schapewol ontrafeld | | Blog

29-10-2022

Met de introductie van onze nieuwe merk van schapewol Isolena by Lehner, gaan we graag de strijd aan met 7 vooroordelen die bestaan rond het gebruik van schapewol als isolatieproduct. Uiteraard kampen we met de Isolena producten en zijn niet alle merken schapewolisolatie over dezelfde kam "geschoren".

schapewol stinkt

Inderdaad, een schaap heeft doorgaans toch niet zo'n frisse geur. dat komt door de lanoline, het schaapsvet dat schapen beschermt tegen kou en nattigheid. Door blootstelling met de zon gaat deze waslaag oxideren. Wanneer de scheerwol met wrongelzeep gewassen wordt om er isolatie van te maken, worden dit vet, maa r ook cellulose en andere onzuiverheden verwijderd. Vervolgens wordt er soda gebruikt om de zeepresten af te spoelen. Een laatste deeltje van dit wolvet blijft behouden, maar verdwijnt mettertijd. Zo behouden we de elasticiteit en de veerkracht van de wol. Zo behoeft Isolena wol geen polyetheleen smeltvezels zoals andere merken wel eens durven doen om tot een soort van "isolatiemat" te maken.

 

schapewol schimmelt (zoals kledij)

Dit is eigenlijk onmogelijk. Hoewel schimmel kan optreden bij kledij, is dat voor schapewol anders. Dat komt doordat schapewol 33% van zijn eigen gewicht aan vochtigheid kan opnemen: het is een vochtregulerend product door de wisselwerking van de buitenste schil van de wolvezel en de vezelstam. de buitenste schil is hydrofoob en dus waterafstotend en laat toe dat de vezelstam die 33% waterdamp kan opnemen zonder de isolatiewaarde te verliezen! 

Kritieke situaties kunnen dus beter met Isolena schapewol geïsoleerd worden omdat de eiwitvezel van deze schapewol geen voedingsbodem vormen voor schimmels! Let op: ook hierom zijn toegevoegde smeltvezels uit den boze: ze veranderen het vochtgedrag van de wol!

 

schapewol is geen onbrandbare isolatie

Dat klopt maar de zelfontbrandingstemperatuur van schapewol is 560-600°C. Dat is ongeveer 2 keer zo hoog als vol hout. Verder heeft schapewol een hoog stikstofgehalte wat brandvertragend werkt. Bovendien, als de wol zou smelten, gebeurt dit zonder smeltdruppels wat het hoogste gevaar vormt bij een brand in huis. (druipgedrag d0). Rookontwikkeling start van het midden uit en is niet sterk (wat gevaarlijk is voor verstikken bij brand) (rookontwikkeling s2).

 

schapewol rot

Schapewol heeft zich gedurende duizenden jaren aangepast en heeft een enorme weerstand ontwikkeld tegen rotten. Wol werkt consistent onder allerlei omstandigheden, dus als je de isolatie correct plaatst, hoef je geen verrotting te vrezen. De ideale omstandigheid lees je op onze pagina over Isolena : ofwel zonder damprem in een dampdoorlatende constructie ofwel met een vochtgestuurde damprem in een dampdichte constructie.

Wanneer je schapewol echt wil laten vergaan, dan kan dat perfect. Dus er schuilt een grond van waarheid in dit vooroordeel, maar de randvoorwaarden zijn té groot om in een normaal modern isolatieconcept voor te komen.

 

schapewol zit vol muizen en insecten

Muizen en vliegende of kruipende insecten houden niet van de keratine van wol want die is onverteerbaar (itt. tot een cellulosevezel die daarom met zouten wordt behandeld). Bovendien verstrikken ze zich snel in de opbouw van de wol. Dus misschien belandt er wel eens een muis in je isolatiepakket uit wol, maar de volgende muis zal wel 2 keer nadenken als hij zijn maatje ziet worstelen.

Tegen motten en tapijtkevers moeten wel sterkere weermiddelen worden gebruikt. Meestal gebruikt men hiervoor Thorlan, een chemisch product.  Maar tenzij je dit middel massaal verwerkt in de wol, is het in beperktere 'gezondere' mate niet voldoende en ook té milieu en gezondbelastend

Daarom ontwikkelde Isolena zijn procedé van IONIC PROTECT. Deze onomkeerbare en permantente bescherming is gebaseerd op een plasmaproces. De volledige uitleg zie je in de video op deze pagina.

 

schapewol is duur

Schapewol is inderdaad duurder dan andere isolatieproducten, zelfs natuurlijke. Maar de voordelen voor je binnenklimaat en voor je gezondheid en het milieu zijn zo groot, dat je je niet anders dan goed kunt voelen bij zoveel generositeit naar jezelf, je huis en je woonomgeving. Buiten het transport vanuit Oostenrijk is er niet zo veel energie nodig om wolisolatieproducten te produceren. Je neemt volgens LCA berekeningen veel land in  en daardoor zou schapewol een te grote impact hebben op grondstoffen, maar zeg nu zelf : zie je liever een veevoederfabriek op de Alpenweides staan? 

Een ander aspect is natuurlijk meer te veralgemenen naar al onze ecomaterialen : door gebruik te maken van hergroeibare gronstoffen die weer aan de natuur kunnen worden teruggeven, dragen we bij tot een betere eco-balans, waar de wereld, maar ook jijzelf minder voor zal moeten boeten bij herbouw of afbraak van je woonconcept. 

 

schapewol zakt in mettertijd

Het naalden en vilten van schapewol geeft de wolproducten voldoende stabiliteit om inzakken te vermijden. Wel dienen de rollen correct te worden geplaatst. En dat doe je vb door de wol ook te nieten tegen de houten constructie. We werken dus eerder met houten kepers dan metalstuds om verticale wanden te maken.

Voor het naalden worden de gereinigde en ontvette wolvezels in vorm gebracht. Dit noemen we kaarden, omzeggens het kammen van de wol. Deze gekaarde wol wordt dan met naalden bewerkt zodat de vezels door het veelvuldig doorprikken een beetje aan elkaar gaan "kleven"waardoor stabiel wolvilt ontstaat.

Vooral de Isolena Premium met doorlopende naald is hierdoor de meest stabiele van de hele Isolena reeks.

schapewol ontrafeld
schapewol ontrafeld
schapewol ontrafeld
schapewol ontrafeld
schapewol ontrafeld
schapewol ontrafeld

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop