, wordt de toekomst!

Maar zijn oude gebouwen niet klam en vochtig, niet gefundeerd, schots en scheef, gescheurd en onstabiel, met lekke kelders, minderwaardige mortel en bovendien totaal niet energetisch performant?

De klassieke oplossingen zijn van plastic, cement en beton: injecteren, onderkappen, betonnen ringbalk, hydrofuge, cementeren, hervoegen, …

Maar kan het ook natuurlijk? Kan je zo’n oud gebouw, dat al zo lang goed dienst deed, in ere laten en verbeteren zonder het te bruuskeren? Zonder met veel goede bedoelingen nieuwe problemen te creëren? Jawel, dat kan!

Hoe? Dat vertelt erfgoedexpert en bestuurder bij de Waalse Cluster Ecoconstruction Ivo Segers.

Hij toont je beeldmateriaal van grote en kleine problemen in oude gebouwen gebouwd vóór de jaren vijftig Je leert de problemen identificeren (scheuren, zouten, opstijgend vocht, vochtige vloeren...), de oorzaken ervan te achterhalen en de juiste oplossingen te bepalen. Spoiler alert: met kalk kan bijna alles!

Instructeur

Ivo Segers, erfgoedexpert en professor in bouwpathologie.

gewezen technisch consulent bij Arte Constructo, leverancier van kalkmortels

 

ism WoonderAcademy

bouwpathologie: problemen in oude gebouwen (gebouwd tot 1950) identificeren en verhelpen