luchtkalk | Pleisters-Stuc | kennisbank
luchtkalk
Pleisters-Stuc, PS kennis
Heel eenvoudig : luchtkalk hardt alleen uit door blootstelling aan lucht. Dit in tegenstelling tot zuiver hydraulische kalk. Schelpen uit de zee of kalksteen van de berg wordt in kalkovens gebrand op een temperatuur van 900°C. Koolstofdioxide verdwijnt uit de kalk bij die verbranding. De gebrande kalk wordt dan verder geblust op een droge of een natte manier.
kalk: poederkalk of pastakalk
Luchtkalk kan met nat zand ‘droog’ geblust worden en dan krijg je een kalkpoeder meestal gekend onder typering CL90. Ecomat verkoopt de CL97 (bindmiddel) van La Carmeuse uit Namen. CL97 is ook de basis van onze kalkcaseïneverf Calcatex. Als we kalk nat blussen (met meer water) verkrijgen we kalkpasta, zoals de basis van onze kalkverven van Galtane en Reynchemie. Merk op dat je die beide ook buiten kan toepassen! Ook onze Tierrafino Stone Tadelakt is een luchtkalk, weliswaar traditioneel gebrand in de putten van Marrakech, maar evenzeer een kalkpasta : je dient de potten 2 dagen onder water zetten alvorens je ermee kan werken. De Innovacal unterputz+oberputz+feinputz luchtkalkpleisters houden we op voorraad.
kalk: een oneindige cirkel
Door de verbranding verdween de koolstof, weet je nog? Langzaam neemt gebluste luchtkalk dan ook koolzuur weer op uit de lucht en neemt het zijn oorspronkelijke vorm weer aan : kalksteen!
Zolang de kalk dus zuiver of makkelijk te scheiden blijft van andere toeslagstoffen, is hij oneindig herbruikbaar. Vermijd dus aan dit oneindige bouwmateriaal chemie toe te voegen zoals acryl of compactuna. En vermijd indien mogelijk ook natuurlijke verharders zoals tras of cement toe te voegen. Gebruik luchtkalk enkel waar de toepassing het toelaat of het zelfstandig zijn werking kan doen. In andere gevallen gebruik je beter NHL of traskalk. Op bijzondere ondergronden zoals kalkhennep kan een geformuleerde kalk (FL) (luchtkalk met NHL-kalk én hydraulische verharder zoals tras) een meerwaarde zijn.
wat maakt luchtkalk zo speciaal
Is inderdaad zijn microstructuur. De poriën van luchtkalk zijn zo veel kleiner dan de poriën van hydraulische kalk dat er geen plaats is voor waterdamp. Die wordt dan ook als het ware uit de kalk geperst , maakt hem droger en trekt als het ware vochtigheid uit de ondergrond mee. Zo dien je bij zeer poreuze stenen zoveel mogelijk gebruik te maken van een metsel-en voegmortel die het regenwater dat de steen opneemt actief uit de steen onttrekt en laat uitdampen. Aangezien een luchtkalk niet gebruikt wordt om te metsen of voegen, kies je best voor een gefomuleerde kalk in dit geval. Bij gewone stenen volstaat een hydraulische traskalk.
Maar ook bij jou thuis kan een luchtkalkpleister (Innovacal UP+OP+FP) of een pleister die je zelf maakt op basis van ons bindmiddel Supercalco CL97, die vochtregulerende werking bieden. Een kalkcaseïneverf van Calcatex is hier de kers op de taart.
luchtkalk is de meest lokale kalk in België
In België hebben we één van de zuiverste kalkgesteenten ter wereld, wat maakt dat producent als La Carmeuse zo bekend staat voor zijn luchtkalkpoeder. Wij betrekken daar onze Supercalco 95 en 97. De kengetallen staan voor de fijnheid. We hebben dus de fijnste luchtkalkbindmiddelen in huis! La Carmeuse is ook leverancier van Tubag voor hun luchtkalkpleisters.
luchtkalk is een levend materiaal
Recent heeft men nog een bijzondere eigenschap van luchtkalk aangetoond. Luchtkalk is in staat om op een zodanige manier in een bestaande kalklaag door te dringen waardoor deze gevoed wordt met niet gecarboniseerde kalk. De nieuwe kalk op de oude kalk brengt deze als het ware weer tot leven : hij krijgt weer elasticiteit en de twee gaan een levende verbinding aan! Ook zullen de kleine microporeuze holtes en capillaire haarvaatjes tussen de moleculen zich vullen met de verse luchtkalk waardoor de vorstbestendigheid enorm toeneemt.
bouwtoepassingen van luchtkalk
Luchtkalk wordt in de bouw vooral gebruikt in toepassingen waar het bindmiddel in mortels of pleisters actief vochtigheid moet onttrekken aan de muur of steen waarmee het in contact staat. Heel recent is men in België begonnen met het toevoegen van luchtkalk in de wegenbouw om oppervlaktewater actief uit de zandbodem te halen om de fundering van een weg voor te bereiden.
wist je datjes over luchtkalk
- Kalk die geblust werd na het branden en die onreinheden als klei bevat, wordt hydraulisch of nog beter semi-hydraulisch genoemd, zoals onze Natural Hydraulic Limes van Tubag en Saint Astier. Die verharden dus zowel in contact of vermenging met water als met lucht. Enkel door toevoeging van puzzolanen zoals tras wordt een NHL-kalk steeds harder hydraulisch.
- Dat een boer zijn erfstallen elk jaar ‘kaleide’ met een pap van luchtkalk? Hij deed dat echter meer om de hygiënische eigenschappen van de kalk dan om esthetiek. Hij moest dat ook elk jaar doen want de kalk hield niet stand in ons klimaat.
- Een zuivere kalei op basis van luchtkalk zou ideaal zijn voor zijn vochtonttrekkende eigenschappen, maar is niet duurzaam en zal regelmatig moeten hernieuwd worden.
- Toevoegingen doen vinden we geen goede optie.
- Vandaar raden wij bij gevoelige ondergronden en extreme vochtsituaties kalei aan die semi-hydraulisch is maar evenzo dampopen, een kalei op basis van NHL-kalk (Tubag/Reynchemie) Eventueel overschilderd met een kalkpastaverf of silicaatverf.
- Bij probleemloze muren en in toepassingen in constant watercontact bieden wij de kalei aan op basis van Tubag traskalk. Deze kalei gebruik je als je je huis in een nieuw kleurtje wil steken voor een charmante prijs.