riet | Tuin | kennisbank

riet als isolerende drager voor pleisterwerk

riet

Tuin, Bouwtechniek, BT kennis, GR grondstoffen

Riet wordt al eeuwenlang gebruikt als bouwmateriaal en als isolatie. 

Het riet dat Ecomat verkoopt komt uit Oostenrijk en Slovenië. Het wordt daar gebruikt om in te zetten bij natuurbeheer. Rietvelden zijn namelijk een belangrijk leefgebied voor verschillende dieren waaronder vogels, insecten en amfibieën. Verder wordt rietbeplanting ook ingezet voor waterzuivering en bescherming van de oevers. van waterwegen en meren tegen erosie. Maar af en toe moet het mes er dus in want het groei welig. In die zin is het een reststroom die verder kan gebruikt worden als isolerende drager voor pleisterwerk (leem of kalk).

Riet biedt een hoge bescherming tegen warmte en geluid. Net zoals andere hergoeibare isolatiematerialen neemt het veel CO2 op tijdens de groei. Die CO2 blijft dan decennia lang gestockeerd als jij het toepast als isolatiemateriaal iin jouw woning.

Riet wordt vaak gebruikt als isolatiemateriaal vanwege zijn natuurlijke isolerende eigenschappen. De holle stengel zorgt voor het isolerend effect. Dus als die goed omhult wordt of dicht bijeen gepakt wordt, verkrijgt het de isolerende werking.

Riet kan op verschillende manieren worden toegepast als isolatiemateriaal:

  • Dakisolatie: riet wordt vaak gebruikt als dakbedekking en biedt daarbij ook isolatie. Het houdt de warmte binnen tijdens de winter en houdt het koel in de zomer.

  • Gevelisolatie: rietplaten kunnen worden gebruikt als isolatie voor de buitenmuren van een gebouw. Ideaal dus om tegen een houten structuur te plaatsen maar ook als binnen isolatieplaat wordt het tegen een stenen muur geplaatst en verder afgewerkt met pleister.

  • Plafondisolatie: rietrollen of platen worden tegen het plafond of tegen de dakstructuur geplaatst een ideale extra isolerende drager voor afwerking met leem.

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop