strobalenbouw | Bouwtechniek | kennisbank

strobalenbouw is ons op het bio-ecologische lijf geschreven

strobalenbouw

strobalenbouw

Bouwtechniek, Strobalenbouw

Stro, materiaal met geschiedenis.

Stro is een eeuwenoud en traditioneel bouwmateriaal en werd voornamelijk als toeslagstof of versterkende vezel toegepast. Het was pas in de 19de eeuw, na de uitvinding van de strobalenpers, dat men in Nebraska (VS) hutten begon te bouwen van gestapelde balen met een dak erop. Later ging men die hutten bepleisteren, en kreeg men meer en meer een volwaardig gelijkvloers huis. De Nebraska-School. Strobalenbouw drong daarna ook door tot in onze streken, voornamelijk op momenten dat andere bouwmaterialen schaars waren door oorlog of armoe, en in terug-naar-de-natuur-bewegingen.

 

Maar springlevend.

Het was dan ook in onze minder droge streken dat men structurele houtskeletconstructies toevoegde om de structuur te kunnen uitbreiden met verdiepingen , maar vooral om eerst een dak te kunnen bouwen . Zo kan je je met je strobalen op een lichtere en drogere manier je skelet vol stapelen. De meest gebruikte methode is dus een houtskeletbouwstijl gevuld met strobalen. In moderne strobalenwoningen merk je, nadat ze binnen en buiten afgewerkt zijn met pleister, niet eens meer dat de muren van stro zijn. Je voelt alleen dat de woning anders is, ongelooflijk aards en warm.

 

Stro is ecologisch, gezond en energiezuinig, want:

  • stro is een restproduct van graangewassen
  • het is voldoende beschikbaar in onze regio’s
  • productie en transport kosten weinig energie
  • het is volledig natuurlijk en biologisch afbreekbaar
  • een dikke stromuur luchtdicht bepleisterd, isoleert uitstekend
  • in de zomer koel, in de winter warm
  • door hoge warmtebuffercapciteit van stro en hoge effusiviteit van leem is stralingsverwarming meest ideaal
  • zelfs een passiefhuis in strobalen mogelijk

 

bouwen met stro is praktisch, want

  • Zoals met elk huis: goed ontworpen, technisch correct gebouwd en goed onderhouden, trotseert een strobalenwoning de tijd. Even goed als een bakstenen woning. Er zijn strobalenwoningen die al meer dan 100 jaar bewoond worden! 
  • Stro en leem zijn gemakkelijke materialen. Je kan veel zelf doen en vrienden, familie of zelfs je kinderen betrekken. En zelfbouw haalt uiteraard de kostprijs naar beneden. 
  • Alle mogelijke stijlen zijn mogelijk, van zeer organisch en golvend tot extreem strak en glad.

 

Bouwen met strobalen is veilig, want

  • Strobalenhuizen zijn absoluut brandveilig. De balen zijn zo vast geperst, dat er geen zuurstof bij kan, en vuur dus niet kan ontwikkelen. Bovendien worden de strobalen afgewerkt met leem- of kalkstucwerk, wat onbrandbaar is.
  • Nog niet zo gek lang geleden werd door ISIB de brandweerstand getest van de tarwestrobalen van onze leverancier : niet minder dan 90 minuten zijn nodig om een strobaal die aan weerszijden bepleisterd is, te laten doorbranden. Dit voldoet ruimschoots aan de moderne eisen voor brandveiligheid en maakte een normale brandverzekering mogelijk, zonder meerkost.
  • Stro bevat veel cellulose en een natuurlijke laag was. Dat maakt het onverteerbaar voor knaagdieren, insecten en bacteriën. Wat de meeste dieren interesseert, is het graan. En daarvan is er amper nog iets te vinden in stro.
  • Stro kan, net als elk ander isolatiemateriaal, wel een warm muizennestje vormen. Maar als je huis technisch correct gebouwd is, is het stro niet meer bereikbaar voor ongedierte.

 

Tips voor het bouwen met strobalen

  • Wees tijdens de bouw voorzichtig met los stro. Dat vat immers wel gemakkelijk vuur.
  • Strobalen voor een woning moeten hard geperst zijn: minstens 90 kg/m3. Een baal bij Ecomat is 70 of 90cm lang, 45cm breed en 38cm hoog. Dat is conform de bepalingen van de Europese norm. Een genormeerde baal weegt dus 13 of 15kg.
  • Een strobaal mag nooit nat worden, van de oogst tot de pleisterlaag. Een vochtigheidsmeter is dan een goede investering. Gebruik enkel balen met een vochtigheid lager dan 15%.
  • Een ruime dakoversteek zal je stro extra beschermen, zowel tijdens de bouw als daarna.Pak tijdens de bouw je huis in met zeilen, het liefst op een halve meter afstand.
  • Bouw dampopen, zo voorkom je condensatie in het stro. Leem is de ideale binnenafwerking. Point Final. Leem mét of zonder een kleurtje.
  • Voor buiten raden wij vanuit ervaring en systeem traskalkpleister aan, rechtstreeks op het stro. Die wordt opgebouwd in lagen. De laatste laag kan je zelf inkleuren met pigmenten of caseïneverf. Wil je nog een fijner resultaat, laat dan nog een laag kleurige hele fijne afwerkpleister op de basislaag zetten. Wil je zelf aan de slag voor de laatse finishing touch, schilder dan je basistraskalkpleister met een dampopen HC425 silikaatverf. Deze zijn duurzaam omdat je verkiezelen met het jonge kalkstuc.
  • Waar het nodig is om houtstructuren langs buiten te isoleren en te bepleisteren, gebruik je Pannopaille of Rietplaten. Dit is je warmteknooponderbreking. Wapen de naden en aansluitingen met de andere strodelen en de buitenpleister kan gewoon doorlopen.
  • hier vind je een Vlaamse vereniging van architecten en koepelvereniging Vibe voor meer info
  • hier vind je een Vlaamse vereniging van zelfbouwers en aannemers voor meer info

 

Ecomat helpt je op weg op 3 manieren

prefab strobaal-elementen van Straw Blocks Systems

In de eerste plaats biedt Ecomat licht gestructureerde elementen aan reeds gevuld met strobalen. Het enige hout dat in de elementen voorkomt, is nodig om op een handige manier de elementen in elkaar te krijgen en in functie van het transport. Ook omwille van het transport en het in elkaar monteren van de elementen op maat wordt er zo weinig mogelijk constructiehout gebruikt. Er zijn gevel-vloer-en dak elementen verkrijgbaar, zelfs aparte hoekelementen. Je kan kiezen waar het houtwerk van het element gepositioneerd is in functie van de afwerking (wil je bepleisteren of beplanken) en van de thermische onderbrekingen (voor de beste score zit je lattenconstructie middenin of langs de binnenzijde. 

Op dit moment lopen de certificeringstesten in samenwerking met de Universiteit van Delft TNO

  • een groot voordeel van de elementen is dat ze niet meer moeten ‘zetten’ of aangespannen worden. Dit laatste vermijdt het handmatig opvullen van de laatste gaten in een structuur
  • de elementen zijn dermate ‘gladgeschoren’ dat je tot wel 3 keer minder verbruikt in dikte van het stucwerk wat de totale kostprijs van een strobalenhuis enorm drukt
  • de balen werden uitgefreesd voor het volledig integreren van de latten waardoor er geen warmteknopen mogelijk zijn en er minder bijkomend thermische onderbrekingen moeten worden aangebracht
  • snelle montage na goede voorbereiding
  • productie mogelijk in koude seizoenen
  • het stro hoeft zelf niet meer gecertificeerd te zijn want de elementen krijgen hun attest van isolatiewaarde en andere technische eigenschappen
  • minder afhankelijk zijn van oogst, persing en overall quality van de balen, wegens certificering van het element

 

stropanelen

De Panopaille van Argibat is een bepleisterbare isolatieplaat gemaakt van stro en aan weerszijden bekleed met een wapening : jute en glasweefsel.

 

geprofileerde strobalen van Straw Blocks Systems zijn voorlopig niet beschikbaar

We wachten op kopers van de machine die de velden opkan en de geprofileerde strobalen ‘uitwerpt’. Desondanks willen we je de mogelijkheid niet onthouden, want de gelegenheid kan zich elk moment aandienen. 

Met zulke balen kan je weer  de old school Nebraska methode volgen. En zo zijn we weer bij af, waar het begon. Want deze geprofileerde balen zijn ook in schuine versies verkrijgbaar. Je kan hiermee dus een dome bouwen, volledig met gestapelde strobalen, zonder houtskelet! Deze balen werden nog niet gecertificeerd. maar je kan er een geweldig alternatief voor een Yurt of tuinhuis mee bouwen!

We kunnen je zelfs helpen met een ontwerp van een ronde Nebraska-dome, 8 meter buitendiameter. Als bouwpakket  volledig voorzien van een paraplu-systeem voor een onmiddellijke onder spanning zetten van je gestapelde balen. De paraplu is van glas zodat je meteen de hele dag door voorzien bent van natuurlijk daglicht dat binnenvalt. Het midden van de paraplu is de kachelpijp bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er terrasdeuren en kleinere ramen voorzien. Deze ‘steltenloper’ staat inderdaad te zweven boven de (schelpen)grond en word bovenaan afgewerkt met houten leien of shingles! Ideaal als aanbouw met sas naar de eigenlijke woning. Of zet er 2 of 3 in en cirkel en je hebt een strobalencomplex voor allerhande activiteiten voor het grote gezin.

 

een zelfbouwer aan het woord

“Strobalenbouw is een heel intensieve manier van bouwen, en de kostprijs van de materialen is vergelijkbaar met klassieke bouwmaterialen. Maar het resultaat is wél een zelfgebouwd, volledig natuurlijk, warm en mensvriendelijk huis. Het bijzonder fijne gevoel en het comfort is onvergelijkbaar en alle moeite meer dan waard.”

http://strobalenbouw.be/HOME/

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop