claycare | Bouwtechniek | kennisbank

klimaatadaptief en circulair (ver)bouwen met leem

claycare

claycare

Bouwtechniek, Pleisters-Stuc, Decoratie-interieur, BT kennis, PS kennis, GR grondstoffen

ClayCare 

is een publiek platform waarbij we overheden en burgers willen helpen in de transitie naar een gebouwpatrimonium en een woonstijl met 80% minder energieconsumptie tegen 2050. Want dat is broodnodig willen we onder de 1,5° C temperatuurstijging blijven. Deze laatste zal een onomkeerbare omwenteling betekenen zoals je wel weet intussen.

Leem is goed voor binnen maar ook voor buiten?

Claycare draait rond het concept dat een laagje leemfinish (zoals Tierrafino Finish of Decoleem) op je muren  voor een enorme energiebesparing kan zorgen in gebouwen en woningen. We verkondigen al 30 jaar in het bio-ecologisch bouwen dat leem zo goed is voor je binnenklimaat. Maar we nemen het nu nog een tikkeltje méér serieus en gaan nu met onderzoek en cijfers aantonen dat leem op je muren niet alleen goed is voor je binnenklimaat maar ook voor het buitenklimaat!

Leem versus ventilatie

Met Claycare gaan we aantonen dat je in renovaties méér energie kan besparen met een dun laagje leem dan met eender welk ventilatiessyteem. Zowel tijdens het renoveren als in de gebruiksfase van de gerenoveerde woning! De kennis en onderzoeken die we gaandeweg opdoen zullen open source worden gedeeld met architectenbureaus, bouwpromotoren, vastgoedmakelaars, communities, overheden, kennisinstellingen en onderzoekscentra. Wij zijn ervan overtuigd dat in tegenstelling tot het verplichte ventilatiesysteem waarmee iedere nieuwbouw moet worden uitgerust, dit een laatste kans is om deze systemen te weren uit nog uit te voeren renovaties, waar deze verplichting nog niet geldt. Waarom? 

Omdat het voor alle partijen een veel interessantere optie is een natuurlijk materiaal te gebruiken dat niet alleen weinig energie vergt om te produceren als “ventilatiesysteem”, maar ten tweede het werk veel beter doet en daarbovenop ook nog een veel meer energie bespaart wanneer het in werking treedt. 


Energiebesparing zowel naar koeling als naar verwarming. 

Als we dus op deze manier een reductie kunnen realiseren tusen 10-50% voor alle gebouwen en 10-75% voor woningen, dan is dit een mogelijke oplossing om ons gebouwenpatrimonum razendsnel en tegen een spotprijs  energiezuiniger te maken en klimaatdoelstellingen mogelijk te maken. 

Daarnaast biedt een gebouw waar de muren werd afgewerkt met een leemfinish een beter binnenklimaat en een betere gezondheid van zijn bewoners.De conclusie van het verhaal : leem is goed voor binnen en buitenklimaat.

Hoe gaan we te werk?

Steden worden uitgenodigd ClayCare toe te passen om de energiefactuur te verlagen en daardoor de lokale CO2 emissies, beter binnenklimaat (IAQ) te creëren voor een betere gezondheid van haar bewoners en gelijk ook de lokale werkloosheid te verminderen.

Steden die ClayCare willen toepassen mogen ons vervoegen in Parijs en/of inschrijven voor de City Award https://www.climathonglobalawards.org(deadline application time 17/11/2019).

Voor meer info => contact@claycare.eu

Hieronder kan je een ppt-presentatie afspelen. ClayCare heeft hiervoor de Award mogen ontvangen voor “Runner-Up Solution” tijdens de Climathon Day https://climathon.climate-kic.org/ru/brussels in Brussel.

ClayCare is ingeschreven voor de Climathon Global Awards https://climathon.climate-kic.org/en/global-awards om voorgesteld te worden op de changeNOW-summit in Parijs op 30-31/Jan/2020 https://www.changenow-summit.com

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop