actie isolatie : isoschelp + canadry | | Blog

18-10-2023

Vandaag is het wereld dag rond kanker.

Wist je dat radon, een natuurlijk maar radioactief gas dat onzichtbaar en geurloos is, verantwoordelijk is voor ongeveer 470 gevallen van longkanker in België per jaar?  Het is met 7% na roken de tweede grootste oorzaak van longkanker in België.  Hoe meer we onze woningen isoleren met slechte bouwmaterialen, hoe groter dit een probleem vormt. In het kader van onze isolatiemaanden actie stellen we dan ook graag 2 isolatieproducten voor die je kunnen helpen radon in huis te weren.

Op onze kennisbankpagina over radon geven we nog meer info over andere materialen die je kunnen helpen radonvrij te leven.

 

Radon uit de bodem weren

Vertegenwoordigt zo'n 15% van de radonstraling in woningen en komt vooal voor in de Hoge Ardennen in ons land. Zand- of leembodems zoals die vaak voorkomen in Vlaanderen bevatten weinig of geen radon. Door het plaatsen van een betonplaat kan je dit effect grotendeels afblokken maar wat met het effect van het beton zelf? Een perfect alternatief is  dan een vloeropbouw realiseren op basis van schelpen als drainage en isolatielaag. 

Noordzeeschelpen zoals Isoschelp / Ecoschelp gaan immers de straling tegen van radon uit de aardbodem. Dat heeft te maken met de kalk waaruit ze zijn opgebouwd, maar ook met hun massa. Schelpen worden meestal minstens 30cm dik geplaatst, op volle grond en zonder folie.

Wil je echter bovenop de schelpen nog méér isolatie aanbrengen, doie dat dan met kurkisolatieplaten die geen radon uitstoten of met kalkhennep zoals Canadry van Exie. De mengeling van hennepscheven (geen radon) en het hoge gehalte kalk (geen radon) zorgt voor een gezond en radonvrij alternatief op de gekende gespoten PUR isolatie op een betonplaat. 

 

Radon uit de lucht weren

Ook in de lucht kan radon circuleren, en zeker de lucht van een klassieke kruipkelderruimte. Circa 15% van de radonstraling in woningen komt uit de lucht. Vandaar dat het vullen van je kruipruimte met bodemisolatie van schelpen ook hier een uitstekende oplossing kan zijn om beter te isoleren én radon te helpen weren. Dat je er ook nog muffe bodemstank mee afblokt en er ongedierte mee buitenhoudt, is mooi meegenomen!

 

Radon uit bouwmaterialen weren

Het radongas komt niet alleen vanuit de bodem en kruipruimte je woning binnen, want ook bouwmaterialen als fosforgips, cement en gebakken kleiproducten bevatten radon. Deze materialen zijn vaak van gemaakt van grondstoffen uit de bodem en laten het radongas rechtstreeks naar binnen. Hoe mider geventileerd en hoe meer van zulke materialen, hoe groter het gevaar op radonstraling ("sick building syndrome"). Deze bouwmaterialen zorgen voor 70% van de totale straling

Wil je dus je woning langs binnen isoleren, gebruik dan hergroeibare materialen (geen minerale of synthetische) zoals houtwol of kalkhennep. Werk verder af met bijvoorbeeld

  • gipsplaten van Fermacell (gemaakt van rookontzwavelingsgips en natuurgips die geen radon bevatten)
  • leemstuc van Lêêm of Tierrafino
  • massief hout
actie isolatie : isoschelp + canadry

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop