grasvezel | Bouwtechniek | kennisbank

gras zonder de sappen en pollen is grasvezel

grasvezel

grasvezel

Bouwtechniek, BT kennis, GR grondstoffen

Bij Ecomat verkopen we geen grasvezels, maar isolatiematten gemaakt van grasvezels.

Gras is een natuurproduct dat aardig kan opschieten na regenval. Het wordt in de meeste gevallen dan ook veelvoudig per jaar gemaaid en is daardoor in onze contreien volop beschikbaar. Denk aan je eigen pelouse in de tuin dat je graag kort houdt, maar ook in natuurgebieden waar er geen vee kan grazen of in bermen van wegen en straten: overal wordt waar gras groeit, meestal regelmatig gemaaid. Het is dus een lokale reststroom waarvan isolatie wordt gemaakt en toevallig ook hier in België. Dat maakt het product zo interessant in vergelijking met hennepvezels die nog niet zoveel geteeld worden in ons land en die ook voor veel meer toepassingen kan gebruikt worden dan gras.

Om van grasvezels isolatiematten te maken worden de vezels geraffineerd en gesorteerd: ze mogen immers niet te kort zijn maar ook niet te lang. Om de ideale flexibiliteit en ruggesteun te geven, worden langere jutevezels toegevoegd aan graswolisolatiematten. Nieuwe maaitechnologieên en oogstplaatsen kunnen er in de toekomst voor zorgen dat de jutevezel zou kunnen weggelaten worden.

Bij dit raffinage proces worden ook de grassappen (en de eventuele pollen) gescheiden van de echte vezels. dat maakt dat je niet echt schrik moet hebben van een allergische reactie bij het verwerken van graswolisolatie. Het stof dat vrijkomt bij plaatsing en verwerking is in principe niet schadelijk en dus niet allergisch. Wel ga je een duidelijke hooigeur merken die uiteraard verdwijnt eens je het luchtscherm hebt aangebracht.

Grasvezels nemen tijdens hun (meestal) korte levensduur in de natuur toch een groot deel CO2 op. Dat maakt dat 1 kg grasvezelsisolatie 1.4kg Co2 opgenomen heeft en dat je dus vastzet in het gebouwelement dat je isoleert. Door duurzaam te isoleren capteer je dus een pak CO2. Dat is natuurlijk helemaal anders bij andere synthetische isolatiematerialen die vor de producten enorm veel CO2 uitstoten.

Grasvezels hebben net zoals hout, cellulose en hennepvezels een hoge warmtebuffercapaciteit en een enorm vochtregulatievermogen.

In grasvezelisolatie zit een klein aandeel minerale toeslagstoffen om als regulier isolatiemateriaal te kunnen worden toegepast in allerhande constructies zonder compromissen voor de brandveiligheid en schimmelwering. 

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop