comforttemperatuur | Bouwtechniek | kennisbank

wat maakt een temperatuur aangenaam

comforttemperatuur

comforttemperatuur

Bouwtechniek, BT kennis

Dat de ideale temperatuur heel persoonlijk is, is algemeen geweten.Dat die ideale temperatuur naar jouw gevoel afhankelijk is van de activiteit die je uitoefent en de kledij die je draagt, is ook logisch. En of je droog of nat bent. Er hangt namelijk een klein laagje lucht rond je huid die je warm houdt. Als je nat bent, valt die bescherming weg. Daarom voelt wind of tocht ook fris aan: de snelle luchtverplaatsing blaast dit luchtlaagje en de warmte weg.

En toch valt er heel wat te vertellen over comforttemperatuur. Comforttemperatuur is het gemiddelde van de luchttemperatuur en de stralingstemperatuur van wanden, ramen, vloeren, kortom: van alles rondom je.

Mensen denken soms dat enkel de binnenlucht verwarmd moet worden. Dit is niet helemaal correct. Je lichaam voelt namelijk ook de warmte van de dingen rondom je: de stralingstemperatuur. Warme wanden, en ook ramen, voelen comfortabel aan. Daarom is vloer- en muurverwarming ook zo’n comfortabele verwarmingswijze.

Koude (ongeïsoleerde) muren, vloeren of ramen, hebben een lage stralingstemperatuur. Om dit te compenseren zal de lucht in huis warmer moeten zijn om het aangenaam warm te hebben. In oude slecht geïsoleerde huizen,staat de thermostaat vaak op 22°C of hoger. Je moet er dus niet alleen extra stoken om de ruimte warm te krijgen, je moet de ruimte ook extra warm stoken om een warm gevoel te hebben.

Andersom geldt ook: in een goed geïsoleerd huis met warme wanden en superisolerend glas, is het al aangenaam als je de thermostaat op 19 of 20° instelt.

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop