kokosvezel | GR grondstoffen | kennisbank

kokosvezel

kokosvezel

kokosvezel

GR grondstoffen

Al onze isolatieproducten bestaan uit natuurlijk hergroeibare vezels. Dat kan een plantaardige vezel zijn of een dierlijke vezel. Natuurlijke vezels hebben andere karakteristieken dan vezels die ontstaan uit mineralen (glasvezels) of synthetische vezels.Het verwollen of vilten al dan niet met een toeslagstof maakt een natuurvezel tot isolatiewol. Het in meer of mindere mate opeenpakken van de vezel bepaalt de drukvastheid, de rigiditeit of het soepele karakter van het isolatieproduct.

kokosvezel

Kokosvezel gebruiken we vooral voor de akoestische toepassingen en als winddichtend en bijna onrotbaar propmateriaal. Het is wel hygroscopisch en kan ds als een spons werken als je het echt in water legt.

Kokos wordt als restafval van de palmolie-industrie getolereerd in het bio-ecologisch bouwen, ook al is de oorsprong meestal Indië, Sri Lanka of andere Aziatische landen. Ook cocos peat of mulch zijn restproducten van de kokosbast en worden in de landbouw gebruikt als grondtoevoeging. Het is de taaie vezel van de kokosbast het gedeelte tussen kokosnoot en de buitenste schil. We gebruiken vooral de grove bruine vezel voor bouwtoepassingen. Van de witte en kortere vezels worden touwen en fijnere textielen gewoven.

Kokosvezel is een lange holle cellulosevezel met veel lignine. Deze lignine maakt het verschil met andere cellulosevezels zoals katoen en vlas en maakt kokos stug en sterk. de vezel kan enorm goed tegen vochtige omstandigheden en bijvoorbeeld geschikt voor het afdichten van raamopeningen als alternatief voor gespoten PUR.

Door de vezels in stromend water te leggen, zwellen ze worden ze soepeler en weken ze zich los van de bast. De korte van de lange vezels worden gescheiden en ‘geslagen’ of ‘gehekeld’ zoals onze cellulosevlokken geslagen worden uit krantenpapier. het maakt de vezel elastisch en hier komen de voordelen als akoestische demper naar boven.

Ecomat biedt vooral kokosstroken aan die we oa gebruiken om in een vloerconstructie de draagbalken akoestisch te onderbreken van de vloerbedekking die er zwevend op geplaatst wordt. Als je de stroken uit elkaar trekt, zie je de vezels tevoorschijn springen en kan je ze gebruiken als propmateriaal. je zal ook merken dat de vezel een beetje kleverig aanvoelt. dat is de lignine uit de vezel en is de natuurlijke binder die de vezels tot stroken maken.

 

Verder hebben we kokosplaatjes van 8mm dik als vloerisolatie en kokos gecombineerd met kurk als thermisch akoestische isolatie van muren en vloeren (Kurcoco)

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop