Rd-waarde | BT kennis | kennisbank

wat is een rd waarde

Rd-waarde

Rd-waarde

BT kennis

De Rd-waarde is een term die wordt gebruikt om de thermische weerstand ("Resistance") van een materiaal te meten. Het is een maatstaf voor hoe goed een materiaal de doorgang van warmte tegenhoudt. De Rd-waarde wordt uitgedrukt in m² K/W en geeft aan hoeveel warmteweerstand een materiaallaag van één vierkante meter biedt bij een temperatuurverschil van één graad Kelvin. "Rd" is dan de warmteweerstand die door de fabrikant "declared" of bewezen en getest is.

Hoe hoger de Rd-waarde, hoe moeilijker het is voor warmte om door het materiaal heen te gaan. Deze waarde wordt berekend door simpelweg de dikte van het materiaal te delen door de lambda-waarde, die aangeeft hoe goed het materiaal warmte kan geleiden. Een lagere lambda-waarde is gunstig omdat dit betekent dat het materiaal slecht warmte geleidt en dus een goede isolator is.

De Rd-waarde is belangrijk bij het kiezen van isolatiemateriaal, maar vertelt je enkel hoe dit materiaal werkt om warmte binnen te houden. Het zegt niets over hoe goed het materiaal zomerhitte buiten houdt. Daarvoor moet je naar de warmtebuffercapaciteit of C-waarde kijken.

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop