kurk | Bouwtechniek | kennisbank

kurk als isolatie en afwerkproduct

kurk

kurk

Bouwtechniek, Decoratie-interieur, BT kennis, DI kennis, GR grondstoffen

Kurk(isolatie) is een natuurlijk isolatiemateriaal dat wordt verkregen uit de schors van de kurkeik (Quercus suber). Deze bomen groeien voornamelijk in het Middellandse Zeegebied, met name in landen zoals Portugal, Spanje en enkele delen van Noord-Afrika.

Het oogsten van kurk is een duurzaam proces, omdat de schors van de kurkeik kan worden verwijderd zonder de boom te beschadigen. Dit maakt het mogelijk om kurk regelmatig te oogsten gedurende de levensduur van de boom, die enkele honderden jaren kan zijn.

 

In de bouw wordt kurkisolatie (kurkplaten en kurkkorrels) gebruikt voor diverse toepassingen:

 1. Gevelisolatie: kurkisolatie wordt vaak gebruikt als spouw- en buitengevelisolatie. Het wordt aan de buitenkant van een gebouw aangebracht als isolatie die kan worden bepleisterd of zelfs onafgewerkt als Façadebekleding. Ook is het onze beste oplossing als natuurlijke spouwmuurisolatieplaat.

 2. Dakisolatie: kurkisolatie kan worden gebruikt als isolatiemateriaal in een warm platdak opbouw. het is het enige nagroeibare isolatiemateriaal dat geschikt is om onder en dampdichte dakhuid zoals roofing of EPDM te gebruiken. We hebben zelfs kurkisolatieplaten in een hellende uitvoering om op een platte onderbouw met de isolatie een afwateringshelling te kunnen geven. 

 3. Vloerisolatie: kurkisolatie kan worden gebruikt als isolatie onder de vloer. Het is dan ook een perfect alternatief voor de gekende schuimisolatie bovenop een betonplaat. maar ook als extra isolatielaag op schelpen zonder betonplaat kan dit worden toegepast. 

 4. Wandisolatie: kurkisolatie kan in de muren worden geplaatst om thermische isolatie te bieden en om geluidsoverdracht te verminderen. We hebben zelfs kurk met geïntegreerde OSB strips om er naast een pleister ook een plaatmateriaal op te kunnen bevestigen zonder verlijming. vb Kurk lambourdes

 5. Akoestische isolatie: Kurk heeft van nature goede geluidsisolerende eigenschappen. Het kan worden gebruikt om geluidsoverdracht tussen ruimtes te verminderen.

Kurkisolatie is populair vanwege zijn milieuvriendelijke eigenschappen en duurzaamheid. Het is een hernieuwbaar materiaal, omdat de kurkeik opnieuw kan worden geoogst na elke schorsverwijdering. Bovendien heeft het een lange levensduur en is het biologisch afbreekbaar aan het einde van zijn levenscyclus. 

Het enige minpuntje is de inzet van energie om dit mooi natuurproduct bij ons te krijgen.

Enerzijds is de energie die nodig is om te kurk te expanderen nog fossiel voorlopig en wordt ze niet nuttig verdergebruikt. Anderzijds zijn de afstanden die kurk moet afleggen uit Zuid Europa naar Noord West Europa een zware domper op de levenscyclusanalyse (LCA) van kurk.

Daarom startten we ook jaren geleden in samenwerking met Recycork een project om kurken flesstoppen in te zamelen en die te laten vermalen door een maatwerkbedrijf/zorginstelling. Zo geven we deze reststroom een nieuw leven als isolatiemateriaal voor binnentoepassingen. Deze korrels zijn immers niet geagglomereerd en het toepassingsgebied is iets kleiner.

 

Daarnaast biedt Ecomat kurk aan als afwerking voor vloeren en wanden:

Het grote verschil met andere handelaars is dat de Ecomat kurk NIET behandlesd wordt met beschermlagen uit polyurethaan. Je kan de kurken afwerkproducten van Ecomat zelf beschermen met een natuurlijke lijnolie of biobased vernis. Zo kan het later ook weer als zuiver kurkgranulaat herbruikt worden.

 

 1. Wandbekleding: kurk kan worden gebruikt als wandbekleding in verschillende ruimtes, zoals woonkamers, slaapkamers en kantoren. Het biedt een natuurlijke en warme uitstraling en kan worden geleverd in diverse kleuren en patronen.

 2. Vloerafwerking: kurkvloeren zijn populair vanwege hun comfortabele en veerkrachtige karakter. Ze zijn zachter dan veel andere vloerbedekkingen, waardoor ze aangenaam zijn om op te lopen. Kurkvloeren kunnen ook warmte isoleren en hebben geluiddempende eigenschappen.

 3. Plafondbekleding: hoewel minder gebruikelijk dan wanden en vloeren, kan kurk ook worden gebruikt als afwerking voor plafonds. Dit kan een unieke uitstraling geven aan een ruimte en tegelijkertijd bijdragen aan akoestische isolatie.

 4. Meubels en decoratieve elementen: kurk kan worden gebruikt voor het maken van meubels, zoals tafelbladen, stoelzittingen en decoratieve panelen. Het is een veelzijdig materiaal dat goed kan worden bewerkt en gestileerd.

 5. Akoestische oplossingen: vanwege de natuurlijke dempende eigenschappen kan kurk worden gebruikt om geluidsoverlast in ruimtes te verminderen. Dit maakt het geschikt voor bijvoorbeeld kantoren, studio's en ruimtes waar een goede akoestiek belangrijk is. Bijvoorbeeld schorskurk, wavecork.

 6. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid: kurk is een duurzaam en hernieuwbaar materiaal, omdat het afkomstig is van de schors van de kurkeik en de bomen niet worden gekapt. Ook is kurk biologisch afbreekbaar aan het einde van zijn levensduur. 

to top of page
Pinterest
kurk
kurk

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop