hennepvezel | Bouwtechniek | kennisbank

Hennepvezels zitten oa in onze Exie Canadry, in hempcrete en isolerende pleisters

hennepvezel

hennepvezel

Bouwtechniek, Pleisters-Stuc, Allerlei, GR grondstoffen, Houtmassiefbouw, Houtskeletbouw, Kalkhennepbouw, Leemmassiefbouw, Steenmassiefbouw, Strobalenbouw, Stroleembouw

Al onze isolatieproducten bestaan uit natuurlijk hergroeibare vezels. Dat kan een plantaardige vezel zijn of een dierlijke vezel. Natuurlijke vezels hebben andere karakteristieken dan vezels die ontstaan uit mineralen (glasvezels) of synthetische vezels.

Het verwollen of vilten al dan niet met een toeslagstof maakt een natuurvezel tot isolatiewol. Het in meer of mindere mate opeenpakken van de vezel bepaalt de drukvastheid, de rigiditeit of het soepele karakter van het isolatieproduct.

 

hennep

Hennep is een vezel die gekend is voor zijn sterkte en zijn immuniteit voor vele insecten en ziektes op het veld. Hij behoeft weinig water en geen pesticiden. Bij de groei van de plant wordt enorm veel CO2 opgenomen. Wij waarderen hennepteelt ook in zijn rol van wisselcultuur om akkers weer vruchtbaar te maken en de bodem niet uit te putten.. Hierdoor wordt het gebruik van pesticides en mest voor het telen van gewassen op hetzelfde veld de oogst nadien sterk verminderd of zelfs overbodig.

Wij kozen destijds voor hennepisolatiewol. Maar sinds enekle jaren hebben we een producent op de taalgrens met walloniê die van grasvezels een ertg vergelijkbaar product maakt: Gramitherm!.

Omdat lokaliteit en opgebruiken van reststromen bij Ecomat de voorkeur genieten heebn we de hennepwol geschrapt.

Hennep vind je nu nog in producten zoals de Exie Canadry, een droog kalkhennepproduct, de Ecohemp hempcrete en de Isohemp isolatieblokken.

Exie is met name sterk bezig om hennep als landbouwcultuur sterk te promoten en te raliesren in Vlaanderen! The way to go Exie!

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop