nieuwe EN emissie formaldehyde vanaf 2020 | Bouwtechniek | Blog

18-12-2019

Bouwtechniek Hout

Vanaf 01/01/2020 wordt een nieuwe methode voor het bepalen van formaldehyde-emissies van gecoate en niet-gecoate materialen op houtbasis van toepassing.  De beslissende factor is dan EN 16516. In vergelijking met de eerder geldende norm EN 717-1, ziet deze teststandaard enerzijds een hogere belasting van de testkamer (1,8 m² / m³ in plaats van 1 m² / m³) en anderzijds een lagere luchtverandering (0,5 in plaats van 1) h + 1). 

bron : SentinelHaus

In totaal kunnen de emissies daarom slechts ongeveer de helft zo hoog zijn als voorheen om de grenswaarde E1 van 0,1 ppm te bereiken. Weerom de goede richting!

Wat doet formaldehyde met je? 

Formaldehyde (HCHO) is een kleurloos gas met een doordringende geur. Het wordt vooral gebruikt als een waterige oplossing (formaline). Het wordt gebruikt in de produktie van kunststoffen o.a. in de produktie van isocyanaten. De opname gebeurt voornamelijk door inhalatie. Het wordt omgezet in de lever en in de urine en in de uitgeademde lucht terug uitgescheiden. Akute effekten zijn gekenmerkt door irritatie van de slijmvliezen. Chronisch is het gekend als een zeer sterk allergeen voor de huid en de luchtwegen. Bij dieren blijkt het een duidelijk carcinogeen te zijn. Voor mensen is de carcinogene werking tot heden niet duidelijk, omdat de concentraties bij mensen over het algemeen lager zijn dan deze, die bij dieren carcinomen uitlokken.

Onze plaatmaterialen zoals Tilly meubelpanelen, MDF Medite, ESB+ (OSB van Elka) en Pavaplan/Circoplan (Fundermax) blijven hierdoor nog steeds gedekt aangezien zij heel dieper onder de "laagste norm" E1 vallen. Wij houden de andere materialen scherp in het oog of zij hun E1 klassificatie kunnen behouden (zoals Sterling Norbord OSB)

https://www.sentinel-haus.de/de/Portal/Produkte/ESB-Plus-Platte

https://www.sentinel-haus.de/de/Portal/Produkte/FunderPlan

nieuwe EN emissie formaldehyde vanaf 2020