verf en zwangerschap | Decoratie-interieur | kennisbank

je bent zwanger en je wil schilderen?

verf en zwangerschap

verf en zwangerschap

Decoratie-interieur, DI kennis, Houtmassiefbouw, Houtskeletbouw, Kalkhennepbouw, Leemmassiefbouw, Steenmassiefbouw, Strobalenbouw, Stroleembouw

Het mag niet meer verbazen dat we tegenwoordig vaak te kampen hebben met een sterk vervuild binnenmilieu. 

Dit heeft enerzijds te maken met de betere isolatie van de onze woningen en de hogere normen van luchtdichtheid die die isolatie beter doen werken. Anderzijds zitten er allerhande (chemische) stoffen in onderhoudsproducten, meubelplaten, vloerbekledingen, verven, afbouwmaterialen van muren en plafonds, kortom in alles waarmee het interieur van je woning is afgewerkt. Deze stoffen (Vluchtige Organische Stoffen, of VOS) worden snel of net heel traag afgegeven door de materialen waarmee wij ons direct omgeven. Ze hopen zich op in je binnenklimaat, maar ook in ventilatiekanalen , je kleren enz en hebben een directe invloed op je eigen lichaam. Meestal staat men daar net iets meer bij stil wanneer men zwanger is. Je wil immers je baby in de meest gezonde omstandigheden zijn eerste adem laten happen. Niet verwonderlijk at veel koppels in zwangerschap bij ons terecht komen.

Neem nu verf. Wat op je muren en schrijnwerk terechtkomt, beslaat een behoorlijk aantal m² in je woning. Kies voor watergedragen, gelabelde en liefst emissievrije verf. Liefst nog voor een verf met natuurlijk bindmiddel én van een fabrikant die probeert zo min mogelijk “overbodige” stoffen toe te voegen aan zijn product. Natuurverven bestaan voor het overgrote deel uit natuurlijke grondstoffen. Nagroeibaar of gerecycleerd. Aangepast en biobased of gewoon in pure vorm. Mooi voor het milieu. Maar deze stoffen zijn bovendien vaak veel vriendelijker voor onze gezondheid dan hun synthetische imitaties. De emissie van VOS (zie sitepagina hierover) ligt uiteraard heel laag. Sommige types verf zijn quasi geurloos (ideaal als je zwanger bent en toch de kwast ter hand wil nemen), anderen hebben dan weer een aangename, natuurlijke geur.

Welke verf kies ik als ik zwanger ben?

 

Leemverf van Tierrafino (I-Paint en T-Paint & dry-Paint) is geschikt voor zwangere stellen

Deze verf is zéker geurloos, bevat géén oplosmiddelen en heeft géén schadelijke emissie. Desgewenst kunnen zelfs de kleinste kinderhandjes meehelpen zonder zorgen over irritatie aan de huid. Hou er rekening mee dat deze verf wel niet de stevigste optie is wat betreft veegvastheid. Ze bevat zeer weinig bindmiddel en kan dus niet worden afgewassen of afgeveegd. Ze is dan weer zeer karaktervol en kan makkelijk plaatselijk geretoucheerd worden. De verven van Tierrafino bestaan in 8 zeer mooie, basic aardetinten die je naar hartenlust onderling kan mengen.

 

De dispersieverven van Copperant Pura zijn geschikt voor zwangere stellen

Zowel de Pura Muurverf Extra Mat als Pura Monopac zijn beiden watergedragen, bevatten biobased bindmiddel en zitten in de hoogste klasse wat betreft lage emissie. Een prima partner dus. De verf is zeer geurarm en werkt heel prettig. Je kan ter plekke kiezen uit een hele waaier aan kleuren. Copperant heeft voor het schilderen van schrijnwerk een zeer goede, watergedragen PURA lak. Eveneens in de absolute ondergrens wat emissie betreft en aan te kleuren in vele mooie kleuren. Mat, zijde-en hoogglans. In hjet certificatenboek van Copperant onderaan deze pagina lees je over al hun keuringen hieromtrent.

 

Kalkverven zijn geschikt voor zwangere stellen

Calcatex kalk-caseïneverf en Galtane kalkverf, zijn natuurverven bij uitstek. De samenstelling is zo zuiver mogelijk, maar let wel, het gaat hier om een kalkverf, kalkverf is geen vingerverf, contact met de huid is af te raden! Deze verven hebben een eigen kleurenkaart met mooie, warme en natuurlijke tinten. Je kan je hier uitleven wat betreft technieken van sluieren tot verweren of net wat rustiger met enkel een zichtbare borstelstreek. De verven zijn geurloos.

 

Houtbehandelingen van Ecomat zijn geschikt voor zwangere stellen

Oliewas en Verhardende olie van Galtane om je houten vloer, meubels of werkbladen mee te verzadigen. Dit is een oplosmiddelvrije, VOS vrije én volledig natuurlijke behandeling. Kwasten reinigen doe je met het Plantaardig Oplosmiddel, de perfecte vervanger voor bv. White Spirit.

Ook voor het behandelen van hout, de Tullo watergedragen beits van Galtane. Zowel voor binnen als voor buiten, zeer makkelijk in gebruik en volledig conform de norm voor kinderspeelgoed. Dus kleuren dat houten speelgoed!

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop