kokosplaatjes | nieuwigheden | Blog

31-08-2017

nieuwigheden Bouwtechniek Decoratie-interieur

Een nieuwe dunne oplossing voor contactgeluidsisolatie van vloeren zijn de kokosvellen van 8mm dik. Deze vervangen de houtwolplaatjes Pavastep van 8mm in ons assortiment.

De plaatjes meten 1.25m*0.625m en zijn 11mm dik in niet belaste toestand. Van zodra je hier een vloerafwerking op plaatst, reduceren ze zich tot 8mm dikte : daar hou je dus rekening mee in je opbouw.

Kokosvellen zijn 100% natuurlijk en vergen amper primaire energie om ze te maken : er worden ook geen stoffen aan toegevoegd. Wel groeien kokosnoten niet in Europa natuurlijk. Daartegenover staat dat ze amper verouderen, maw ze behouden hun isolatiewaarde (thermisch als akoestisch) over de tijd, in tegenstelling tot nieuwsoortige vloerisolatiemaerialen uit schuim of kunststof!

Kokos is goed bestand tegen biologische afbraak en is waterafstotend : dit maakt dat de isolatiewaarde niet kan verminderen doordat het materiaal nat wordt en dat het materiaal niet gaat rotten onder invloed van vocht en slechte ventilatie.

De thermische isolatiewaarde is goed (L : 0.043W/mK) maar natuurlijk minimaal door de dikte van 8mm. Idealerwijze combineer je de kokosvellen met een kurkisolatieplaat om een betere thermische isolatie te bekomen. Op een ruwe betonplaat bijvoorbeeld leg je een kokosvel en dan pas de kurkisolatieplaat om oneffenheden op te vangen.

Akoestisch zijn kokosvellen heel sterk in het reduceren van contactgeluid (ca 25dB) wat 4 à 5 keer een vermindering betekenen van een opbouw zonder deze plaatjes. Lage frequenties (tot 500Hz) worden beter gereduceerd dan hoge.

Kokosvellen kan je afwerken met droge en natte oplossingen (houten vloeren, laminaat,  Fermacell droogvloerelmenten uit gips of cement, natte cementchappe, kalkchappe,...

kokosplaatjes

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop