muurvormgeving | Pleisters-Stuc | kennisbank

verf & plamuur als vormgeving van je muur

muurvormgeving

muurvormgeving

Pleisters-Stuc, Decoratie-interieur, DI kennis, PS kennis

Om je huis van een eigen sfeer te voorzien, zijn diverse decoratieve technieken mogelijk. Zo maak je van je muren een verlengstuk van jezelf. Bovendien is “zelf doen” gewoon leuk, je hoeft geen vakschilder te zijn om eens iets anders te proberen.

Wandvormgeving met plamuur of verf is weer helemaal in! Mensen willen weer een eigen cachet geven aan hun muren. Wandtechnieken worden terug meer en meer gebruikt. Ecomat heeft een aantal producten in het gamma die zich hiervoor perfect lenen.

Sluieren (ook glaceren genoemd) is een techniek waarbij je pigmenten toevoegt aan een bindmiddel en een kleurvlak hiermee gedeeltelijk bedekt (door deppen, vegen of borstelen). Hiermee bekom je een speels, karaktervol resultaat op je muur. Makkelijk toe te passen met een natuurharsdispersieverf als grondlaag. Gebruik de kleurpasta’s of pigmentpoeder van Galtane of Wolf Jordan en het sluierbindmiddel van Galtane. Een aantal tips: gebruik geen té contrastrijke kleuren, hoe subtieler, hoe mooier ; zorg ervoor dat elke laag perfect droog is, voordat je een nieuwe laag sluiert, anders heb je kans op het “oplossen” van voorgaande lagen ; probeer steeds een muur in één keer af te werken, onderbreek je werk niet, dit kan verschillen geven in effect door een andere handelswijze of droging.

Kalk-caseïne verf van Wolf Jordan is een techniekverf bij uitstek! Deze verf bestaat in 45 zeer mooie, natuurlijke kleuren. Je kan eindeloos spelen met de verdunningsgraad van deze verf (nooit meer verdunnen dan 1:2) en door de verschillende kleuren onderling te mengen, of in laagjes over elkaar heen te zetten. Net zoals je zou doen met sluieren, maar nu enkel door de verdunningsgraad aan te passen en te spelen tot je een mooi resultaat bekomt. Hou het subtiel door een donkerdere over een aansluitende lichte tint heen te zetten, of ga voor een fellere tekening, door een intensere kleur over een lichte basiskleur heen aan te brengen. Je kan gaan voor een streperig effect, of juist voor wolkig door aan te brengen in een circulaire beweging. Aanbrengen doe je met een brede kwast of spalter. Als je de verf aanbrengt in meerdere, dikke lagen met een plastic spaan, kan je een stucco lustro techniek toepassen. Je poliert als het ware de hoger liggende delen op, deze gaan lichtjes glanzen en desgewenst werk je het geheel af met een was voor een dieper, satijnglanzend resultaat.

T Paint (textuurverf) van Tierrafino is een leemverf met grovere korrel om je muur te voorzien van een dekkend, ruw of pleisterachtig laagje. Je brengt de verf aan met een brede kwast in één of meerdere lagen. Je kan naar keuze afwerken door te sponzen zoals je met leempleister doet, de laatste laag ruw te laten of net de laatste laag aanduwen met een spaan voor een oude pleisterlook. Gebruik je verbeelding!

Listro is een glansleemstucco die op een eigen manier diepte geeft aan je muren. Geen echte verftechniek weliswaar, maar wel een stucco die je in lagen opbrengt en eventueel bijpigmenteert. Hoe meer laagjes, hoe meer diepte in je muurvlak! Voor nog meer glans, zet je er een was op. Heel geschikt voor badkamermuren en boven het keukenwerkblad, maar ook in je woonruimte een mooi effect!

Drypaint is een droge leemverf die je kan schilderen en desgewenst polieren waar je dat mooi vindt tot een mooie halfglanzende stucco

Plamuurtechnieken zijn ook een manier om structuur of diepte aan je muren te geven. We hebben hiervoor de kalkplamuur van Galtane en vooral de Q4 plamuur van Akurit die in combinatie met de juiste tools en bijvoorbeeld een houtbeits hele eigen effecten kan geven. De Duitsers noemen het niet voor niets Wandgestaltung of wandvormgeving.

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop