stro | Bouwtechniek | kennisbank
stro
Bouwtechniek, BT kennis, GR grondstoffen, Houtskeletbouw, Strobalenbouw, Stroleembouw
Stro is een natuurlijk materiaal dat al lange tijd gebruikt wordt als isolatiemateriaal in de bouw. Stro is een bijproduct van de graanteelt, met name van tarwe, haver, gerst en rijst. Nadat de graankorrels zijn geoogst, blijft het droge plantenmateriaal over, dat stro wordt genoemd. Dit stro kan worden geoogst en verwerkt tot isolatiemateriaal.
-
Dakisolatie: Stro kan worden gebruikt als dakisolatie, bijvoorbeeld door het te plaatsen tussen dakbalken.
-
Gevelisolatie: Het kan ook worden gebruikt om buitenmuren te isoleren.
-
Vloer isolatie: Stro kan worden gebruikt als isolatiemateriaal tussen de vloerbalken.
Stro heeft een grote warmtebuffercapaciteit en is redelijk brandveilig te noemen, zeker als het dicht op elkaar geperst zit tussen een constructie. In andere gevallen worden er brandvertragers aan toegevoegd. de richting waarin de halmen gelegd worden is hierbij ook van belang.
Stro mag niet blootgesteld worden aan natte weersomstandigheden. Een dikke kalkbepleistering als bescherming is daarom cruciaal en dient zo snel mogelijk geplaatst te worden. Ook zal een harde hydraulische traskalkpleister of een hard plaatmateriaal zoals magnesiumoxideboards knaagdieren en insecten kunnen buitenhouden.
Strobalenbouw
De meest gekende en gebruikte toepassing is als vulling van een houten skelet. Hierbij worden de balen stro die door de landbouwmachines worden gegenereerd bij het maaien als grote blokken tussen een houten stuctuur gestapeld, aangespannen en afgewerkt met een kalkpleister aan de buitenzijde en een leempleister aan de binnenzijde. Dit si een redelijk intensief werk dat veel handwerk vergt en een goede bescherming tegen regen tijdens de opbouw.
Een moderne variant daarvan zijn prefab stro-elementen die op de werf worden geassembleerd tot een volledige woning en waarbij de dragende structuur helemaal in de elementen verwerkt zit.
Stroleembouw
is eigenlijk de oudste methode van he gebruik van stro, zeker in onze streken. Het stro wordt gedrenkt in een leempap en in een bekisting tussen een houten structuur aangestampt tot een (licht) isolerende muurvulling.
Strovlokken
is de nieuwte methode om de natuurlijke eigenschappen van stro te benutten. De strovezels (vlokken) worden me een inblaasmachine in een gesloten comprtiment ingeblazen, net zoals cellulosevlokken. Bijvoorbeeld Exie Fibres