hoe kleur kiezen? | Decoratie-interieur | kennisbank

kleuren vertellen verhalen : welk verhaal wil jij vertellen?

hoe kleur kiezen?

hoe kleur kiezen?

Decoratie-interieur, DI kennis

Je bent er aan toe, de binnenafwerking. Fonkelnieuw pleisterwerk of na jaren goede dienst, hebben je muren wat nood aan hernieuwde liefde. Hoe dan ook, je gaat schilderen!

Maar dan, voor welke kleuren ga je? Wil je een accent op je muur? Een licht plafond en lichte muren? Of net een cosy ruimte met wat warmere, volle tinten? Spannende accenten en eens een donker plafond? Keuze te over en dat maakt het niet altijd even makkelijk kiezen.

We geven je hier graag een aantal tips mee die het je al wat makkelijker kunnen maken of waarmee je je in elk geval wat kan voorbereiden op een bezoek aan onze toonzaal voor verder advies.

 

hoe functioneel kleur kiezen voor je schilderproject?

Je slaapkamer, een ruimte waar je s ’avonds kan ontspannen met een boek lekker onder de dons of eerder een kamer die je s ’morgens opgewekt begroet en waar je goed in kan wakker worden?

Is jullie keuken een echte ontmoetingsplaats voor familie en vrienden of drink je er enkel even een snelle kop koffie, kook je er een al even snelle hap en ga je die lekker elders oppeuzelen?

Heb je een woonkamer waar je nog nooit de zetel van dichtbij hebt bekeken of is dit je favoriete nestelplaats?

Je inkomhal is dé plaats bij uitstek om eens gek te doen. Samen met bv. het toilet is dit een ruimte waar je niet lang blijft hangen. Je kan er dus eens aan de slag met intensere kleuren of een kleur die je elders niet aandurft.

Dit speelt zeker mee in de keuze van je kleuren. Probeer voor jezelf te bepalen wàt je verlangt van elke specifieke ruimte.

 

maak een moodboard om kleurenschema te bepalen

Is een ander woord voor sfeer-collage. Altijd leuk om je voor te bereiden op de verfaankoop, maak een collage met afbeeldingen van stoffen, kleuren, ruimtes, planten en bloemen die je mooi vind, ga op zoek in tijdschriften, maar zeker ook op internet en voeg dit samen tot je eigen persoonlijke wooncocktail. Misschien is Pinterest een handige verzamelplaats, je vind er in elk geval een massa ideeën, kijk zeker eens op onze pinterest pagina 

 

kleuren bepalen je gemoed of stemming

Bekijk even wat kleuren met je doen. Niet iedereen wordt vrolijk van geel, rustig van groen of warm van rood…. maar een beetje theorie kan nooit geen kwaad. Een leuke link over kleur in het interieur

 

vaste elementen in je interieur bepalen mee je kleurkeuze 

Er zijn altijd elementen in je woning die je niet kàn of wil aanpassen (of die je net nieuw hebt laten plaatsen). Dit kan gaan over een mooie natuurstenen of houten vloer, gordijnen, meubels…  Het is zeker geen gek idee om bij je keuze een staaltje mee te brengen, een deurtje van je kast, een gordijn of een tegel of plank. Kwestie van alles mooi op elkaar af te stemmen.

 

pimp je oude meubels op met verf

Ecologie is ook respect voor mooie basisstukken. Denk er aan, dat met wat werk en de juiste producten, de meeste ondergronden ook wel te pimpen zijn. Zo kan je bv. die oude, wat gedateerde kast of deur, omtoveren tot een fraaie blikvanger. 

 

kleurstalen kunnen je helpen kiezen 

We hebben van sommige kleurlijnen stalen die je even kan uitlenen. Altijd handig om in je eigen ruimte te zien hoe een kleur overkomt. 

 

eye catchers breken eentonigheid 

Dat kan een muur zijn, een meubelstuk, een lampenkap, kortom élk element in je ruimte kan worden omgetoverd tot hét accent dat je nodig hebt. Ga hier speels mee om, probeer ook eens een techniekje uit. Altijd leuk om te doen en zeker als je aan de slag gaat op een los element, kan je het nog aanpassen zonder dat je gelijk de hele wand moet overdoen. Kies dan voor een mooie, neutrale basiskleur op de muren en wissel af, als je wil zelfs per seizoen. Een muur hoeft ook niet per definitie te stoppen aan de grens met een volgende. Zet je kleur eens “hoek om” of met een boog ipv een rechte lijn, uitlopend (changant)…. Zo veel meer mogelijkheden dan die ene kleurwand op een “logische” plaats. Als je een accentkleur wat wil “verzachten”, plaats ze dan niet alleen, dwz. geef enkele andere voorwerpen eenzelfde kleur. Wil je dit juist versterken, gebruik dan net een complementaire kleur op enkele spulletjes in dezelfde ruimte.

 

maak je eigen verhaal met kleur

Je woning is nooit in één keer te overzien. Maar je wandelt van ruimte naar ruimte. Zorg ervoor dat de kleuren mooi in harmonie zijn met elkaar (een goed contrast kan ook een harmonie zijn!) en dat ze hetzelfde verhaal vertellen. 

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop