pavatex producent | Bouwtechniek | kennisbank

Ecomat is hoofdverdeler voor Pavatex in Vlaanderen en daar zijn we fier op

pavatex producent

pavatex producent

Bouwtechniek, PR producenten, Houtmassiefbouw, Houtskeletbouw, Kalkhennepbouw, Leemmassiefbouw, Steenmassiefbouw, Strobalenbouw, Stroleembouw

Pavatex is misschien wel het oudste merk van Ecomat en nog steeds één van de belangrijkste. Voor Vlaanderen is Ecomat nog steeds hoofdverdeler. Heden ten dage verhandelen we een aantal vrachten per maand. Het is één van onze belangrijkste leveranciers met een enorm uitgebreid programma aan speciaaloplossingen.

Ooit begonnen in 1905 als papierverhandelaar, net zoals Panterre in België, in het dal van een klein stadje Fribourg is Pavatex vanaf 1932 uitgegroeid tot misschien niet de grootste houtvezelisolatieproducent, dan wel een van de meest innovatieve en zuivere op de graad. 

Met de bouw van een derde fabriek in 2014, luidde Pavatex ook een nieuw tijdperk in. Voor het eerst wordt er geproduceerd buiten Zwitserland en de moderne fabriek draait zoals de gerenoveerde fabriek te Cham bijna uitsluitend op biomassa. De fabriek draait dus op zijn eigen afval, afkomstig uit de verbranding van ongeschikt afvalhout.

Sinds enkele jaren zijn alle Zwitserse fabrieken gesloten. In 2017 werd Pavatex SA overgenomen en volledig geïntegreerd in de wereldgroep Soprema SA, een bitumenbanenproducent. Rare combinatie zou je denken, maar niet onlogisch om je dezer dagen als wereldreus te vermengen met zeer ecologische dochterbedrijven. Groen is immers de toekomst! De productie werd nu volledig geconcentreerd in Frankrijk, niet zo heel ver van de Belgische grens.

In de Franse fabriek te Golbey wordt alles gemaakt met een droge productiemethode. Hier worden dan ook PMDI-lijmen gebruikt als bindmiddel voor de platen. Dat heeft toch een aantal voordelen : het maakt het mogelijk platen te maken met een dikte tot 24cm en meer. Interessant als je met de isolatienormen van tegenwoordig wil meegaan. Bovendien is het productieproces net iets beterkoop en dat merk je als klant aan de prijs.  We kunnen intussen dan ook producten aanbieden van 20cm Isolair Multi sarkingdakplaat , PavawallGF bepleisterbare gevelisolatieplaten tot 16cm, Pavatherm universele platen tot 24cm.

Op dit moment (augustus 2022) is men volop bezig met het bouwen van méér productiecapaciteit : de huidige fabriek wordt verdubbeld omwille van de grote vraag naar Pavatex producten.

Ook tegen 2023 verwachten we op dezelfde site een nieuwe eigen Pavatex fabriek voor de Pavaflex flexibele isolatiematten. Op dit moment worden die nog door een externe loonproducent voor Pavatex in Polen gemaakt. Dus ook hiervoor komt Pavatex dichter naar onze Vlaamse afzetmarkt en wordt het product iets 'lokaler' dan voorheen. De productie van flexibele matten moet gebeuren met redelijk 'droge' houtvezels waar smeltvezels aan toegevoegd worden om het product flexibel te maken. Polyetheleen is een chemische verbinding die redelijk snel ontbindt bij het composteren. Anderzijds is ze sterk genoeg om als steunvezel te dienen in een vochtregulerende isolatiemat.

Kortom wij houden van Pavatex en van zijn producten omdat zij het mogelijk maken dat jouw binnenklimaat geen vervuilende stoffen bevat, maar ook dat zij als producent niet bijdragen tot de vervuiling. En dat laatste is bij andere houtvezelisolatieproducenten wel anders…

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop