isoleren aan de binnenzijde | BT kennis | kennisbank
isoleren aan de binnenzijde
BT kennis
Meer en meer komt het voor dat men gebouwmuren aan de binnenzijde gaat isoleren.
Men kan dit aanpakken op 2 verschillende manieren:
- met dampdichte materialen
- met dampopen capillaire materialen
Maar pas goed op: elke manier vergt andere materialen en andere aandachtspunten! De materiaalkeuze bepaalt dan ook de te gebruiken methode!
In het ecologisch bouwen kiezen we uiteraard voor de optie van damopen te isoleren of het capillair aktieve isoleren, zoals het genoemd wordt door Buildwise..Het meest gekende voorbeeld hiervan zijn stijve houtwolplaten met een leem-of kalkpleister.
Dampopen isoleren met natuurlije materialen heeft vele voordelen van ecologische en biologische aard.
Maar ook 1 groot technisch voordeel tegenover de dampdichte oplossing, nl dat de vochtigheid die in het isolatiepakket terechtkomt of het nu door oppervlakte- of flankdiffusie, convectie of door het gebruik van relatief vochtig constructiehout, er ook weer kan uitdampen langs binnen.
Dat heet het verhogen van het uitdampingspotentiaal en is volgens ons altijd een meerwaarde dan vochtigheid in te sluiten. Niet alleen voor je constructie maar ook voor het algehele wooncomfort en energieverbruik.
Een recente video van Buildwise legt dit netjes uit. We zijn trouwens heel blij dat onze bouwwijzen die we al 30 jaar verdedigen, nu eindelijk ook erkend worden door ons Wetenschappelijk Technisch centrum voor de Bouw (WTCB aka Buildwise).
Wil je meer weten over onze 12 oplossingen voor het dampopen isoleren van een buitenmuur aan de binnenzijde : check onze keuzewijzer! Daarin staat ook een uitgebreid hoofdstuk over verschillende vormen en plaatsen van luchtschermen
i