invloed van kleuren op je welzijn? | | Blog

18-11-2023

Nu de dagen wat donkerder worden, willen we graag wat stilstaan bij het effect van kleuren op je gemoed en welzijnsgevoel.

Kleuren kiezen voor je interieur is leuk en toch niet altijd eenvoudig om te doen. Goethe koppelde in de 19e eeuw reeds emotie en gevoel aan kleuren. Durf jij kleur bekennen en je gevoel volgen bij het kleur kiezen?

 

RATIONELE KEUZE

Onze ratio kiest vaak voor veilige kleuren zoals wit, grijs of beige. Toch heeft elke kleur een andere invloed op ons innerlijk welzijn en kan af en toe variëren of iets kleurrijker durven kiezen een positief effect hebben op je mindset.

Belangrijke factoren om een kleur te kiezen in je interieur zijn lichtinval, grootte van je ruimte, andere kleuren en materialen die aanwezig zijn en jouw durf en creativiteit om te spelen met kleur. Laat je bij je keuze inspireren door foto’s van leuke kleurencombinaties en kom zeker eens bij ons langs om je inspiratie te laten stromen. We hebben ook wel moodboards in huis om je te helpen.

Breng wat andere kleurelementen of een foto van je ruimte mee naar onze showroom. Dat kan handig zijn om naast de kleurenwaaier te houden. Ook wanneer je bv. exact dezelfde tint wil als je lichtschakelaar, breng die dan mee. Er zijn zoveel verschillende tinten in elke kleur dat je dit zomaar niet uit je hoofd kan weten.

 

EMOTIONELE KEUZE

Sta eens even stil bij welk gevoel je wil ervaren in de te schilderen ruimte. Wil je er tot rust komen of zal je er eerder actief bezig zijn? Niet enkel een kleur kan je een ander gevoel geven, ook de tint of pigmentatie speelt een rol.

Een voorbeeld is de kleur van je deuren. Wil je dat je deuren opvallen in de ruimte of niet? Een sterk gepigmenteerde kleur trekt meer aandacht dan een minder gepigmenteerde kleur. Muur en deur in 2 verschillende pasteltinten, zal een rustiger beeld geven dan de muur in een zachte tint en de deur in een felle tint.

Wij kleuren je muurverf en je lakverf aan in de kleur die je wenst. En de lakverf bestaat in mat, zijdeglans of hoogglans. De glansgraad bepaalt ook mee hoeveel je schrijnwerk opvalt ten opzichte van je muur. In matte lakverf en in dezelfde kleur als je muur zal het meer 1 geheel lijken, rustiger en ruimer.

 

TECHNISCHE KEUZE

En dan zijn er nog de verschillen in toepassing en techniek tussen de dispersieverf van Copperant en de leemverven van Tierrafino of de kalkverf van Galtane. Wil je je muur elke week kunnen afwassen of wil je dat hij eruit ziet als een authertieke gepatineerde muur? Wil je een verf om te rollen of eerder een techniek- of kwastverf? Wil je de verf kunnen polieren tot een stucco? Wil je een gestructureerde verf?

Wist je trouwens dat hoe natuurlijker de verf, hoe meer de kleur zich aanpast aan de rest van het interieur? Natuur leeft! Ook tegen je muur!

Keuze genoeg dus en wij geven je graag persoonlijk advies.

PS binnenkort verschijnt ook onze startpagina over verven.  Dan leiden we je vanuit je wensen en eisen tot de ideale verf voor jouw interieur.

invloed van kleuren op je welzijn?

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop