zeegras | GR grondstoffen | kennisbank

zeegrasballen rollen aan uit de zee en worden isolatievezels

zeegras

zeegras

GR grondstoffen

Al onze isolatieproducten bestaan uit natuurlijk hergroeibare vezels. Dat kan een plantaardige vezel zijn of een dierlijke vezel. Natuurlijke vezels hebben andere karakteristieken dan vezels die ontstaan uit mineralen (glasvezels) of synthetische vezels.

Het verwollen of vilten al dan niet met een toeslagstof maakt een natuurvezel tot isolatiewol. Het in meer of mindere mate opeenpakken van de vezel bepaalt de drukvastheid, de rigiditeit of het soepele karakter van het isolatieproduct.

zeegras

Zeegras voor isolatiedoeleinden is afkomstig van een plant genaamd Posidonia Oceanica. Die komt vooral voor aan de rotskusten van de Middellandse Zee zoals in Tunesië, Albanië en Frankrijk. De plant is een belangrijke speler in ecosystemen en wordt op sommige plaatsen al beschermd. Zo is ze een kweekplaats voor weekdieren en ééncelligen en vervult ze een grote rol in de zuurstofvoorziening van lagere waters tot 25 meter. De planten bestaan uit vrouwelijke bloemen (stolonen) en mannelijke stengels die de plant verankeren in de zeebodem. De bloemen verwelken in de herfst en maken zich dan los. De vezels hangen echter aan elkaar en rollen zo in de ondiepe wateren tot ballen waar ze uiteindelijk op het strand aanspoelen. We noemen ze dan ook neptunusballen en de vezelisolatie wordt Neptutherm genoemd. Door dit lange rollen in het water wordt de vezel sterker en taaier.

Het is een mooie bijverdienste voor de plaatselijke bevolking om die ballen te rapen. Daarna worden ze mechanisch gehakt en gewassen. Labo-onderzoek wijst uit dat de vezels geen ziektekiemen dragen.

Er wordt werkelijk niets maar dan ook niets toegevoegd aan deze vezels : geen binders, geen brandvertragers, geen zouten. Van nature uit zit er zo’n 2% zeezout in. Het is bijna onbrandbaar materiaal en het vormt geen voedingsbodem voor schimmels. De vezels worden zowel gebruikt als inblaasisolatie als om holtes of compartimenten handmatig vol te proppen. Daardoor vormen ze niet alleen een zeer technisch verantwoorde isolatiewol, maar ook nog eens de meest zuivere! Neptutherm behoeft geen damprem. Luchtdichting van de constructie is altijd nodig. Recht uit de zee!

Zeegras wordt verder uiteraard gebruikt in zeegras tapijt. Dit zijn vezels van andere zeegewassen als die van de Neptunusballen die hiervoor speciaal geteelt worden in de monding van een rivier in zee, in brakke wateren. Zulk zeegras is volledig biologisch afbreekbaar maar dient eigenlijk voortdurend vochtig gehouden te worden om zijn vezels glanzend en veerkrachtig te houden. Oppassen voor schimmelvorming.

to top of page
Pinterest
zeegras

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop