vibe | Allerlei | kennisbank

vibe is de koepelorganisatie in Vlaanderen rond bio-ecologisch bouwen en verbouwen

vibe

vibe

Allerlei, AL kennis

VIBE (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en verbouwen) ontstond uit het Genootschap voor Gezond Bouwen en Wonen. Enkele pioniers waaronder architecten Mark Depreeuw, Hugo Vanderstadt, Herman remes en nog vele andere, aannemers, handelaars verenigden zich in 1981 om kennis te verzamelen over bio-ecologische bouwtechnieken en materialen. Hugo Vanderstadt publiceert als enige tot op vandaag en zijn ideeën en filosofieën vertaalt hij tot op de dag van vandaag met zijn Ecobooks. (lees én van de recentste boeken in de bijlages onderaan de pagian : Het Autonome Huis)

Indertijd was er nog geen internet en zo’n vereniging was zeer belangrijk. Het moest toch allemaal maar doorzien, doordacht en uitgevoerd worden. Materialen waren amper beschikbaar, maar ideeën en principes werden uitgeschreven via allerhande boeken en publicaties.

Vibe nam als breed Vlaamse koepelvereniging in 1986 het roer over en ging zich echt bezighouden met het uitdragen van de gedachte en het opzetten van opleidingen voor een breed publiek.

Peter Thoelen leidde als directeur jarenlang de vereniging met passie en doorzettingsvemogen. Want de vereniging leefde van inkomsten van haar eigen uitgaven maar was toch ook nog verder afhankelijk van projectsubsidies en ledengeld.

Helaas betekenden besparingen en een takenpakket dat te ruim was geworden om gedragen te kunnen worden het failliet enkele jaren geleden.

2016 doorstart van VIBE 2.0

De leden bleven echter niet bij de pakken zitten en na een grondige reorganisatie en financiële opkuis werd er in het najaar 2016 een doorstart gemaakt met Vibe 2.0.

We zitten in een ander tijdperk inmiddels : kennis is overal te vinden op het wijde internet en subsidies compleet weggevallen.

Naast het groeiende milieuprobleem en de stijgende plundering van onze grondstoffen, wil VIBE 2.0 als Vlaams Instituut nu vooral oplossingen aanreiken die zich situeren in een brede stedelijke context. Oplossingen voor afvalproblematiek, stadsproblemen, betonstop die uitblijft, onze algemene luchtkwaliteit in  huis en erbuiten, openbaar vervoer, stadsontwikkeling, noem maar op.

Heel concreet : gezond en circulair leven in het verstedelijkt Vlaanderen.

Een nieuw elan bij de tijd! Je leest er alles over in het beleidsplan van 2016 bij de issuu-publications onderaan de pagina en in het Vibe Manifest uit 2020.

Ook in 2022 blijft Ecomat bouwpartner van Vibe en we kijken ernaar uit om veel te leren over nieuwe vormen van denken, leven en wonen. Want ook Ecomat is in voortdurende evolutie, net zoals begrippen zoals duurzaam en ecologisch evolueren van diepzinnig naar oppervlakkig. Onze grootste concurrent is ‘greenwashing’ : het alles overspoelen van een ‘groen’ laagje, laat mensen in de waan dat het goed is hoe ze leven of bouwen. Terwijl ze heel kwalijke producten gebruiken omdat de producent zegt dat het groen/ecologisch/duurzaam is.

Wij zien het als onze taak om jou goed te informeren over onze producten en te overtuigen en laten voelen van de echte meerwaarde van het gebruik ervan voor jouw leven, voor jouw gezondheid, voor jouw omgeving.

Er is ook zoveel informatie/desinformatie ! Je kan inderdaad niet in alles expert zijn. Wij proberen jou een selectie te presenteren van natuurlijke en eerlijke materialen voor je woning, je huis & thuis. Dat maakt ons, dat maakt Ecomat. 

Wat Vibe maakt, is dat allerhande partijen die je tegenkomt als je bouwt, zoals de aannemer, de architect, de handelaar en de importeur verenigt. En al deze partijen hebben een echt groene drijfveer uit welk oogpunt dan ook. We zijn als het ware, samen met de andere Vibe leden, bouwpartners.

Partners in groen bouwen! Afgestemd op elkaars ideeën en op een bio-ecologische bouwwijze. Het nieuwe VIBE 2.0 zal ons hierin een tikkeltje anders als vroeger vooral inspireren en begeleiden in nieuwe concepten zoals regeneratief bouwen, biomimicry en de circulaire economie in een verstedelijkt co-housing Vlaanderen. Trends die nieuwe uitdagingen uitlokken en daaraan ons steentje bijdragen….

Daarom zijn wij bij VIBE!

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop