kalkverven | Decoratie-interieur | kennisbank

waarom met kalk verven?

kalkverven

kalkverven

Decoratie-interieur, DI kennis

Kalkverf wordt sedert decennia gebruikt ter verfraaiing en bescherming van gebouwen en is vandaag actueler dan ooit. Vooral populair bij mensen die houden van een ietwat landelijke stijl, maar zeker ook geliefd door mensen die veel belang hechten aan het natuurlijke karakter en de sterke dampopenheid van deze verf.

Kalkverf wordt gemaakt uit pigment, water en natuurlijk kalk als bindmiddel en vulstof. Deze kalk kan een kalkpasta zijn of een kalkpoeder. Kalk wordt na het branden geblust. doe je dit ‘blussen’ met nat zand , krijg je een kalkpasta. Blus je met méér water, dan krijg je een kalkpoeder.  Onze Galtane en RC Kalkverven zijn kalkpastaverven : deze harden uit door waterdamp. Calcatex van Wolf Jordan is een kalkverf op basis van een kalkpoeder : deze hardt verder uit door lucht. Verder werd deze verf aangevuld met caseïne voor een betere binding.

Kalkverf heeft in beide gevallen een zeer mat uitzicht en is bij uitstek geschikt als techniekverf. De wijze van aanbrengen speelt een zeer grote rol. Je ziet heel duidelijk de borstelstreken en overlappingen, ze heeft een eigen karakter. Dat zorgt voor een aparte sfeer en resultaat. Bovendien krijg je, door verschillende lagen aan te brengen, interessante kleurschakeringen en nuances. De muren krijgen een verweerde, doorleefde look. Met der tijd zal het resultaat evolueren en nog mooier worden. De kleur kan ook erg verschillen naarmate de lichtinval, hou daarmee zeker rekening als je de tint uitkiest. Kalkverf bestaat, als je deze microscopisch bekijkt, uit allemaal min of meer piramidevormige deeltjes. Licht gaat hierop inspelen en zorgt voor een heel helder uitzicht. Deze verf is zeker niet dof te noemen. 

Nadelen van kalkverf is dat plaatselijk bijwerken niet mogelijk is zonder dat je het merkt, maar de verf is wel zeer kleurvast. Hou er ook rekening mee dat kalkverf niet afwasbaar is en ook niet erg vlekbestendig ; een afwerking met was of vernis is mogelijk maar maakt de verf minder ademend.

Naast het bijzondere effect en het feit dat de verf milieuvriendelijk is, heeft kalkverf nog enkele niet te miskennen voordelen te bieden. Wist je dat je kalkpastaverf perfect kan gebruiken in de badkamer? Ze hardt immers uit door contact met waterdamp.  Let wel, ze is niet afwasbaar, maar legt wél een stevige, mooie laag op je pleisterwerk. Door het actieve vochttransport draagt zowel kalkcaseïneverf als kalkpastaverf bij tot het uitdrogen van een muur of pleister.  Zeer geschikt voor op leem-of kalkpleisters, of saneerpleisters van Tubag. Ook hebben schimmels en zelfs mossen en algen een absolute hekel aan de alkalische kalkverf! Kortom, een ideale verf voor wat vochtigere omstandigheden in huis. 

Bovendien kan je dus veel sneller aan de slag op een nieuw pleisterwerk (ook gips). Kalkverf dekt niet af en laat dus goed de aanwezige waterdamp uit de muur ontsnappen zonder het risico te worden afgeduwd (wat bladderen veroorzaakt). Buitenshuis kan eventueel ook maar reken dan op een aantal dagen droog weer. De verven moeten kunnen binden met lucht!

Ooit al eens een haarscheurtje in je geschilderde muur zien verdwijnen? Dan heb je ongetwijfeld een kalkpleister op je muren staan met een kalkverf geschilderd! Recente studies hebben dit fenomeen bestudeerd en aangewezen dat de ‘vrije radicalen’, de niet gecalcineerde deeltjes van luchtkalk in staat zijn ‘helend’ te werken. Ze blijven als het ware migreren in de versteende structuur! Men zegt niet voor niets : kalk is een levend materiaal! Op en top bio-ecologisch!

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vindt u hier

Bekijk alle producten in de webshop