hennepvezel | Bouwtechniek | kennisbank

Hennepvezels zitten oa in onze Biofib hennep en cellulosewol, in Hemp Eco Systems, Prohemp, Biofibat, Biofib'Chape & Garden

hennepvezel

hennepvezel

Bouwtechniek, Pleisters-Stuc, Allerlei, GR grondstoffen, Houtmassiefbouw, Houtskeletbouw, Kalkhennepbouw, Leemmassiefbouw, Steenmassiefbouw, Strobalenbouw, Stroleembouw

Al onze isolatieproducten bestaan uit natuurlijk hergroeibare vezels. Dat kan een plantaardige vezel zijn of een dierlijke vezel. Natuurlijke vezels hebben andere karakteristieken dan vezels die ontstaan uit mineralen (glasvezels) of synthetische vezels.

Het verwollen of vilten al dan niet met een toeslagstof maakt een natuurvezel tot isolatiewol. Het in meer of mindere mate opeenpakken van de vezel bepaalt de drukvastheid, de rigiditeit of het soepele karakter van het isolatieproduct.

 

hennep

Hennep is een vezel die gekend is voor zijn sterkte en zijn immuniteit voor vele insecten en ziektes op het veld. Hij behoeft weinig water en geen pesticiden. Bij de groei van de plant wordt enorm veel CO2 opgenomen. Wij waarderen hennepteelt ook in zijn rol van wisselcultuur om akkers weer vruchtbaar te maken en de bodem niet uit te putten.. Hierdoor wordt het gebruik van pesticides en mest voor het telen van gewassen op hetzelfde veld de oogst nadien sterk verminderd of zelfs overbodig.

Wij kozen voor Cavac als leverancier van onze hennepisolatiewol. Cavac is een associatie voor en door boeren die zich verenigd hebben en die de hennep inderdaad kweken in een wisselcultuursysteem. Zij bouwden zelf een fabriek om met die hennepvezels iets te doen : zij maken oa onze hennepwol Biofib Chanvre, maar evengoed de Biofib’Chape egalisatiekorrels met lijnolie en de Biofibat hennepscheven voor kalkhenneptoepassingen

De variant Biofib Chanvre is de enige uit de Cavac stal spijtig genoeg die een Europese goedkeuring heeft. Jammer want het is er net ééntje die toch een synthetische steunvezel nodig heeft om hem soepel maar toch stijf genoeg te maken. Desgewenst zouden we kunnen opteren om die vezel te vervangen door een maïsvezel. Prachtig idee maar die komt uit China en maakt het product niet alleen 20% duurder, maar ook veel schaarser : dit is een techniek die nog niet gestandardiseerd is en bovendien hebben we in Europa nog geen aanbod in die natuurlijke steunvezel.

Merk op dat de vezels die sterker zijn zoals deze hennepvezel en hieronder de vlasvezel, minder of geen zouten behoeven.

Wij hopen dat we door dit product te verkopen de boerenassociatie kunnen helpen om ook hun andere producten zoals hennep-vlas, hennep-vlas-katoen, cellulose-hennep Europees te laten goedkeuren. Dit is een fabrikant die wonderlijke combinaties maakt van natuurlijke vezels en zoals het een boer betaamt oogst wat hij zaait!

Verder leveren we van Biofib en Chanvreco uit Luik hun hennepscheven voor tuintoepassingen (Garden) en kalkhenneptoepassingen zoals isolatie kalkhennep of kalkhennepchapes en kalkhenneppleisters. De Prohemp Fine is een fijnere hennepvezel als decoratieve toeslagstof voor afwerkpleisters. Ook de HES-hennepscheven uit Frankrijk zitten in ons assortiment.

Het is niet voor niets dat de taaie holle hennepscheef wordt gebruikt in combinatie met luchtkalk : aangezien hij zeer lang nat blijft moet hij tijdens het uitdrogen van de kalk voldoende resistentie bieden. Door zijn schacht hol te houden en de gelegenheid te geven dat losse kalkdeeltjes door zijn cellulose hechten aan de binnenwand, kan hij na dienst gewoon fossileren.

Onze Biofib hennepwol is, na de schapenwol, de minst stoffige isolatiemat uit ons assortiment maar een stofmasker gebruiken kan nooit kwaad, al is het maar om een tijdelijke neusverstopping te voorkomen.

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop