natuurlijk hydraulische kalk | PS kennis | kennisbank

natuurlijk hydraulische kalk houdt het midden tussen een harde traskalk en een zachte luchtkalk

natuurlijk hydraulische kalk

natuurlijk hydraulische kalk

PS kennis, Kalkhennepbouw, Steenmassiefbouw, Strobalenbouw

wat is natuurlijke en niet natuurlijke hydraulische kalk?

Hydraulische kalk is een verzamelnaam voor kalk of gebluste kalk die gebruikt wordt voor het maken van kalkmortels of pleisters die hard worden onder invloed van water. Deze kalk komt tot stand door toevoeging van puzzolanen zoals vb tras. Zo’n HL kalk hardt redelijk snel uit. Een hydraulische kalk die zeer zuiver is (bijvoorbeeld amper kleideeltjes bezit), zal ook in extreme omstandigheden zoals vocht of onder water (zonder lucht dus) uitharden. Naast de (niet natuurlijke) hydraulische kalk (HL) bestaan ook nog hydraulische kalk met hydraatwerking (NHL) of zuivere luchtkalk (CL) Vooral de laatste wordt hard door blootstelling aan lucht.

Natuurlijk hydraulische kalk is een kalksoort dat onreinheden bevat zoals leem en ontstaat door het verhitten of calcineren van kalksteen. De kalk reageert in de kalkoven met de kleideeltjes en vormt silicaten die deels uitharden door hydratie. De deeltjes die zich niet omzetten door binding met kleideeltjes, worden als het ware geblust tot calcium hydroxide die dan weer uithardt door carbonisatie of lucht. Vandaar dat de hydraulische NHL kalk ook een luchtdrogende kwaliteit is

De codering van het type NHL-kalk wordt bepaald door de drukvastheid. Gebruik voor “harde” toepassingen, de meest drukvaste en voor “zachte” toepassingen de NHL2. Waar je geen nood hebt aan NHL2 of aan NHL5, gebruik je NHL3,5. Zo simpel.

 

NHL2 is de zachtere kalk

Is dan het kalkbindmiddel voor alle toepassingen binnen en beschermde toepassingen buiten. Het is ook de meest elastische kalkpleister en de meest ademende. Het duurt zowat een week of meer eer de kalk ‘zet’ na toevoeging van water. Het is het bindmiddel voor restauraties omdat het poreuze stenen laat ademen en het minst agressief is voor zwakke minerale ondergronden. Je kan ook mortels en pleisters bekomen met NHL2 kwaliteit op basis van een NHL5. Recentelijk besliste onze producent Tubag om zijn NHL2 mortels en pleisters te maken op basis van NHL5.  Dus als er in de artikelomschrijving NHL2 staat omschreven maar op de zak staat NHL5, gaat het wel degelijk om een product met NHL2 eigenschappen (01/06/18)

 

NHL3.5 is de kalk voor de meeste toepassingen

Is het kalkbindmiddel voor de meeste toepassingen buiten. Het klei aandeel van zo’n 20% zal slechts enkele dagen nodig hebben om zijn uiteindelijke vorm aan te nemen. Waar een “harde” noch “zachte” touch niet hoeven.

 

NHL5 is de sterkste natuurlijk hydraulische kalk

Is het kalkbindmiddel waar een grotere hardheid vereist en groter drukvermogen. Denk aan schoorstenen en alles rond het vloerniveau of eronder. Na een dag is deze kalk die tot een derde bestaat uit klei, gezet. Van alle NHL kalken is deze het meest bestand tegen vorst en is de weerstand het hoogst tegen kristallisatie van zouten. Verder verzorgt dit bindmiddel de hoogste slijtvastheid en oppervlaktehardheid van de mortel/ pleister. Deze kalk sluit dan ook aan bij de Tubag Traskalk (HL5) en bij echte cement. Er bestaat ook een variant NHL-Z : hier wordt nog eens extra cement aan toegevoegd.

 

wanneer kies je voor een NHL natuurlijk hydraulische kalk?

  • combinatie van lucht en hydraulische eigenschappen
  • in onze regio de beste combinatie van weersbestendigheid en dampopenheid mits juiste keuze
  • lagere productietemperaturen dan cement
  • opname van CO2 bij het uitharden
  • makkelijkere recyclage van bouwelementen door ‘zachtere’ hechting dan cement
  • wordt sterker met de tijd daardoor langer plastisch en minder nood aan dilatatievoegen
  • verschillende druksterktes en uithardingstijden zijn mogelijk

 

alternatieven voor een natuurlijk hydraulische kalk

Wanneer je een gelijkaardige kalk wenst die ook zowat het midden houdt van uitharding, maar die niet zo gevoelig is voor omstandigheden, kan je ook opteren voor de FL 3.5 : de geformuleerde kalk met hardheidscijfer 3.5. Deze hebben we ook in bindmiddelvorm, mortels en pleisters

Wanneer je toch voor de hardste kalk zou willen gaan, is traskalk, de (niet-natuurlijke) HL , vaak een makkelijkere oplossing. Ook deze bieden we aan in bindmiddelvorm, pleisters en mortels.

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop