marmoleum is de eerste klimaatpositieve vloerafwerking | Decoratie-interieur | Blog

21-09-2023

Decoratie-interieur

MARMOLEUM, de merknaam van de linoleumvloeren van Forbo,  is de eerste klimaatpositief geproduceerde (cradle-to-gate) vloer ter wereld.

Marmoleum vloeren staan voor veelzijdigheid, duurzaamheid en kracht. Marmoleum wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen en behoort daardoor tot de meest milieuvriendelijke vloeren van de wereld.

Marmoleum is uniek omdat het een CO2-opname heeft in het product zelf. Fotosynthese van alle planten die in Marmoleum worden gebruikt, absorbeert meer CO2 dan er wordt uitgestoten door transport en productieverwerking van het eindproduct. Dit maakt Marmoleum klimaatpositief van cradle to gate.


Marmoleum is een unieke linoleumvloer van natuurlijke grondstoffen zoals lijnzaadolie, houtmeel, kalksteen, hars en jute. Deze grondstoffen worden gewonnen in hun natuurlijke omgeving – de plek waar ze groeien en zich verjongen, vaak binnen een jaar. De vrouwen en mannen die onze grondstoffen leveren, behandelen we bij Forbo uiteraard met respect.

Lijnzaadolie wordt geperst uit de zaden van de vlasplant. De lijnolie verhitten we samen met dennenhars tot een linoleumpasta. Aan die pasta voegen we houtmeel toe, een afvalproduct van de gecertificeerde bosbouw. Kalksteen is in overvloed beschikbaar en ook het vierde bestanddeel dat we aan het linoleummengsel toevoegen om linoleumkorrels te maken. Natuurlijke pigmenten en ijzeroxide geven de korrels hun kleur. Met de vezels van juteplanten maken we de geperforeerde onderlaag waarop linoleum wordt gekalanderd.

Forbo werkt met respect voor de planeet en haar natuurlijke cycli. Zo slagen ze erin om een van de meest duurzame vloerbedekkingen te maken. Marmoleum werd ondertussen bekroond met tal van internationale milieucertificaten, zoals Nordic Swan en Blue Angel. Daarnaast dragen Marmoleum-vloeren bij tot een betere milieu- en welzijnsscore in het kader van normen zoals LEED, BREEAM en de WELL Building Standard. Lees meer over de milieucertificaten die aan de producten van Forbo zijn toegekend.

marmoleum is de eerste klimaatpositieve vloerafwerking
marmoleum is de eerste klimaatpositieve vloerafwerking
marmoleum is de eerste klimaatpositieve vloerafwerking

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop