cellulosevezel | GR grondstoffen | kennisbank

cellulose zit bijna in elke natuurlijke vezel

cellulosevezel

cellulosevezel

GR grondstoffen

Al onze isolatieproducten bestaan uit natuurlijk hergroeibare vezels. Dat kan een plantaardige vezel zijn of een dierlijke vezel. Natuurlijke vezels hebben andere karakteristieken dan vezels die ontstaan uit mineralen (glasvezels) of synthetische vezels.

Het verwollen of vilten al dan niet met een toeslagstof maakt een natuurvezel tot isolatiewol. Het in meer of mindere mate opeenpakken van de vezel bepaalt de drukvastheid, de rigiditeit of het soepele karakter van het isolatieproduct.

cellulose.

Is de moeder van alle natuurlijke plantenvezels. Cellulose is een vezel die eigen is aan bijna alle planten, maar vooral geassocieerd wordt met bomen. Hout bestaat voornamelijk uit cellulose, maar ook uit lignine en hemi-cellulose. Katoen bestaat volledig uit spiraal gedraaide cellulose (wat hem uitermate geschikt maakt om te spinnen). Cellulose is amper verteerbaar door mens en dieren hebben heel wat bacteriën nodig om ze te verteren.

Cellulose heeft al kenmerk vooral zijn elasticiteit en het vermogen om vochtigheid te absorberen zonder dat daardoor haar eigenschappen snel veranderen. Verder biedt cellulose in voldoende densiteit een hoge weerstand aan een oprukkende brand. Steek maar eens een telefoonboek in brand, en je zal merken hoe weinig vatbaar zo’n brok cellulose is!

In onze isolatieproducten zit vooral een gerecycleerde cellulosevezel. De cellulosevlokken die Ecomat aanbiedt als inblaasisolatie (iQ3) zijn eigenlijk afkomstig van onverkochte kranten. Die worden hoog technologisch vervezeld door hamerslagen. Met inblaasmachines die de vezels nogmaals omschoepen en opwollen door de transportslangen worden de vezels zettingsvrij aan een redelijke hoge densiteit ingeblazen.

Aan dit product worden onschadelijke zouten toegevoegd die de brandweerstand nog verhogen en die ingekapseld constructiehout goed beschermen tegen vochtoverlast. Zo mag men voor die constructie in een volledig dampopen maar luchtdichte constructie gerust hout gebruiken dat niet behandeld werd met schimmelwerende biocides. Weer een ecologische winst!

In Cyclin cellulosematten wordt naast de gerecycleerde papiervezel ook een circulair verantwoorde binder toegevoegd.

Met cellulose kan men naar hogere densiteiten van de wol zonder daarvoor in te boeten aan thermische isolatiewaarde. Daarom en ook door zijn eigen elasticiteit wordt cellulose vaak in hoge densiteiten gebruikt voor akoestische isolatieproducten, zoals Acoustix Panterre (vermengd met vlaslemen) en zit er veel cellulose in onze Fermacell gipsvezelplaten. In deze laatste is het de cellulose die de gipsdeeltjes aan elkaar plakt zonder dat er een kartonnen cachering dat moet doen. Het maakt de platen homogener, sterker en meer vochtregulerend.

Het verwerken van losse cellulosevezels behoeft een stofmasker wegens het klitten van de vezel en de moeilijke vertering door het menselijk lichaam.

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop