schelpen | Tuin | kennisbank

schelpen in de bouw

schelpen

Tuin, Bouwtechniek, AL kennis, BT kennis, GR grondstoffen

Volle Noordzeeschelpen kunnen worden gebruikt als een natuurlijk isolatiemateriaal. 

  1. Natuurlijk en hernieuwbaar: schelpen zijn een natuurlijk materiaal dat overvloedig beschikbaar is, vooral in onze streken. Wij betrekken ze uit Yerseke, net zoals de mosseltjes. Elk jaar vormen zich opnieuw miljarden schelpen

  2. Milieuvriendelijk: het gebruik van schelpen is een mooi natuurlijk alternatief op synthetische isolatiematerialen, vooral in toepassingen waar onze andere natuurlijke materialen niet toegepast kunnen worden zoals in funderingen of kruipruimtes.

  3. Goede isolerende eigenschappen: schelpen hebben van nature goede thermische isolerende eigenschappen. Ze kunnen warmte vasthouden en koude buiten houden, waardoor ze de energie-efficiëntie van een gebouw kunnen verbeteren.

  4. Sterk drainerend: schelpen hebben een enomr drainerend vermogen. we gebruiken ze dan ook op volle grond en zonder vochtbarrière. Is je schelppakket voldoende dik dan is dit zowel een drainagelaag voor opstijgend grondwater als een isolatielaag voor de benedenvloer. Ook aan de buitenzijde van een muur kan een greppel gevuld met schelpen de muur ontlasten van grondwater of doorsijpelend regenwater.

  5. Ademend en vochtregulerend: schelpen hebben de eigenschap om vocht te absorberen en af te geven. Dit kan helpen bij het reguleren van vochtigheidsniveaus in een gebouw, wat belangrijk is voor een gezond binnenklimaat.

  6. Weinig verwerking nodig: in tegenstelling tot sommige andere isolatiematerialen, hoeven schelpen meestal niet veel bewerking te ondergaan voordat ze als isolatiemateriaal kunnen worden gebruikt. Ze worden 2 keer op zee gewassen met zeewtare en nog 1 keer op land met zoet water.  Dan wordt de silowagen galeden waarmee ze naar België worden gebracht. Vervolgens worden ze op de werf ingeblazen vanaf 10m³ volume. Heb je minder nodig worden ze in bigbags geblazen en naar de werf vervoerd.

Gebroken schelpen gebruikan we dan weer:

  1. als toeslagstof voor mortels (vb schelpkalk)
  2. als stabilisatielaag op volle isolatieschelpen
  3. als pad of onderbouw voor een terras.

 

 

 

Regenerate

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop