verf en zwangerschap | Decoratie-interieur | kennisbank

je bent zwanger en je wil schilderen?

verf en zwangerschap

verf en zwangerschap

Decoratie-interieur, DI kennis, Houtmassiefbouw, Houtskeletbouw, Kalkhennepbouw, Leemmassiefbouw, Steenmassiefbouw, Strobalenbouw, Stroleembouw

Je bent zwanger! Een nieuw leven komt er aan dat je gaat koesteren en dat je wil laten opgroeien in een warme en gezonde omgeving. Dan is het zeker ook belangrijk te kijken naar wat je doet met de onmiddellijke omgeving van je kindje, jezelf en de rest van je gezin.

Het mag niet meer verbazen dat we tegenwoordig vaak te kampen hebben met een (sterk) vervuild binnenmilieu. Enerzijds zijn onze huizen veel beter geïsoleerd en dus dichter en meer gesloten dan vroeger. Anderzijds zitten er allerhande (chemische) stoffen in onderhoudsproducten, meubelplaten, vloerbekledingen, verven, isolatiematerialen en nog veel meer. Deze stoffen en hun uitwasemingen hebben een direct of indirect effect op je binnenklimaat. Misschien kan je de “vervuilers” weren van bij het begin, misschien is het gewoon een optie om elke nieuwe aanwinst eens eerst kritisch te bekijken…

Neem nu muurverf. Natuurverven bestaan voor het overgrote deel uit natuurlijke grondstoffen. Nagroeibaar of gerecycleerd. Mooi voor het milieu. Maar deze stoffen zijn bovendien vaak veel vriendelijker voor onze gezondheid dan hun synthetische imitaties. De emissie van VOS (zie sitepagina hierover) ligt vaak heel laag. Sommige types verf zijn quasi geurloos (ideaal als je zwanger bent en toch de kwast ter hand wil nemen), anderen hebben dan weer een aangename, natuurlijke geur.

met welke producten kan je gerust aan de slag?

Leemverf van Tierrafino (I paint en T Paint), deze verf is zéker geurloos, bevat géén oplosmiddelen en heeft géén schadelijke emissie. Desgewenst kunnen zelfs de kleinste kinderhandjes meehelpen.

De dispersieverven van Ultranature, Aquamaryn en Galtane. Deze zijn watergedragen en hebben geen emissie. De verven van Galtane (EOSII) en Aquamaryn (Maril) kunnen een lichte geur verspreiden. Deze is helemaal niet schadelijk, maar kan als onaangenaam worden ervaren door gevoelige mensen of mensen die plots geursensitiever zijn door bv. een zwangerschap…

Calcatex kalk-caseïneverf, ook héél geurloos en vrij van oplosmiddelen, maar let wel, het gaat hier om een kalkverf, kalkverf is geen vingerverf, contact met de huid is af te raden!

Oliewas van Galtane om je houten vloer, meubels of werkbladen mee te verzadigen. Dit is een oplosmiddelvrije, VOS vrije én volledig natuurlijke behandeling. Kwasten reinigen doe je met het Plantaardig Oplosmiddel, de perfecte vervanger voor bv. White Spirit.

De watergedragen lak Aqualin Satijn van het merk Aquamaryn heeft een zeer laag vast-stofgehalte, vér onder de Europese norm. Perfect om oude meubeltjes toch een boost te geven.

Ook voor het behandelen van hout, de Tullo watergedragen beits van Galtane. Zowel voor binnen als voor buiten, zeer makkelijk in gebruik en volledig conform de norm voor kinderspeelgoed.

to top of page
verf en zwangerschap