gezond binnenklimaat met techniek of natuur? | Bouwtechniek | kennisbank

techniek of natuur?

gezond binnenklimaat met techniek of natuur?

Bouwtechniek, Pleisters-Stuc, Decoratie-interieur, BT kennis, PS kennis, Houtmassiefbouw, Houtskeletbouw, Steenmassiefbouw, Stroleembouw

In het bio-ecologisch bouwen spreken we vaak over termen zoals vochtregulatiecapaciteit, ademende opbouwen, huis als derde huid. Allemaal leuke begrippen zou je zeggen, maar waar slaat het op?

Het gaat dan eigenlijk over eigenschappen van natuurlijke materialen die de nood aan technieken verminderen.  We bekijken de woningschil als een derde huid.

De eerste huid is ons orgaan dat onze temperatuur regelt en contact maakt met onze omgeving. De tweede huid zijn dan onze kleren waarmee we onze eerste huid beschermen. De derde huid is dan de woningschil. Daar willen we dezelfde aandacht aan besteden en deze zo ademend opbouwen zoals we onze kleren en onze lichaamshuid het liefst houden.

Het teveel aan vochtigheid of te hoge temperaturen worden door de derde huid "geloosd" zoals de zweetfunctie van onze huid werkt en zoals we liever wol of katoen dragen dan een plastic PVC regenjek. Deze jassen uit de hoogdagen van het petroleumtijdperk hebben we intussen ook vervangen door Goretex jassen en schoenen die wel ademen. Maak je deze derde huid van plastic of kunststof, voel je je snel beklemd en klammig op je eigen huid.

Technieken zoals ventilatie, luchtontvochtigers of net luchtbevochtigers zijn er dan om te compenseren als je de verkeerde materialen gebruikt. Aangezien nog steeds 95% van de bouwprojecten op een "traditioneel moderne" manier wordt gebouwd, heeft de overheid beslist om voor het algemeen technieken zoals deze te promoten en zelfs te verplichten. Kort door de bocht wordt er dan de slechtste keuze gepromoot om daar bovenop nog eens de compenserende ingrepen te verplichten. Lobbywerk is hier natuurlijk niet vreemd aan. Net zoals destijds asbest als een makkelijk en goedkoope materiaal gepromoot werd.

Het bio-ecologisch bouwen is na al die jaren op dit moment nog steeds not-common en geen standaard. Ooit komt daar wel eens verandering in wanneer de werkelijke kost van het gebruiken van bepaalde materialen ook doorgerekend wordt in de productprijzen. Dat merk je stilaan meer en meer.

Bijna al onze materialen zijn vochtregulerend te noemen. Ze kunnen dus een verhoging van de relatieve vochtigheid in de woning bufferen door het vocht op te nemen en zachtjes weer af te staan. Is de muur ademend, dan kan het vocht (in gasvorm) naar buiten uitdampen. Maar wanneer de relatieve vochtigheid in huis plots zou dalen, kunnen de vochtige dampen ook weer naar binnen gestuurd worden. En dit allemaal zonder technische of energievretende sturing. Nee, deze sturing is volledig natuurlijk en kosteloos : ze verbruikt geen energie. Ze geeft energie aan je woning. Het is die energie die je voelt in een bio-ecologische woning. Het is die warmte die afstraalt van natuurlijke materialen. Het is die derde huid die we nodig hebben om po,ns comfortabel te voelen.

Wat doe je dan als je nu eenmaal in een huis woont dat helemaal zo niet is opgevat? Moeten we dan alles afbreken of vervangen? 

Neen zeker niet maar als je zou gaan verbouwen, kan je wel veel slechte lagen strippen en terug aankleden met gezonde materialen. En zelfs al heb je enkel de mogelijkheid om iets aan je binnenafwerking te doen, dan nog kunnen bepaalde afwerkmaterialen heel veel goedmaken.

Het beste voorbeeld hiervan is een leempleister. De eigenschappen van leem zijn zo heilzaam voor je binnenklimaat dat dit een oplossing kan zijn voor elke woning! En wees gerust : er zijn leemafwerkproducten naar ieders smaak en wens.

Wil je meer weten wat leem kan doen voor je binnenklimaat? Lees dan onze informatiefolder hierover.

En ook "wij" ecobouwers staan niet stil. Zo kan je via deze link een studie nalezen waarbij we de eigenschappen van leem op het vlak van vochtregulatie en de absorptie van VOC's nog enorm verbeteren. Een studie wijst uit dat als er bij de leem door leem aerogels worden toegevoegd, de absorptie van uitwasemingen én vochtigheid nog drastisch vehoogd wordt.  Aersogels zijn verbindingen op basis van gerecycleerde cellulose en zijn volledige schadeloos, biologisch afbreekbaar en oplosbaar in water. Zulke ontwikkelingen geven aan meer mensen (eigenaars maar ook huurders) de mogelijkheid om een slechte situatie goed te trekken met uitsluitend een afwerkingslaag van ca 5-8mm. Ook mensen die zelfs geen corrigerende techniek in de woning kunnen installeren kunne hiermee de woonkwaliteit enorm verbeteren!

Omdat iedereen recht heeft op een gezond binnenklimaat! Omdat de natuur sterker is dan enige techniek.

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop