houtvezel | Bouwtechniek | kennisbank
houtvezels zitten in onze isolatieproducten van Pavatex & Celit : gestoomd of gebonden
houtvezel
Bouwtechniek, GR grondstoffen, Houtmassiefbouw, Houtskeletbouw, Kalkhennepbouw, Leemmassiefbouw, Steenmassiefbouw, Strobalenbouw, Stroleembouw
Al onze isolatieproducten bestaan uit natuurlijk hergroeibare vezels. Dat kan een plantaardige vezel zijn of een dierlijke vezel. Natuurlijke vezels hebben andere karakteristieken dan vezels die ontstaan uit mineralen (glasvezels) of synthetische vezels.
Het verwollen of vilten al dan niet met een toeslagstof maakt een natuurvezel tot isolatiewol. Het in meer of mindere mate opeenpakken van de vezel bepaalt de drukvastheid, de rigiditeit of het soepele karakter van het isolatieproduct.
HOUTVEZELS & HOUTWOL
Houtvezels in een deel van onze isolatieplaten zijn gestoomd in hun eigen lignine en klitten zo aan elkaar. De persing die dan volgt bepaalt de eigenschap van de isolatie zoals drukvastheid, isolatiewaarde, akoestische demping, en andere. Dit zijn vb de typische Pavatex meerlaagse houtvezelisolatieplaten.
Verder hebben we ook isolatieproducten van houtresten gemaakt die niet gestoomd zijn. Doordat het houteigen lignine niet wordt losgeweekt, is er een ander bindmiddel nodig om van deze platen een geheel te maken. De homogene houtvezelisolatieproducten van Pavatex of Best Wood hebben een PMDI additief gekregen, een verantwoorde lijm die garanties biedt naar hechting op alle resthout dat wordt gebruikt. Door dit additief zijn er ook zeer isolerende waardes te halen met iets minder materiaal of densniteit. Een ander product van houtvezels zijn de isolerende halfstijve isolatiedekens of matten zoals Pavaflex. Dat gebeurt met 7% synthetische smeltvezel. Deze polyolefinevezel is een steunvezel die 6 maanden nodig heeft om opgelost te worden in de natuur. Eigenlijk kan je met een gerust hart overschot houtwolisolatie zoals Pavaflex composteren. Het ook in deze mat aanwezige zout voor brandvertraging zou nog geen slak doden in je moestuin.
Houtvezels hebben net dezelfde eigenschappen dan cellulose. Het knappe is dat men resten van houtzagerijen gebruikt en spinthout, dat als minderwaardig wordt beschouwd voor andere houttoepassingen. Het fijne is dat Pavatex er bijna als enige geen minder verantwoorde stoffen aan toevoegt. Er is voor bepaalde producten 1,5% houtlijm nodig om verschillende lagen van bepaalde producten aan elkaar te kleven. Probleemloos te herbruiken, composteren of verbranden als bio-massa. Als één van de meest ‘Umwelt’ bewuste fabrikanten in Europa, wordt de stoom en de meeste energie nodig voor de productie van platen voor 95% gewonnen uit de verbranding van bio-massa!
Houtstof is pas schadelijk bij zeer lange onderhevigheid en komt vooral voor bij het verwerken van tropisch hardhout. Houtvezels in onze producten kunnen bij sommige personen een allergische reactie veroorzaken op huid die gevoelig is voor houtstof of bepaalde componenten zoals lignine en harsgehalte. De vezels zijn te groot voor luchtwegenbelasting en blijven meestal verstrikt in neusharen.