schapewol | Bouwtechniek | kennisbank
schapewol
Bouwtechniek, GR grondstoffen, Houtmassiefbouw, Houtskeletbouw, Kalkhennepbouw, Leemmassiefbouw, Steenmassiefbouw, Strobalenbouw, Stroleembouw
Al onze isolatieproducten bestaan uit natuurlijk nagroeibare vezels. Dat kan een plantaardige vezel zijn of een dierlijke vezel. Natuurlijke vezels hebben andere karakteristieken dan vezels die ontstaan uit mineralen (glasvezels) of synthetische vezels.
Het verwollen of vilten al dan niet met een toeslagstof maakt een natuurvezel tot isolatiewol. Het in meer of mindere mate opeenpakken van de vezel bepaalt de drukvastheid, de rigiditeit of het soepele karakter van het isolatieproduct.
schapenwol zonder insecten
Dit is de enige dierlijke vezel die gebruikt wordt in onze producten. Het is ook een heel bijzondere. Schapewol wordt vervilt tot isolatiematten. Het is naast de Pavatex stijve houtwolisolatieplaten, kurkisolatie (platen of korrels), kokosplaatjes en Neptutherm zeegras één van de weinige isolatieproducten in ons gamma zonder toevoegingen zoals zouten. Dat is vooral belangrijk als je dampdoorlatend wil bouwen
De ISOLENA IONIC PROTECT schapewol die we vanaf 2022 verdelen, behoeft zelfs geen motwerend product! De wol wordt immers met het unieke procédé volledig mot-en insectenvrij! zonder chemische toevoegingen ! Dit laatste is wel belangrijk want schapewol gebruiken we vaak in niet helemaal luchtdicht afgesloten constructies. En denk dan even ter vergelijking aan de wollen trui die je in de kleerkast hangt : daar kan ook d emot inkruipen want die wol is zeker niet behandels met dhet Ionic Protect systeem. De mot kan erin kruipen en gaten maken in je trui.
Onze schapewol producten stinken niet want ze zijn ontdaan van het vet (lanonine) door de wol tijdens de productie te wassen met soda en zeep.
schapenwol kan 100% natuurlijk
De mooiste variant van isolatiewol is de 100% natuurlijke. De vezels zijn heel lang maar krullend en de wol wordt alleen nog maar wolliger door hem te vilten. Andere merken dan ISOLENA gebruiken hiervoor dan ook ‘goedkopere wol’ die dan vaak door toevoeging met smeltvezels (polyester) een mooi mat lijkt, maar niet meer de eiegenschappen kent zoals 100% natuurlijke wol.
ISOLENA wol is afkomstig van schapen die grazen in de Oostenrijke, Duitse en Zwitserse Alpen. Dus laat je niet misleiden door een slechtere LCA score voor schapewol: wat hoort er beter op een alp dan een schaap of geit? Het "ingenomen landgebruik" dat de slechte score bepaalt, zou ik niet anders willen zien eerlijk gezegd:-)
schapenwol werkt isolerend in winter én zomer
Met het gamma van ISOLENA schapewol, kunnen we verschillende producten aanbieden met verschillende densiteiten en isolatiewaarden (lambda-waarde). Maar dat kengetal lambda (de warmtegeleidingscoëfficiênt), is eigenlijk niet het belangrijkste om je een comfortabel geveol te geven zodat je exta wollen trui aantrekt of de verwarming een graadje hoger schakelt.
Belangrijker is dat de wol een té hoge relatieve vochtigheid in je binnenklimaat kan opnemen. Als het vocht uit je woning verdwijnt op een natuurlijke manier zonder tocht-of ventilatiebewegingen, verdwijnt ook een kil en klammig onaangenaam gevoel. En akls die opgenome vochtigheid in de zomer weer uitdampt naar binne toe, creëert wol een adiabatisch koeleffect; om uit tedrogen onttrekt de wol energie en dit is je natuurlijke airconditioning voor de zomer. Dat geldt vooral voor de kleinere woonomgevingen zoals Tiny Houses of campers.
schapenwol is luchtzuiverend
De woldraden bestaat voor 100% uit keratine. Die keratine werkt eigenlijk als een filter die onreine gassen zoals formaldehyde, stikstof en andere ongezondere componenten (VOS) uit je binnenklimaat zuivert, en dit zonder stoppen een mensenleven lang! Het is geen technische filter die je moet reinigen : de capaciteit is enorm! De eiwitten in de wol zuigen deze stoffen sterker aan dan dezelfde eiwitten in je neus. Daardoor krijg je zelf minder irritaties aan de neus en is schapewol zo zuiverend voor je binnenklimaat naar VOS.
Thermisch comfort in winter en zomer gegarandeerd bij deze vezel en door de elasticiteit van wol werkt ze ook heel akoestisch dempend.
schapenwol is brandveilige isolatie
Door het hoge stikstofgehalte en het feit dat wol om te branden meer zuurstof nodig heeft dan dat er normaal in de lucht zit, brandt wol niet zelfstandig en behoeft het ook geen zouten of andere brandwerende toevoegingen.
schapenwol is hygroscopische isolatie
Verder is het de enige isolatiewol die wel tot 35% van haar gewicht aan waterdamp kan opnemen zonder haar isolatiewaarde te verliezen. Verder is wol volledig hydrofoob en stoot ze dus water af. Ook in kritiekere situaties zoals dampdichte constructies, kan schapewol een oplossing bieden aan vochtproblemen. Denk aan tiny houses,caravans, woonwagens, boten en dergelijke. Hier gebruiken we schapenwol zonder dampremmende laag aan de binnenzijde!
Uit een net verschenen rapport blijkt dat schapenwol het minst kans geeft op schimmelvorming ten opzichte van de vergeleken isolatiematerialen. Mogelijkerwijs kan pas schimmel ontstaan in wol, wanneer het voor extreem lange tijd in een omgeving wordt geplaatst met een RLV van >96% en een temperatuur van boven de 25 graden. Zelf is wol geen voedingsbodem voor leven.
schapenwol is geschikt voor allergielijders
Schapenwolisolatie is stofvrij want antistatisch en is uitermate aangenaam om te plaatsen. Een wolallergie bestaat voorlopig nog niet aangezien de aminozuren in de eiwitten van schapenwol dezelfde zijn als die in ons lichaam. Wel kan er door wrijving met schapenwol tegen de huid een allergische reactie ontstaan. Draag dan handschoenen. Ingeademde deeltjes zijn biologisch volledig oplosbaar en zijn binnen de 2 dagen verdwenen.
schapenwol functioneert het best in een dampdoorlatende opbouw
Condensatie is de fase-overgang van gas naar vloeistof (waterdamp is een droog gas). Wol is een hygroscopische proteïnevezel waarbij opname en afgifte van waterdamp onder invloed van relatieve vochtigheid tot de fundamentele fysische eigenschappen behoort.
Een wolvezel zonder zouttoevoeging is voor 100% waterafstotend (hydrofoob) en voor 100% waterdampopen. Door de enorme hoeveelheid damp (>33%) die kan worden opgenomen door de wolvezel in Isolena, ontstaat er geen 100% verzadiging van de lucht met waterdamp (RLV), dus geen fysiek water en aldus geen condensatie. Vandaar bouwen we net dampdoorlatend, om de continue wisselwerking tussen RLV binnen en buiten te laten plaatsvinden.
De beste zelftest is met een stuk wol : hang die buiten en ga om de paar uur kijken en voelen wat er gebeurt ; doe dit ook met andere materialen. Of denk aan de keer dat je tijdens het wandelen in een wollen trui verrast werd door regen en een koude nacht : de wollen trui zal je blijven warmhouden. Ze verliest haar thermische isolatiewaarde niet!
welke materialen zijn geschikt om dampdoorlatend te bouwen?
Materialen dienen vochtregulerende en warmte-accumulerende eigenschappen te bezitten zoals wol, hout en leem. Verder mogen er onder geen beding boraten of andere zouten aan zijn toegevoegd zoals in de meest ecologische isolatiematerialen of goedkopere schapenwol-isolatiemerken. Deze toevoegingen nemen nl waterdamp op zonder ze makkelijk los te laten. Hierdoor verminder het isolerend vermogen en dient een damprem te worden geplaatst ter bescherming van de opgesloten materialen.
hoe reageert vocht in het hout in de constructie aangezien er in Isolena schapewol geen zouten zitten?
Waterdamp zoekt steeds de weg van de minste weerstand. De dampdiffusieweerstand van hout is echter vele male hoger dan de dampdoorlatende constructie met Daemwool. Waterdamp kiest dus die weg. Pas wanneer je dampdicht gaat bouwen wordt de dampdiffusieweerstand van de balk lager dan die die van de constructie, en zal de damp voor de balk kiezen. Het zout aanwezig in andere natuurlijke materialen zal wel die waterdamp absorberen maar tot er verzadiging is. Vandaar dat er bij andere isolatiematerialen, ook hergroeibare, met een damprem dienen afgewerkt te worden.
is het adiabatisch koelingseffect van wol ook mogelijk in dampopen constructie met damprem?
Dampremmers verminderen het adiabatisch koelingseffect van wol en dienen vermeden te worden om van dit effect te genieten.
Wol neemt waterdamp op en stoot die af naargelang de RLV tussen beide ruimtes. In de winter wordt meer opgenomen en in de zomer meer afgestoten. Bij het afstoten zal waterdamp expanderen zoals andere gassen en dit proces onttrekt warmte omdat dit energie kost . Onttrekken van warmte leidt tot koeling of anders gezegd : lucht warmt op, zet daarbij uit en de waterstofdeeltjes expanderen, en dit geeft koeling.