epb eisen | Bouwtechniek | kennisbank

epb eisen

epb eisen

Bouwtechniek, BT kennis

EPB staat voor energieprestatiebesluit en geldt sinds 1 januari 2006. Wie in Vlaanderen bouwt of renoveert, is verplicht om de EPB-eisen te volgen.
Het EPB bevat drie eisen die afhankelijk zijn van de functie van het gebouw (wonen/industrie/kantoor) en de aard van de werken (nieuwbouw/verbouwing/renovatie).
 

THERMISCHE ISOLATIE


De eerste eis bevat strengere thermische isolatie-eisen. Dit wil zeggen dat de K-waarde en U-waarde beperkter moeten worden.
Hou rekening met luchtdichtheid, verhouding glas-vloeroppervlakte, vormefficiëntie, isolatie van daken, vloeren en buitenmuren,  bouwknopen (koudebruggen) en de oriëntatie van vensters.

 

BINNENKLIMAATEIS


Deze eis bevat vooral de minimale ventilatievoorzieningen en het beperken op oververhitting in de zomer bij een woning. Belangrijk zijn de toevoer van verse lucht in droge ruimtes, de luchtdoorstroming van droge naar natte ruimtes en de afvoer van vervuilde lucht in natte ruimtes.

 

ENERGIEPRESTATIEPEIL


De E-peil drukt de prestatie van een gebouw uit op het vlak van energieverbruik. Hoe lager het E-peil, hoe minder energie uw woning verbruikt.
Het E-peil hangt af van de warmteverliezen, ventilatieverliezen (ventilatie kan zorgen voor warmteverliezen), de interne warmte- en zonnewinsten (vb. ramen aan de zuidkant), het rendement van de verwarmingsinstallatie en warmwaterproductie, het rendement van de koelinstallatie, de verlichtingsinstallatie en ook aanwezige zonne-energiesystemen.

De specifieke eisen hangen af van datum waarop de bouwaanvraag werd ingediend en zijn verschillend in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.


Meer info op www.energiesparen.be

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop