verf en natuurverf | Decoratie-interieur | kennisbank

wat is het verschil tussen verf en natuurverf

verf en natuurverf

verf en natuurverf

Decoratie-interieur, DI kennis

wat is verf ?

“Verf is de algemene term gebruikt voor een product dat werd samengesteld om een ondergrond te beschermen en te verfraaien door het te voorzien van een gepigmenteerde oppervlaktelaag.”

Verf bestaat voornamelijk uit 3 delen: bindmiddel dat na droging hard wordt (bij natuurverf zijn dat natuurlijke oliën en harsen), verdunner die verdampt en dient voor een soepele verwerking (bij natuurverf : water of natuurlijke olie) en tot slot het pigment (bij natuurverf zowel minerale als oxydepigmenten, maar bij sommige merken ook synthetische pigmenten voor een bredere kleurenwaaier).

 

wat is klassieke verf?

Klassieke verven zijn op basis van petrochemische bestanddelen en kunnen solventgedragen of watergedragen zijn. Ze kunnen VOC’s, biocides, acrylaten, verdikkers … bevatten.

 

wat is milieuvriendelijke verf?

Bij een milieuvriendelijke verf wordt er rekening gehouden met de milieu-impact van de verf. Dit type verf kan petrochemische bestanddelen bevatten.

 

wat is duurzame verf?

Een duurzame verf houdt rekening met de impact op de volledige cyclus: van productie t.e.m. afval. De gehanteerde definities van milieuvriendelijke en duurzame verf liggen dicht bij elkaar.

 

wat is bio-based verf?

De algemene term ‘biobased’ refereert aan producten die volledig of deels afgeleid zijn van biomassa, zoals planten, bomen of dieren. Algemeen gesproken kan de biomassa hierbij fysische, chemische of biologische behandelingen ondergaan hebben. Het is belangrijk om de betekenis van de term ‘biogebaseerd product’ te begrijpen en ook hoe die gebruikt wordt. Een Europese norm die de algemene termen definieert binnen het gebied van de biogebaseerde producten, EN 16575, werd in augustus 2014 door de Europese Gemeenschap gepubliceerd.

 

wat is ecologische verf?

Ecologische verven gaan nog enkele stappen verder dan de biobased verven op het gebied van de selectie van de toegestane grondstoffen en de toegepaste productiemethodes. De oliën, harsen, types was en pigmenten die binnen de ecologische verven worden gebruikt, zijn zonder uitzondering afkomstig van de cyclus van basisgrondstoffen binnen de natuur. Die producten kunnen bij het einde van hun levenscyclus allemaal binnen die natuurlijke cyclus gereïntegreerd worden. Dit kan onder meer door compostering bereikt worden. Er is dus sprake van een consequent ecologische selectie van grondstoffen. De grondstoffen worden geëxtraheerd en bewerkt volgens de criteria van duurzaamheid. De oliën zijn afkomstig van de gecontroleerde biologische landbouw en worden op regelmatige basis gecontroleerd door organisaties zoals Ecocert en IMO.

 

wat is natuurverf ?

Bij de productie van natuurverf wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke stoffen (nagroeibaar, plantaardig of mineraal). In natuurverf wordt zelden of zeer weinig gebruik gemaakt van synthetische stoffen zoals schimmelwerende middelen, bindmiddelen of andere minuscule kunststofdeeltjes.  Sommige natuurverven kunnen wel een minimaal aandeel van petrochemische toevoegstoffen bevatten. Een natuurverf bestaat volgens VIBE vzw dus voor het overgrote deel uit minerale of plantaardige grondstoffen. De basis van een natuurverf bestaat niet uit derivaten van aardolie. Ook in natuurverf bestaan er oplosmiddelgedragen en watergedragen types.

 

waarom kiezen voor natuurverf ?

In de eerste plaats voor het milieu. Om te beginnen raken heel wat grondstoffen definitief uitgeput, vaak wordt te laat nagedacht over alternatieven of de mogelijkheid om nagroeibare stoffen te gebruiken. Verder kost het produceren van synthetische grondstoffen wel wat energie. En dat is vaak verspilde energie vermits je heel vaak natuurlijke basisstoffen kan gebruiken. Synthetische bestanddelen en kunststoffen tasten het grondwater aan en zijn schadelijk voor mens en dier. De natuurlijke bestanddelen breken makkelijk af en zijn dus minder belastend. Synthetische stoffen hebben ook vaak een onaangename geur en kunnen licht prikkelend zijn.  Ook zijn natuurverven niet schadelijk voor de dierenwereld, klein of groot. En met die dieren onze voedingsketen. 

Let op : mensen kunnen bij verwerking van producten altijd een gevoeligheid hebben voor bepaalde stoffen of geuren, ook natuurlijke stoffen/geuren. Gelukkig lees je bij natuurverven alle componenten op het etiket. Het is eerlijke verf! Zwangere vrouwen zouden steevast voor natuurverf moeten kiezen als ze de babykamer inrichten!

Verder is het ook voor het binnenmilieu van je eigen woning belangrijk. Hoe minder synthetische stoffen, onzichtbare emissies en kwalijke geuren, hoe beter! We komen in aanraking met zovele vreemde stoffen , dat een thuiskomen best zonder kan. Weet dus wat je in huis haalt. Het heeft allemaal zijn weerslag en van vele componenten weten we dat niet eens.

Anderzijds, besef dat enkel een natuurverf de wereld niet kan redden, en dus ook je binnenklimaat niet. Denk breder en pas zoveel mogelijk bio-ecologische materialen toe in een verstandige opbouw. Wij zijn er om je te adviseren doorheen het hele proces voor renovatie, nieuwbouw of restauratie.

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop